"Enter"a basıp içeriğe geçin

2014 Blue Ridge Parkway Gezisi

Blue ridge Parkway - 1
Blue Ridge Parkway

Cherokee-NC ile Afton-VA şehirleri arasında Appalachian dağlarının üzerinde inanılmaz manzaralar sunan yol, yaklaşık 755 km’dir. Doğa severlerin, yürüyüşcülerin, kampçıların ilgisini çeken bir doğaya sahip olan bölge motosiklet sürücülerinin de ABD’deki en favori yollarından biridir. Ayrıca Blue Ridge Parkway, Discovery kanalın Kuzey Amerika’daki en iyi 10 motosiklet yolu içinde de yer almaktadır. Yol boyunca ziyaret edilebilecek eyalet parkları, yürüyüş parkurları, farklı özelliklere sahip mağaraları, iç savaşın geçtiği tarihi alanları, müthiş manzaralar sunan gözlem noktaları, birbirinden güzel küçük kasabaları ile özellikle ilk ve son baharda gidilirse daha da keyifli olacaktır. Hava durumunu takip ederek yağmursuz bir dönemde bu yolu motosikletle geçmek keyfinize keyif katacaktır.

Blue Ridge Parkway Görülecek Yerler

2014 yazında Cherokee şehrinden (güney girişinden) başlayarak 275 km’lik kısmını dolaşabildik. Bu 275 km’lik kısımda gezip gördüklerimizi, kaldığımız yerleri özetleyerek gideceklere bir rehber hazırlamak istedik. İlk videomuz size az çok yol ve doğa konusunda fikir verecektir ve HD izleyebilirsiniz.

İlk durağımız Cherokee kabilesinin 10.000 yıllık evimiz dediği topraklarda kurulu olan Cherokee kasabası. Doğası ile gerçekten çok büyüleyici bir kasaba ve Cherokee müzesi, Oconaluftee Indian Village görülecekler arasındadır. Biz Happy Holiday RV Village’de kamp yaptık ve çok memnun kaldık. Kasabada birçok otel, Bed&Breakfast ve kamp alanı bulunmaktadır. Cherokee ile ilgili detaylı bilgileri linkteki yazımızdan okuyabilirsiniz.

Blue Ridge Parkway’e giriş yapmadan önce 1983 yılından beri UNESCO Dünya mirası listesinde yer alan ABD’nin en çok ziyaret edilen ulusal parkı Great Smoky Mountains Park’ı görmenizi tavsiye ederiz. Doğa ve doğal hayatın içinde bulunmak isteyenler, fotoğrafçılar, kısa ve uzun çeşitli zorluklardaki parkurlarda yürüyüş yapmak isteyenlerin fazlasıyla talep ettiği bir ulusal parktır. Cherokee şehrinden 441 nolu yolu takip ederek ulaşabilirsiniz. 441 nolu yol üzerinde yer alan Clingmans Dome Gözlem Kulesi de kesinlikle görülmeye değer. Özellikle güneşli açık bir havada müthiş manzaralar sunuyor. Bu bölüm Blue Ridge Parkway’in dışında ama gelmişken görmeye değer olduğu için bahsetmek istedik.

Blue Ridge Parkway’e giriş yaptıktan yaklaşık 50 km sonra Parkway’in en yüksek noktasına ulaşacaksınız. Hatıra fotoğrafı çektirmeyi unutmamak lazım.

Blue ridge Parkway - 2
Blue Ridge Parkway – Parkway”in en yüksek noktası

Parkway’in 130 km civarında Asheville şehri için çıkış göreceksiniz. Gecelemek ve çevredeki görülecek yerleri gezmek için Asheville konum olarak çok uygun olacaktır. Asheville şehri sayısız kafeleri, restoranları ile çok canlı bir öğrenci şehridir. Asheville görülecekler için linki tıklayıp yazımızı okuyabilirsiniz. Eğer tercihiniz şehiriçi değilse o zaman Chimney Rock ve Lure Gölü civarını tavsiye ederiz.   Bu bölge Asheville şehrine yaklaşık 1 saat mesafededir. Aşağıdaki fotoğrafta hem Chimney Rock hem de Lure Gölü manzarasını göreceksiniz ve size bu bölgenin ne kadar güzel olduğu hakkında daha iyi fikir verecektir.

Chimney Rock
Chimney Rock ve Lure Gölü

Chimney Rock ve Lure Gölü çevresinde kamp alanı bulunmaktadır. Ayrıca kalmak için nehre bakan otel ve Bed&Breakfast’lar da mevcuttur. Patrick Swayze’nin oynadığı bir zamanların unutulmaz gençlik filmi “Dirty Dancing” burada çekilmiştir.

Cherokee’de güney girişten yaklaşık 200 km sonra varacağınız Little Switzerland kasabası da çok hoşumuza giden bir bölgedir. Kasabanın çevresinde çok güzel maznaralar sunan tek şeritli bir dağ yolu da vardır. Biz bu yolun bir bölümünü dolaştık, vaktiniz var ise loop yapabilirsiniz. Kasabanın içinde birkaç tane restoran, kafe, otel ve Bed&Breakfast var.

Little Switzerland
Little Switzerland

Biz “Big Lynn Lodge” da (27 Eylül 2014) gecesi vergi dahil iki kişi 111.75 dolara kaldık. Bed&Breakfast olan otelin fiyatına akşam yemeği ve sabah kahvaltısı da dahil. Biz gece geç saatte geldiğimiz için akşam yemeğini kaçırdık ama sabah kahvaltısı ABD’de dışarıda yaptığımız en iyi kahvaltıydı diyebiliriz. Akşam yorgunluk biralarımız da onlardan oldu. Otelin manzarası çok güzel. Açık havada yıldızların altında gecenin sessizliğini ve sabah gün doğumunu kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Blue ridge Parkway - 3
Big Lynn Lodge Otelinden Gündoğumu

Little Switzerland’dan Blue Ridge Parkway’e çıktıktan sonra Linville Şelaleleri ve mağaraları görülecekler arasındadır. Biz mağaraları gezemedik ancak şelaleleri 2015 Eylül ayında gezme fırsatı yakaladık. Blue Ridge Parkway’e çok yakın olduğu için şelalelere ulaşabilmek çok kolay. Şelalaleleri farklı açılardan ve yüksekliklerden görebileceğiniz iki ayrı yürüyüş yolu var. Her ikisinin de manzaraları harika. Suyun daha yoğun olduğu ilkbahar aylarında şelalelerin çoşkusu daha farklı olacaktır, ancak renklerin dönmeye başladığı Ekim ayı da eminiz ki ayrıca muhteşem oluyordur. Yaklaşık 3-4 saatinizi rahatlıkla geçirebilirsiniz.

linville falls
Linville Şelaleleri

 

linville falls - 2
Linville Şelaleleri

Şelalelere çok yakın kamp alanı var ama biz gittiğimizde yer bulamadık. Yakın bir mesafede olan Down By The River Kamp alanında yer bulduk. Kamp alanı, daha çok uzun süreli RV ile kalanların ağırlıklı olduğu bir yerdi. O yüzden çok sıcak bir ortamı vardı. Biz de ırmağın yanında güzel bir alanda çadırımızı kurduk. Kamp alanını kesinlikle tavsiye ederiz. Hemen yakınındaki pizzacı da akşam yemeğimizi yedik. Etrafta fazla bir alternatif olmayınca pizzacı çok kalabalıktı, pizzaları fena değildi.

Blue ridge Parkway - 4
Down By The River kamp alanından

Blue Ridge Parkway’in güney girişinden yaklaşık 250 km sonra geleceğiniz Linn Cove Viyadüğü ise defalarca fotoğraflamak isteyeceğiniz, birkaç kez geçip video çekeceğiniz BRP’nin en çok fotoğraflanan yeridir. Özellikle sonbaharda manzarası inanılmaz etkileyici oluyor. Renk cümbüşünü kaçırmamanızı tavsiye ederiz…

Blue ridge Parkway - 5
Linn Cove Viyadüğü

Viyadükten kısa bir videoyu HD izleyebilirsiniz.

Linn Cove Viyadüğü geçtikten 20km kadar sonra BRP’den ayrılıp Grandfather Mountain’i ziyaret edebilirsiniz.

Yıl boyunca açık olan park yürüyüş parkurları, Sallanan köprüsü (Swinging Bridge), vahşi hayat ile ilgili müzesi ve müthiş manzarası ile görülmeye değerdir. Giriş ücreti kişi başı 20 dolar. Parkın içinde piknik alanları da var.

grandfather mountain
Grandfather Mountain
Blue ridge Parkway - 6
Forrest Gump Curve – Grandfather Mountain

Blowing Rock kasabası, BRP’nin güney girişinden yaklaşık 275 km mesafededir. Kasabada otel, Bed&Breakfast, restoran ve kafeler bulabilirsiniz. Biz de motosikletimiz ile bu kasabadan Atlanta’ya doğru dönüşe geçtik.

Blue Ridge Parkway fotoğraf albümü için linki tıklayabilirsiniz.  BRP Fotoğraflarımız 

  • A Walk into the Woods başrolünü Robert Redford ve Nick Nolte‘un oynadığı iki eski arkadaşın Appalachian patikasında yaptığı yürüyüşün konu edildiği, harika manzaraların olduğu ve ayrıca bu eski iki dostun kendi içlerinde yaptıkları yolculuğun hikaye edildiği güzel bir film. İzlemenizi tavsiye ediyoruz. 

6 Yorum

  1. Erkan Basaran Erkan Basaran

    Motosiklet gezi yazilarinizi okudukca motosiklet alma istegi duydum ama once ehliyeti almam lazim 🙂 Harika bir rota ve yazi olmus.

    • Ayferonur Ayferonur

      Teşekkürler Erkan, motosiklet gezi haberlerini bekliyoruz 🙂

  2. Osman Osman

    Yine motosiklet ve yine şahane bir gezi 🙂

    • Ayferonur Ayferonur

      Çok teşekkürler 🙂

  3. Halil Yarmaci Halil Yarmaci

    Yine harika bir gezi olmuş. Chimney rock a bayıldım. Manzarası muhteşem görünüyor. Dağ tırmanışları ve trekking yapan biri olarak yürüyüş yollarının kondisyonuna bayıldım, bizler maalesef buralarda böyle trekking noktaları bulamıyoruz. Elinize sağlık. Yazınız için teşekkürler.

    • Ayferonur Ayferonur

      Teşekkürler. O zaman buraya birlikte trekking yapmaya bekliyoruz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir