"Enter"a basıp içeriğe geçin

Parga

Parga, Yeşilin Maviyle Buluşması

Parga; şahane koyları, masmavi tertemiz denizi, plajları, kalesi, tavernaları, dar ve keyifli sokakları ile Yunanistan’daki en favori yerlerimizden birisidir. Bir türlü yazısına başlayamadığımız Parga’ya 2023 Eylül ayında geldiğimizde aynı keyfi alınca daha fazla geciktirmeyelim dedik 🙂

Yunanistan’ın kuzeybatısında, İyonya sahilinde yer alan Parga’ya araçsız gelmek isterseniz otobüs (KTEL otobüs firması) ile Yunanistan’ın diğer şehirlerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Atina’dan sezonuna göre otobüs turları da oluyor. Motosikletle geldiğimizden detaylı araştırmadık.  

Ana kara kasabası olmasına rağmen mimarisi ile kendinizi adada gibi hissedeceğiniz Parga, yazın tahmin edeceğiniz gibi çok kalabalık oluyor. Ege sahillerinin genel özelliği, eylül ortası gibi en keyifli dönemi başlıyor. Kışın ise yerel halkı ile baş başa kalıyor. Biz hep sonbaharda geldik.

Parga Yunanistan
Parga manzarası

Yamaç üzerinde kurulu olan kasabanın izlemeye doyamayacağınız harika bir manzarası var. Hava açıksa; Lefkada, Paxoi Adaları’nı ve Korfu Adası’nın güney ucunu bile görmek mümkünmüş.  Kasabaya hakim bir tepenin üzerinde konumlanmış Parga (Venedik) Kalesi; Parga Körfezi ve limanını, Valtos Plajı’ndan ayırır.

Parga Kalesi
Parga Kalesi

Kalenin kalıntılarını gezerken, denk getirirseniz buradan gün batımını izlemek de çok keyifli. Ayrıca selvi ağaçlarıyla çevrili, taş patikalı yollarında yürüyüş yapmak da huzur verici. Yorulursanız içinde keyifle oturacağınız kafesi de var. (Kaleye giriş ücretsiz.)

Parga Kalesi’nden gün batımı…

Diğer bir kalesi ise; Ali Paşa Kalesi. Parga Kalesi’nden daha yüksek bir noktada yer alan kaleden yine Parga’yı izlemek mümkün. Ama çok bakımsız olduğunu okuyunca gitmedik. Osmanlı’da 13 yıl sadrazamlık yapmış olan Pargalı Damat İbrahim Paşa’nın da küçük yaşta buradan getirilmiş bir devşirme olduğunu belirtmeden de geçmeyelim…

Parga Yunanistan
Gecesi ayrı güzel…

Deniz sezonunda geldiyseniz tabii ki gündüz yapılacak en güzel aktivite denizin ve güneşin tadını çıkarmak. Kasabanın içinden de denize girilebiliyor olması harika, ayrıca etrafında da çok güzel plajlar var. Valtos, Lichnos ve Sarakiniko en ünlüleri. Günübirlik tekne turları ile de ulaşmak mümkün.

Cam gibi deniz…

Kasaba içindeki Kryoneri Plajı’nın karşısındaki adacıkta küçücük bir kilise (Chapel of the Assumption of the Virgin) var. İsterseniz yüzerek gidebilirsiniz ve Parga’yı bir de karşı kıyıdan, denizden izleme şansınız olur. Adada bir de Fransız kalesi varmış ama biz çıkmadık.   

Chapel of the Assumption of the Virgin

Akşamları yürüyüş yapıp, birbirinden güzel atmosfere sahip kafelerinde molalar verebilirsiniz. Dar, dik merdivenli sokaklarında, renkli hediyelik eşya dükkanlarının arasında gezinmek keyifli.

Parga’nın keyifli sokaklarından…

Bölgenin zeytinyağı da meşhur ve tadım yapıp nasıl üretildiği hakkında bilgileneceğiniz müze haline getirilmiş bir tesis de var. (Paragaea Parga old olive oil factory)  

Paragaea Parga old olive oil factory

Yunan müziği eşliğinde lezzetli meze ve yemek seçenekleri sunan tavernalarında hem gözünüz hem de mideniz bayram edecek. Bizim önceliğimiz deniz ürünleri olsa da her damağa uygun seçenekleri var. Parga’nın içinde, 4 yıl önce geldiğimizde de çok beğendiğimiz, “Sakis Taverna” akşam yemekleri için yine tercihimiz oldu. Lezzeti, hızlılığı ve manzarası ile tavsiye ederiz. 2 kişi için; mezeler, bir balık ve 20’lik uzoya yaklaşık 40 euro, 4 kişi biraz daha fazla çeşide 65 euro civarı ödedik. Karışık balık tabağı genelde bütün restoranlarda aynı; 2 kişilik 42 euro.

Lezzetli mezeler – Sakis Taverna

Parga Konaklama

Kaldığımız Camping Valtos, adından da anlaşılacağı gibi Valtos Plajı’ndadır. Denizi çok temiz, cam gibi suyuna ve incecik kum sahiline hayran kaldık. Kamp alanının marketi ve restoran-kafe bölümü var. 2 kişi, motosiklet ve çadır fiyatı gecelik 21 euro. (Eylül 2023)

Yürüyerek de ulaşılabilen kasabanın merkezine Valtos Plajı’ndan tekne ile de gidilebiliyor. Sahil boyunca tesislerin kiraya verdiği şemsiye ve şezlonglar var. Şemsiye ve 2 şezlong fiyatı günlük 10-25 euro civarında değişiyor ve dışarıdan yiyecek-içecek getirilmesine genelde izin veriliyor. Ama tek bir yerde kişi başı en az 10 euro harcama yapılırsa şezlonglar ücretsizdi ve dışarıdan yiyecek-içecek getirilmesine izin verilmiyordu. Kendi sandalyeniz ve şemsiyeniz varsa herhangi bir ücret ödemeden sahilde boş bulduğunuz yere kurulabiliyorsunuz.

Valtos Plajı-Parga
Valtos Plajı

Daha önce Agnanti Resort’ta konaklamış ve eşsiz manzarası ile çok mennun kalmıştık (Ekim 2019). Sadece denize gitmek için biraz yokuş inip çıkmak gerekiyor ama değiyor :).

Agnanti Resort-Parga
Agnanti Resort’tan enfes gün batımı manzarası

4 gece kaldığımız Parga’dan kalabalık olmasına rağmen aynı keyfi alarak ayrıldık…

Son iki günümüzde bize katılıp Parga’daki günlerimizi daha da keyifli hale getiren Sevgili Yıldız ve Adem’e çok teşekkürler. Umarız onlar da aynı keyfi almışlardır.

NOT: Konaklama yerinizi ayarlarken kasabanın dar ve dik sokaklarını da göz önünde bulundurun. Aracınız varsa otoparkı olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Keyifli geziler…

Ayfer & Onur Öznar

Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi

Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi

Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi

Tek Yorum

  1. Erkan Başaran Erkan Başaran

    Yunanistan planı yaparken yazılarınızdan çok yararlandım. Parga’yı da listemize ekledim, çok teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir