"Enter"a basıp içeriğe geçin

Yunanistan Türkiye Araçla Feribot Geçişi

 Atina - Çeşme Araçla Feribot Geçişi
Yunanistan Türkiye Araçla Feribot Geçişi

Yunanistan Türkiye Araçla Feribot Geçişi

Komşunun yakın adalarına feribotla gitmek kolay olsa da Atina gibi daha uzak noktalarına ulaşım için ilk aklımıza genelde havayolu geliyor. Feribotla geçmek de özellikle yaz döneminde güzel bir alternatif olabilir. Hele de kendi aracınızla gitmeyi düşünüyorsanız  Yunanistan’ın popüler adaları üzerinden keyifli bir yolculuk olacaktır. Yunanistan Türkiye araçla feribot geçişi tahminimizden çok daha kolaymış.

İsterseniz bizim gibi aracınızla karadan gidip dönüşte feribotu kullanarak farklı bölgelerini de görebilirsiniz. Bu yazımızda, Onur’un Pire limanından Sakız adası üzerinden Çeşme’ye uzanan yolculuğunun hikâyesini ve deneyimlerini sizinle paylaşacağız.

Ege’yi Hellenic Seaways’e ait kocaman bir feribot ile geçti. İşlemleri kolay ve yolculuk konforluydu.

Hellenic Seaways - Yunanistan Türkiye Araçla Feribot Geçişi
Hellenic Seaways – Pire Limanı

Feribot Bileti Alımı ve Biniş

Biletinizi online alabileceğiniz gibi, Pire’deki gişelerden veya lokal seyahat acentalarından da alabilirsiniz. Ama aralarında ufak bir fark var. Eğer lokal seyahat acentalarından veya direkt gişelerden biletinizi alacak olursanız kestikleri biniş kartı ile direkt gemiyi bekleyen araçların sırasına geçebiliyorsunuz. Ama internet üzerinden almışsanız; geminin kalktığı alanda yer alan ofislerine uğrayarak biniş kartı almanız gerekiyor. İnternetten 67 euro olan bileti, Onur acentadan 68 euroya aldı. (Motosiklet ve tek kişi fiyatı)

Biletin üzerinde kaç numaralı bölgeden kalkacağı yazar. Mesela Onur’unki E2’ydi. Pire limanına yaklaştığınızda büyük tabelalar ile yönlendirilme yapılmış. Çok rahat bir şekilde geminizin kalkacağı yeri buluyorsunuz. Geminin kalktığı alan daha önce feribot ile geçtiğimiz Fransa veya İngiltere’de olduğu gibi süper düzenli değil ama görevliler çok yardımcı oluyor. Motosikletli iseniz en önde motorlara yer veriyorlar. Eğer sizden önce gelmiş motosikletli yoksa siz sıranın önüne geçin; çünkü tırların ardından motorları alıyorlar.

Atina - Çeşme arası feribot yolculuğu
Onur, yola çıkmaya hazır… Yunanistan Türkiye Araçla Feribot Geçişi

Feribota bindiğinizde motosikletleri görevliler bağlıyor. Çantasız motorları bariyerin yanına yerleştirdiler. Alan dolunca hepsini yanyana bıraktık ve birbirlerine bağlamışlar. Sabah yanlarına gittiğimizde motorlar devrilmemişti.

Pire Limanı
Motosikletleri görevlilere emanet ettik. Libertad aralarında pek havalı durmuyor mu? 🙂

Eğer yolculuğunuzun daha konforlu olmasını istiyorsanız az fark vererek numaralı koltuk almanızı tavsiye ederim. 4 kişilik ortasında masa olan koltuklar yatabiliyor. Tabii THY’nın bir business klası değil ama hiç yoktan iyidir.

Feribotun içinden, koltukları konforlu… (Yunanistan Türkiye Araçla Feribot Geçişi)

Sezon sonu olmasına rağmen feribot doluydu. Birçok kişi yerlere matlarını, battaniyelerini sermiş gayet hayatlarından memnunlardı. Numaralı bölümün koridorlarına da yatıyorlar. Sezon zamanını düşünemiyorum, artık nasıl yürünüyorsa geminin içinde 🙂 Feribotta bar, kafe, restoran var. Filtre kahve 3.1 euro, küçük su 0,5 euro, 1 dilim pizza yaklaşık 2.8 euro gibi. İsterseniz yanınıza yiyecek birşeyler alabilirsiniz.

Hellenic Seaways, feribotun içinden; market bölümü…

Feribotun klimasının soğutması gayet iyi çalışıyor ve bazı bölümleri bildiğiniz buzhane gibiydi 😊  Yanınıza ona göre bir şeyler almanızda fayda var.

Pire – Sakız Adası arası feribotla kaç saat sürüyor?

Yolculuk yaklaşık 7,5 saat sürüyor. Onur, gece 10.00’da kalkan feribota bindi, sezona göre tarife değişiyor. Sabah, Sakız Adası’na varıldığında feribottan iniş rahat oldu. 10-15 dk içinde inmiştik. Feribot, önce Sakız Adası’nda durup daha sonra Midilli’ye devam edecekti; o yüzden yolcuların ve araçların hepsi inmedi. Çeşme yerine Midilli-Ayvalık veya Küçükkuyu feribotları da alternatif olabilir. Ama feribotların araçlı olup olmadığına dikkat etmeyi unutmayın…

Sakız Adası
Sakız Adası ufukta gözüktü…

Adada kalmayı düşünüyorsanız size iyi tatiller 😊 Ama kalmayıp Çeşme’ye devam edecekseniz; limandan çıkınca sola dönerseniz 20-30 metre ileride hem Turyol hem de Ertürk’ün ofislerini görecekseniz. Ofisten biniş kartınızı alıyorsunuz.

Turyol ofisi
Turyol ofisi – Sakız Adası, Yunanistan

Eğer vaktiniz varsa deniz kıyısını turlayabilirsiniz. Gün doğumunu izlemek keyifliydi…

Sakız Adası liman
Feribot sabah 6.30’da limana yanaşınca enfes gün doğumunu Libertad ile birlikte izleme şansımız oldu…
Onur gibi kahve içmeden güne başlayamıyorsanız; Sakız Adası’ndaki küçük kafeler sizi bekliyor…

Sakız Adası – Çeşme arası feribot yolculuğu…

Sakız Adası – Çeşme arasında Turyol ve Ertürk firmalarının feribotları çalışıyor. Turyol’un sefer sayısı daha fazla. Onur’un biletini de Turyol’dan Çeşme ofislerine telefon ederek aldık. Tek kişi ve motosikletle birlikte ücreti; 45 euro. Çift yön olması halinde indirim yapılıyor. Turyol firmasından çok mennun kaldık. Her konuda yardımcı oldular. Web sayfalarından da (turyol.com) biletinizi alabilirsiniz.

Sakız Adasına veda ama bir gün gezmeye de geleceğiz…

Gümrük ve pasaport işlemleri için ise Turyol’un önünden devam edin, yolun sonu sağa dönüyor. Döndükten 50-60 metre sonra gümrük binası sağda kalıyor. Ertürk araç girişi binadan önce Turyol ise binayı hemen geçince. Binada önce pasaport sonra da aracın işlemi yapılıyor. Sonra görevliler araç girişindeki kapıyı açıyorlar. Aracı içeri alıp feribota geçiyorsunuz.

Yunanistan Türkiye Arası Feribot Geçişi
Sakız Adası krokisi – Yunanistan Türkiye Araçla Feribot Geçişi

Sakız Adası – Çeşme arası feribot yolculuğu; yaklaşık 40-45 dakika kadar sürüyor. Eylül başı olmasının da etkisiolabilir, feribot neredeyse boştu. Çeşme limanında indiğinizde eğer sıra yoksa pasaport işlemi sadece 5 dakika. Pasaporttan sonra bina içine doğru yürüdüğünüzde solda araç işleminin yapıldığı odayı göreceksiniz. Daha sonra geriye dönüp aracınızı aldıktan sonra çıkışa gidebilirsiniz. Ve Çeşme sizi bekler…

Çeşme limanı
Çeşme’ye hoş geldik!

Farklı deneyimleriniz varsa, yorum olarak yazacak olursanız hem bizim daha sonraki yolculuklarımızda hem de araştıranlara faydalı olacaktır…

Onur Öznar

Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi

Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi

Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi

 

 

 

 

 

 

 

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir