"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kosta Rika Genel Bilgi

Kosta Rika Hakkında Genel Bilgi ve Düşüncelerimiz

Nikaragua’dan Kosta Rika’ya Penas Blancas sınırından yaklaşık iki saat süren gümrük işlemlerinden sonra sorunsuz geçtik. Kendi aracınız ile ülkeye giriş yapıyorsanız aracın 3 ay kalmasına izin veriliyor ve araç sigortası yaptırmak zorunlu. Araçsız girişlerde; Kosta Rika’dan sonra nereye gideceksiniz geçeceğiniz ülkenin bileti soruluyormuş diye biliyoruz. O yüzden sırf rezervasyon da olsa bir dönüş bileti yanınızda bulunsun.

Orta Amerika sınır geçiş bilgileri için linki tıklayınız… TIK TIK…

Ülkenin Resmi Dili: İspanyolca

Kosta Rika Para Birimi: Costa Rican Colón (Ama birçok yer USD kabul ediyor.)

Kur: 1 USD = 550 CRC (Kasım 2016)

Kosta Rika vize istiyor mu?: T.C. pasaportu ile giriş yapıyorsanız vize istemiyor. 90 güne kadar vizesiz kalabilirsiniz.

Kosta Rika’ya Ne Zaman Gitmeli?

Tropikal iklime sahip ülkeye tabii ki kuru sezonunda (Aralık-Nisan arası) gitmek en ideali olacaktır. Ama bizim gibi uzun süreli bir gezideyseniz ve sezonu ayarlayamazsanız ıslanmaya hazırlıklı olun. Yağmur sezonunun sonuna denk gelmemize rağmen Kosta Rika‘da kaldığımız bir hafta boyunca hemen hemen her gün yağmura yakalandık.

Neyseki bu sefer benzin istasyonuna denk gelmişiz ve yağmurun hafiflemisini beklerken…

Sürekli yağmur olunca görmek istediğimiz bazı yerleri ve yapacaklarımızı maalesef es geçip ertelemek zorunda kaldık. Halbuki Kosta Rika bu yolculukta bizi en çok heyecanlandıran ülkelerden biriydi. Hatta Orta Amerika’daki bazı ülkeleri çabuk geçip zamanımızı Kosta Rika’ya ayırmaya çalışmıştık ama arzuladığımız gibi olmadı. Tavsiyemiz kuru döneminde gitmeniz. 😊

Kosta Rika pahalı bir ülke mi?

Özellikle uzun süreli yolda olan gezgin arkadaşlarımızdan Kosta Rika’nın pahalı olduğunu duymuştuk ve biz de yaşayarak bunu deneyimledik. Pahalılık kavramı tabii ki kişiye ve imkanlara göre değişebilir. O yüzden gezdiğimiz diğer Orta Amerika ülkelerine göre karşılaştırmak daha doğru olacaktır. Nikaragua’dan Kosta Rika’ya geçer geçmez fiyatlar iki katına çıkıveriyor. Hele de 1,5 lt suya 9TL ödedikten sonra ucuz diyemeyeceğiz. 🙁

Kosta Rika’nın renkli paralarından…

Bize göre; Kosta Rika’nın iki yüzü var. Bir tanesi, özellikle ABD’li turistler için yaratılmış her yerin temiz, düzenli ve ABD’den ucuz ama Orta Amerika standartlarının üstünde pahalı, yolların pırıl pırıl ve asfalt olduğu bölgelerinin yer aldığı dünyaya açılan turizm cenneti yüzü. Diğeri de, Kosta Rika’nın hâlâ bir Orta Amerika ülkesi olduğunu hatırlatan diğer bölgelerini içeren yüzü. Bu yüzünü ancak turistik bölgelerin dışına çıkarsanız görebiliyorsunuz. Orta Amerika’daki diğer ülkelerden çok farkı olmadığını, alt yapı sorunlarını, bozuk yollarını, kötü şartlarda yaşanılan evler vs… Bir tur alıp giderseniz veya tatil beldelerinden birinde kalırsanız bunu görme şansınız pek olmayacaktır.

Kosta Rika’da bütün yollar böyle asfalt değil…

Ülkenin hemen hemen büyük bir bölümü ormanlar ile kaplı. Birbirinden güzel onlarca ulusal parka sahip Kosta Rika’nın göz alıcı doğası ve plajları ile turistleri cezbeden bir ülke olduğunu söyleyebiliriz. Bu güzellikleri görmek ise o kadar ucuz değil. Ulusal parkların giriş ücretleri 15-30 dolar arasında değişiyor. Bu rakamlar, Orta Amerika standartlarının  üzerinde ayrıca kalacak yer fiyatları da komşularıyla kıyaslarsak en az iki kat pahalı. Yeme-içme, benzin, market alışverişi her şey pahalı ve ABD rakamları ile neredeyse aynı diyebiliriz.

Monteverde Yolu…

Kosta Rika’da Nereleri Gezdik?

Nikaragua’dan Kosta Rika’ya giriş yaptıktan sonra Liberia şehri üzerinden Monteverde‘ye geldik. Monteverde doğaseverler ve adrenalin düşkünleri için cennet, yapılacak birçok aktivite var. Yağmur ormanları La Reserva Bosque Nuboso Santa Elena ve Monteverde Cloud Forest Reserve ile zipline, rafting en büyük atraksiyonlar. Canopy turları 40 USD civarı. Süperman uçuşu, tarzan atlayışı gibi aktiviteler dahil ve 3 saat kadar sürüyor.

Biz hava şartları yüzünden sadece Santa Elena yağmur ormanına gidebildik. İçinde farklı uzunluklarda parkurlar olup müthiş doğası ile inanılmaz dinlendirici ve etkileyici bir park. Yaklaşık 4 saatlik yürüyüş ile tüm parkurları dolaşabiliyorsunuz.

Mayalarda kutsal sayılan ve nadir görülen Quetzel kuşu dahil olmak üzere farklı kuş türleri, maymunlar, çeşitli bitkilerin barındığı ormanda 3 saat yürüyüş yaptık. Ama maalesef birkaç kuş çeşidi harici farklı bir canlıya denk gelmedik. Yine de devasa ağaçların ve kuş seslerinin arasında yürüyüş yapmak çok keyifliydi. Sabah erken saatlerde hayvanlar daha aktif oluyormuş, özellikle kuş gözlemcileri çok erken saatlerdeki turlara katılıyor. Şehir içinden ormanlara giden servis araçları var kişi başı çift yön 4USD. Ulusal park giriş ücreti; yetişkin 14USD, öğrenci 7USD.

Costaceae (spiked alpinea) bitkisi 25’in üzerinde çeşidi varmış ve böbrek iltihabının tedavisinde kullanılıyormuş.

Kasabanın merkezi ufak ama şirin, restoranlar pahalı. Büyükçe bir süpermarketi var ve içinde Efes birasının satıldığını gördüğümüzdeki şaşkınlığımızı anlatamayız. Marketten alışveriş yaparak yemek olayını daha uyguna getirebilirsiniz. Monteverde, sahil bölgelerine göre nispeten daha uygun kalıyor.

Monteverde – Kosta Rika

Monteverde’den ise ülkenin başkenti San Jose‘ye geçtik. Ama ne yağmurlu bir sürüş oldu! Üstüne üstelik inanılmaz bir trafikte şehre girdik. Yağmur, trafik ve yine kalacak yerimiz yok… Büyük şehirlere özellikle motosikletle ilgili  ihtiyaçlarımız için girdiğimizden, San Jose’de de ilk işimiz BMW’ye uğrayıp bazı eksiklerimizi gidermek oldu. Trafiğin yoğun olmasının nedenini de burada öğrendik, futbol milli takımının maçı varmış. Her zamanki gibi kaçırmamışız. 🙂

BMW mağazasında çalışan Rafael hem malzeme hem de kalacak yer konusunda yardımcı olmaya çalıştı.

Çok ıslandığımız için ilk bulduğumuz uygun otele kendimizi attık. Ertesi gün Latin Amerika’nın en büyük kraterine sahip Poas Volkanına gittik. Poas Volcano Ulusal Parkın giriş ücreti 10 USD.  Ancak görevliler, yağmur ve sis yüzünden hiçbir şey göremeyeceğimizi ve içeri girip paranızı boşa harcamayın diye akıl verince kapıdan geri döndük.

Poas Volcano Ulusal Parkın girişi

Poas Volkanı ile Botos Krater Gölünü görmek artık bir dahaki sefere kaldı. Yağmura rağmen sürüş yaptığımız yol muhteşemdi, doğa ana bir kez daha bizi büyüledi. Kurumaya başlayan kıyafetlerimiz ise yine ıslandılar. San Jose’nin içinde ise burası çok güzelmiş dedirtecek bir yer göremedik. Açıkcası Orta Amerika’da geçtiğimiz güzel şehirlerin yanında San Jose birazcık yavan kaldı.

Poas Volkanına giderken… Evet, Kosta Rika’da yeşile doyuyorsunuz…

San Jose’den ise methini duyduğumuz Espedilla plajı ve Manuel Antonio Ulusal Parkını görmek için Quepos bölgesine geçtik. Kaldığımız 2 gün boyunca yağmur bizi bırakmayınca ulusal parkı görmeden ve sahillerin tadını çıkaramadan bu güzel bölgeden ayrıldık.

Biz de isterdik şu şezlonglarda yatıp güneşin, plajın tadını çıkarmak. 🙂

Özellikle Quepos ile Espedilla plajı arası müthiş güzel manzaralar sunuyor. Bu bölgede kuru mevsimde keyifli 3-4 gün geçirilebilir. Evet, bu bölgede otel fiyatları oldukça pahalı. Sıradan hostel odaları bile iki kişi için 40-50 dolar olunca şehrin girişinde kalmayı tercih ettik. Tesadüfen girdiğimiz otelin sahibi, motorlu olduğumuzu ve üstüne üstelik Türkiye’den geldiğimizi duyunca odayı yarı fiyatına düşürdü. Açıkcası hostel fiyatına çok daha konforlu bir otelde kaldık. Hemen yanında olan lokal restoranda da daha uyguna ve lezzetli yemekleri ile karnımızı doyurduk. Otele yakın uçak ve tren vagonu konseptli restoran-barlar ise nefis manzaası ile oldukça talep görüyordu.

İçinde sadece dolaşılmasına da izin veriliyor… Gün batımında ne güzel oluyordur kimbilir…

Daha sonra Panama sınırına yakın Rio Claro‘ya gelip ertesi sabah Panama’ya geçiş yaptık. Bu bölgede özel bir şey yok, tipik sınır şehri. Kalacak yer, restoran sınırlı…

Plajları, yağmur ormanları, müthiş doğası ve hayvan çeşitliliği ile bilinen Orta Amerika’nın en turistik ülkesi Kosta Rika açıkcası bize de çok turistik geldi. Sadece Kosta Rika’yı gezmiş olsaydık; belki düşüncemiz farklı olurdu. Güvenlik sorunu ön plana çıkarılıp maalesef Guatemala, Nikaragua gibi Orta Amerika’nın diğer güzelim ülkeleri, Kosta Rika’nın gölgesinde bırakılmış gibi.

Birkaç fıstığa veya muza yanınıza gelebilirler 🙂

Kosta Rika’da Ne Kadar Harcadık?

Ülkenin genelinde toplam 475 kilometre yol yapmışız. 7 gece kaldığımız Kosta Rika’da 560 USD harcamışız. Detayları;

  • 2 USD Gümrükte fotokopi ücreti (araç için)
  • 16 USD Ülkeden çıkış ücreti (kişi başı 8 dolar)
  • 278 USD Konaklama (iki kişi, 7 gece)
  • 33 USD Benzin (31.8 litre benzin almışız litresi 1,03dolar)
  • 30 USD Motosiklet sigortası (Guatemala’da yaptırdığımız sigorta normalde kapsıyordu ama kabul etmediler. Gümrükte kontrol ediliyor ve tekrar yaptırmak zorunda kaldık.)
  • 5,5 USD Onur saç kesimi
Onur’a da indirim yapmadılar 🙂
  • 28 USD Ören girişi (Santa Elena Park girişi; kişi başı 14 USD)
  • 17 USD Ulaşım (otobüs, otoban)
  • 155 USD yeme-içme (iki kişi)
Kosta Rika’da teker izlerimiz…

Kosta Rika Diğer Bilgiler ve Tavsiyeler:

  • Elektrik 110 volt ve iki ince uçlu priz kullanılıyor.
  • Benzinin litresi 1,03 dolar.
  • Birçok yerde özellikle konaklamalarda USD kabul ediliyor.
  • Otoban geçişleri motosikletler için de ücretli.
  • Kalacağınız yerlerde kesinlikle pazarlık yapın, sezonuna göre indirim yapıyorlar. Kahvaltı dahilse kahvaltısız fiyatını sorarak karşılaştırın. Odaların iki kişi fiyatı daha uyguna geliyor. Fiyatı düşürmüşseniz, ödemenizi anında yapıp makbuzunu da muhakkak alın. Maalesef bizzat yaşadık, fiyatı indirip ertesi günü o fiyat değil deyip daha fazla talep edildi.
  • Yağmurlu ve sisli havada hiçbir tadı yok, kuru sezonunda gitmeye özen gösterin.
  • Kosta Rika’ya geçer geçmez diğer  Orta Amerika ülkelerinde benimsediğimiz silahlı korumalar bir anda yok oldu. Ordusu olmayan ülkede polis var ama çok sık denk gelmiyorsunuz. Doğal olarak güvenlikle ilgili endişe duymuyorsunuz ama yine de tedbiri elden bırakmamakta fayda var.
Grafitileri ile de renkli bir ülke. “Ayudemos el planeta. Gezegene yardım edelim.”

Kosta Rika’da listemizde olup da yapamadıklarımız

  • Ostional National Wildlife Reserve
  • Arenal Volcano National Park
  • Carara National Park
  • Tortuguero National Park
  • Marino Ballena National Park

Orta Amerika’da eksik kalan yapamadıklarımız için tekrar gittiğimizde umarız bu güzellikleri de görürüz…

Uzanıp yatıvermişiz, sereserpe; aman yanlışlıkla buraya gelmeyin :))

Kosta Rika fotoğraf albümümüz için linki tıklayınız… FOTOĞRAFLARIMIZ

Kosta Rika’da Konaklama

Kosta Rika’da kaldığımız yerler ve fiyatları:

Monteverde’de Cabinas Eddy B&B’da gecesi iki kişi oda fiyatı 25 USD’ye kaldık. Banyo ortak kullanımlıydı. Genel olarak güzel ve motosiklet için güvenli park yeri olsa da elemanlarının hatası yüzünden ücret konusunda yaşadığımız anlaşmazlıktan dolayı biraz canımız sıkıldı.

San Jose’de Colors Oasis Resort’te gecesi iki kişi oda fiyatı 46 USD’ye kaldık. Bulduğumuz en uygun otelerden biriydi. Otel ve odaları oldukça iyi ama olduğu bölge San Jose’nin çok güvenli değil diye geçen kısmındaydı. Motosiklet için güvenlikli park yeri var ama kısıtlı.

Playa Espedilla’da Hotel Flor Blanca’da gecesi kahvaltı dahil iki kişi oda fiyatı 50 USD’ye kaldık. Normal fiyatı 100 USD ama motorlu olduğumuzu ve üstüne üstelik Türkiye’den geldiğimizi duyunca indirim yaptı. Sahibi çok iyi, bir sabah kendi yerel kahvaltılarında da bize ayrıca ikram etti. Otelin küçük bir havuzu ve etrafında huzur bulacağınız oturma bölümleri var. Plajların oraya önünden minibüsler geçiyor.

Kosta Rika kahvaltısı; üzümlü baharatlı pilav, muz ve isteğe bağlı sos…

Rio Claro’da El Gran Impala otelde gecesi iki kişi oda fiyatı 36 USD’ye kaldık. Açıkcası bu fiyatlık bir otel değil ama Panama sınırına yakın olduğundan mecburen kaldık. Tipik sınır şehri hiçbir şey yok.  Motosikleti hemen odamızın önüne park ettik, güvenlik sorunu yok.

Monteverde’de kaldığımız yerde yaşadığımız tatsız olayı anlatmadan da geçmeyelim…

Oldukça kötü hava şartlarında ve özellikle son kilometrelerinin bozuk olduğu yolda biraz zorlu bir yolculuk sonunda hava kararırken şehre vardık. Kalmak için seçtiğimiz birkaç yer vardı ve bir an önce birinde karar verip yerleşmek istedik. Bir yıl önce kalmış gezgin bir çiftin tavsiye ettiği Cabinas Eddy B&B’da kalmaya karar kıldık. Oda fiyatını sorduğumuzda geçen yıla göre artmıştı. Resepsiyondaki görevli biraz pazarlıkla daha uyguna indirdi. Emin olmak için rakamı hesap makinasına da yazdırıp teyit ettik.  O anda ödemek istesek de “Mi casa tu casa (benim evim sizin eviniz)” diyerek önce odaya yerleştirdi. Kalacağımız katta banyosunun ortak olduğu 4 ayrı oda vardı. Bizden başka kalan olmadığı için ortak banyolu odalar daha uygun olunca onu tercih ettik. Akşam eleman parayı almada acele etmeyince ödeme işimiz ertesi güne kaldı.

La Reserva Bosque Nuboso Santa Elena – Monteverde, Kosta Rika

Ertesi sabah ise erken saatte Santa Elena yağmur ormanına yetişelim derken ödemeyi dönüşe erteledik. O gün Serkan ve Selin de kaldığımız hostele geldiler. Bizden farklı fiyat verdiklerini defterde de bizim rakamın onlara söyledikleri ile aynı olduğunu mesaj atmaları ile ilk şoku yaşadık. Hostele vardığımızda saçma sapan bahaneler söylemeye başladılar. Yok bize verilen rakam diğer odanın fiyatıymış, bahsettikleri oda içinde banyosu olan. Daha pahalıya paylaşımlı banyolu odayı seçmek size mantıklı geliyor mu? Çalışan elemanlarının hata yaptığını kabul etseler sorun çözülecek ama onu da kabul etmiyorlar. Bize rakamı söyleyen kadın ile yüzleştirmelerini rica ettik. Kadın ağzını açıp bir şey demeden köşede durdu. Sonuç; kahvaltılı anlaştığımız odada kahvaltıyı çıkararak aynı rakama kaldık.

Açıkcası birkaç gün kalır Serkan ve Selin ile de vakit geçiririz diye düşüyorduk ama kalma hevesimiz kaçtı. Havanın da tadı olmayınca başka hostele geçmekle uğraşmayıp 1 gece daha kalıp ertesi günü ayrıldık. Sabah kalktığımızda esas sahibi olan bey yaptıkları hatayı ya anladığından ya da olumsuz yorum yazacağımız korkusuyla özür diledi. Kahvaltımızın da hazır olduğunu söylese de akşamdan aldığımız yiyeceklerimizi yemeyi tercih ettik.

Kıssadan hisse: Siz siz olun pazarlık yaptığınızda ödemenizi hemen yapın ve makbuz almayı unutmayın…

 

 

 

 

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir