"Enter"a basıp içeriğe geçin

Lima Gezi Notları

Lima - PERU
Lima – PERU

Puslu bir Başkent; LİMA

Miami’den Amerikan Havayolları ile Lima’ya gittik ve sabah gün ağırmadan Lima’ya varmıştık. Uçakta iki form veriyorlar, biri aile başına gümrük formu (her aile için bir tane) diğeri ise bilgi formu. Bilgi formunun bir parçasını ülkeye girerken alıyorlar diğer parçasını pasaportunuzun arasına koyup geri veriyorlar, aman dikkatli olun seyahatiniz boyunca kaybetmeyin. Ülkeden ayrılırken geri alınıyor. Giriş işlemleri gayet kolay, kaç gün kalacağınızı soruyorlar ve ona göre kalış süresini yazıyorlar. Gümrük formları ise bavulları aldıktan sonra çıkarken görevli tarafından toplanıyor. Bavulunuzu alırken eğer bavulların geldiği bantta göremezseniz telaşlanmayın, bavullar çoğaldıkça görevliler bazılarını alıp yan tarafta yere koyuyorlar, onları da kontrol etmeyi unutmayın, bir önceki uçaktan diye düşünmeyin.

Havaalanı umduğumuzdan çok daha büyük, temiz ve güzel geldi gözümüze. Bizim gibi sabahın erken saatlerinde geldiyseniz ve bavullarla hemen şehre gitmenin anlamı yok diyorsanız, kahvaltı edebileceğiniz ve birşeyler içip oturabileceğiniz yer alternatifi fazla, kafelerde ücretsiz Wi-Fi var. Tek yapmanız, bavullarınızı aldıktan sonra üst kata çıkmak. Havaalanının içinde turizm ofisi var, isterseniz bilgi ve harita alabilirsiniz. Biz Starbucks’ta oturduk ve bir küçük boy kahve 6,50 soles…

Miraflores
Miraflores

Havaalanı – şehir merkezi arasında yeşil taksiler resmi olarak hizmet veriyor. Havaalanından çıkarken zaten taksiciler hemen etrafınızı çeviriyor, taksi şöferlerinin boyunlarında asılı yeşil kartları var, havaalanının içine bir tek onların girmesine izin veriliyor. Dışarıda ayrıca daha ucuz olan özel arabaları ile kaçak çalışan ve diğer resmi olmayan turistler için daha az güvenli olduğu söylenen taksiciler bekliyor.

Lima
Lima

İlk dikkatimizi çekenler

İnsanları güler yüzlü ve sıcak kanlı. Turizm açısından çok daha gelişmiş olan Güney Amerika ülkerine göre İngilizce veya ikinci bir dil bileni daha fazla . Ama rehberlerin bile İngilizcesini anlamak kolay olmuyor. Gelir dağılımı maalesef inanılmaz bozuk. Müstakil evler, bahçe duvarlarının üzerinde ayrıca elektrik verilmiş teller ile örülerek koruma altına alınmış. Maalesef Lima’nin birçok bölgesi için güvenli olmadığı söylendi. Turistik bölgelerde güvenlik daha iyi sağlanmış. Özellikle Miraflores kalmak için en ideal bölge.

Miraflores
Miraflores
Lima
Lima

Trafik özellikle mesai saatlerinde İstanbul trafiğini aratmıyor. Bizdeki gibi korna ile sorun çözülmeye çalışılıyor. Özellikle motosiklet ile girdiğimiz de İstanbul’dan bir tık daha kötü olduğunu düşündük. Mesela bir kavşakta yan çantamızdan dokunup bizi ittirip sıkıştırdılar.

Yeni yapılanma başlamış bölgeler dışında fazla yüksek bina yok. Gelir düzeyi yüksek kesimin oturduğu bölgelerin dışında, genelde evler derme çatma, burada oturan var mı diye düşüneceğiniz tarzda.

Döviz büroları ve bankalar dışında sokaklarda üstlerindeki yazılı yelekleri ve boyunlarındaki kartlardan resmi görevli olduklarını anladığınız seyyah döviz işlemcileri bize oldukça ilginç geldi. Akşam döviz büroları kapandıktan sonra da bu görevliler çalışmaya devam ediyor. Arabaları ile önlerinde durup ve arabadan inmeden para bozduran veya alanlar daha da ilginçti. Beyaz taksi diye adlandırılan taksilerin genellikle şöför bölgesinin demir parmaklıklı bir kafesle yolcu bölümünden ayrılmasının mantığını pek anlayamadık.

Lıma
Lıma

Lima Ulaşım

Toplu taşımacılık sistemi oldukça yaygın ama kullanacak kadar uzun kalmadık. Havaalanı ile kaldığımız bölge Miraflores’e bildiğimiz kadarıyla tek vasıta ile gelinemiyor, o yüzden tek alternatif taksi. Miraflores’ten şehir merkezine kadar metroüs hattı var. Avenue Paseo de la Republica metrobüslerin çalıştığı anayolun adı. Taksilerde taksimetre yok, sabit ücret çalışıyorlar, pazarlık yapabilirsiniz. Aşağıdaki fiyatlar 2010 Eylül ayına aittir.

Metrobüs ücreti : 1,5 Soles
Havaalanı-Miraflores arası taksi ücreti : 55 Soles (Resmi taksilerle)
Miraflores(otelden)-Havaalanı taksi ücreti : 60 Soles (otelden ayarladılar)
Miraflores-Plaza de Armas taksi ücreti : 12 Soles
Museum of Art in Lima- Larcomar taksi ücreti : 10 Soles

Lima Gezilecek Yerler

Mirabus’ın organize ettiği turlara katılınabilir. Miraflores’teki Kennedy Park’ın yanında yerleri var ve sabah 9’da açılıyor.

Plaza de Armas or Main Square

Genel olarak bütün şehirlerde aynı isim verilmiş olan Ana Meydan’da önemli dini, askeri ve yönetimsel binalar yer alıyor. Lima Katedrali, Lima Başpiskoposu Katedrali, Lima Belediye Sarayı, Lima Başkanlık Sarayı ve San Francisco Manastırı ve Müzesi burada.

Başkanlık Sarayının bahçesinde öğlen saat 12:00’de sarayı koruyan askerlerin nöbet değişim törenini izleyebilirsiniz. Lima Katedrali önemli yapılar arasında ve Francisco Pizarro’nun kabrini görebilirsiniz. Giriş ücreti 10 soles. Hemen yanında bulunan Palacio Arzobizpal de Lima (Lima Başpiskoposu Katedrali) rehber eşliğinde gezilen bir müze ve açıkcası çok ilgi çekici değil. Hele Hırıstiyan dini ile hiç yakınlığınız yoksa sadece zaman kaybı. Giriş ücreti 30 soles. Museo San Francisco (San Francisco Manastırı ve Müzesi) giriş ücreti 7 soles ve çok daha ilgi çekici. Lima’daki ilk genel mezarlık ve 25.000 kadar müridin mezarları burada ve bir kısmının kemiklerini görmek mümkün. İlk İspanyolca sözlüğün de yer aldığı kütüphane bölümü 25.000 üzeri farklı dillerde kitaba sahip. En eski kitap 1480 yılından kalma.

Lima Başkanlık Sarayı
Lima Başkanlık Sarayı
Lıma
Lima
San Francisco Kilise ve Muzesi
San Francisco Kilise ve Muzesi
Lima Katedrali
Lima Katedrali

Museo de Arte de Lima

Özellikle öğrencilerin takıldığı bir parkın içinde yer alan bir sanat müzesi. Okuduğumuz seyahat yazılarının birinde müzede Nasca çizgilerinin, bölgenin dev bir maketi üzerinde sergilendiği yazıyordu ve onun için özellikle bu müzeyi ziyaret etmek istemiştik. Ama maalesef artık sergilenmiyor. Müzenin hoş bir kafesi var, ayrıca konser veya sergilerden birine denk gelebilirsiniz.

Santuario de Pachacamac

Şehrin hemen dışında İnka öncesi inanç merkezi. Şehir kurulduğu dönemde İnkaların en önemli sahil şehriymiş. Oldukça büyük bir alana yayılmış olan arkeolojik bölgeyi görmek için tur almanızı tavsiye ederiz. Yürümek için biraz büyük ve dolaşılan bölge tozlu, topraklı. Biz Mirabus’un turunu aldık. Hem ufak bir şehir turu yapıyorsunuz hem de buraya gelmeden önce Lima’nın tek ekolojik yeri olan Pantanos de Villa Reserved Zone bölgesine uğruyor. Tur yaklaşık 3,5 saat ve 55 soles, Miraflores’ten bileti aldık.

Pachacamac’a giriş ücreti 20 soles ve tura dahil. Pachacamac müzesi küçük ve İngilizce bilgiler yetersiz. Arkeolojik alanda 16 adet piramit bulunmakta. Temple of Pachacamac, Pizarro tarafından şehirde altın ve gümüş bulamadıkları için yakılmış. Pachacamac tanrısı üç bölümden oluşmakta; en üst bölümünde iki yüz bulunmakta yüzlerden biri geçmişi diğeri geleceği, orta bölümü mistik gücü olan din adamları ve alt bölümü de halkı temsil etmektedir.

Pachacamac
Pachacamac
Pachacamac
Pachacamac
Pachacamac
Pachacamac

Miraflores

Gelir düzeyi yüksek kesimin yaşadığı ve Lima’nın kalmak için en güvenli bölgesi. Hafta sonlarında özellikle Lima gençlerinin takıldığı parkları, sinema, tiyatro, sanat galerisi, restoran, kafe, bar ve mağazaları ile en hareketli merkezi. Larcomar, Chorrillos uçurumlarının üzerinde kurulmuş, içerisinde mağazalar kadar Pasifik manzaralı kafe, restoran ve barları ile gidilecek en güzel yer. Buradan gün batımını izlemek ayrı keyifliydi.

Larcomar - Miraflores
Larcomar – Miraflores

Parque del Amor (Aşk Parkı)

1993 yılında sevgililer gününde açılmış küçük bir park. Özelliği parkın ortasında büyükçe öpüşen bir çift heykeli ve parkı çevreleyen duvarlarda mozaik resimler ve aşk sözcüklerinin bulunması. Her 14 Şubatta parkta öpüşme yarışması yapılıyormuş.

Aşk Parkı
Aşk Parkı

Paragliding en popular aktivitelerden biri. Hava şartlarına göre denenebilir. Miraflores sörfcüler için ise ideal bir sahile sahip.

Miraflores
Miraflores

Parque de la Reserva 

Hava karardıktan sonra başlayan ışıklı su şovlarını ve suların altında kendini kaybetmiş çocukları izlemek isterseniz bu parka gidebilirsiniz. Bizim izleme şansımız olmadı.

parque_de_las_aguas
Parque de las Aguas (fotoğraf alıntıdır)

Maalesef kaldığımız süre kısıtlı olduğu için bazı tavsiye edilen müzeleri gezemedik. Bunların arasında Museo Larco ve Antropoloji müzeleri vardı. Ayrıca Huaca Pucllane, Miraflores’e yakın her şeyin kerpiçten olduğu arkeolojik bir bölge.

Lima Yeme-İçme, Gittiğimiz restoran, kafe ve şovlar

Genel olarak bahşiş %10, yerine göre bekliyorlar. Lima’da fiyatlara ekstra %19 vergi ve %10 servis bedeli ekliyorlar, çoğunlukla fiyatların içinde.

En yaygın içkileri Pisco Sour : Brandy tarzı bir kokteyl. Üstüne yumurta beyazı köpürtülüp konuluyor, açıkcası içkinin tadını bozuyor. Yumurtasız içilmesini tavsiye ederiz.
Peru birası olarak Cusquena’yı denedik, içimi hafif.

Museum of Art in Lima’nın kafesi : (03/Eylül/2010)
Müzeyi gezerken öğle yemeği veya öğleden sonra birşeyler atıştırıp, içilebilir.
Tost 12 soles, çay 3,5 soles

Mango Rest&Café : (03/Eyül/2010)
Larcomar’ın içinde hem içeride hem de dışarıda servisleri olan Pasifik Okyanusuna nazır yemeğinizi yiyebileceğiniz hoş bir mekan duruyor. Özellikle balık ürünleri lezzetli, fiyatlar makul. Balık, et, tavuk, sandöviç, tatlı çeşitleri vs. ile oldukça geniş bir menüye sahip. Garsonlar ilgili, güler yüzlü. Temizlik konusunda pek emin olamadık, ortam temiz ama geri plan pek öyle durmuyordu. Burada akşam yemeğimizi yedik. Balık tabağı, acılı tavuklu sandöviç, bir kadeh pisco sour (ikinci kadeh ücretsizdi), bir bira ve iki sütlü kahveye bahşiş hariç, 95 soles ödedik.
Pisco Sour 14 soles, bira 8,5 soles, sütlü kahve 5,5 soles, balık tabağı 48 soles.

Burger King : (11/Eylül/2010)
Burger King, Mc Donald’s tarzı yerler yaygın. Etleri lezzetli, mekan temizdi.
Whoper menu 13.90 soles.
Özellikle turistlerden para istemek için dilenciler içeriye girebiliyor ama görevliler sizin rahatsız olmanız halinde müdahale ediyor.

La Dama Juana : (11/Eylül/2010)

Larcomar’ın içinde, hem geleneksel danslarının sergilendiği hem de Peru mutfağının tanıtıldığı Pasifik Okyanus manzaralı turistik bir restoran. Hem öğlen hem de akşam açık büfeleri mevcut, istenirse akşam sadece şov izlenebiliyor, açık büfe yerine menüden istediğinizi seçebilirsiniz. Peru mutfağının bizim damak tadımıza pek uyduğunu söyleyemeyeceğiz. Ama şov ilginç gelebilir, fazla turistik dursa da oralara kadar gitmişken izlenmeye değer diye düşünüyoruz. Açık büfe yerine ya menüden seçebilirsiniz ya da Larcomar’ın içinde alternatif fazla, yemeğinizi yedikten sonra sadece şovu izlemeye gidebilirsiniz.

Öğle yemeği saati : 12:30 p.m. (Pazartesi-Pazar)
Akşam yemeği saati : 7:30 p.m. (Pazartesi-Cumartesi)
Şov saati : 8:30 p.m. (Pazartesi-Cumartesi)
Pazar günü şov : 2:30 p.m.
Web sayfaları : www.ladamajuana.com
Yemekli şov fiyatı kişi başı 100 soles. (1 kadeh pisco sour dahil, diğer içecekler ekstra)
Sırf şov fiyatı kişi başi 50 soles.

Rezervasyon sırasında veya masaya oturmadan önce hangi ülkeden olduğunuzu soruyorlar ve ona göre masalara ülke bayrakları konuluyor. Hoş bir süpriz

Havanna Café : Larcomar’ın içinde, Pasifik Okyanus manzaralı hem dışarıda hem de içeride oturma şansınızın olabileceği, aslında Arjantin’in kafe zincirlerinden olan hoş bir kafe.
Kahveyi çikolata veya çikolata kaplı gofletleriyle servis etmeleri ise daha Avrupayi duruyor.

Starbucks : Larcomar’ın içinde ve Miraflores’te yerleri var. Küçük kahve 6,5 soles.

Kaldığımız Casa Andina Classic – Miraflores Centro hotel hakkındaki düşüncelerimiz 

Gecesi iki kişi %10 servis dahil 88 dolar (oda fiyatı) ödedik.

Kötü tarafları : Odalarının kalitesinin farklı olması. Peru gezimize başladığımız ilk gece ve ülkeden ayrılmadan önce tekrar bu otelde kaldık ve maalesef ilk kaldığımız odamız kötüydü. Eğer o odalara denk gelirseniz tavsiye etmeyiz, otelin arka tarafında ama ön tarafındaki odalara denk gelirseniz daha iyiydi. Odalarda, geceleri sert geçmesine rağmen ısıtıcı yok, sadece yaz için klima düşünülmüş. İsterseniz ekstra battaniye veriyorlar.

İyi tarafları : Konumu iyi, güvenli, etrafında birçok hediyelik eşya mağazası var, sabah kahvaltısı dahil ve güzel. Otelden istediğiniz zaman taksi ayarlıyorlar, havaalanına ücretleri 60 soles biraz pahalı ama sabah çok erken saatlerde gidecekseniz güvenli. Diğer bölgelere giderken yoldan taksi çeviriyorlar ve İspanyolca bilmiyorsanız sizin adınıza taksi şöförü ile pazarlık yapıyorlar. Metrobüs yakın, otelden çıktığınızda sola dönüp Ricardo Palma caddesinden tekrar sola dönüp yaklaşık 5 dakika yürüdükten sonra Avenue Republica’ya geliyorsunuz ve metrobüs istasyonunu karşınızda göreceksiniz.

Miraflores’te butik otel olarak suites-eucaliptus hotel hoşumuza gitti, gecesi iki kişilik oda 60 dolar. Miraflores’te hostal alternatifi çok fazla,  yer sorunu yaşamazsınız.

Motosiklet gezimizde motorun bakımı sebebiyle Lima’da 2 gece kaldık. (Ocak 2017)  Casa Bella B&B‘da oda kahvaltı gecesi 165 Soles (1 usd yaklaşık 3.4 Soles) kaldık. Motosiklet ve araba için bahçe içinde güvenli otoparkları var.

Eylül 2010 Döviz Kuru : $1=2.77 Soles (Havaalaninda biraz daha düşük ama çok fark yok.)

Ocak 2017  Döviz Kuru : $1=3.40 Soles

Lima fotoğraf albümü için linki tıklayabilirsiniz. Fotoğraflarımız

Not:Peru Büyükelçiliği Ankara da açılmış ve Peru ile vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı.

Keyifli geziler dileriz 🙂

Ayfer & Onur Öznar

Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi

Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi

Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir