Tapınaklar Şehri: Siem Reap
Tapınaklar şehri ve UNESCO tarafından Dünya Miras listesine alınan Angkor Wat’ı barındıran Siem Reap’a büyük heyecanla gittik. Geçirdiğimiz iki gün boyunca hem insanların sıcaklığından, saygısından hem doğal güzelliğinden hem de tapınakların şaheserliğinden inanılmaz etkilendik. Yoksulluğa, toza, sefilliğe rağmen bu şehirde ve çevresinde huzur bulduk. Siem Reap gezimizin unutulmaz anılarımızın arasında her zaman yerini koruyacağından eminiz.
Kamboçya maalesef T.C. pasaportlulardan vize istiyor ama vize alımı kolay. İster internetten başvurabilirsiniz, isterseniz ülkeye girişte başvuru yapabilirsiniz. Kapıda zaman kaybetmek istemiyorsanız bizim gibi internetten başvuru yapmanızı tavsiye ederiz. Vize bedeli 25 dolar. Vizenizin iki adet çıktısını yanınızda götürmeyi unutmayın. Aracı firmalar da sizin adınıza başvuru yapabiliyor.
Havaalanı çok küçük, o yüzden girişimiz gayet kolay oldu. Otelin ücretsiz tuk-tuk servisi ile havaalanından otelimize geldik. Normalde de havaalanı-otel arası tuk-tuklar 2 dolara, taksi ise 7 dolara gidiyormuş.
Dönüşte havalanından çıkış işlemlerimiz de yaklaşık 10 dakika kadar sürdü. Güvenlikten geçtikten sonra kafe ve duty free var. Hediyelik eşyalar şehir içine göre daha pahalı. 5-6 tane bilgisayar ile internete ücretsiz kullanım imkanı sağlamışlar. Havaalanı tuvaletlerini çok temiz bulduğumuz ayrıntısını da belirtmeden geçmeyelim.
İlk dikkatimizi çekenler: İnsanların güler yüzlü ve saygılı olması. Ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar. Tuk-tukçuların kibar ısrarları, binmezseniz “tomorrow” ve alışverişte bir şey almazsanız “How much you pay?” sorularına hazırlıklı olun. Her yerde pazarlık yapılması adetten. Yavaş yavaş gözleri açılmaya başlamış, ½ fiyata genelde iniyorlar. Ara sokaklar asfalt değil, yağmurda bütün her yer çamur içinde kalıyor. Şehir çok tozlu ve motor kullanımı çok yaygın o yüzden maskeli gezen fazla. Her yere tuk- tuklar ile ulaşabiliyorsunuz. Burada tuk-tuklar motosiklet ile çekilen kabinler şeklinde. Ayaklara balık masajı çok yaygın. İçinde küçük balıkların olduğu akvaryuma ayaklarınızı sokup balıklara ölü derilerinizi yedirerek 1-2 dolara masaj yaptırıyorsunuz. Dolar hemen hemen her yerde geçiyor. Para üstü olarak Kamboçya rieli veriyorlar.
Siem Reap Ulaşım
En basit ve ucuz yol tuk-tuklar. Günlük 12-15 dolara kiralayabiliyorsunuz veya gittiğiniz yere göre ödeme yapabilirsiniz. Siem Reap’taki tapınakları gezerken günlük kiralamak daha ekonomik olacaktır. Günlük kiralarken kesin saatleri ve gideceğiniz bölgeleri baştan konuşmanızda fayda var . Genelde çalışma saatini 8 saat olarak hesaplıyorlar ve öğle arası veriyorlar. Yani sabah 8:00’de başlarlarsa akşam 5:00 gibi bitiriyorlar. Sabah gün doğumu veya akşam gün batımı için de kiralamak isterseniz ekstra 5 dolar istiyorlar. Kaldığınız yer aracılığıyla ayarlamak daha akıllıca böylece sizin adınıza onlar konuşmuş, pazarlık yapmış oluyor. Bizim kaldığımız otelin tuk-tukları olduğu için onlardan kiraladık ve bütün gün sular dahil 15 dolardı. Diğer yol bisiklet kiralamak ama yağmurların fazla olduğu dönemde tavsiye etmeyiz.
Siem Reap Gezilecek Yerler
Tapınaklar şehri Siem Reap‘ta tabii ki gezilecek önemli yerleri etrafındaki tapınaklar oluşturuyor.
Biletler günlük, 3 günlük ve haftalık şeklinde. Aldığınız bilet ile Siem Reap civarındaki birçok tapınağı ziyaret edebiliyorsunuz. Biz 3 günlük bilet aldık ve fiyatı 40 dolar. Günlük bilet fiyatı 20 dolar. Bileti alırken fotoğrafınız çekiliyor ve biletlerin üstünde fotoğrafınız oluyor. O yüzden tapınakları gezerken biletinizin yanınızda olmasına dikkat edin. Tapınaklar hakkında bilginiz yok ve detaylı bilgi almak istiyorsanız iyi bir rehber ile gezmenizi tavsiye ederiz.
Angkor Wat: UNESCO tarafından dünya miras listesine alınmış olan tapınak ile ilgili detay bilgileri internette bulabilirsiniz. Rehberimizin anlattıklarından hatırladığımız bazı bilgileri aktarırsak; Yapımında yaklaşık 1 milyon kişi çalışmış ve 37 yılda 1150 yılında bitirilmiş. Tapınak Hinduizm etkisinde Vishnu için yapılmış, daha sonraları Budist tapınağı olarak kullanılmış. Budizme geçildikten sonra 1000 adet Buda heykeli getirilmiş. Maalesef Buda heykellerinin birçoğunun başları 1974-1979 iç savaşı esnasında kesilip satılmış. Tapınak duvarlarında toplam 1800 adet bayan işlemesi var ve bunlardan sadece bir tanesinde bayanın dişleri gözüküyor. 6 adet kütüphanesi var.
Tek kelime ile inanılmaz güzel bir tapınak. Bizim tavsiyemiz kesinlikle güneş doğuşunu izlemeye gidin. Gün doğumu için en güzel zaman 23-24 Şubat’mış. Güneş, gün doğumunun izlendiği bölgede direkt tapınağın arkasından doğuyormuş. Angkor Wat’da özellikle rehber eşliğinde gezdiğinizde 3-4 saat rahatlıkla harcarsınız.
Angkor Thom: 1181 yılında yapılmış. 5 tane kapısı var. Bu şehir 1700’lerden sonra yasaklanmış. Bu yüzden doğanın etkisi ile şehir harap olmuş. Şehir kapısının girişleri çok etkileyici. Köprünün her iki tarafında 54 adet heykel var. Sağ taraftakiler Şeytan’ı ve şeytan kötülüğü, sol taraftakiler ise Tanrı’yı ve Tanrı ise iyiliği simgeliyor. Angkor Thom civarında 1 milyon kişi yaşamış.
Bayon: Bölgedeki en etkileyici tapınaklardan biri de Bayon diyebiliriz. 54 adet kulesi var ve her kulede 4 adet yüz var. 54 kule, o dönemde Kamboçya krallığına ait 54 bölgeyi temsil ediyormuş. Günümüzde 54 kuleden sadece 37 tanesi ayakta kalabilmiş. 2 adet kütüphanesi var. Bayon tapınağındaki duvar çizimleri günlük hayatı, Çinlilerin Kamboçya’ya yardımını ve gölde olan savaşı anlatıyormuş.
Baphoun: Restorasyan çalışmaları dolayısı ile kapalıydı. 1049 yılında yapılmış. Bu tapınak ile ilgili gezi yorumlarında bir arkadaşımızın verdiği bilgiyi de paylaşmak istiyoruz. “1960’larda Angkor’da çalışan Fransız arkeologlar yapıyı güçlendirmek için taşları tek tek söküp numaralandırmışlar. Ancak Kızıl Khmerler döneminde taşların yerlerini belirten kayıtlar tahrip edilmiş. Geriye üzerinde numaralar yazılı taşlar kalmış. İşte herhangi bir plan olmadan bu taşları tekrar yerli yerine yerleştirmek gerektiği için bu tapınağın taşlarına dünyanın en büyük yapbozu denmiş. Bilgisayar programı yardımıyla çözülmeye çalışılmış ama başarı sağlanamamış.”
Ta Keo: 975 yılında yapımına başlanıyor, 1001 yılında yıldırım düştüğü için uğursuz olduğuna inanılıp yapımına devam etmiyorlar. Bu haliyle bile gayet güzel bir tapınak. Yanılmıyorsak 1-2 yıl önce bir Japon turist kayıp düşüyor ve hayatını kaybetmiş.
Ta Prohm: En etkileyici tapınaklardan bir tanesi. Yapımına 1186 yılında başlanıyor. Doğanın etkisini bu tapınakta net olarak görüyorsunuz. Ağaç köklerinin yapıları nasıl sardığını, taşları nasıl yerinden oynattığını tüm açıklığı ile bu tapınakta görebiliyorsunuz. “Tomb Raider” filminin bazı sahneleri bu tapınakta çekilmiş. Hâlâ restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Banteay Srei: Angkor Wat’dan yaklaşık yarım saat mesafede daha küçük ama güzel bir tapınak. Pembe kum taşından yapıldığı için pembe renkler hakim. Bu tapınaktaki tüm taş işlemeleri çok büyük bir incelikle yapılmış ve bu yüzden turistlerin ilgisini çekiyormuş. Tapınağa girdikten sonra göletin sol tarafında köşeden güzel fotoğraf çekebilirsiniz. Göle tapınağın silüeti yansıyor ve mükemmel bir panorama yakalanabiliyor.
Yüzen Market (Chong Kneas): Açıkcası Siem Reap’da yüzen markete gitmek; mutlaka yapılacaklar listesinde olmayabilir. Tayland’da gitmeye vaktimiz olmadığından sadece fotoğraflarını gördüğümüz yüzen market tarzında bir yer beklentisi ile gittik. Yüzen market için botların kalktığı yere tuk-tuk ile ulaştık. Bot fiyatı çift yön kişi başı 15 dolar. Öncelikle tekne ile “Tonle Sap” gölünün nehir ile buluştuğu yere kadar gidip az önce yanından geçtiğimiz başka bir tekneye yanaştık. Yanaştığımız bu tekne turistik alışveriş içindi. Etrafta birçok tekne var ve insanlar bu tekneleri ev olarak kullanıyorlar. Burada nehirde yaşayanların çoğu Vietnamlıymış ve Kamboçyalılar burada yaşayanlardan pek hoşlanmıyormuş. Tekne ile giderken yanımıza süratle daha küçük bir tekne yanaştı ve içinden bizim gitmekte olan teknemize 10 yaşlarında bir çocuk atladı. İçecek satıyordu, sattığı içeceklerden almadan olmuyor…
Siem Reap ile yüzen markete gidiş limanı arasındaki yolda özellikle nehrin kıyısındaki evleri, pirinç tarlalarını, lotus bahçelerini görmek etkileyiciydi. Gece yağan yoğun yağmurdan dolayı nehir taşmış ve birçok evi su basmıştı. Çocuklar bu sel sularının içinde yüzüyor, oyunlar oynuyorlardı. Herkes suları evlerden temizlemeye çalışıyor, kimileri evlerine su girmesin diye barikat kurmaya çalışıyordu. Bu olumsuz şartlara rağmen insanlar mutlu, bir şey sorduğunuzda size yardımcı olmaya çalışıyorlar ve güler yüzlüler. Anlatmak inanır mısınız çok zor, gidip görmek ve yaşamak lazım.
Dönüş yolunda Lotus bahçesi kenarında fotoğraf çekmek için durduk. Lotus çiçeği hakkında bilgi aldık. Ayrıca meyvesi bizdeki taze badem gibi ve çok lezzetliydi.
Dönüş yolunda rehberimizin tavsiyesi ile engelli ve yetim çocukların taş ve ağaç oyma, boyama ve resim atölyelerinin olduğu bir merkeze gittik. Bu atölyeler Kamboçya devleti tarafından destekleniyormuş. Atölyelerdeki eğitimler yaklaşık 6 ay sürüyormuş. Eğitimlerini tamamlayan ve başarılı olan öğrenciler özellikle tapınakların restorasyanlarında çalışıyorlarmış. Öğrenciler tarafından yapılmış eserler ayrıca satılıyor.
Süreç olarak biz ilk gün öğleden sonra Angkor Wat’a gittik. İkinci gün Angkor Wat’ta gün doğumu izlemeye, Angkor Thom, Bayon, Ta Prohm ve Banteay Srey’e gittik. Üçüncü gün ise sabah yüzen market ve el-işi atölyelerini gezdik. Ekstra 1 günümüz veya sabahımız olsaydı, Angkor Wat civarındaki 1-2 tapınağa daha gidebilirdik.
Siem Reap bizi çok etkiledi ve Kamboçya’ya tekrar gidip göremediğimiz yerleri dolaşmayı planlıyoruz.
Siem Reap Yeme-İçme ve gittiğimiz restoran, kafe ve marketler
Siem Reap’da Starbucks benzeri bildik kahve zincirleri yok. Sadece KFC dikkatimizi çekti. Lokal kahvelerini beğenmedik.
Kaldığımız oteli oda-kahvaltı şeklinde ayarladığımızdan sabahları otelimizde kahvaltı ettik. Restoranların önlerinde ve tezgahlarda her tür et ve tavuk ızgara vs. yapılıyor. Pub Street en turistik bölgesi buradaki alternatifler denenebilir.
Happy Herb Pizza (28-Ağustos-2011) : Kesinlikle tavsiye etmeyiz. Okuduğumuz gezi bloglarından birinde tavsiye eden arkadaşa istinaden denedik ama hiç mennun kalmadık. Aslında yeri gördüğümüzde pek aklımıza yatmadı ama arkadaşın hayatımda yediğim en güzel pizzaydı yazısı karşısında ön yargılı davranmayıp denemeden çıkmamak lazım diye düşündük. Emin olamadığımız için de sadece bir orta boy pizza söyledik ve ekşi peynirli az pişmiş bir pizza karşımıza geldi. İlk dilimleri denedikten sonra çıktık. Orta boy pizza 6 dolar, gazlı içecekler ve yerel bira 1 dolar.
Blue Pumpkin Café : Kahveleri kötü, hamur işleri güzel. Her türlü sıcak-soğuk içecek, sandviç, yemek çeşitleri, tatlıları ve dondurma çeşitleri de var. Rakamlar makul, hafif atıştırmak ve midesini bozmak istemeyenler için ideal. Yeri barlar sokağının hemen yan tarafındaki “Pı Thnu” sokağında.
Le Tigre De Pier (29-Ağustos-2011): Pizzaları güzel, en azından yenilebilir. Zaten mekan diğer yerlere göre daha kalabalıktı ona istinaden denedik. Pizza fiyatları içeriğine göre değişiyor örneğin fungi orta boy pizza 5.75 dolar. Büyük boy Angkor bira 3 dolar. Pizzacının olduğu sokak Siem Reap şehrinin “Pub Street” isimli sokağında. Bu sokakta sağlı sollu restoran ve kafeler var.
Marketler: Özellikle yiyecek anlamında sorun olursa marketlerde ekmek, peynir, kraker, meyve kısaca her şey var. Biz Angkor Market’den alışveriş yaptık. “Angkor Market”, Sivatha caddesi üzerinde (kuzey yönünde) De La Paix oteli geçtikten sonra ileride sol tarafta kalıyor.
Kamboçya biraları : Angkor (içimi hafif, güzel bir bira )
Kaldığımız Angkor Pearl hotel hakkındaki düşüncelerimiz :
Gecesi kahvaltı dahil iki kişi 28 dolar ödedik.
Kötü tarafları : Yeri büyük otellerin olduğu bölgede değil, ama bize göre olumlu yanlarının yanında çokta önemli değildi. Personelinin bir kısmının İngilizcesi iyi değil. Odada telefon ve saat yok. Sabah uyandırma almak istiyorsanız lobiden rica ediyorsunuz. Sabah gelip kapınızı tıklatıyorlar, maalesef bir sabah uyandırmayı unuttular. Ama bir gün önce sorun yaşamadık. Buffet kahvaltı dahildi ama buffet yerine menüler vardı ve birini seçiyordunuz. Omlet harici bizim damak tadımıza uyacak bir şey yoktu. Ama dışarıda da zaten başka alternatif yok 🙂
İyi tarafları : Personeli çok güler yüzlü ve ilgili. Odalar geniş, temiz, açıkcası ödediğimiz rakama göre çok daha kaliteli bulduk. Odalarda mini buzdolabı, emanet kutusu, klima ve ücretsiz Wi-Fi var. Girişte genel kullanım için bilgisayarlar var. Erken check-in yaptırabildik ve ekstra bir ücret ödemedik, belki yüksek sezonda alıyor olabilirler. Otel, bar caddesine ve gece marketine 10 dakika yürüme mesafesinde. Kendilerine ait tuk-tukları ve havaalanına ücretsiz servisleri var. İsterseniz tur rehberi ayarlıyorlar, günlüğü 20 dolar. Bize ayarladıkları rehberimiz “DOSS SARDUN” ve tuk-tuk şöförümüz çok iyiydi. Rehberimiz hem gezdiğimiz bölgeler hem Budizm-Hinduizm arasındaki farklar hem de Kamboçya’daki yaşam, aile yapısı hakkında detaylı bilgi verdi. Rehberimizin email adresi (ddoss41@hotmail.com)
Angkor Wat fotoğraf albümümüz için linki tıklayabilirsiniz. Angkor Wat Fotoğraflarımız
Siem Reap ve diğer tapınaklar fotoğraf albümümüz için linki tıklayabilirsiniz. Siem Reap ve Tapınaklar Fotoğraflarımız
Siem Reap Tavsiyeler
- Yağmur dönemi giderseniz kesinlikle yağmurluk
- Rahat bir trekking ayakkabı (su geçirmez)
- Sinek kovucu
- Böcek ısırmalarından sonra sürmek üzere krem
- Elektrik prizleri genelde 3 girişli, yanınızda mutlaka aparat olsun
- Yanınızda 1 dolar banknotlar getirirseniz birçok yerde işinize yarar
- Eylül yağmurun en etkili olduğu aymış.
- Kamboçya hakkında Ölüm Tarlaları (Killing Fields) filmini izlemenizi tavsiye ederiz. Kızıl Khmer‘lerin 1975 ve 1979 yılları arasında yapmış olduğu sistemli soykırımı anlatıyor.
17 Yorum
kamboçya bu aralar çok yoğun talep görüyor araştırmalarıma görede yaşanılası bir yer teşekkür ederim emeğinize sağlık
Teşekkürler…
Siem Reap’e gidecek olan varsa, yakınlardaki Tonle Sap gölünü ve üzerindeki yüzen köyü mutlaka görsün derim… Buradan okuyabilirsiniz : http://livelovethank.com/siem-reapde-yuzen-koy-chong-kneas/
çok güzel bizde gittik ve gördük. harika yerler herkesin görmesini tavsiye ederiz…
Ne güzel aynı düşüncelere sahibiz. Kesinlikle görülmesi gereken eşsiz yerlerden biri. Selamlar, sevgiler…
Merhaba 🙂 rehberinizin bilgilerini bulamadım yazınızda 🙂
Merhaba, rehberin adı Doss Sardun ve email adresi ddoss41@hotmail.com…Otel ile ilgili yazının en sonunda bilgiler
Gitmeden önce yazınızı okuyup notlar almıştık elinize sağlık.Dönünce biz de bir şeyler karaladık birilerini faydalı olsun diye.Şunu da anladık ki Angkor Wat dönünce çok özleniyor.
Yazılarımızdan gezginlerin faydalandığını duymak ne güzel 🙂 Eminiz sizin paylaşımınızın da birçok kişiye faydası olacaktır. Emeğinize sağlık, keyifle okuduk. Kamboçya, bizim de unutulmaz gezilerimizn arasında ve tekrar gidip daha uzun süreli gezmek istiyoruz.
ağustosta oralardaydım.yazınızı okudukça o anılarım gözümün önüne geldi.siem reap ile ilgili yazdığınız her şeye katılıyorum.angkor wat inanılmaz bir yer özellikle bayon…
oradan otobüsle 6 saatlik bir yolculukla gittiğim başkent phnom penh ve oradaki killing field de görülmesi gereken yerlerden.turla mı kendimiz mi gitsek diyen arkadaşlar kesinlikle kendiniz gidin.biraz plan programla rahatlıkla her yeri gezebilirsiniz.iyi geziler…
İskender Bey, aynı düşüncelerle ayrılmış olduğunuza ve yazımızın anılarınızı canlandırmasından mutlu olduk. Phnom Penh şehrine gidemedik ama ilk fırsatta tekrar o bölgelere gitmek istiyoruz. Sizin tavsiye ettiğiniz gibi tabii ki tursuz 🙂 Hepimize keyifli geziler, selamlar…
En çok gitmek istediğim yerlerden biri harika bir yazı olmuş. Tapınaklar nasıl da cezbediyor! Fotoğraflar bile huzur bulmaya yetiyor ki orada olup yaşamak nasıldır kimbilir 🙂
Uzak Doğu gezimiz sırasında tapınaklardan, Siem Reap’tan çok etkilendik ve Kamboçya’da daha fazla zaman geçirmek için yeniden gitmek istiyoruz. Umarız siz de gidebilir ve bu huzuru yaşarsınız 🙂
Tapınakların ilginç hikayeleri ve doğayla iç içe olması inanılmaz derecede etkiledi beni!Yazınız için çok teşekkürler,umarım bir daha gitme imkanınız olur sizin de :).
Kesinlikle görülmesi gerekenler yerlerden biri ve bizi çok etkiledi. Umarız kısa zamanda yeniden gitme fırsatı buluruz. İçten dileğiniz için teşekkürler…
Kamboçya’ya turla mı gitsek kendimiz mi gitsek kararsızız açıkçası. Yazılarınızı okudukça cesaretleniyoruz
Tursuz çok rahatlıkla gidebilirsiniz. İsterseniz oraya gittiğinizde bir rehber aracılığıyla da gezebilirsiniz. Siem Reap için bizim rehberin bilgilerini yazımızda paylaştık, tavsiye ederiz.