"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bath

Bath, İngiltere’de Orta Çağ’ı Yaşatan Şehir

İngiletere’ye gitmeden önce hiç aklımızda olmayan bir şehirdi Bath. Bir takipçimizin eğer Bath’den geçersek sizi misafir edebilirim mesajı ile neden olmasın diyerek Londra’dan ayrılıp   Stonehenge  ziyaretimizi de yaptıktan sonra akşam sürpriz bir şekilde Bath’e geldik.

Orta Çağ mimarisini yansıtan şehre yeşilliklerin arasından giriliyor. Daha girer girmez farklı bir yere geldiğinizi hissettiren bir havası var. 1987 yılında da Unesco Miras listesine alınmış. Takipçimiz Dilek Hanım’ın evini bulup yerleşiyoruz. Motosikletimizi ise otopark olmadığından; alarm, zincir takıp, üstünü örtüp kapının önüne bıraktık. Ev sahibemiz buralarda bir şey olmaz dese de biz de ne olur ne olmaz dedik. 

Bol sohbetli geçen gecenin ardından sabah kahvaltısı ile beraber Bath sokaklarını arşınlamaya başladık. Ufak bir şehir olduğu için yürüyerek rahatlıkla keşfedebilirsiniz.

Şehrin isminden anlaşılacağı gibi burası Roma’lılar tarafından kurulmuş bir kaplıca merkezi. Roma hamamları olarak geçiyor diyebiliriz.

Bath Gezilecek Yerler

Roman Baths: Şehrin isminin geldiği hamamlar gezilecek listesinde ilk sırada yer alıyor. Ağustos ayında sıcak bir günde şehri gezince, hamamlar nasıldır diyerek girip dolaşmadık. Dıştan çok güzel duran tarihi yapının içininde görülmeye değer olduğuna eminiz.

Kral ve Kraliçenin Hamamları

Bath Abbey: Yaklaşık 500 yıllık Gotik tarzda yapılmış hem içinden hem dışından enfes bir kilise.

Bath Abbey
Kilisenin içinden

Bath Markets: Geçmişi 1300’lere dayanan market 1800’lerden sonra şu anki kapalı alanda yer almaya başlamış. Biz yağmurda markete kaçıp biraz dolaştık. Kafeler, lokal mağazalar ile görmeye değer.

Marketten 🙂

Pulteney Köprüsü: Avon nehrinin üzerindeki köprüde mağazalar ve kafeler de var. Dünyada bu tarz köprü fazla yokmuş. Köprünün hemen altından nehrin kıyısından yürüyüş yapabileceğiniz yola inebiliyorusnuz. Keyifle saatler geçirilebilecek huzurlu bir yer.

Pulteney Köprüsü

Benzer bir köprüyü de Bursa’da ziyaret etme şansımız oldu. Ancak Bath’deki köprünün daha etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. Yolunuz düşerse Bursa’daki tarihi Irgandı köprüsünü de ziyaret etmeyi untumayın.

Royal Crescent: Şehri yukarıdan gören bir tepede hilal şeklinde yer alan 30 evin olduğu bölge. Bir zamanlar aristokrat aileler yaşıyormuş. 1 numarralı evi müze haline getirmişler.

Royal Crescent
Royal Crescent, bahçesi herkese açık…

Jane Austen: Ünlü İngiliz yazar da bir dönem burada yaşamış. Bath’de kaldığı dönemde yazmış olduğu kitapları da var. Yaşadığı caddede adına bir müze yapılmış.

Jane Austen
Jane Austen Anısına

Şehirde ücretsiz yürüyüş turları da var. Saatlerine gitmeden önce bakıp katılırsanız keyifli olur.

Bath Ulaşım

Bath şehrine özellikle Londra’dan tren ve otobüs ile ulaşmak mümkün. Biz kendi motorumuzla gittiğimiz için tren veya otobüs kullanmadık.

Şehir oldukça turistik ve restoran, pub, kafe alternatifi çok fazla. Küçücük şehirde gece hayatının bu kadar renkli olacağını tahmin etmezdik. Belki de yazın etkisi olabilir.

Bath şehrinden aklımızda kalanlar

Bizim için Bath şehrinin en güzel ve anlamlı anılarından biri de; Panama’dan Kolombiya’ya geçerken tanıştığımız Sam ile buluşmak oldu. Sam’de motosikleti ile Kuzey Amerika’dan başladığı gezisini Güney Amerika’da bitirip İngiltere’ye dönmüştü. Sam’e geldiğimizi yazdığımızda; akşama yanınıza geliyorum diyerek bize geri dönüş yaptı. Akşam çok keyifli birkaç saat sonrası Sam ile tekrar yollarımızın kesişmesini dileyerek ayrıldık. Soğuk olan genel İngilizlerin tersine Sam sıcak kanlılığı ile gönlümüzde yerini aldı.

Sam ile…

Bath şehrinde bizi ağırlayan Dilek Hanım’a da ne kadar teşekkür etsek azdır. Dilek Hanım, eşi ve arkadaşları Serdar, 2 gece boyunca bizi hem misafir edip hem de sohbetleri ile keyifli anlar yaşattılar. Dilek Hanımın Bath şehrinde Icarus isimli gümüş takı ve hediyelik eşya üzerine bir dükkanı var. Giderseniz bir merhabaya uğrayın. Bizim de selamımızı iletirseniz seviniriz.

Bath
Icarus…

Ayfer & Onur Öznar

Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi

Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi

Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir