"Enter"a basıp içeriğe geçin

Halil Oğuz ile Söyleşi

Halil NY
Halil Oğuz ile Söyleşi

Halil Oğuz ile Söyleşi

Huntsville, ALABAMA

Halil ve arkadaşları ile Huntsville‘e motosikletle yaptığımız gezimiz sırasında yüz yüze tanışma fırsatımız da oldu. Kısa da olsa sıcak sohbetleri ve iletişimlerini devam ettirdikleri için her birine buradan bir kez daha teşekkür ederiz… Söyleşinin sonunda Halil’in ABD’de yaşadığı anılar ve ilginç olayları paylaştığı bölümü okumak eminiz çok keyifli olacak. Uçak kaçırmadan, hırsızlığa bütün aksilikler onları mı bulmuş derken bütün olumsuzlukları bir anda nasıl da güzel anılara çevirmişler…

Merhaba Halil, WAT programının aşamalarından bize biraz bahsedebilir misin?

Work and Travel programını ilk  olarak üniversite 1. sınıfta bir arkadaşımdan duymuş ve benim için çok iyi bir fırsat olabileceğini düşünmüştüm. Daha sonra bilgi almak için İstanbul’da bir şirketle görüşmüştüm. Not ortalaması ve dil seviyesi şartları vardı. Ben bu şartları ilk senemde karşılayamıyordum ve bu nedenle bu hayalimi askıya almak zorunda kalmıştım. 3. sınıfa geldiğimde kendimi hazır hissettim  ve başvurmaya karar verdim.

Aracı firmanı seçerken yeterli araştırma yapabildin mi ve istediğin bilgilere kolayca ulaşabildin mi?

Firma seçimi yaparken internetten uzun bir araştırma yaptım.  Firmaların sorularıma verdiği cevaplara, kimlerin ne ümitler verdiğine dürüst olup olmadıklarını az çok anladım, arkadaşlarımın önerdiği firmalar arasından seçim yaptım. İstediğim bilgilere daha çok gidip gelen arkadaşlarımdan ulaştım.

WAT programına başvurunu yapan aracı firma hangi konularda yardımcı oldu, genel olarak mennun kaldın mı?

İngilizce seviyeme göre hangi işlerde çalışabileceğim konusunda, konaklama , uçak bileti ,vize gibi konularda yardımcı oldular. Genelde meşgul olduklarından geç dönüş yapıyorlardı. Bu konu dışında memnun kaldım diyebilirim.

Aracı firmanın yetersiz olduğu ve yardımcı olmadığını düşündüğün konular neler?

Firmada çalışan danışman başına düşen öğrenci sayısının fazla olduğunu ve bu sayının danışmanları zora soktuğunu düşünüyorum. Bundan kaynaklı olarak da işler yavaş ilerliyor. Yaz zamanı çalıştığımız dönemde de bizim için Türk danışmanların yardımcı olmasını isterdim. Yaz aylarında çalışma saatleri konusunda sıkıntı yaşadık, Amerikalı danışmana yönlendirildik pek istediğimiz sonuçları alamamıştık.

WAT programı ile ABD’ye gelişinin maliyeti yaklaşık ne kadar oldu? Bu maliyete neler dahil?

3700 TL program ücreti, 1700 tl uçak bileti, yaklaşık 600 lira vize ücreti, 600 lira pasaport(10 yıllık), yaklaşık 2100 tl de cep harçlığım vardı. Toplam 8700 TL.

Hangi bölgeye geldin ve işin ne oldu? Geldiğin bölgeyi ve işi nasıl seçtin?

Huntsville – ALABAMA şehrine geldim. İşim Housekeeping idi. İş seçme konusunda sabırsızdım ve geç kaydolduğum için geç kaldığımı düşünüyordum. İlk mülakatımda elenmiştim ve iyice tedirgin olmuştum. Bir an önce karar vermek istiyordum ve bir gün ALABAMA eyaletinden iş teklifi gelmişti. İnternet üzerinden geniş çaplı bir araştırma yaptım. Küçük bir yerdi fakat benim için yeterli olabileceğini düşünmüştüm. Burayı tercih ettim ve mülakatı geçip işi aldım. Daha sonradan burada siyah oranının fazla ve güvenli olmadığına dair duyumlar  aldım. Kafamda çok soru işareti oluştu ve gideceğim günü bekliyordum. Gittiğimde ise korkulacak bir şey olmadığını farkettim, çok da iyi siyah arkadaşlar edindik. Bölge olarak Atlanta’nın daha tehlikeli olduğunu düşünüyorum.

Huntsville - Alabama hariratadaki konumu...
Huntsville – Alabama konumu… (Halil Oğuz ile Söyleşi)

ABD’ye geldiğinde ve çalışma esnasında ne gibi zorluklarla karşılaştın?

ABD’de çok fazla zorlukla karşılaştım. İlk olarak ulaşım çok büyük bir sıkıntıydı. Her yer birbirine uzaktı. Herkesin arabası olduğundan dolayı insanlar uzak yaşamaya alışmış olsa gerek. Genelde ulaşımımızı yürüyerek yapıyorduk. Arkadaşımla 12 km yürüdüğümüzü biliyorum. Yemek konusunda da sorunlarımız vardı. Kaldığımız yerde sadece mikrodalga fırın vardı. Para biriktirmek için haftanın 5-6 günü market alışverişiyle yaptığımız hazır yemekleri yiyorduk. Tatları hiç hoş değildi. Dışarıdan yediğimiz zaman domuz etini elediğimizden dolayı seçeneğimiz azdı. Böylece 7 kilo verdim. Mc Donalds’a gittiğimiz günler benim için adeta bayramdı. İş yerinde çalışma saatleriyle ilgili çok sorun yaşadım ve çok stres oldum. Aldığımız maaş bizim hesaplarımıza uymuyordu. İkinci iş aramaya başladım. Çalıştığımız bölgede sezonluk iş bulmak çok zordu. Bulaşıkçı olarak bir restaronta başladım. İş ağır geldiğinden bir hafta sonra bırakmak zorunda kaldım.

Bulunduğun bölge güvenli miydi, herhangi bir tehlike ile karşılaştın mı?

Bulunduğum bölge güvenliydi geceleri dahi olsa çıkar arkadaşlarla turlardık. Tanımadığımız insanlara bile yolda selam verir muhabbet ederdik. Atlanta ve Miami’de ufak tehlikeler oldu diyebilirim.  Miami’de kiraladığımız arabada olan eşyalarımız çalındı nasıl olduğunu farkedemedik. Atlanta’da ise serseriler gelip para istiyorlardı. Etraf pek güvenli gözükmüyordu. Atlanta’ya iki kez gittim ikisinde de tehlike yaşadım. Ama bu genelleme yapmak için yeterli olmayabilir.

Bir de bizim gözümüzden yaşadığımız yeri anlattığımız ATLANTA yazımızı linki tıklayarak okuyabilirsiniz.

Konaklama şeklin nasıl oldu? Kaldığın yeri aracı firma mı yoksa kendin mi buldun?

Konaklama şirket tarafından sağlandı. Çalıştığım otelde kalıyordum. Haftalık vergiler dahil $90 ödüyordum.

Çalışma sırasındaki kazancın masraflarını karşılamaya yetti mi?

Tutumlu bir insan olduğumdan dolayı oradaki hayatım için olabildiğince yettirdik. Travelda da hesapladığımızın biraz üstünde masraflarımız oldu. Biraz da alışveriş yaptım. Açıkçası Türkiye’ye eli boş döndüm.

Gelmeden önce İngilizce seviyen nasıldı? ABD’ye geldikten sonra İngilizce seviyende gelişme oldu mu?

Gelmeden önce İngilizce seviyem ortaydı. Yabancı dizi pek izlemezdim. Cümleleri anlamada sorun yaşıyordum. Geldikten bir süre sonra aynı cümleleri duya duya buna alıştım. Yuvarlanan kelimeleri artık anlayabiliyordum ve oturup her akşam Amerikalı arkadaşlarımla muhabbet ediyordum.

ABD’ye gelmenin İngilizce harici sana kattığı neler oldu?

Benim için çok iyi bir deneyim. Özgüvenimi yerine getirdi diyebilirim. Hiç görmediğimiz, gitmediğimiz yerler hakkında planlar yaptık, ailemizden uzak yaşadık, yalnızdık  fakat çabalayarak bir şeyler öğrendik. Hayal ettiğim hemen hemen her şeyi gerçekleştirdim. Bazı konularda da bakış açımın değiştiğini düşünüyorum. Yabancı uyruklu arkadaşlar edindik,farklı yemekler yedik,farklı sporlar yaptık,farklı ölçü birimleri kullandık ve daha birçok yeni şey,tecrübe.

Senden sonra gelecekler nelere dikkat etmeli ve  tavsiyelerin nedir?

İş sözleşmelerini dikkatli okumalarını, çalışacakları minimum saate dikkat etmelerini, uçak bileti dönüşünü traveldaki son şehirden almalarını, gidecekleri yeri iyi araştırmalarını, yanlarında olası acil durumlar için ilaç getirmelerini öneriyorum.

Eğer fırsatın olursa tekrar WAT programı ile ABD’ye gelmeyi düşünür müsün?

Yapmam gereken staj ve farklı planlarım olduğundan dolayı düşünmüyorum. Fakat ikinci kez gitseydim daha tedbirli ve tecrübeli olacağımı dil anlamında ve ekonomik anlamda(seçeceğim işten dolayı) daha avantajlı olurdum diye düşünüyorum.

Huntsville Bölgesi hakkında daha fazla bilgi için linki tıklayınız… HUNTSVİLLE YAZIMIZ

HUNTSVİLLE fotoğraf albümümüz için linki tıklayınız… HUNTSVİLLE FOTOĞRAFLARIMIZ

Anılar ve ilginç olaylar…

  • Vize sorunu: Vize görüşmesine gittiğimde başıma binde bir gelen bir olay gelmişti. Görüşme esnasında herkese sordukları gibi bana da sorular sormuşlar ve görüşme sonunda sarı bir kağıt vermişlerdi. Bu kağıt benim hakkımda soruşturma başlatıldığını yani benim ismim soyismimde birinin Amerika’da daha önce bir suç işlediği anlamına geliyordu. Bu soruşturma en az 4 hafta sürer diyorlardı ve benim gitmeme tam 4 hafta vardı. 1 hafta bile olmadan sonuçlandı. Derin bir oh çektim.
  • Camaro Cabrio: Doğum günüm yaklaşıyordu ve ben hayalim olan Ford Mustang kiralamak istiyordum. Yaşım tutmuyordu ve Amerikalı 25+ bir arkadaşa bahsetmiştim. Bir gün mesaj geldi arabanı aldım geliyorum kapıya çık demişti. Kapıya çıktığımda Chevrolet Camaro’yla karşı karşıyaydım, mutluluktan uçmuştum. Mustang yoktu bunu kiraladım demişti arkadaş, o an hiç farketmiyordu açıkçası…

    Halil araba
    Her zaman mutlu olman dileğiyle Halil…
  • Golf: Otelde çalışan John adında çok iyi biri vardı. Bizimle çok ilgileniyordu bir gün sizinle golfe gidelim dedi. Golf oynamaya gittiğimizde dışardan görüldüğü gibi kolay olmadığını farkettim ve öğrenmeye çalıştım. Bir hayalimde golf arabası kullanmaktı. Onu da yaptım çok hoştu.

    halil golf
    İlk golf denemesi… (Halil Oğuz ile Söyleşi)
  • Miami: Bu şehri gerçekten çok merak ediyordum. Bir hayalimde buraya arabayla gitmekti. O da oldu Miami ile birlikte birkaç şehir daha gezdik ve 4 günde 4000 kilometre yol katettik. Miami’de soyulmamız ve Amerikalı arkadaşımın sarhoş olup geceye damgasını vurması gerçekten komikti. Gece 3’te “Ankara’nın Bağları” şarkısını açıp gezen Mustangli bir vatandaşımıza bile rastladık o gece.
  • Uçağı kaçırdık: Atlanta’dan New York’a uçağımız vardı ve biz saatlerden önceden oradaydık. Çok uykusuzduk ve sanki zaman birden hızlandı. Arama kontrollerinde 3 arkadaş güvenliğe takıldık ve 2 kez üstümüzü aradılar. Uçağı kaçırmak üzereydik ve A50 kapısından A1 kapısına(bizim kapı) koşuyorduk çantam açıldı ve eşyalarım dağıldı. Uçağı 1 dakika ile kaçırdık ve bize 200’er dolara mal oldu.
  • Hastane: Travela çıkmama 2 hafta kala nedenini bilmediğim bir alerji başladı. Vücudumda kızarıklıklar ve kabarmalar oldu. Hayatımda ilk defa oluyordu ve çok endişelenmiştim. Hastane aşırı pahalı olduğundan hemen gitmek istemedim. Birkaç gün sonra çok kötü olmuştum Türkiye’ye dönmek istediğimi söyledim uçağa almazlar dediler ve hastaneye gitmek zorunda kaldım. 2 adet iğne yapıldı “$600” fatura geldi. Soygun var.
  • Trafik cezası: Amerika’da hız sınırı 70 mil. Bir yere yetişmemiz gerekiyordu ve araba kullanma sırası Amerikalı arkadaşımdaydı. Yetişeceğiz dedi ve 100 milin üstünde bir hızla gitmeye başladı. Yavaşla dedikçe beni dinlemedi ve polis sirenle birlikte arkamızdan gelmeye başladı. Eller yukarı misali kaldırdık ve arabada bekledik. $500 civarı da ceza yedik.

(Not: ABD’deki hız sınırı bilgisinde ufak bir düzeltme yapmak istiyoruz. Ülke genelinde otobanlarda hız sınırı farklıdır ve levhalar ile bilgilendirme vardır, 65 mil olan eyaletlerin olduğunu hatırlatım.)

 

  • Nashville Party City: Bulunduğumuz yere 2 saat mesafede Nashville adında bir şehir vardı. Araba kiralayıp buraya gitmiştik. Kovboy konseptinde partiler vardı ve her yer cıvıl cıvıldı. Burada ayrıca aylar sonra Türk restorantında Türk yemeği yemiştim ve çok iyi gelmişti.
  • Nashville sokaklarından...
    Nashville sokaklarından… (Halil Oğuz ile Söyleşi)
  • Gece kulüpleri: Her cumartesi Sammy T’s adında bir gece kulübüne giderdik. İnsanlar buraya gösteriş için değil gerçekten eğlenmek için geliyorlardı ve çok samimi bir ortam vardı. Burdan da birçok arkadaş edindik, çok eğleniyorduk.

    Halil foto 2
    Parti zamanı… (Halil Oğuz ile Söyleşi)

Daha anlatacak çok şey var… Okuyup vakit ayırdığınız için Teşekkürler.

HALİL OĞUZ

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ – ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ

İçten söyleşisi için Halil’e çok teşekkürler…

2 Yorum

  1. cengiz cengiz

    semtimiz seninle gurur duyuyor

    • ayferonur ayferonur

      Semtinizin gurur duyulan bir genci ile tanıştığımız için biz de çok mutlu olduk. Selamlar hepinize…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir