"Enter"a basıp içeriğe geçin

New York City Gezi Rehberi

Özgürlük Anıtı - New York
Özgürlük Antı – New York

Hayallerdeki Şehir: New York New York

Her gittiğimizde sanki ilk defa görüyormuşuz gibi bizi büyüleyen New York şehri kimine göre sadece bina yığını, kalabalıklık kimine göre ise 24 saati dolu dolu yaşayabileceğiniz etkileyici bir şehirdir. Belki New Jersey’deki sakin hayatımızın içinde arasıra kaçamak yaptığımız, İstanbul özlememizi bir nebze de olsa giderebildiğimiz için bu şehrin bizde ayrı bir yeri vardır. New Jersey’de yaşadığımız 5 senenin 3 senesinde iş sebebi ile haftada en az 3 kez Manhattan’a gidiyordum. İstanbul’da sabah Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmek gibi düşünebilirsiniz. Trafik… Ayrıca hafta sonları da Manhattan’daki eğlence mekanlarını tercih ederdik. Birçok mekanın isimlerini hatırlayamasak da elimizden geldiğince gideceklere fikir verebilmesi ve az da olsa yardımcı olabilmek için aklımızda kalanları aktarmaya çalışacağız.

Havadan New York City
Havadan New York City

New York Adı Nereden Geliyor?

Tarihi hakkında kısa bilgi verecek olursak: Hollandalılar şimdiki Downtown olan bölgeye ilk olarak 1624 yılında yerleşmeye başlamış. 1664 yılında ise İngiliz egemenliğine geçiyor. 1778 yılından 1780 yılına kadar Birleşik Devletlerin iki yıl başkentliğini yapıyor. Bu bilgiler Wikipedia’dan aldığımız genel bilgiler. Detaylı öğrenmek isteyenler daha fazla araştırma yapabilirler.

Bu arada New York isminin nerden geldiği ile ilgili birbirine benzer ama içeriği farklı bilgiler bulabilirsiniz. Biz bu konu ile ilgili bir web sayfasından bulduğumuz bilgiyi paylaşıyoruz. “New York adının, Britanya adasındaki eski ‘York’u onurlandırmak için verildiğine inanılıyor . Ancak, York şehrini değil sahibini onurlandırmak için bu adı vermişler. Britanya’daki York 1660’lı yıllarda, dönemin İngiliz Kralı 2.Şarl’ın kardeşi James’e bağlıymış. Daha sonra İngiltere Kralı da olacak York Dükü James, 1663 yılında bugün New York’un parçası olan Long Island adasını satın almış. Bir yıl sonra Hollandalıların elindeki ‘’New Amsterdam’’ olarak adlandırılan şehri ve etrafındaki bölgeyi ele geçiren İngilizler, York Dükünü onurlandırmak için, New Amsterdam’ın adını değiştirerek, ‘’New York’’ yapmışlar. New York’u asıl kuran Hollandılılardan geriye Brooklyn, Harlem, Gramercy, Yonkers, Staten, Bowery, Stuyvesant gibi isimler kaldı…”

Uçaktan New York City
Uçaktan New York City

Manhattan’da kaybolurum diye bir endişeniz olmasın. Caddeler doğudan batıya doğru numaraları büyüyerek paralel bir şekilde gider. Sokaklar ise güneyden kuzeye doğru büyüyerek devam eder. Dolayısı ile kesinlile bir sokak aşağı veya yukarı yürürseniz kaçıncı sokakta olduğunuzu ve doğu-batı tarafında bir cadde geçerek tam olarak hangi köşede olduğunuzu kolayca bulursunuz. Sokak numaraları güneyde Houston sokağından başlayarak yukarıya doğru devam eder.

New York; Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Long Island diye beş ayrı bölgeden oluşur. En turistik ve görülesi bölgesi Manhattan olduğundan elimizden geldiğince burayı anlatmaya çalışacağız.

New York Ulaşım

New York Havaalanları:

Önce New York’daki havaalanları, havaalanı – şehir arası ulaşımını aklımızda kaldığı kadarı ile anlatalım. İstanbul’dan THY ve Delta havayollarının JFK havaalanına direkt uçuşları var. Biz turist gibi gelmeyince havaalanından Manhattan’a nasıl gidildiğini açıkcası hiç merak etmemiştik. Ancak iş sebebi ile birkaç kez Atlanta’dan New York’a gidince bu konuyu da biraz araştırdık. JFK havaalanından Manhattan taksi ile tahminimizce 50 dolar civarı tutar. Bagajınızı alıp dışarı çıktığınızda Manhattan’a giden otobüsler var. Eğer biraz beklerseniz mutlaka bir tanesi gelecektir. JFK havaalanından Manhattan’a 15 dolara gidiyorlar. Güncel bilgileri web sayfasından (goairlinkshuttle.com) bulabilirsiniz. SkyTrain ve Metro hattını kullanarak da JFK’den Manhattan’a ulaşabilirsiniz. Ancak bavulunuz çok fazla ise bu yol zor olabilir. Havaalanındaki SkyTrain’i kullanarak ‘Jamaica’ durağına kadar gidebilir ve burada metro hattına geçerek Manhattan’a giden metroya binebilirsiniz. Bu yolla en fazla 6-7 dolar civarı tutar (2010 yılı).

İkinci havaalanı olan LGA (La Guardia) havaalanı Queens bölgesindedir. ABD içinde birçok yere bu havalanından uygun fiyatlı uçuşlar yakalayabilirsiniz. JFK ile LGA arasında ücretli otobüs servisleri mevcuttur. LGA’dan Manhattan (Midtown) civarı taksi ile giderseniz yaklaşık 30 dolar tutuyor (2010 yılı). En uygun ve ucuz yol metroyu kullanmak. Detaylı bilgileri ekteki web sayfasında (panynj.gov) bulabilirisniz. LGA’dan NY belediye otobüsleri ile en yakındaki metro durağına gidip metroyu kullanarak Manhattan’a ulaşabilirsiniz.

2012 Temmuz ayında New Jersey’deki Newark havaalanıdan United Hava Yolları İstanbul’a direkt uçuşlara başladı. New Jersey ile ilgili yazımızda bu havaalanı ve ulaşım detaylarını bulabilirsiniz.

Otobüs Terminali:

New York Otobüs terminalleri ile ilgili detaylı bilgileri ekteki panynj.gov web sayfasından inceleyebilirsiniz. Terminal, 42. Sokak ile 8. Caddenin kesişimindedir. Altında metro istasyonu da vardır.

Manhattan, New Jersey’e Lincoln ve Holland tünelleri ile bağlanmıştır. Holland tüneli güneyde olanıdır. Bu tüneller özellikle mesai çıkışında çok kalabalık olurlar ve bazen 1–1.5 saatte ancak geçebilirsiniz. Eğer NJ tarafından araba ile gelip ve araba ile dönecekseniz trafik durumunu mutlaka göz önünde bulundurun. Ayrıca George Washington Köprüsü de Upper Manhattan’ı New Jersey’e bağlar. Bu köprüdeki araba trafiği iki katlıdır. Manhattan’ı Brooklyn ve Queens’e bağlayan birer tünel ve çok fazla köprü vardır.

Tren İstasyonları:

Penn Station 34. Sokak ile 8. Cadde kesişimindedir. Biz bu istasyonu Long Island ve New Jersey’deki evimize gidip gelirken kullanırdık ancak ABD’nin birçok yerine tren seferi bulabilirsiniz. Grand Central tren istasyon binası zaten turistik ve tarihi bir binadır. Bu istasyondaki tren seferleri ile ilgili detaylı bilgilere amtrak.com sayfasından ulaşabilirsiniz .

Metro:

New York metrosu başta biraz karışık dursa da alıştığınız zaman inanılmaz derecede pratiktir. Genelde birçok istasyonun çift katlı olduğunu unutmayın. Metro girişlerinde detaylı haritaları bulabilirsiniz. Kaldığınız süre ve metroyu kullanma sıklığınıza göre günlük veya haftalık metro kartı alabilirsiniz. Gitmeden önce New York metro haritasının bir çıktısını alabilir ve kalacağınız yeri, gezip göreceğiniz yerleri işaretleyerek hangi tren hattını kullanacağınızı not edebilirsiniz. Böylece geziniz esnasında daha rahat edersiniz. Metro sayesinde yoğun Manhattan trafiğinden kurtulur ve zaman kazanırsınız. Manhattan’da günlük otopark ücretlerinin çok yüksek olduğunu da hatırlatalım.

4-001
Gökdelenler şehri New York City…

New York City Gezilecek Yerler

Gezilip görülmesi gereken yerleri Downtown’dan yani Manhattan adasının güneyinden başlayıp kuzeye doğru giderek anlatmaya çalışacağız. Böylece gidenler planlama yaparken daha rahat edebilirler diye düşündük. Gezimize öncelikle Özgürlük heykeli ile başlıyoruz.

Battery Park, Özgürlük Heykeli ve Ellis Adası

Özgürlük heykeli; ABD’ye ve özellikle New York’a gelen her turistin gidip görmek istediği bir sembol diyebiliriz. Özellikle yaz aylarında ve hafta sonları tekne için çok fazla sıra olur. Bizim tavsiyemiz sabah erkenden Battery Park’a giderek Özgürlük Heykeli ve Ellis Adası ziyaretinizi gerçekleştirmeniz olacaktır. Tekne önce Ellis adasına uğruyor.

Ellis adası ABD’ye gelen ilk göçmenlerin işlemlerinin yapıldığı ilk durak olmuş ve daha sonra müze haline getirilmiş. Eğer bu insanlar kimlermiş, nerelerden gelmişler, burada ne gibi işlemlere tabi tutulmuşlar gibi merakınız var ise mutlaka görmelisiniz. İnerken Özgürlük heykeline giden teknelerin saatine bakmayı unutmayın; böylece Ellis adasındaki gezinizi saatine göre ayarlayıp heykele giden teknelere binebilirsiniz. Ellis adası ilginizi çekmezse direkt Özgürlük Heykeli’ne de devam edebilirsiniz.

Özgürlük Heykeli’nin olduğu adada tekneden indikten sonra yine dönüş için saatleri kontrol etmeyi unutmayın. Ayrıca New Jersey’e de aynı yerden tekne kalktığı için hata ile yanlış tekneye binmeyin. Birisi sağ taraftan diğeri sol taraftan kalkıyor. Karıştırmanız zor ama ne olur olmaz hatırlatmak da fayda var. Anıtın taç bölümüne çıkış için günlük limit var ve genelde yoğun dönemlerde yer bulmak mümkün olmuyor. Daha detaylı bilgi ve önden biletinizi almak isterseniz web sayfasına bakabilirsiniz.

Özgürlük Anıtı
Liberty Island

Battery Park ve teknelerin kalktığı bölgeye 1 numaralı metro (kırmızı hatlı) ile South Ferry durağında inerek ulaşabilirsiniz. Bu durakta indikten sonra güneye yönelirseniz ‘Staten Island’a giden feribotların terminali var. Hata ile onlara binmeyin. Battery parkın içinden geçip nehir boyunca yürürseniz Özgürlük Heykeli’ne giden teknelerin kalktığı yeri göreceksiniz.

South Street Seaport

Battery Park’dan güney yönünde yürürseniz Staten Island’a giden feribot terminaline geleceksiniz. Terminali geçip 10 dakikalık bir yürüyüş sonrası South Seaport’a gelirsiniz. Eğer açsanız restoranlarda veya içerideki atıştırmalık bölümde karnınızı doyurabilirsiniz. İkinci ve üçüncü katın balkonlarına çıkıp Brooklyn Köprüsü manzarası izleyebilir hatta yorulan ayaklarınızı şezlonglara uzanarak manzara eşliğinde dinlendirebilirsiniz. Gün batımına da denk geldiyseniz keyfinize diyecek yok…

South Street Seaport
South Street Seaport

Brooklyn Köprüsü

Manhattan ile Brooklyn’i birbirine bağlayan köprü 1883 yılında açılmış. Özellikle güzel bir günde köprünün üstündeki yaya yolundan yürüyerek geçebilir ve Downtown’a doğru harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Brooklyn Bridge, gün batımı ve ay...
Brooklyn Bridge, gün batımı ve ay…

Wall Street, Federal Hall National Museum, Trinity Kilisesi

ABD’nin hatta dünyanın ekonomisinin şekillenip değiştiği Wall Street’e doğru yöneliyoruz. Wall Street’in olduğu yerde 1625 yılında Hollandalılar tarafından şehir kurulduğunda kuzey sınırını belirleyen bir duvar varmış. Ünlü New York borsasını görüp az ileride George Washington’ın heykelinin olduğu şu anda müze olan Federal binaya geleceksiniz. ABD’nin ilk anayasasının onaylanıp ülkenin kurulma çalışmalarının yapıldığı kongre binasını ziyaret edebilirsiniz. Wall Street’den, Broadway caddesi yönüne doğru yönelirseniz tüm ihtişamı ile Trinity kilisesini göreceksiniz. New York’un ilk kilisesidir ve 1646 yılında yapılan kilise, 1846 yılındaki yangından sonra tekrar yapılmış.

Trinity Kilisesi
Trinity Kilisesi

Dünya Ticaret Merkezi (9/11 Hatıra Alanı) 

Broadway caddesinden kuzeye doğru döner ve yürüyüşünüze devam ederseniz Liberty sokağından itibaran herhangi bir sokaktan sol tarafa batı yönüne dönerek Dünya Ticaret Merkezinin olduğu bölgeye gelirsiniz. Şu anda yeni binanın yapımı sürüyor. Geçen senelerde 9/11 ile ilgili bilgiler veren bir bölüm vardı ancak şu an inşaattan dolayı böyle bir yer var mı yok mu bilemiyoruz. İnşaat alanını biraz dolaşırsanız bu sorunun cevabını bulacağınızdan eminiz. Yeni binanın 2013 yılında bitirilmesi ve 9/11 anma müzesinin de aynı tarihte açılması planlanıyor (alttaki fotoğraf ve bilgimiz 2011 Ağustos ayından)

9-001
One World Trade Center yapım aşamasından…

2015 yılının ilk günü gün batımı eşliğinde Hoboken-New Jersey’den bitmiş hali…

One World Trade Center bitmiş hali...
One World Trade Center bitmiş hali…

Dünya Ticaret Merkezi’nin hemen yakınındaki “Century 21” mağazasında markalı birçok ürünü uygun fiyata bulabilirsiniz. Alışveriş severler için ideal yerlerden biridir.

Bowling Green, National Museum of American Indian

Eğer Wall Street’den, Broadway caddesine bağlanıp kuzey değil de güneye doğru yürürseniz New York’un en eski parkına gelirsiniz. Buranın en önemli özelliği ise Hollandalıların yerli Amerikalılardan 24 dolar karşılığı Manhattan adasını satın aldığı yerdir. (Bilgi Downtown Manhattan dergisinden alınmıştır) Ayrıca yaklaşık 3175 kiloluk Bronz’dan yapılmış boğayı görebilirsiniz. Eğer vaktiniz var ise parkın hemen karşısındaki Amerikan yerlileri ile ilgili müzeyi gezebilirsiniz.

Manhattan Boga-2
Bowlng Green ve meşhur boğa…

ChinaTown ve Little İtaly

Çin mahallesi ve İtalyan bölgesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden diye düşünüyoruz. Eğer açsanız yemeğinizi İtalyan mahallesindeki restoranlardan birinde yiyebilirsiniz. Özellikle güzel havalarda dışarıda oturarak tadını çıkarabilirsiniz. Eğer aç değilseniz esperesso veya kahve içerek yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Özellikle kahve seviyorsanız mutlaka bu bölgede denemenizi tavsiye ederiz. Zaten şehirde her köşe başında Starbucks göreceksiniz. Neredeyse bütün metro hatları sizi kolayca Çin ve İtalyan mahallesine ulaştıracaktır. ‘Canal Street’ civarındaki duraklara bakmanız yeter. Canal Street’in, Broadway ile birleştiği köşeden doğuya doğru yürürseniz her iki mahallenin tam ortasına gelmiş olursunuz.

Chinatown - NYC
Chinatown – NYC
İtalyan Mahallesi (Little Italy)
İtalyan Mahallesi (Little Italy)
İtalyan Mahallesi (Little Italy)
İtalyan Mahallesi (Little Italy)

Tribeca

Eğer Canal sokağından Çin ve İtalyan mahallelerinin batısına yürürseniz Tribeca bölgesine ulaşırsınız. Bu bölge de güzel kafeleri, restoranları ve alışveriş mağazaları ile rağbet görmektedir.

Greenwich Village

Bu bölge özellikle 1. Dünya savaşı sonrası daha ucuz yaşam şartları sağladığı için sanatkarlar tarafından talep görmeye başlamış. Washington parkının yaklaşık olarak kuzey tarafında kalan bölge ‘village’ diye adlandırılıyor. Parkın sağ ve sol tarafı da ‘East Village ve West Village’ olarak adlandırılmış. Bu bölgede butik tarzda birçok restoranlar ve kafeler var. Ayrıca çeşitli sanat galerileri de görebilirsiniz.

Downtown’dan, Midtown’a doğru çıkarken Chelsea bölgesi ilgi çekici olabilir. Bu bölgede 250’nin üzerinde sanat galerisi olduğu tahmin ediliyor. Eğer ilginizi çekerse bu bölgede epey vakit geçirebilirsiniz.

Downtown’da gezdikten sonra metroyla Midtown’a doğru gelerek gezinize devam edebilirsiniz.

Empire State Binası

Manhattan’daki en yüksek bina özellikle açık havalarda eşsiz bir manzara sunmaktadır. Özellikle akşam üzeri gidip hem gündüzünü hem gün batımını hem de Manhattan’ın ışıltılı akşamını buradan izlemenizi tavsiye ederiz. Binanın gözlem katına çıkış bazen çok kalabalık oluyor ve 1-2 saat beklemeniz gerekebilir. Gözlem katına çıkışlar sabah 08:00’de başlıyor, en son bilet satışı gece 11:15’de ve gözlem katı gece yarısı kapatılıyor. 1931 yılında açılan bina 381 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun binasıymış. Yapımı tam bir yıl 45 gün sürmüş. 86. katı gözlem katı olarak düzenlenmiş ve bu kat yerden 320 metre yüksektedir. 102. katta da ayrıca gözlem bölümü yapmışlar. Biz gittiğimizde bu kata çıkılmıyordu. Ekteki web sayfasını hem detaylı bilgi hem de güncel bilet fiyatlarını görebilmeniz için ekliyoruz.  Eğer ilginizi çekerse Empire State binasından çıktığınızda 5. Caddede kuzeye doğru yürürseniz New York Kütüphanesini göreceksiniz.

New Jersey eyaletinin Hoboken bölgesinden akşam NYC manzarası ve Empire State binası...
New Jersey eyaletinin Hoboken bölgesinden akşam NYC manzarası ve Empire State binası…
16-001
Tekneden Manhattan manzarası…

Times Square

Times Square’i anlatacak fazla söz yok. Gece veya gündüz her zaman kalabalık, gecesi gündüzüne göre daha etkileyici, şehrin kalbi diyebiliriz. Bazen inanılmaz kalabalık oluyor hatta yürümek, ilerlemek mümkün olmuyor ancak yine de ortamın havasını hissedebilmek çok güzel. Her şeye rağmen sonuçta etrafınızda doğal veya tarihi bir güzellik yok ancak eğer insanların o çoşkusuna sizde katılırsanız mutlaka Times Square’de olmaktan zevk alırsınız. Oturmak için yapılmış olan platformun altında Broadway şovları, müzikalleri için bilet gişeleri var. Buradan inidirimleri takip etmenizi tavsiye ederiz. Mutlaka bilet alıp bir şovu görmelisiniz.

Times Square - New York City, NY
Times Square – New York City, NY
Times Square gecesinden...
Times Square gecesinden…

Fifth Avenue

5. Cadde ünlü alışveriş mağazaları ile her zaman çok kalabalık oluyor. Yürüyerek kuzeye doğru çıktığınızda Rockfeller Center ve St. Patrick kilisesine geleceksiniz.

Rockfeller Center ve St Patrick Kilisesi 

Rockfeller binası Manhattan’ın diğer bir yüksek binası ve bu binanın da üst katında gözlem bölümü var. Biz çıkmadık o yüzden Empire State binasının gözlem katı ile karşılaştıramıyoruz. Web sayfası için goairlinkshuttle.com tıklayabilirsiniz. Her yıl Christmas dönemi bir ağaç Rockfeller Center’da süsleniyor. Kışın bu bölüme buz pateni pisti kurulur, yazın ise kafeterya var. Yaz ve kış sürekli kalabalık olur. 5. Cadde üzerinde hemen Rockfeller Merkezinin karşısında ise St. Patrick kilisesi var. Görülmeye değer.

Rockfeller Center, New York City
Rockfeller Center, New York City

Kuzeye doğru yürümeye devam edersek şehrin en önemli yerlerinden birine Central Park’a geleceğiz.

Central Park

Şehrin gürültüsünden bunalıp kaçacağınız bu parkta yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Parkın güney girişinde bulunan fayton veya bisikletlerden kiralayarak parkı gezme imkanı bulabilirsiniz. Biz her zaman yürüyerek dolaşmayı tercih ettik. Her mevsim park çok güzel oluyor. Parkın içinde çocuklara yönelik küçük bir hayvanat bahçesi var. Eğer küçük çocuğunuz var ise götürebilirsiniz. Parkın içindeki gölde yapılan gondol turu keyifli olabilir. Parkta geçireceğiniz birkaç saat eminiz ki gezmek için size daha fazla enerji verecektir.

Central Parktan gökdelenlere bakış...
Central Parktan gökdelenlere bakış…
Gökdelenlerin arasındaki huzur... Central Park, NYC
Gökdelenlerin arasındaki huzur… Central Park, NYC

Central Park fotoğraf albümümüz için linki tıklayabilirsiniz.  Central Park Fotoğraflarımız

Harlem: 1998 yılında geldiğimizde beyazların Harlem’e gündüz dahi gitmesi tavsiye edilmiyordu. Geldiğimiz dil okulu tarafından düzenlenen bir tur vasıtası ile bu bölgedeki bir müzeye gitmiştik ve sokaklarında yürürken kalabalık olmamamıza rağmen biraz tedirgin olmuştuk. Ancak Harlem artık eski Harlem değil ve çeşitli tanıtım, yürüyüş turları düzenleniyor.

Birleşmiş Milletler binasına ziyatretçi almadıklarını biliyoruz. Hatta Onur iş nedeniyle gitmesi gerektiğinde  şirketten Amerikalı bir mühendisin gelmesini istedikleri için Birleşmiş Milletler binası için yapılan çalışmada yer alamadı.

New York City Müzeler

Central Park’ın etrafında üç tane güzel müze var. Bunlardan biri Metropolitan, diğerleri de Amerikan Doğa Tarihi (National Museum of American History) ve Guggenheim müzeleridir. Eğer Washington DC’ye yani başkente gidecekseniz Doğa Tarihi Müzesine Manhattan’da gitmenize gerek yok. Başkentteki müzeler ücretsiz. Her iki müze de kesinlikle ziyaret edilmeye değer, özellikle Metropolitan müzesini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Metropolitan Müzesi ile ilgili daha detaylı bilgiler için web sayfasına bakabilirsiniz. Doğa tarihi müzesi ile ilgili bilgilere de web sayfasından ulaşabilirsiniz. Guggenheim Müzesi 20. ve 21. yüzyıl sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Detaylı bilgiler için web sayfasına bakabilirsiniz. Bu üç müze tahminimizce en çok bilinen ve ziyaret edilenlerdir.

MOMA (The Museum of Modern Art) müzesi de ilginizi çekebilir. MOMA ile ilgili daha detaylı bilgiyi de ekteki web sayfasından bulabilirsiniz.

Intrepid” isimli ABD donanmasına ait uçak gemisi müze haline getirilmiş, eğer ilginiz varsa Intrepid Sea, Air and Space Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Güncel bilgiler için web sayfasına bakabilirsiniz.

Eğer daha detaylı araştırırsanız Manhattan’da karşınıza onlarca müze çıkacaktır. İlginize ve merakınıza göre ziyaret etmek istediklerinize gidebilirsiniz.

Bronx’taki hayvanat bahçesi de (Bronz Zoo) özellikle çocuklu aileler için cazip olabilir. Manhattan’dan subway ile ulaşımı sağlayabilirsiniz.

New York City’de bazı müzeleri ücretsiz veya küçük bir bağış karşılığı gezebileceğinizi biliyor musunuz?

Müzelerin hepsi ücretli gibi dursa da bazıları belirli günlerde tamamen ücretsiz bazıları da küçük bir meblağ yardım karşılığı gezilebiliyor. Müzelerin, hangi günler veya saatlerde ücretsiz veya indirimli olduğunu görmek için linki tıklayınız… Free Museum Day Ayrıca bu linkteki müzelerin üstüne tıklamanız halinde müze hakkında genel bilgilere ulaşabilirsiniz.

New York Yeme-İçme Restoran ve Kafeler

Maalesef New Jersey’de yaşadığımız yıllarda Manhattan’da gittiğimiz restoran ve kafeler hakkında herhangi bir not tutmadığımız için birçoğunun isimlerini hatırlayamıyoruz. Şehirde dünyanın istediğiniz mutfağından restoranlar bulma konusunda sorun yaşamayacağınız kesin. Ayrıca derseniz ki ağzımın tadına göre yiyecek bir şeyler bulamıyorum, yeni tatlar denemekten de hoşlanmıyorum birçok Türk restoranında bu sorunu çözebilirsiniz.

Times Square meydanında yer alan Hard Rock Cafe, Bubba Gump hem dinlenip hem de karnınızı doyurabileceğiniz zevkli mekanlardan olabilir. Biz Manhattan’daki Hard Rock Cafe’de hiç yemedik ama ABD’nin diğer şehirlerinde yedik ve kalitesinin aşağı yukarı aynı olacağını düşünürsek iyi bir öğlen yemeği alternatifi olabilir. Bubba Gump’da birden fazla yemek yedik ve her seferinde memnun kaldık, kesinlikle tavsiye ederiz. İki bira, iki ana yemek ve önden bir aperatif tabağına yaklaşık 60 dolar hesap geliyor.

Daha atıştırmalık ve hafif yemek düşünürseniz Sbarro pizzacısını birçok yerde görebilirsiniz veya bazı köşe başlarında genelde Pakistan veya Arapların yaptığı aparitif ekmek arası yiyecekleri deneyebilirsiniz. Eğer Times Square civarında bir Türk restoranına gitmek isterseniz 47. Sokak üzerinde (6. ve 7. Caddeler arası olacak) Dervish restoranı tavsiye ederiz.

Yemek konusunda eğer farklı lezzetler arıyorsanız ekteki bilgileri incelemenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca Brooklyn bölgesinde Liman restoran özellikle Türk usulu balık yiyebileceğiniz keyifli bir mekandır.

Yine aynı bölgede Masal Evi hem kahve için hem de sabah kahvaltısı için güzel bir tercih olabilir. Her iki yer de JFK havaalanına yakın sayılır.

New Jersey’deki Türk mekanları hakkında bilgileri New Jersey yazımızdan okuyabilirisniz.

New York Alışveriş

Alışveriş sevenler için de bir paragraf açalım diye düşündük. Eğer vaktiniz yeterince varsa Woodbury Outlet mağazalarına gidebilirsiniz. İncelemek için web sitesine bakabilirsiniz.  Genelde otellerden veya turizm acentalarından bu mağazalara gidebilmek için var olan turlar hakkında bilgi alabiliriiniz. Ayrıca outlet web sayfasında da ulaşım ile ilgili bir bölüm var. Biz bu mağazalara New Jersey’de yaşadığımız dönemde ihtiyacımız olduğu zaman gidiyorduk. Birçok markanın ürününü tek bir yerde bulup bir günde istediklerinizin çoğunu alabilirsiniz.

Eğer kamera, bilgisayar tarzı elektronik bir şeyler almayı planlıyorsanız Best Buy mağazası olabilir.

Ayrıca Midtown’daki Macy’s alışveriş merkezinde istediğiniz birçok ürünü bulabilirsiniz.Downtown Century 21 mağazası yine birçok markalı ürünleri bulabileceğiniz bir mağazadır. Çin malları için en ideal bölge tabii ki Çin Mahallesi olacaktır. Aklınıza gelebilecek her şeyi bulabilirsiniz.

Bunlar haricinde şehrin hemen hemen turistik olarak gezdiğiniz her yerinde hem elektronik hem de giyim üzerine çok fazla mağaza var.

New York City Güvenlik

Büyük şehirlerin en büyük sorunu olan güvenlik özellikle turistlerin çok fazla olduğu yaz aylarında Manhattan için de en büyük sorunlardan bir tanesi denilebilir. Kalabalık ortamlarda çantalarınıza dikkat etmenizde fayda var. Özellikle Midtown civarı yazın 24 saat canlılığını koruduğu için güvenlidir. Genel olarak biz herhangi bir sorun yaşamadık. Dikkat edilecek konular hep aynı etrafınızı iyi gözlemleyin, şüpheli bir durum sezerseniz hemen daha kalabalık bir ortama doğru gidiniz gibi her yer için geçerli tavsiyeler olacaktır. Macys gibi büyük alışveriş merkezlerinde çantalarınıza ayrıca özen gösterin. Ziyaretimize gelen bir arkadaşımızın çantasının ağzı açılmıştı ama içinden bir sey alınmadan fark ettik ve yapan kişi hiç çaktırmadan yanımızdan uzaklaştı.

New York’a Ne Zaman Gitmeli?

New York’a gitmek için bizce en güzel dönem Mayıs – Haziran ve Eylül aylarıdır. Eğer şanslıysanız ve fazla yağmur yağmaz ise geziniz çok daha zevkli olacaktır. Yazın özellikle Temmuz ve Ağustos ayları sıcak, nemli ve en yoğun dönemleri olduğu için çok keyifli olmuyor. Aktivitelerde, müze girişlerinde ekstra kuyrulara hazırlıklı olun. Amacınız geziden çok alışveriş ise her daim indirimler oluyor ama özellikle Thanksgiving sonrası ve Christmas-yılbaşı sonrası ekstra indirimler olur. Tabii ki beden ve ürün fazla kalmıyor. .

New York’ta Kalacak Yer Hakkında Bilgiler 

Manhattan’da hemen hemen her mevsim otel fiyatları yüksektir. Eğer bütçenize göre otel bulamazsanız tavsiyemiz Queens (Long Island City), veya New Jersey tarafında kalıp toplu taşıma araçları ile Manhattan’a gidip gelmektir. New Jersey-Manhattan arası otobüs veya tren ile ulaşımın tek yön kişi başı 7-8 dolar civarı olduğu aklınızda olsun.

Onur, iş nedeniyle gittiğinde Manhattan bölgesinde kaldı ve otelleri priceline.com web sayfasından ayarladı.

Wellington Hotel: Vergi dahil bir gece oda fiyatı 200 dolardı. Güncel fiyatlar ve adresi için web sayfasına (wellingtonhotel.com) bakabilirisniz. Otel eski ama temiz, konumu mükkemmel. İki odası ve iki banyosu olan odalarında kaldım ama bütün odaları aynı mı bilmiyorum. Tek kötü tarafı caddeye bakan odalarında kalacak olursanız dışarının gürültüsü aynen içeride olması. (2009 yılında kaldım)

Holiday Inn Express: Vergi ve kahvaltı dahil bir gece oda fiyatı 250 dolardı. Yeri 39.sokak ile 8.-9. caddeler arasında. Bina yeni, odaları temiz ve konumu fena değil. (2009 yılında kaldım)

Washington Jefferson Hotel: Vergi dahil bir gece oda fiyatı 190 dolardı. Eski bir otel ama temiz, konumu da fena değil. Kaldığım odası (petite room diye geçiyor) çok küçüktü ama bütün odaları değil. Odanın klimasının sadece soğuk tarafı vardı ve ısıtma sistemi yoktu. Kış dönemi olduğu için ısıtıcı istemiştim ve getirmişlerdi. Güncel fiyatlar ve adresi için web sayfasına (wjhotel.com) bakabilirsiniz.  (2010 yılında kaldım)

New York Fotoğraf albümümüz için linki tıklayabilirsiniz.  Fotoğraflarımız

New York’a kadar gelip de dünyada görülmesi gereken ilk beş şelalelerden biri olan Niagara Şelaleleri’ni görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz. NYC’den araba ile yaklaşık 6,5 saat uzaklıktaki Niagara Şelaleleri’ni Kanada vizeniz varsa; iki taraftan da görme şansınız olacaktır. Niagara Falls yazımız için linki tıklayabilirsiniz.   Niagara Şelaleleri Yazımız

IMG_1242
Niagara Şelaleleri

New York tarafından Niagara Şelaleleri fotoğrafları için linki tıklayınız.  Niagara Falls-ABD Fotoğraflarımız

Toronto tarafından Niagara Şelaleleri fotoğrafları için linki tıklayınız. Niagara Şelaleleri-Kanada Fotoğraflarımız

New York için Tavsiyeler

  • Gezmek istediğiniz yerlerin planlaması esnasında New York şehri City Pass seçeneğini de incelemeniz faydalı olabilir. Bu “Pass” sayesinde 6 tane gezilecek yeri tek bir fiyat ile alıyorsunuz. Hem rakamsal olarak uygun oluyor hem de bildiğimiz kadarı ile gittiğiniz tüm yerlerin girişlerinde önceliğiniz oluyor. Özellikle turistlerin çok yoğun olduğu yaz aylarında faydalı olabilir. Web sayfalarına daha detaylı bilgi için bakabilirisiniz. (citypass.com/new-york)
  • Üstü açık iki katlı otobüsler ile şehir turu yapan farklı firmaları özellikle Times Square civarında fazlaca göreceksiniz. Birkaç tanesine bakıp, pazarlık yapabilirsiniz. Biz böyle bir tur yapmadık dolayısı ile değer mi değmez mi bir şey söylüyemiyoruz.
  • Circle Line firmasının tekneler ile yarım Manhattan adası, tam Manhattan adası , akşam yemekli gibi tarzlarda farklı gezi seçenekleri var. Özellikle güzel bir havada akşama doğru alınacak bir tur hoş olabilir.
  • Elektrik voltajı 110 Volttur ve fiş girişleri yuvarlak değil düzdür. Eğer buradayken kullanmak için Türkiye’den elektrikli bir alet getiriyorsanız bunları göz önünde bulundurmanızda fayda var.
  • Eğer basketbol seviyorsanız ve NBA sezonunda geldiyseniz Madison Square Garden’da bir basketbol maçına gitmenizi mutlaka tavsiye ederiz.
  • Broadway şovlarının indirimli listesini takip edip mutlaka birini izlemenizi tavsiye ederiz.
  • New York Konsolosluğumuzun adresini ve telefon numaralarını ihtiyacınız olursa diye ekliyoruz. Adres: 825 3rd Ave, New York, NY 10022

Telefon: +1 (646) 430-6560 / +1 (646) 430-6590 (Konsolosluk Çağrı Merkezine 1-888-566-76-56 numaralı telefondan 7 gün 24 saat ulaşılabilmektedir)

  • Eğer ABD’yi kapsayan bir sağlık sigortanız yoksa sağlık hizmetlerinin çok pahalı olduğunu sakın unutmayın. Doktor reçetesi olmadan reçeteli ilaçlar satılmıyor, o yüzden düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa yanınızda getirin. Antibiyotikler de reçeteli satılan ilaçlar grubunda o yüzden yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz. İlaçlar bizdeki gibi ayrı eczanelerde değil marketlerin içindeki eczane bölümlerinde satılmaktadır. Reçetesiz ilaçları (ağrı kesici, vitaminler, kremler vs.) marketlerin raflarında bulabilirsiniz.

18 Yorum

  1. Erkan Erkan

    Detaylı çok faydalı bir paylaşım olmuş, teşekkürler. ABD’de en sevdiğim şehirlerden biri NYC.

    • ayferonur ayferonur

      Erkan Bey, çok teşekkürler. NYC’nin bizde de yeri ayrıdır. Selamlar.

  2. Burcu Burcu

    Detaylı çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    • ayferonur ayferonur

      Faydalı olması dileğiyle, teşekkürler…

  3. halis mart halis mart

    merhaba ayfer hanım tekrar, ve teşkkürler..
    Ben turlarla ilgili soracaktım geçen hafta californi LA ye gittik tura katıldık heryere falan götürüyolar ama bi yere gidince 20 dknız veya yarım saatiniz var diyorlar sizce new yorkta tura katılmak mı daha iyi yoksa kendi başımıza gezmek mi?

    • Merhaba Halis,

      NYC’de gezmek için tura ihtiyacınız yok,özellikle yürüyerek şehrin tadı çıkar. Özgürlük anıtına gitmek isterseniz online biletini alabilirsiniz. Metroyu çok kullanmanız gerekirse günlük pass almanızı tavsiye ederiz. Müzeleri gezin, ücretsiz gezme tüyosu yazıda var. Sevgiler…

      • halis mart halis mart

        peki ucuz otel bulabilir miyiz bunun hakkında bilginiz var mı?teşekkürler.

        • Merhaba,
          NYC’de uygun otel bulmak zordur. Oda paylaşmak sorun olmaz derseniz hostel bakabilirsiniz. Otele göre çok daha uyguna gelir. airbnb.com dan oda da bakabilirsiniz. Selamlar.

  4. Osman Osman

    New York dünyanın en büyük şehirlerinden bir tanesi. Yurtdışı seyahetlerimizde yararlanabileceğimiz çok güzel bir kaynak ortaya koyuyorsunuz. Çok teşekkürler.

    • Ayferonur Ayferonur

      Teşekkürler. Umarız bir gün geldiğinizde faydasını da görürsünüz 🙂

  5. Mustafa Özdemir Mustafa Özdemir

    bende aynı duygu ve hatıralarımı yeniden yaşadım sizin sayenizde ..tşkler

    • Ayferonur Ayferonur

      Rica ederiz Mustafa.Hatıralarını canlandırıp, NYC sokaklarında dolaştığını biraz olsun hissettirebildiysek ne mutlu. Sevgiler…

  6. Ne güzel anlatım! Bir rehber. Ve gezdiğiniz yerler bir hayli fazla.. 🙂 Bu çok güzel. Ama yaşamak kadar aynı coşkuyla paylaşmak da çok önemli.. Bu güzel post için teşekkürler..

    • Ayferonur Ayferonur

      Morning&Evenings içten yorumunuz için çok teşekkürler. Size kesinlikle katılıyoruz, paylaşırken de o kadar büyük keyif alıyoruz ki gittiğimiz yerleri sanki yeniden yaşıyoruz. Bir gezginin bizim bastığımız yerlerde olduğunu hissetmek, bizim yazılarımızı okuyup faydasını görmesinden veya oraya gitme hissini uyandırabilmekten, hele de güzel yorumlarla bize dönmesinden çok mutlu oluyoruz. Yolunuz açık olsun. Sevgiler…

  7. Levent Levent

    En sevdigim sehir, aciklamalar icin tesekkurler 🙂

    • Ayferonur Ayferonur

      rica ederiz Levent….Begendigine sevindik…..

      • arzu arzu

        Güzel ve detaylı bir yazı olmuş:)

        • Teşekkürler… Adresinizi iletişim bölümünden veya facebook sayfamıza mesajla gönderecek olursanız yeni yıl kartınızı hemen postaya veririz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir