"Enter"a basıp içeriğe geçin

Denali National Park

IMG_4710Denali National Park

Denali Milli Parkta yapacağımız otobüs turu erken saatte başlayacağı için bizim de güne her zamankinden daha erken başlamamız gerekti. Sebep gezi olunca erken kalkışlar hiç zor gelmiyor 🙂

Athabascan yerlilerinin dilinde en yüksek anlamına gelen Denali, Kuzey Amerika kıtasının en yüksek dağı (eski adı Mt McKinley). Dağ ve çevresi inanılmaz bir vahşi hayat sunuyor. Charles Sheldon, 1908 yılında buraya geldiğinde bu doğal hayatın bozulmaması için Denali’nin ulusal park olmasını düşünüyor. Başladığı mücadelenin sonunda 1916 yılında Denali Ulusal Park oluyor. Park günümüzdeki sınırlarına ise 1980’lı yıllarda ulaşıyor. Bu arada park ile ilgili çok önemli bir gelişme olmuş. 9 yıl önce dinozor fosili bulunuyor ve bizim ziyaret ettiğimiz günden bir hafta önce de 650 milyon yıllık dinozor iskeleti buluyorlar. Bunu anlatan park görevlisinin heyecanını ve gözlerinin içinin parlamasını tarif etmemiz imkansız.

Parkın İçindeki Otobüş Turları;

Park tarafından organize edilen ve ücretli 3 ayrı otobüs turu var. Bu turlar 5.5, 8.5 ve 9 saatlik olmak üzere günün çeşitli saatlerinde yapılıyor. Kendi aracınız ile sadece ilk 24 km’yi gezebiliyorsunuz. Bu mesafe içinde Denali’yi ve doğal ortamda vahşi hayatı görebilme şansı düşük. 9 saatlik turlar dolduğu için biz 8,5 saatlik turu aldık. Turun varış noktası Wonder Lake. Dün biletlerimizi alırken gezi boyunca hiçbir mola yerinde yiyecek içecek olmadığı konusunda özellikle uyardılar. Sadece turların başladığı merkezde yiyecek içecek var ve biz de buradan yanımıza gün boyu yetecek kadar yiyeceğimizi alıyoruz. Parkın içinde sadece içilebilir su var. Yanınızda su için matara olursa iyi olur.

20160728_071635

Saat 7.30 başlayacak tur için tam zamanında otobüslere alınıyoruz ve gerekli açıklamalar yapıldıktan sonra yola çıkıyoruz. Parkın içindeki yolun tamamı 150 km kadar. Biz 140 km kadarını gideceğiz. Yol toprak ve tek yön. Özellikle dağ yamaçlarındaki geçişler yükseklik korkusu olanlar için ürkütücü diyebiliriz. Arkamızda oturan bayanın yükseklik korkusu var ve sürekli konuşup ay ay diye söylenip duruyor. Manzaralar ise nefes kesici cinsten tabii.

20160728_142243

Parkın içinde çeşitli yürüyüş parkurları mevcut ancak her yerde bol bol grizzly ayı uyarısı var. Mola verilen duraklarda istersek ayrılıp serbest yürüyüş de yapabileceğimizi söylediler 🙂 Daha sonra diğer otobüslerde yer varsa binilebiliyor. Aynı otobüsle devam etmeyi tercih ettik, zaten hava kapalı ve yağmur bekleniyor. Hava açık olduğunda Denali Dağı net görülebiliyormuş. Temmuz ve Ağustos ayları da en çok net gözüktüğü aylarmış. Ama bizim şansımıza hava kapalı olduğu için Denali dağını görme fırsatı yakalayamıyoruz. Ancak gördüğümüz manzaralar bile bize yetiyor, inanılmaz güzel ve etkileyici.

Denali National Park
Denali National Park

Ayrıca 3 kez Grizzly ikisinde yavruları ile beraber anne ayı, bol bol farklı çeşitlerde geyik, bir tane kırmızı tilki, çeşitli kuşlar görüyoruz.

Denali National Park
Denali National Park
Denali National Park
Denali National Park

Hava çok iyi olmasa da Wonder Lake’e vardığımızda yağmur yağmaya başlıyor ama yine de gölün güzelliğini huzurunu hissediyoruz.

Wonder Lake
Wonder Lake

Bir diğer durak; Eielson ziyaretçi merkezinde ise her zamanki gibi her şey düşünülmüş. Parkın hikayesi, park ile ilgili bilgiler, dağların ve buzulların oluşumu her yaşa hitap edecek şekilde ayrıntılı bir şekilde anlatılmış.

Denali National Park
Denali National Park

Bu arada Denali de bir fay hattı üzerindeymiş ve sık sık deprem olduğunu öğreniyoruz. Denali fayı, Pasifik tabakası ile Kuzey Amerika tabakasının arasındaymış. Son büyük deprem ise 2002 yılında 7.9 şiddetinde gerçekleşmiş. Çok keyifli ve öğretici geçen bir günün sonunda turumuzun başladığı merkeze geri dönüyoruz. Kamp alanına vardığımızda yağmur bütün şiddeti ile kendini göstermişti. Yine şanslı bir gün ve tam zamanında turu tamamlamış ve parkta görülebilecek neredeyse bütün hayvanları doğal ortamlarında görme şansımız olmuştu.

IMG_4743

Nerede Kaldık

Denali Grizzly Park’ta kaldık. Kabinler doluydu ve otel bölümü ise 250 dolar. Alternatif olarak kurulu çadırları söylüyorlar, içinde yatak da var. Sadece elektrik, ısıtma, nevresim yok. Zaten uyku tulumlarımız var, yağmur altında çadır toplamaktan iyidir deyip 2 gece kalmaya karar veriyoruz. 2 gece için 72 dolar ödüyoruz. Eşyalarımızı yerleştirdikten sonra öğrendik ki duşlar da ücretliymiş. Parası hiç bir şey 3 dakikası 75 cent ama ilk defa ABD’de özel bir kamp alanında duşların ücretli olduğunu görüyoruz.

Parka gideceklere tavsiyeler;  

-Yanınızda sivrisinek için kovucu gerekli.

– Havası çok çabuk değişiyormuş. Yazın bile kar yağdığı olduğu için hava durumuna bakıp ona göre hazırlıklı gidin.

– Yanınıza yiyecek alın. Su matarınız olsun, parkın içinde doldurabiliyorsunuz.

– Kamp ve yürüyüş yapmak isteyenler de ayı bölgesinde olduklarını unutmasınlar ve uyarılara dikkat etsinler.

 

5 Yorum

  1. EBRU EBRU

    Tekrar merhabalar;
    Su yolculuga cikana kadar oyle gorunuyor ki size sorum bitmeyecek:)) Aklima takilan birsey var, sormadan edemedim.. Seyahati Seattle’dan baslatip Alaska Highway kullanarak Alaska’ya, donuste de Cassiar Highway kullanarak tekrar Seattle’a donmeyi planliyoruz ancak okudugum bir kitapta, Cassiar Highway daha az tercih edilen bir bolge oldugu icin yolda benzin istasyonu sıkıntısı cekilebilecegini, bu yuzden yanimiza benzin yedeklememiz gerektigi yonunde bir bolum okudum.. Simdi kitabin guncelligini bilemedigim icin size sormak istedim, bildigim kadariyla siz de Cassiar highway’i kullanarak donmustunuz.. Bu denilen dogru mudur?? Aracimizla yolda mahsur kalacak kadar uzak mesafelerde mi kaliyor bu istasyonlar?? Gercekten benzin yedeklemeli miyiz (ki bana cok da tehlikeli geliyor), yoksa yollar gercekten bu acidan derde dusmeyecek kadar emniyetli mi??
    tekrar ilginize cok tesekkur ederim..
    Sevgiler..

  2. EBRU EBRU

    Merhabalar, yollarinizi keyifle izliyoruz.. paylasimlariniz cok hos.. size birkac sorum olacak cevaplayabilirseniz sevinirim.. bu yaz seattle.dan baslayip alaskaya uzanan ve ayni yolu kullanarak karayolu ile tekrar seattle.a donecegimiz bir rota planliyoruz, kizkardesim, 6yasinda kizim ve ben.. araci henuz kiralamadik, once karavanlara baktik, bizi asacagina karar verdik, suv dusunuyoruz.. ancak yollari yazilarinizda okudum, arac konusunda kararsiz kaldim, hani 4*4olmayan bir arac bizi zorlar mi? Guvenlik acisindan daha buyuk bir arac mi düşünmeliyiz?? Bir de yollardaki konaklama yerleri? Amerikadaki gibi moteller yaygin midir?? Zaman zaman camping yapmak zorunda kalir miyiz?? Kalirsak aracta yatmak zorundayiz, onu da hesaba katalim mi arac karari verirken?? Eger aydinlatabilirseniz cok sevinirim?? Simdiden cok tesekkurler, kendinize dikkat edin, keyifli gezmeler

    • ayferonur ayferonur

      Ebru Hanım Merhaba, öncelikle takibiniz için teşekkür ederiz.
      Cevaplara gelince; 4 çeker araç olması şart değil, 2 çekerli büyük araçla da rahat edersiniz. Motel, otel, kamp yerleri çok yaygın. Ama yaz dönemi bu bölgelere talep fena olmuyor ve otel rakamları çok yükselebiliyor hatta kamp alanları bile dolu olabiliyor. İçinde yatabileceğiniz, rahat bir araç size kolaylık sağlar. Kanada ve Alaska’da birçok yerde aracı yol kenarına çekip yatmak için cepler yapılmış. Ve ücretsiz kalınabiliyor ama bir kamp alanı değil. Tuvalet, banyo yok. Kamp alanlarının çoğu temiz, bakımlı, güvenli, çok rahatlıkla kalınıyor. Hatta kızınız için daha da eğlenceli olabilir. Seward kasabasında kamp alanları müthiş keyifliydi, yağmurlu değilse tavsiye ederiz. Yağmurlu olduğundan biz kalamamıştık Aklınıza takılan bir şey olursa istediğiniz zaman sorabilirsiniz. Kaldığımız yerlerle ilgili bilgileri bloğumuzda Alaska- Antarktika başlığının altında bulabilirsiniz. Şimdiden keyifli bir gezi olmasını dileriz. Alaska müthiş güzel, yeniden gidiyormuşuz gibi heyecanlandık Sevgiler, selamlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir