Özge Aslan ile Söyleşi
ABD’nin kuzeybatısına WAT programı ile gelip deneyimlerini bizim ile paylaşan Özge Aslan’a çok teşekkür ederiz.
Merhaba Özge, WAT programının aşamalarından bize biraz bahsedebilir misin?
İlk olarak aracı firmayı belirlemek gerekiyor ve onların dil mülakatı ile önünüze iş seçenekleri sunuluyor. Bizim seçtiğimiz aracı firma da sponsor firma ile anlaşmalı olarak çalışıyor, sponsor firmayla online veya yüz yüze konuşma gerçekleştirerek seçtiğiniz işi alıp alamamanız belli oluyor. Sonrasında biletler, pasaport, vize görüşmesi gibi adımlar ile gidiş zamanınız çabucak gelmiş oluyor.
Aracı firmanı seçerken yeterli araştırma yapabildin mi ve istediğin bilgilere kolayca ulaşabildin mi?
Aracı firmamı seçerken, arkadaşlarımın kullanmış ve memnun kaldığı firma üzerinden gittim. Firma ile görüşmem güzel geçince açıkçası başka seçenekleri araştırmadım.
WAT programına başvurunu yapan aracı firma hangi konularda yardımcı oldu, genel olarak mennun kaldın mı?
İlk defa gittiğimden tam anlamı ile hiçbir bilgim yoktu. Aracı firma işi seçmede, vize ve iş mülakatlarına hazırlanmada hem evraklarımda hem de stresimde çok kez yardımcı oldular. Genel olarak bakarsak ben çok memnun kaldım.
Aracı firmanın yetersiz olduğu ve yardımcı olmadığını düşündüğün konular neler?
Türkiye ayağı olan firmada yardım almam her zaman kolay oldu ve yetersizliklerini hiç görmedim. Aslında birçok arkadaşımdan duyup öğrendiğim Amerika’ya gittikten sonra problemim olduğunda aracı firmaların ve sponsor firmanın yetersiz kalacağıydı ama orada hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadığımdan dolayı bilemiyorum. Yine de olası sıkıntıda yetersiz kalma ihtimallerinin en büyük nedeni de iletişim sıkıntısından olabilir..
WAT programı ile ABD’ye gelişinin maliyeti yaklaşık ne kadar oldu? Bu maliyete neler dahil?
2.000 TL gidiş dönüş uçak bileti, 3.900 TL program ücreti, 500 TL vize ücreti, 2.500 TL kadar da ilk maaş çekini iki hafta sonra alacağımdan yanıma aldım. Yaklaşık olarak 9.000 TL gibi bir maliyeti oldu.
Hangi bölgeye geldin ve işin ne oldu? Geldiğin bölgeyi ve işi nasıl seçtin?
Montana’nın Kalispell bölgesinde Bigfork adında mükemmel, küçük, tatlı bir kasabaya gittim. Houskeeper olarak başladım işe, ama zaman zaman otel iskelesinde teknelere yardımcı olmada, çocuk bakıcılığı yaparak, hatta bir kereye mahsus ormanda çalılık toplayarak bile farklı işler bulabildim. Bölgeyi seçmemde en önemli etken doğası oldu. Tamamen ormanlarla kaplı, gölün kenarında bir yerde üç ay kalma fikri çok çekici geldi ve gittiğimde köpek, kedi yerine sokaklarda sincap ve geyiklerin dolaşması da ekstra ilginç olmuştu. İş seçimim ise programa başvurmada geç kalmamdan ve İngilizce seviyemden dolayı çok seçeneğim olmamasından sınırlıydı ve gitmeye kesin karar verdiğimden seçimim zor olmadı.
ABD’ye geldiğinde ve çalışma esnasında ne gibi zorluklarla karşılaştın?
Sanırım tek yaşadığım zorluk denebilecek şey vardığımda bavulumun kaybolmasıydı, fakat beni havaalanından almaya gelen otel müdürü zorluk yaşamamam için bavuluma ulaşana kadar ücretsiz otellerinde bir gece konaklattı. Bundan dolayı problem olarak hissetmedim bu olayı da.
Bulunduğun bölge güvenli miydi, herhangi bir tehlike ile karşılaştın mı?
İnsanların gündüz boyunca ev kapılarını, arabalarını açık bırakıp bisikletlerini dışarıda kaldırım kenarına yasladıkları bir kasabaydı. Bazı özel günlerde turistlerden çok kalabalık olsa da hiçbir zaman tehlikede hissetmedim ve yaşamadım.
Konaklama şeklin nasıl oldu? Kaldığın yeri aracı firma mı yoksa kendin mi buldun?
Kaldığım yeri işverenim ayarladı ve iş anlaşmam ile belli olmuştu bile. Evde Türk, Rus, Bulgar toplam 9 kişiydik ve ev iki katlı, büyük ortak alanları ile çok eğlenceliydi. Hatta ilk gittiğimizde gereksizliğine güldüğümüz ama bir ay sonra araba kiralayınca cidden kullandığımız garajımız bile vardı.
Çalışma sırasındaki kazancın masraflarını karşılamaya yetti mi?
Masraflarımı karşılamakta hiçbir zaman sıkıntı çekmedim ama akşamları ve tatil günleri çok fazla gezdiğimden, yaz sonu Amerika’da tatil kısmına para biriktiremediğimi anladığımda ikinci işlere bakmaya başladım. Kısa süreli işler bulmuş olsam da küçük yerlerin getirdiği bir sıkıntı genelde ikinci iş ihtimalinin düşük olması. Ama bana sorarsanız kesinlikle her şeyi ile küçük kasabalar daha güzel.
Gelmeden önce İngilizce seviyen nasıldı? ABD’ye geldikten sonra İngilizce seviyende gelişme oldu mu?
Gelmeden önce İngilizce seviyemin çok düşük olduğunu sanıyordum . Üniversitede dersler gereği makale yazıyor olsam da kendime hiç güvenmiyor ve konuşmada çok çekingendim. Orada edindiğim arkadaşlarımla konuşarak hem bu korkumu yendim ve onlarla daha iyi iletişim kurma istemem beni İngilizceye hatta farklı dillere de ilgimi arttırdı.
ABD’ye gelmenin İngilizce harici sana kattığı neler oldu?
Çalışmanın sonunda doğu kıyısı boyunca araba ile road trip yaparak birçok farklı yer gördüm ve inanılmaz güzel vakit geçirdim. Sadece Amerikalı değil farklı milletten insanlar da tanıyıp farklı yemekler, eğlence ve yaşam tarzları görüp öğrendim. En önemlisi Bigfork’ta hiçbir zaman unutamayacağım arkadaşlıklar kazandım.
Senden sonra gelecekler nelere dikkat etmeli ve tavsiyelerin nedir?
Çok güzel bir kasaba olsa da küçük olduğunu bilerek karar vermelisiniz bence ve umarım yüzmeyi seviyorsunuzdur çünkü bikininin her daim yanında olmalı kuralı geçerli bir kasaba. Her an gölde bulabilirsiniz kendinizi yani J
Eğer fırsatın olursa tekrar WAT programı ile ABD’ye gelmeyi düşünür müsün?
Wat benim için her şeyiyle çok eğlenceli ve faydalı bir deneyim oldu. Bu yüzden eğer fırsatım olsa hiç düşünmeden tekrar giderim, fakat yapmam gereken yaz stajlarından ve masrafların fazla olmasından bir daha şansım olacağını sanmıyorum.
Henüz bu bölgelere gidemedik ama Bigfork Bölgesi hakkında daha fazla bilgiye linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bigfork – Montana
İlk Yorumu Siz Yapın