"Enter"a basıp içeriğe geçin

Charleston Gezi Notları

19-001
Charleston – South Carolina

ABD’nin Tarih Kokan Şirin Şehri: CHARLESTON

Charleston şehrine, ilk New Jersey‘den Atlanta‘ya taşınırken uğramış birkaç saat dolaştıktan sonra yeniden geliriz diyerek yolumuza devam etmiştik. Aradan 6 yıl geçtikten sonra ancak gitmeye fırsat bulabildik. Açıkcası şehirden bu kadar keyif alarak ayrılacağımızı tahmin etmemiştik. Gitmeden önce yaptığımız araştırmalarda ABD’nin en büyüleyici ve tarihi şehirleri arasında yer aldığını okumuştuk. Kesinlikle bu ünvanı hak etiğini düşünüyoruz.

1670 yılında İngiliz sömürgecileri tarafından kurulan ve yerleşilen şehir, 18. yüzyılın ortalarında sömürge limanlığından zengin bir şehre doğru büyümüş. 19. yüzyılın ortalarına gelindiğinde; pirinç, pamuk  üretiminden ve liman trafiğinin yoğunluğu sayesinde Charleston şehrinin ekonomisi iyice gelişmiş.

Şehrin en önemli özelliği ise; 1861 yılının Nisan ayında Güney Kuvvetlerinin, Kuzey Kuvvetlerinin savunduğu Sumter kalesine (Fort Sumter) ilk top atışını yaparak Amerikan İç Savaş’ının başladığı şehir olmasıdır. Charleston şehri, savaştan en çok etkilenen bölgelerden biri olmuş. Savaş bittiğinde de  sermayesinin kısıtlılığı yüzünden şehirdeki birçok hasarlı yapıyı yeniden inşa etmek yerine onarma yoluna gitmişler. Tarihi mimari yapılar günümüze kadar korunmuş ve şehrin mimari yapısı gerçekten etkileyici.  1400’den fazla önemli tarihi binanın varlığı, Charleston şehrini ABD’nin en tarihi bölgelerinden biri olmasında katkısı tartışılmaz.

Savaştan sonra yavaş yavaş tarıma olan bağımlılığından kurtularak, ticaret ve sanayiye yatırımlarını yönelterek ekonomisini düzeltmiş. Turizm ise zamanla önemli bir gelir kaynağı olmuş ve yılda 4,5 milyonun üzerinde yerli ve yabacı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Charleston şehrine genel bakış...
Charleston şehrine genel bakış…

Renkli binaları, rengarenk çiçeklerle ve ağaçlarla bezenmiş dar sokak aralarında boş boş dolaşmak bile inanılmaz keyif vericiydi. İki nehir (Cooper River – Ashley River) arasında kalan şehir Atlantik Okyanusuna da kıyısı bulunmakta ve irili ufaklı adalar şehrin turistik açıdan daha da canlı hale gelmesinde etkili olmuşlar. Akdeniz sahil şehirlerine benzeyen Charleston, mimari yapısının çeşitliliği, sanatsal etkinlikleri, galerileri, deniz ürünleri ağırlıklı restoranları ile hoş bir atmosfer sunuyor.

4 Temmuz ABD’nin kuruluş gününde bulunmak ise ayrıca keyifliydi. Yağmura rağmen her yerden görünen havai fişek gösterileri, merakla gösteriyi bekleyenlerin heyecanı, parkta çimlerin üzerinde yayılmış  bir taraftan piknik yapan kalabalığı izlemek ve onların heyacanına katılmak bile günü daha keyifli geçirmemize yetti.

4 Temmuz ABD'nin kuruluş günü kutlamalarından - Charleston, SC
4 Temmuz ABD’nin kuruluş günü kutlamalarından – Charleston, SC

Charleston Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

İlk durak tabii ki Charleston Visitor Center (Turizm Merkezi) olmalı.Turizm merkezi bile başlı başına bir müze havasında. Şehrin tarihi ile birlikte gezilecek yerler, turlar hakkında da bilgi sahibi olabilir ve şehirle ilgili broşürleri buradan temin edebilirsiniz.

Charleston Visitor Center (Turizm Merkezi)
Charleston Visitor Center (Turizm Merkezi)

Şehrin can damarı downtown diye geçen tarihi şehir merkezi ve limanı. Yollardaki faytonlar, pedicabler  (bisiklet taksi) nostaljik  bir hava vermiş. Arthur Ravenel Jr. köprüsünde bisikletle dolaşmak ve plajları, sizi tatil beldelerinden birindeymişsiniz  gibi hissettirecek.

Historic  King Street:  King Street caddesi de Charleston’ın Bağdat Caddesi diyebiliriz. Sadece binaların mimari yapısı çok daha etkileyici. Cadde boyunca birçok ünlü markanın mağazaları, antikacılar, sanat galerileri, restoranlar ve kafeler sıralanmış.

Historic King Street - Charleston
Historic King Street – Charleston

Charleston City Market (Şehir Pazarı): 1804 yılında kurulmuş olan pazar Charleston’ın bir numaralı aktivesi olmuş. İstanbul’daki Kapalı Çarşı’ya benzeyen renkli pazar, up uzun bir koridordan ibaret. Bir bölümü tamamen kapalı ve klimalı. Pazarda yiyecekten, kıyafete, yağlı boya tabloya kadar ne ararsanız var. Yılın, sadece 25-Aralık Noel günü hariç, her günü 9:30-17:30 saatleri arası açık. Mart-Aralık aylarının arasında ise ayrıca Cuma-Cumartesi akşamları 18:30-22:30 saatleri arası Charleston City Night Market  düzenleniyor.

Charleston City Market (Şehir Pazarı)
Charleston City Market (Şehir Pazarı)

Waterfront Park: Downtown limanda bulunan park çocuklu aileler için cennet. Su fiskiyelerinin arasında çocuklar mayoları veya kıyafetleri ile serinleyip eğleniyorlar. Çimlerde dilediğiniz gibi yayılıp piknik yapabilirsiniz. Parkın içindeki ananas heykeli de dikkat çekici. Cooper Nehrinin üzerinde uzanan ahşap köprü ve üstü kapalı alandaki salıncaklar ise dinlenmek için ideal. Akşam gün batımı saatlerinde yürüyüş yapıp güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Waterfront Park'ın girişindeki eğlence
Waterfront Park’ın girişindeki eğlence

The Battery and White Point Garden Park: Cooper ve Ashley Nehirlerinin kesişiminde yer alan park dinlenmek, yürüyüş yapmak için ideal. Her iki nehre bakan kenarlarında sıralı toplar bulunan parkta, heykeller ve Amerikan Devrimi, İç Savaşı hakkında açıklamalar da var. Güneye özgü konaklar geniş balkonları ve muhteşem manzarası ile gözünüzü alacaklar.

Cooper nehrine bakan muhteşem evler...
Cooper nehrine bakan muhteşem evler…

Rainbow Row: 1700’lerde kurulmuş olan bölge Charleston’ın ticaret bölgesinin merkeziymiş. Şimdilerde ise renkli evleri ile yerleşim yerlerinden biri olmuş ve Rainbow Row (Gökkuşağı sıralı evler sokağı) olarak geçiyor. Rengarenk boyalı ve renkli çiçeklerle süslü bu evlerin olduğu sokağı görmeden olmaz. Pastel renkli boyalı 13 evin olduğu sokak Charleston’da en çok fotoğraflanan yerlerin arasında yer alıyor.

Rainbow Row (Gökkuşağı sıralı evler sokağı)
Rainbow Row (Gökkuşağı sıralı evler sokağı)

Emanuel African Methodist Church: 17 Haziran 2015’de ırkçı bir saldırının sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiği kilise bu günlerde anma törenleri ile kalabalık oluyor. Diğer katedral (Cathedral of St. John the Baptist)  ve kiliseleri de gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Emanuel African Methodist Kilisesi
Emanuel African Methodist Kilisesi

Şehirde ve civarında çok rahatlıkla 3-4 gün geçirebilirsiniz. ABD’nin tarihi şehirlerinden biri olan Charleston, Amerika’nın ilk müzesine de ev sahipliği yapıyor. The Charleston Museum 1773 yılında kurulmuş. Müzelere zaman ayıramadık ama şehirde ilgi alanınıza göre gezmek isterseniz çok sayıda müze ve sanat galeri bulunmaktadır.  Old Slave Mart Museum (Eski Köle Pazarı Müzesi) bizim de ilgimizi çekmiş ve gezmek istemiştik. Ama müze Pazar günleri kapalı olduğu için gezme şansımız olmadı. Çocuklu aileler için South Carolina Akvaryum ve Çocuk müzesi (Children’s Museum of the Lowcountry) cazip gelebilir.

Şehirdeki evlerin hepsi birbirinden etkileyici olsa da tarihi evlerin bir kısmı müze haline getirilmiş. Meeting Caddesi ve Elizabeth Caddesi üzerinde bulunan evler turla gezilebiliyor, turlara katılmak istemezseniz dışarıdan da görme şansınız var. Meeting Caddesinde Nathaniel Russel House Museum, Elizabeth Caddesinde de Aiken-Rhett House Museum Pazar günleri 14:00-17:00 arası diğer günler 10:00-17:00 arası gezilebiliyor.

Fort Sumter National Moument: Amerikan İç Savaşında ilk top atışının yapıldığı adaya tekne ile gidilebiliyor. Charleston veya Mount Pleasant bölgelerinden gitme şansınız var. Biz Charleston tarafından katıldık ve tur fiyatı yetişkinler için 19 dolar. Tekneye binmeden önce Amerikan İç Savaşı hakkında detaylı bilgileri bulabileceğiniz müzeyi gezmeyi unutmayın. Gün içerisinde saatli ve az sayıda tur olduğunu hatırlatalım, sezona göre saat ve sayısı değişiyor.

Fort Sumter National Moument
Fort Sumter National Moument

Ayrıca kalede de açıklayıcı bilgiler var; ama rehber eşiliğinde gezilmiyor. Tur 2 saat kadar sürüyor. Teknede yiyecek ve içecek bir şeyler var.  Tekneler, Charleston’da  the Liberty Square Visitors Center’ın oradan, Mount Pleasant’ta ise Patriot’s Point’tan kalkıyor.

Fort Sumter National Moument
Fort Sumter National Moument

Arthur Ravenel Jr. Bridge: Cooper Nehri üzerinde uzanan, Charleston ile Mount Pleasant bölgelerini birbirine bağlayan 4023 metre uzunluğundaki köprü başlı başına fotoğrafçıların ilgi odağıdır.  Özellikle akşamları ışıklandırılmış haliyle en çok fotoğraflanan yerlerden biridir. Ayrıca gündüzleri köprü boyunca yürüyüş yapan veya bisiklete binenlere her an denk geliyorsunuz. Her yıl Cooper River Bridge koşusu düzenleniyormuş.

Arthur Ravenel Jr. Köprüsü
Arthur Ravenel Jr. Köprüsü

Mount Pleasant: Arthur Ravenel Jr. köprüsü ile Charleston’a bağlanan bölgede fazla zaman geçiremedik; ama keşke vaktimiz daha fazla olsaydı dedik.

Mount Pleasant Pier & Mount Pleasant Memorial Waterfront Park: Arthur Ravenel Jr. Köprüsünü geçtikten sonra hemen sağ tarafta kalan park alanının içinde turizm merkezi (visitor center) ve otopark var. Parkın içinde çocuk oyun alanı, piknik alanı var ve dönem dönem çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Gün batımlarının keyifli olacağını düşünüyoruz. İskeleden balık tutulabiliyor, kafe ve hediyelik eşya mağazalarının çalışma saatleri sezona göre değişiyor.

Patriots Point Naval & Maritime Museum: Yetişkinler için giriş ücreti 20 dolar. Tek biletle Yorktown (savaş uçak gemisi),  Laffey (kruvazör), Clamagore (denizaltı) ve sergiler gezilebiliyor. Ayrıca helikopter turları da düzenleniyormuş.

Yorktown savaş uçak gemisinin bu kadar ilgi görmesindeki en büyük neden;  2.Dünya Savaşı sırasında Japonların Pearl Harbor-Hawaii’ye yaptıkları saldırıda aldığı hasara rağmen batmamış ve aktif görevine müzede sergilenene kadar devam etmiş olması.

Yorktown savaş uçak gemisi...
Yorktown savaş uçak gemisi…

Müzeleri gezmeyip sadece bölgeyi de gezebilirsiniz. Gemilerin olduğu yere kadar gidip fotoğraflama şansınız var. İskeleden Charleston limanına su taksileri (water taxi) kalkıyor.  Harbor Fish House restoran konum olarak hoş duruyordu.

Shem Creek Park:  Ahşap köprüde (Shem Creek Boardwalk) bir kısmını da nehir boyunca yürüyüş yapılabilen park dinlenmek için ideal.  Coleman Bulvarından devam ederseniz, nehrin karayı ikiye böldüğü yerde restoranlar, barlar, oteller ve su aktiviteleri için kano, sörf board vs. kiralayabileceğiniz yer var. Bu bölge ve yunusları doğal ortamlarında izlemek oldukça keyifliydi.

Mount Pleasant bölgesinden...
Mount Pleasant bölgesinden…

Birbirine kara yoluyla bağlı adalarını ve plajlarını görmeden Charleston şehrinden dönülmez. James Adasında kamp yaptığımızdan daha çok bu adayı gezme fırsatımız oldu. Adanın kuzeyindeki Melton Peter Demetre Park daha çok yazlık evlerin ve küçük plajların olduğu dinlendirici bir yer. Denk gelirseniz yunuslarla yüzme şansınız da var. Temmuz ayının başında inanılmaz yunus vardı ve kıyıya kadar gelmişlerdi. Doğal ortamlarında onları izlemek bile çok keyifliydi.

Melton Peter Demetre Park
Melton Peter Demetre Park

Folly Island, Kiawah Island, Seabrook Island ve plajları  James adasının güneyinde kalıyor. Morris adasına sadece botla ulaşım varmış. Folly Adasının sahiline gittik ama çok dalgalı ve keyifli gelmedi. Açıkcası Atlanta’ya yakın Meksika Körfezine bakan Florida‘nın sahilleri dururken burada plajda zaman kaybetmek istemedik. Belki daha az dalgalı ve keyifli olduğu dönemler vardır. Mount Pleasant tarafında da Sullivan’s Island ve Isle of Palms gidilecek adalar arasında yer alıyor. Isle of Palms 42 km (7 mil) uzunluğunda ve 1.6 km (1 mil) genişliğindeki ada, Temiz Plajlar Konseyi tarafından mavi bayrakla ödüllendirilmiş. Biz gittiğimizde  deniz çok dalgalıydı.

Plantation Turları: Biz katılmadık ama Boone Hall Plantation ve Magnolia Plantation turları en revaçta olanlar.

Şehri dolaşırken sık sık tur firmalarının ofislerine denk geldik. Zamanınız kısıtlıysa paket turlardan birini isteğinize göre seçebilirsiniz. Ama tursuz da birçok yerini dolaşma şansınız var. Gece hayalet turları ilginizi çekerse tura katılmanız gerekecek. Fayton gezilerinde de fayton sürücüleri şehir hakkında bir rehber gibi bilgi sahibi olup keyifli sohbet etme şansınız var.

Charleston sokaklarından...
Charleston sokaklarından…

Charleston Ulaşım 

Şehir içinde CARTA transit sistemi toplu taşımacılıkta kullanılmaktadır. Ayrıca şehir merkezinin bazı bölgelerine trolley servisleri de vardır.  Web sayfalarından detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Charleston Uluslararası Havalanından (Charleston International Airport) downtown bölgesine (şehir merkezine) CARTA’nın Nort Area Shuttle (NASH) aracılığıyla tek yön 3 dolara servisleri var.  Seferler sabah 8:00’de başlayıp gece 12:00’de bitiyor.

Charleston Yeme-İçme, Eğlence

Caz barları oldukça yaygın. King caddesi boyunca uzanan barlarda takılabilirsiniz.  Restoran olarak alternatif çok fazla. Deniz ürünlerinin ağırlıklı olduğu restoranlardan birini seçebilirsiniz.  Meeting caddesi üzerindeki Hyman’s Seafood restoran babadan oğula geçmiş oldukça eski ve popüler mekanlardan biri, ama saatine göre beklemeye hazırlıklı olun. Önünden her geçtiğimizde doluydu. Eğer tatlı ile aranız iyiyse meşhur praline tatlısını (pecan (bir çeşit ceviz), şeker, terayağ ve sütten yapılıyor) deneyebilirsiniz. Charleston’s Candy Kitchen  praline ve farklı tatlı çeşitleri bulabileceğiniz en favori şekerlemecilerden biridir. 1926 yılından beri hizmet veren Belçika dondurmacısının (Belgian Galeta) ise iki şubesi de her daim doluydu.

Southend Brewery: Öğlen yemeğimizi yediğimiz restoranda kendi üretimleri biralarından da tatma şansınız var. 6 yıl önce yine bu restoranda öğle yemeğimizi yemiş aklımızda iyi olarak kalmıştı. Odun ateşinde pizza ve aperatiflerden sipariş verdik. Biralarının hepsinin tadını denemek isterseniz küçük ebatlardaki deneme boylardaki 6 çeşidinin de bulunduğu tepsiden sipariş verebilirsiniz. Draft biraları 5 dolar, deneme tepsisi 10 dolar, aperatifler 9 dolar civarı, pizza ise 13 dolardı. Rakamlara ayrıca vergi ve bahşiş ilave ediliyor.

Southend Brewery - Charleston
Southend Brewery – Charleston

A.W. Shuck’s: Market street üzerindeki restoranın hem içeride hem de dışarıda oturma mekanları var. Deniz ürünleri ağırlıklı menüsü olan restoranda öğle yemeğimizi yedik. Mahi mahi sandviç yedik ve beğendik. Mahi mahi sandviç 12 dolar, fıçı bira 3.5 dolar, oyster shooter 3 dolar. Vergi ve bahşiş ayrıca ilave ediliyor.

Charleston Konaklama  

Charleston şehri bu kadar turistik bir şehir olunca tabii ki konaklama alternatifi de çok fazla. Çok yıldızlı otellerden, Bed&Breakfast, hostel ve kamp alanlarına kadar seçenek bol. Tabii ki bütün A.B.D. için geçerli genel kural resmi tatil dönemlerinde, bayramlarda yer bulma sıkıntısı yaşayabilirsiniz. 4 Temmuz Amerikan Bağımsızlık  gününün kutlandığı hafta sonunda gitmeyi planlayınca kalacak yer bulmada sorun yaşadık. Otellerin oda fiyatları 350 doların üstündeydi, uygun olan yerlerde de zaten yer kalmamıştı. En iyi alternatif kamp alanlarına bakmaktı, onlarda bile sadece elektriksiz alanlarında yer kalmıştı. Şehre yakın James Adasında bulunan James Island County Parkta kalmaya karar verdik.

Charleston videomuzu HD izleyebilirsiniz. Youtube kanalımıza da üye olmayı unutmayın.

James Island County Park:  Elektriksiz kamp alanında gecesi vergi dahil 28.37 dolara kaldık. RV ve çadır kamp alanlarının dışında parkta birçok aktivitenin yapıldığı herkese açık ücretli alanlar, kabinler  de var. Balık tutma, su parkı, plaj voleybolu, yürüyüş-bisiklet parkuru, köpek parkı vs. birçok aktivite sizi bekliyor.  Kamp alanından şehrin dowtown bölgesine, Folly Beach ve McLeod Plantation bölgelerine ücretli servisleri var. Tek yön kişi başı 5 dolar. Kamp alanından genel olarak mennun kaldık, temizdi.

James Island County Park kamp alanından...
James Island County Park kamp alanından…

Yeşil alandaki kamp alanı bile neredeyse dolmuştu, o kadar çadırın arasında yanımızdaki çadırda kalanların Avustralyalı-Yeni Zenlandalı bir çift olması güzel bir tesadüf oldu. Kamp alanında olduğumuz zamanlarda sohbet edip fikir alışverişinde bulunma fırsatımız oldu. 3 haftalığına ABD’ye gelen çift, arabalarını kiralayıp, çadır malzemelerini de  alarak doğu tarafından gezerek Charleston’a kadar gelmişler. Savannah, New Orleansa geçip Dallastan geri dönüşe geçeceklerdi. Savannah’tan önce Hilton Head Island, Beaufort bölgelerine de uğramalarını tavsiye ettik. Avustralya’daki yıllık izin süresini duyunca oralarda çalışmak varmış diye düşünmeden edemedik. Kimbilir belki sıra oralara da gelir…

Ayfer & Onur Öznar

James Island County park ile ilgili detaylı bilgi için linki tıklayabilirsiniz.

Charleston fotoğraf albümümüz için linki tıklayabilirsiniz. Charleston Fotoğraflarımız

Atlanta’dan Charleston yaklaşık 5 saat kadar sürüyor. Yol üzerindeki Augusta şehrine de uğrayabilirsiniz.

Atlanta-Charleston yol
Atlanta-Charleston yolu

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir