"Enter"a basıp içeriğe geçin

Eskişehir

Porsuk Çayı - Eskişehir
Porsuk Çayı – Eskişehir

YAŞANACAK ŞEHİR ESKİŞEHİR

Onur’un çocukluğunun bir bölümünün geçtiği Eskişehir’e, defalarca gelmemize rağmen şöyle tarihini ve dokusunu hissederek gezdiğimizi söyleyemeyiz. Bu seferki Eskişehir gezimiz, burada yaşayan kuzenlerimizin rehberliğinde  farklı olacaktı 😊. Ve iki gece kaldığımız Eskişehir’den “bu şehirde yaşanır” diye ayrıldık…

Senelerdir geldiğimiz, Onur’un akrabalarının da yaşadığı Eskişehir’de ne değişmişti de bu şehirde yaşanır dedirtecek kadar bizi etkilemişti?

Tabii ki belediye başkanları Yılmaz Büyükerşen’in elinin değmesinin farkı, bir şehri bu kadar değiştirebilirdi. Eskişehir, yıllar önce de aynı tarihe, aynı mimariye, ahşap evlere sahip sevimli bir öğrenci şehriydi. Ama bunları sergileyecek yapıya sahip değildi. Tarihinde Hititlere, Friglere, Perslere, Romalılara, Selçuklulara ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmış bir şehir çok daha fazla ilgiyi hak ediyordu. Nitekim açılan yeni müzeleri, parkları, dokusuna dokunmadan yapılan mimari restorasyonları, şehri kolaylıkla dolaşabileceğiniz metro sistemiyle çağdaş sanatlara ev sahipliği yapan modern bir şehir olmuş. Sanki Anadolu’yu Avrupa’ya açmış bu şehir. Kozmapolit yapısı da hemen dikkat çekiyor ama İstanbul’a göre sanki herkes birbirini daha çok sahiplenmiş ve kimse kimseye karışmıyor, yan gözle bakmıyor.

Köprüleri ile Porsuk Çayı
Rengarenk köprüleri ile Porsuk Çayı boyunca uzanan hat Eskişehir’in en keyifli yerlerinden…

Eskişehir’de her şey mi mükemmel? Karasal iklimi hariç gözümüze batan olmadı. Özellikle yazın gündüzleri çok sıcak ama akşam üzerinize bir şey alma ihtiyacı hissediyorsunuz. Hatta yazın bile yorganlar ortalıkta. Gündüz-gece farkının bu kadar yüksek olması sıcağı sevenler için zorlayıcı olabilir.

Eskişehir Gezilecek Görülecek Yerler

Eskişehir’i genellikle günübirlik turlar ile gelip gezmek tercih edilse de şehri daha iyi hissetmeniz için an azından 1 gece kalmanızı tavsiye ederiz. Geleneksel el sanatlarının kalbinin attığı ve müzelerin ağırlıklı olduğu bölge olması nedeniyle Odunpazarı semti Eskişehir’de öne çıkacak yerlerin başında geliyor. Kuzenimizin cam atölyesi de Odunpazarı’nda olunca gezmeye ilk buradan başladık. Tabii ki dükkanlarına uğradığımızda bizi bekleyen güzel sürprizden haberimiz yoktu 😊…

Sizce de çok anlamlı ve şık olmamış mı?

Camımıniçi. Odunpazarı - Eskişehir
Camımıniçi’nin harika hediyesi…

Odunpazarı Gezilecek Yerler

Hizmet verdiği bölgesinin tanıtımını yapmasını bilen belediyeleri ayrıca takdir ediyoruz. Buraya geldiğinizde de ilk yapacağınız Odunpazarı Belediyesi’nin ücretsiz dağıttığı Turistik bölge haritasının ve açıklamaların yer aldığı broşürden bir tane temin etmeniz. Sonra da broşürde yazan yerleri ilginize göre dolaşmaya başlayabilirsiniz. Birçoğunun girişi ya ücretsiz ya da çok cüzi ücretleri var.

Odunpazarı evleri - Eskişehir
Odunpazara’nın renkli dokusunu korumuş bitişik nizam ahşap cumbalı evleri…

Odunpazarı, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de büyük övgü ile söz edilmiştir. Şehrin güneyindeki tepe üzerinde kurulmuş olan Odunpazarı Semti, eskiden köylülerin dağlardan getirdiği odunları şimdiki Sebahattin Günday Parkı’ndaki meydanda satmalarından dolayı adını Odunpazarı olarak almış. Renkli dokusunu korumuş tarihi ahşap cumbalı evleri ile içinizin ısınacağı şirin semtin arnavut kaldırımlı sokaklarında, el sanatları dükkanlarının davetkar sergilerinin arasında zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz.

Odunpazarı
El sanatlarının adresi; Odunpazarı – Eskişehir

Dinlenmek, serinlemek isterseniz avlulu evlerini kafeye çevirmiş yerel halkın birine misafir olabilirsiniz. Kalabalık değillerse, kahvenin yanında sohbet de bonus…

Sürmeli Konak, Odunpazarı-Eskişehir
Kahve yanında sohbete ne dersiniz?

Odunpazarı, ”Tarihi ve Kentsel Sit” olarak koruma altına alınmıştır. Odunpazarı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Odunpazarı Evleri’ni Yaşatma Projesi” bu tarihî ve kültürel mirasın dünyaya tanıtılmasına katkı sağlamıştır. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve bu proje kapsamında öncelikle geleneksel Odunpazarı evlerinin yoğun olarak bulunduğu 30 sokakta 300 ev, 3 cami, 1 külliye, 2 kervansaray, 15 çeşme, 1 hanın restorasyonu ve aslına uygun yapımı gerçekleştirilmiştir. (Bilgiler; https://www.kulturportali.gov.tr sayfasından alıntıdır.)

Gezilecek yerler birbirine yakın olsa da müzelerin hepsini dolaşmak istiyorsanız bir gün yeterli olmayacaktır. Balmumu Heykeller Müzesi, hafta sonu daha kalabalık oluyor; o yüzden hafta içi gitmenizi tavsiye ederiz.

Kurşunlu Camisi Ve Külliyesi

Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından, Han hariç, külliye içinde bulunan bütün binalar 1520-1525 yılları arasında Mimar Acem Ali’ye yaptırılmıştır (Bilgi; Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi’nde bulunan vakıf kaydından). Yaklaşık 7645 m2 lik alan üzerine kurulan Kurşunlu Külliyesi; Osmanlı mimarisi klasik dönem eserlerinin içinde önemli bir yer tutmaktadır. Cami kubbesinin kurşun levhalar ile kaplı olmasından dolayı bu adla anılmıştır.

Kurşunlu Külliyesi Ve Cami - Eskişehir
Kurşunlu Camisi ve Külliyesi – Odunpazarı

Küllüye ve Cami ile aynı alanda yer alan Kurşunlu Kütüphanesi, Lületaşı Galerisi (2008’den beri 60 sanatçıya ait 400 civarı esere ev sahipliği yapıyor. Eskişehir’in simgesi haline gelmiş olan, yerin 15-20 metre altındaki derinlikte bulunan Lületaşı madeni; Eskişehir taşı olarak da anılır.), El Sanatları Çarşısı, Cam Üfleme Atölyesi ve Cam Sanatları Merkezi (Cam sanatlarının inceliklerinin anlatıldığı, nadide örneklerin sergilendiği ve satışının yapıldığı merkezdir.) Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Galerisi (4 ana mekan bir de sergi alanından oluşmaktadır, sergi alanında belirli aralıklarla fotoğraf sergileri düzenlenmektedir.), Ahşap Eserler Galerisi (Uluslararası sanatçıların Odunpazarı Tarihi Bölgesi’ndeki festivallerde ürettiği eserler sergilenmektedir) gezilebilir.

Cam Sanatları Merkezi
Cam Sanatları Merkezi’ndeki bazı eserlerden…

Kurtuluş Müzesi

Mestanoğlu Halil Konağı, Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılırak Kurtuluş Savaşı sırasında önemli rol oynayan Eskişehir’e, Kurtuluş Müzesi olarak kazandırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi hakkında bilgi veren müze her yaş grubuna hitap ediyor.

Kurtuluş Müzesi - Eskişehir
Eskişehir Kurtuluş Müzesi

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in, Eskişehir’e kazandırdığı ve dünyanın birçok ülkesinde bulunan ünlülerin canlı hissi veren heykellerinin sergilendiği “Madam Tussaud” Müzesi’nin Türkiye’deki ilk örneğidir.

Müzenin giriş ücreti (2019 yılı) Tam bilet 14 TL, İndirimli 7 TL. Pazartesi günleri müze kapalı. Hafta sonları daha yoğun oluyor.

Balmumu Heykeller Müzesi
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Türkiye’de ilk açılan cam sanatları müzesidir. Ayrıca Eskişehir, cam müzesi barındıran nadir dünya şehirlerinden biridir. Yerli ve yabancı sanatçıların yapıp bağışladığı eşsiz eserler sergilenmektedir.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı (2006 kuruluşu)

1850’li yıllarda çevre köy, kasaba ve şehirlerden gelen pazarcıların, köylülerin ve hayvanlarının konaklaması için yapılan han özgün mimarisine uygun 2006 yılında yeniden yapılmıştır. Günümüzde lületaşı, gümüş, toprak ve cam atölyeleri bulunmakta ve geleneksel el sanatları ürünlerinin satışı yapılmaktadır.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Atlıhan El Sanatları Çarşısı

ETO Müze (Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi)

Eskişehir Ticaret Odası tarafından açılan ETO Sanayi ve Ticaret Müzesi; sergilenen 600 eseriyle Eskişehir’in ekonomi geçmişi hakkında fikir veriyor.

Kırk Ambar Çarşısı

İçinde küçük hediyelik eşya dükkanlarının ve atölyelerin olduğu çarşının özelliği, kadın girişimciler tarafından iletiliyor olmasıdır.

Arasta El Sanatları Çarşısı

İki katlı el sanatları çarşısında cam, çini ve seramik eserler sergilenip satılmaktadır.

Türbeler

Mevlevi tarikatı ve dönemin ileri gelen şeyhleri ile İslam dininin önemli şahsiyetlerinin türbeleri Odunpazarı Bölgesi’nde yer almaktadır. Dua edip dilek dileyenler tarafından da ziyaret edilmektedir. (Ahu Mahmut Dede Türbesi, Şeyh Nusrettin Türbesi, Şeyh Şahabettin Türbesi ve Şeyh Edebali Türbesi)

Şeyh Nusrettin Türbesi
Şeyh Nusrettin Türbesi – Eskişehir

Eskişehir Konaklar

1700 yıllarının başlarına kadar uzanan bölgedeki konaklar restore edilerek kullanıma açılmıştır.

Hafız Ahmet Efendi Konağı

Konak, 1717 yılında lületaşı ustası olan Hafız Ahmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. İşlemiş olduğu lületaşından yapılma “Gül Asa” Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilmiştir ve günümüzde Anıtkabir’de sergilenmektedir. Aynı asanın diğer bir eşi de İran Şahı Rıza Pehlevi’ye hediye edilmiştir. Konak, 2006 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından restora edilerek kafe olarak kullanıma açılmıştır.

Yeşil Efendi Konağı “Atatürk ile bir gün galerisi”

Konak 1890 yılında Odunpazarı’nın sayılı zenginlerinden ve Cumhuriyet’in ilk milletvekillerinden Yeşil Efendi lakaplı Halil İbrahim Efendi tarafından yaptırılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı sırasında yaptığı Eskişehir ziyaretinde bu konakta ağırlanmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın hazırlıklarının ve bu bölgede bulunan materyallerin sergilendiği galeri, rehber eşliğinde geziliyor. (Sembolik bir giriş ücreti var. Galeri, Pazartesi günleri kapalı.)

Yeşil Efendi Konağı
Yeşil Efendi Konağı “Atatürk ile bir gün galerisi”

Bey Konakları (Eskişehir’in ilk derebeyleri tarafından yaptırılmıştır.), Kaymakam Konağı (Eskişehir kaymakamlık olarak yönetildiğinde kaymakamın ikamet ettiği konaktır.), Yağcızade Konağı (1754 yılında zengin bir yağ tüccarı tarafından yaptırılmıştır.) Kayıkçılar Konağı, Sivrioğlu Konağı, Akçacılar Konağı (Kırım’dan göçen ustalara, yaşadıkları yerin mimari özelliklerine uygun, 1970 yılında inşa ettirilmiştir.) diğer görülecek konaklar arasındadır…

Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Cumhuriyet tarihimize ışık tutan müze özenle hazırlanmış.

Anadolu Üniversitesi Karikatür Müzesi

Anadolu Üniversitesi “Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi” tarafından 17 Aralık 2004 yılında açılmış müzeyi gezme şansımız olmadı.

Çağdaş Sanatlar Galerisi ve Nikah Salonu

Sevginin  ve Sanatın buluştuğu kompleks Vişnelik Mahallesi’nde yer almaktadır. Galeri, açtığı sergiler ile sanatçıları ve eserlerini izleyicileri ile buluşturuyor. Ayrıca Odunpazarı Belediyesi’nin her yıl düzenlediği Uluslarararası Cam Festivali, Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı kapsamında üretilen eserler de Çağdaş Sanatlar Galerisi’nde belirli sürelerde sanatseverlerle buluşturuluyor.

Odunpazarı Modern Müze (OMM)

Modern binası ile dikkat çeken müze; 2019 sonlarında hizmet vermeye başladı. Biz oradayken henüz açılmamıştı. Web sayfalarında; “Türkiye’den ve dünyadan sanatçıların çağdaş eserlerini evrensel bir bakış açısıyla sergileyerek kültürler arası bir kapı işlevi görmeyi hedefliyoruz” diye amaçlarını açıklamışlar. Web sayfası; omm.art detaylı bilgi için bakın deriz… Hemen yanındaki OMM INN otel, kafe ve restoran da modern mimarisi ile ilgi çekiyor. Eskişehir’e göre biraz rakamları yüksek olsa da kafesinde yediğimiz ve içtiğimiz her şey lezzetliydi.

OMM Inn - Eskişehir
OMM Inn kafesi serinlemek için ideal…

Farklı kültürlerin kaynaştığı Eskişehir’de kültür evleri de yaygındır. Kültürlerin tanıtımında ve yaşatılmasında önemli katkıları vardır.

Kazan Tatarları Kültür Evi-Müzesi, Balkan Kültürevi, Kuzey Kafkas Kültürevi (Balkar-Karaçay kültürünü günümüze ulaşmasında katkı sağlamıştır.), Kafkas Kültür Evi (Bulunduğu Ayvazlar Konağı, 1790 yılında yaptırılmıştır.)

Kazan Tatarları Kültür Evi
Kazan Tatarları Kültür Evi – Eskişehir

Türasaş Devrim Arabaları Müzesi

Açık ve kapalı olmak üzere iki bölümdem oluşan müzede Demiryolu tarihini yansıtan çeşitli objeler yer almaktadır. Bahçesinde camekanlı bir garajda 1961 yılında Türkiye’de dizayn edilmiş ve Türasaş Eskişehir tesislerinde üretilen, ilk yerli aracımız olma özelliğine sahip “Devrim Otomobili” sergileniyor. Ayrıca Türkiye’nin ilk buharlı lokomotifi “Karakurt” da bahçesinde sergileniyor. Tolga Örnek’in yazıp yönettiği “Devrim Arabaları” filmini izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederiz…

Şelale Park

Odunpazarı’nı gezdikten sonra günün yorgunluğunu atacağınız parka gün batımı saatlerinde gitmenizi tavsiye ederiz. Restoran ve kafenin de bulunduğu parktan Eskişehir’in panoromik manzarasını izleyebilirsiniz. Yürüyerek veya otobüs ile ulaşım var.

Şelale Park - Eskişehir
Şelale Park ve kafesinde gün batımı…
Şelale Park - Eskişehir
Şelale Park’tan Eskişehir’e bakış…

Odunpazarı bölgesini gezerken yöresel lezzetlerin de tadına bakmadan dönülmez. Met Helvası, Çibörek (kıymalı ve peynirlisi var), Haşhaşlı ekmek ve Balaban köftesi olmazsa olmazlardır.

Çarşı-Adalar Bölgesi (Porsuk Çayı)

Eskişehir’in çarşısını gezmek de bize keyifli geldi. Eskişehir’in ortasından geçen Porsuk Çayı’nda gondol ile gezmek ne kadar Venedik’te olduğunuzu hissettirir bilemeyiz ama gün batımı saatlerinde romantik olacaktır. Porsuk Çayı boyunca uzanan kafe ve barların canlılığı gençlerin arasında dolaşmak enerjinize enerji katacak. Olmazsa olmazlardan; renkli köprülerinin üstünde fotoğraf çektirmeyi unutmayın…

Porsuk Çayı
Eskişehir’de gondol gezisi…

Haller Gençlik Merkezi

Tepebaşı İlçesi  Üniversite Caddesinde  yer alan mekan, eskiden Eskişehir’in sebze-meyve hali olarak kullanılıyormuş. Halin şehir dışına taşınması sonucu atıl duruma düşen bina, 2000 yılında belediye tarafından restore edilerek Haller Gençlik Merkezine dönüştürüldü. Bir eğlence merkezi olan binanın alt katında küçük dükkanlar, kafeler, restoranlar ve barlar yer almaktadır. Haller Gençlik MerkeziHaller Gençlik Merkezi – Eskişehir

Şehir tiyatrosunun en ünlü sahnelerinden Tepebaşı Sahnesi, kitap evleri, çeşitli eserlerin sergilendiği bir sergi salonu ve farklı kültür sanat etkinliklerinin yapıldığı bazı özel bölümler de yer almaktadır. Buraya yolunuz düşerse en meşhur  tatlıcılarından biri olan Mazlumlar muhallebicisinin sütlü tatlılarını denemeyi unutmayın…

Mazlumlar - Eskişehir
Mazlumlar Muhallebicisi…

Kentpark

Eskişehir’de her şey güzel ama deniz eksik; artık diyemeyeceğiz, o da gelmiş 😊. Tramvay veya otobüs ile ulaşabileceğiniz Kentpark’ta, yazın sıcaklarında yapay da olsa denizinde serinlenip kumsalında güneşlenebiliyor. Cunda’dan Eskişehir’e geçince böyle bir özlemimiz olmadı ve burayı görmeyi sonraya bıraktık.

Sazova

Disneyland’da olduğunuzu hissedeceğiniz, özellikle çocuklu ailelerin uğrak yerlerindendir. Biz gitmedik ama kısaca bilgi verelim. Bilim Kültür ve Sanat Parkı; yaklaşık 400 bin metrekarelik alanı ile Eskişehir’in en büyük parkı olma özelliğini taşımaktadır. Park alanı içinde çeşitli su sporları da yapılabilen büyük bir gölet, restoranlar, 1200 kişilik açık hava konser alanı, amfi tiyatro, bire bir ölçülerde müze gemi, masal kahramanlarından oluşan oyun grupları, çocukların su ile ilgili çeşitli aktiviteleri yapabilecekleri oyun alanı, engelli çocuklar için oyun alanı, yanı başında Türkiye’nin en büyük uzay evinin de yer aldığı Bilim Deney Merkezi, 2010 Türkiye’de Japon yılı etkinlikleri çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye’nin Japonya Büyükelçiliği iş birliğiyle yapılan Japon Bahçesi bulunmaktadır. Park alanı içinde özel gezi trenleri hizmet vermektedir. (Kaynak: https://www.kulturportali.gov.tr)

Kentpark ve Sazova haricinde nefes alacağınız şehrin ortasında Kanlıkavak Park da soluklanmak için güzel alternatif olabilir

Eskişehir’in Hamamları da meşhurdur… Arkeolojik kazılar ve seyahatnamelerden, Eskişehir’de sıcak su kaynaklarının çok eski yıllardan beri kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle tarihte orduların yaralı askerlerinin tedavi sonrası dinlendiği bir kaplıca yöresi olarak bilinir.

Eskişehir Konaklama

Akrabalarımız olunca tabii ki onların misafirperverliklerine hayır diyemedik :). Ama 2019 yılında motorcu arkadaş grubumuzla yaptığımız gezimiz sırasında Eskişehir’de onlardan ayrılmamak için  Otel Akpınar’da kalmıştık. Otopark sıkıntısı hariç odaları iyiydi. Odunpazarı ve Adalar bölgesi konaklama için seçilecek ilk bölgeler olsa da metro hattı ile her yere ulaşmak mümkün.

Eskişehir’e Özel ve Tadılması Tavsiye Edilen Lezzetler

Çibörek (En lezzetli çiböreği Eskişehir’de değil de Urla’da yediğimizi söylersek Eskişehir’li dostlar alınmaz değil mi 🙂 ) Eskişehir’de Kırım Tatar Kültür Çibörek Evi veya Papağan’da denemenizi tavsiye ederiz.

Balaban Köftesi (Biz denemedik ama Odunpazarı’ndaki Abdüsselam Balaban Kebap Salonu olabilir.)

Toyga Çorbası

Met Helvası (Odunpazarı’ndaki Tanınmış Helvacı en meşhuru. )

Muska Baklava

Simit

Boza (Karakedi’de boza içilmeden dönülmez denince yazın gitmiş olsak da tadına bakmamazlık yapmadık. Çok boza düşkünü değiliz ama içimi güzeldi.)

Sabah kahvaltısı için gözde mekanların başında Doyuran kahvaltı salonu geliyor. Özellikle hafta sonları önünde kuyruk oluyor ama fazla beklemeden sıra geliyor. Serpme kahvaltı istemeyenler için ideal bir mekan.

Doyuran Kahvaltı Salonu
Beklerken çay ikramları da var… Doyuran Kahvaltı Salonu

Eskişehir’in şehir merkezi haricinde de ilçelerinde görülmeye değecek çok yer var…

Eskişehir’in en büyük ilçesi olma özelliğinden çok daha fazlasını barındıran Sivrihisar’a uğrayamadık ama ilk fırsatta ziyaret etmeye niyetliyiz. Belediyesini, web sayfalarına gösterdikleri özen ve bölge hakkındaki detaylı bilgiler için tebrik ederiz. Burayı ayrıca özel yapan nükteleri ile hem güldüren hem de düşündürüp ders veren Nasrettin Hoca’nın Sivrihisar’ın Hoytu Köyü’nde (günümüzde Nasrettin Hoca diye de geçiyor) doğmuş olması.

Bacalı Kilim
Sivrihisar Kalesi’ne atfedilen Bacalı Kilim’in hikâyesi de güzel…

Türk Halk şairlerinin öncülerinden olan Yunus Emre’nin mezarı da Mihalıççık İlçesi’ne bağlı Sarıköy’de (günümüzde Yunus Emre diye de geçiyor) bulunmaktadır. İki bölge birbirine 35 km kadar uzaklıkta gitmişken iki ilçe de gezilebilir.

Midas Anıtı’nın yer aldığı Han İlçesi’nin Yazılıkaya Köyü de ziyarete değer…

Eskişehir’e bağlı ilçelerinde bizim de görmek istediğimiz çok yer var. Eskişehir turistik il haritasını da paylaşalım…

Keyifli geziler…

Ayfer & Onur Öznar

Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi

Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi

Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi

2 Yorum

  1. Buse Buse

    Günübirlik turla gitmiştim ama yazınızı okuyunca tekrar gitmeyelim dedim. Eskişehir çevresini gezdiğinizde paylaşırsanız sevinirim. Bilgiler için teşekkürler, emeğinize sağlık.

    • ayferonur ayferonur

      Biz de yorumunuz için teşekkür ederiz. Eksik yerleri tamamladığımızda güncelleyeceğiz.Selamlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir