Sihirli Şehir “Birmingham”
Birmingham, Atlanta’dan araba ile yaklaşık 2 saat mesafede olup Alabama eyaletinin en büyük şehridir. 1871 yılında kurulmuş ve ismini İngiltere’deki Birmingham şehrinden almıştır. Şehrin kurulması sırasında yerleşen göçmenlerin çoğu İngiliz kökenliymiş. Birmingham da ismini aldığı İngiliz şehri gibi bir sanayi şehridir. Özellikle demir ve çelik sanayi çok gelişmiştir. Tren yolunun da Birmingham’dan geçmesi şehrin kısa sürede büyümesini sağlamıştır. O yüzden şehir “The Magic City – Sihirli Şehir” diye de geçer. Kömür madenleri hâlâ çalışmaktadır ancak 1960’lardan sonra şehrin büyümesi durmuştur.
Şehrin downtown diye adlandırılan bölgesinde iş yerleri ve müzeler hariç gezilmeye değecek bir yer göremedik. Cumartesi günü özellikle downtown bölgesi bomboştu. Şehrin diğer bölgeleri belki daha canlı olabilir; ama hafta sonu downtown’da müzeler hariç hiçbir aktivite yok gibi duruyor. Vulcan Park’a yakın olan Mountainbrook mahallesi kafeleri ve restoranları ile tercih edilebilir. Ayrıca downtown’ın güneyinde kalan Five Points South bölgesi de hem restoranları hem gece kulüpleri ile özellikle akşamları yoğun olabilir.
Birmingham, 1963 yılında ırkçılığa karşı yapılan gösteriler sırasında polisin aşırı şiddet kullanması ve Martin Luther King, Jr. dahil olmak üzere 3000 kişinin tutuklanmasıyla, ülke içinde ve dışında dikkatleri çekmiştir.
Martin Luther King’in Birmingham hapishanesindeyken yazdığı mektubun orjinali Atlanta’da İnsan Hakları Mücadele Müzesinde serginlenmektedir. Birmingham ve diğer Güney eyaletlerinde yapılan protestolar, ülke genelinde yayılan yürüyüşler başarıya ulaşmış ve 1964 yılında ABD’de Medeni Haklar Yasası, ABD başkanı tarafından imzalanmıştır. Güney eyaletlerinin yöneticileri bu yasanın imzalanmaması için ABD Başkanına büyük baskı yapmışlar. 1960’lara gelindiğinde özellikle Güney eyaletlerinde maalesef aşırı derecede ayrımcılık yapılıyormuş. Birmingham’daki ve Atlanta’daki İnsan Hakları Mücadele Müzelerinde ayrımcılığın vardığı boyutlar detaylı bir şekilde anlatılmakta ve gözler önüne serilmektedir.
1963 yılında ırkçı bir örgütün (ismini özellikle yazmıyoruz) Birmingham’da bir kiliseye dinamit ile yaptığı saldırı sonucu dört zenci kız çocuğu hayatını kaybetmiştir. Daha sonra olay sırasında yaralanan iki çocuk da hayatını kaybetmiştir. Bu kilise “16th Street Baptist Church” olarak geçmektedir ve Birmingham’da 1960’larda yaşananları en iyi hissedebileceğiniz yerlerden biridir.
Birmingham Gezilecek Yerler
Birmingham Civil Rights Institute: 1950 ve 1960’lı yıllarda özellikle Birmingham şehrindeki İnsan Hakları mücadelesinin anlatıldığı kapsamlı bir müzedir. Yaklaşık 15 dakikaklık bir video gösterimi ile gezmeye başlanan müzede yıllara göre ayrımcılığın, ırkçılığın boyutlarını görebiliyorsunuz.
Yaklaşık 2 saat civarı müzeyi gezmek için yeterli olacaktır. Biz birçok görseli Atlanta’daki müzede gördüğümüz için belki 2 saat bize yeterli gelmiş olabilir. Giriş ücreti 12 dolar.
Müzenin hemen karşısında yukarıda bahsettiğimiz kilise yer almaktadır. Biz gittiğimizde kilisenin içine yapılan tur bölümü kapalıydı.
Müzenin diğer karşısında yer alan Kelly Ingram Park da ırkçılığa karşı yapılan protestolar (özellikle lise öğrencilerin yer aldığı) ve polisin aşırı şiddet kullanması ile mücadelede çok önemli bir yer tutmaktadır.
Vulcan Park ve Müzesi: Şehrin en yüksek noktasındaki park, Birmingham’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Tüm şehri kuşbakışı bu parktan izleyebilirsiniz. Parkta yer alan Vulcan heykeli ise şehrin sembolüdür. Dünyadaki en büyük dökme demir heykel olup 17 metre yüksekliğindedir. Heykelin bulunduğu yaklaşık 38 metre yükseklikteki açık hava gözlem alanından şehir manzarası gerçekten görülmeye değer.
Vulcan, Yunan mitolojisinde ateşin ve yanardağların tanrısı, sanatın, silahların, demirin ve kahramanların zırhlarının üreticisidir. Şehirde bulunan zengin yer altı madenlerinden dolayı Vulcan şehrin sembolü olarak seçilmiştir. Madenlerin bulunması ve işlenmesi, şehrin kurulup gelişmesini ve ırkçılık dönemini anlatan müzeden çok fazla beklentiniz olmasın.
Ancak Vulcan heykelinin gözlem katına çıkmak için alacağınız bilet ile müzeyi de gezebiliyorsunuz. Bilet 6 dolar. Eğer sadece parkta gezmek isterseniz, piknik alanlarında dinlebilirsiniz.
Vulcan Park ile ilgili detaylar için linki tıklayabilirsiniz.
Barber Vintage Motorsports Museum: Özellikle motosikletlere ilgim var diyorsanız dünyadaki en çok motosikletin sergilendiği bu müzeyi mutlaka görmelisiniz. Müzede rahatlıkla 3-4 saat harcayabilirsiniz. 2014 yılında 270.000 civarı ziyaretçi tarafından gezilmiş.
1800’lü yılların sonlarından günümüze kadar değişik motosiklet modelleri ile spor arabalar müzede sergilenmektedir. 1964 yılında Formula-1’i kazanan Ferrari müzedeki yarış arabalarının içinde en değerli parça olarak sergilenmektedir.
Müzenin etrafındaki parkurda ise çeşitli yarışlar ve test sürüşleri yapılıyor. Eğer bir yarış pistinde spor araba kullanmak istiyorsanız burada deneyebilirsiniz. Porsche marka arabalarla yarış pistinde ücret karşılığı sürüş yaptırılıyor.
Müze ile ilgili daha fazla fotoğraf için linki tıklayabilirsiniz. Barber Vintage Müzesi Fotoğraflarımız
Müzenin giriş ücreti 15 dolar. Müzede kafeterya veya restoran yok. Sadece makinalardan içecek ve atıştırmalık yiyecek alabilirsiniz.
Birmingham ile ilgili fotoğraf albümü için linki tıklayabilirsiniz. Birmingham Fotoğraflarımız
Selma
2014 yapımı ve en iyi film oscar adayı “Selma – Özgürlük Yürüyüşü” filminin geçtigi şehir Birmingham’a yaklaşık 150 km mesafededir. Filmi izlerken ilk fırsatta filmin geçtiği bölgelere gitme kararı almıştık bile. Birmingham’a kadar gelmişseniz ırkçılığın sonlandırılması için çok önemli olayların geliştiği Selma şehrine de kısa bir gezi yapabilirsiniz. Medeni Haklar Yasası’na rağmen siyahların oy kullanamamasını prostesto etmek için yürüyüşler düzenlenmiştir.
Selma şehrinde 1965 yılında yapılan bir yürüyüş sırasında, 26 yaşındaki Jimmie Lee Jackson anne ve büyükbabasını korumak isterken polis tarafından öldürülmüştür. Bu katliamın üzerine başkent Montgomery’e bu olayı protesto etmek ve valiye isteklerini bildirmek üzere 7 Mart 1965’de bir yürüyüş düzenlenmiştir.Bu yürüyüş esnasında Selma şehrinde bulunan Edmund Pettus köprüsünü geçen 600 kadar protestocuya polis aşırı şiddet kullanarak saldırmıştır. Bu olay tarihe Kanlı Pazar-Bloody Sunday olarak geçmiştir.
Bu olaydan iki hafta sonra Martin Luther King, Jr. önderliğinde başlayan yürüyüş ile köprü geçilmiş ve eyaletin başkenti Montgomery’e kadar yürünmüştür. Bu yürüyüş ses getirmiş ve 1965 yılının Ağustos ayında imzalanan yeni kanunla oy kullanmadaki ayrımcılık yasaklanmıştır.
Selma ile ilgili ayrı bir yazı yakında yayınlayacağız.
Selma şehrinden fotoğraflarımız için linki tıklayabilirsiniz. Selma Fotoğraflarımız
Birmingham şehrinden Selma şehri yaklaşık 150 km ve yol bir buçuk saat kadar sürüyor.
Birmingham Konaklama
Şehrin Downtown’ı bize kalmak için çok cazip gelmediğini hatırlatalım. Five Points South bölgesi restoranları, barları ile en iyi kalınacak yerlerden biri olarak tavsiye edilmiş.
Biz otel yerine şehre yarım saat mesafede bulunan Oak Mountain Eyalet Park’ında kamp yapmayı tercih ettik.
Oak Mountain State Park: Eyalet parkı sunduğu farklı aktiviteleri ve doğal güzelliği ile gerçekten görülmeye değer. Kamp yerinden genel olarak memnun kaldık. Elektriksiz çadır alanının gecesi 20 dolar. Eyalet parkı ile ilgili detaylı yazımızı yakında paylaşacağımızAlabama eyelet parkları yazımızdan okuyabilirsiniz.
Oak Mountain State Park fotoğraflarımız için linki tıklayabilirsiniz. Oak Mountain Park Fotoğraflarımız
Alabama eyaletindeki parklar hakkındaki yazımız için linki tıklayabilirsiniz. Alabama State Parks
Tavsiyeler:
- Birmingham şehri, ABD’deki en tehlikeli bölgeler arasında yer almaktadır, araştırmalarınız sırasında karşınıza çıkarsa gözünüz korkmasın. Gündüz sokaklarında bir tehlike ile karşılaşmadık ve turistik bölgeleri güvenli duruyordu.
- Atlanta’dan Birmingham-Selma-Montgomery bölgelerine yapılacak iki günlük bir gezi bu bölgelerde yaşananlar hakkında bilgi sahibi olmak ve hissetmek için yeterli olacaktır.
İlk Yorumu Siz Yapın