Eski başkent Xian (Şian), İpek Yolu’nun Çin tarafındaki başlangıç noktasıdır. Kalabalık bir şehir olup nüfusu yaklaşık 3 milyon civarıymış.
Pekin’den 19:30’da kalkan trenimiz sabah saat 8:00 civarında Xi’an şehrine geldi. Yolculuğumuz ile ilgili detayları ayrı bir başlıkta yazdık. Tren yolculuğunda edindiğimiz tecrübeleri “Çin’de Tren Yolculuğu” adlı yazımızda okuyabilirsiniz. Geldiğimiz günün akşamı yine tren ile Şangay’a geçeceğiz. Xi’an şehrinde sadece günübirlik bulunuyoruz ve hedefimiz “Terracotta Askerleri’ni” ziyaret etmek. Tren istasyonundan çıkınca bavulumuzu ve sırt çantamızı tren istasyonunun emanetine bıraktık. Tek parça bavul günlük 5 Yuan.
Tren istasyonunu arkanıza aldığınız zaman sola doğru ilerlerseniz Terracotta Askerleri’nin olduğu bölgeye giden minibüs ve otobüsleri (306 numaralı otobüs) bulabilirsiniz. Otobüsün ve minibüslerin üzerinde “Terracotta” tabelasını göreceksiniz. Minibüs, otobüs fiyatı da tek yön kişi başı 7 Yuan. Yol yaklaşık 1 saat kadar sürüyor.
Tren istasyonunu arkanıza alıp önünüzdeki büyük caddede 10 dakika kadar yürürseniz sağda ve solda iki büyük alışveriş merkezi göreceksiniz. Pekin veya Şangay’daki gibi ultra olmadıklarını belirtelim. Ayrıca sol tarafta bir tane Starbucks var. İstasyon civarında ve bu cadde üzerinde Mc Donalds, KFC ve lokal restoranlar bulabilirsiniz. Starbucks’da kahve 20 Yuan, tunalı börek 16 Yuan, karidesli sandviç 24 Yuan. İçecek harici yiyecek yönünden de çeşitleri fena değildi.
Terracotta Askerleri (Terracotta Army or Terracotta Warriors & Horses)
Giriş 110 Yuan, eğer elektronik rehberlik hizmeti alırsanız bedeli 40 Yuan ve 200 Yuan depozit alıyorlar. 3 saatlik bir zaman gezmek icin yeterli olacaktır. Yaklaşık 2200 yıl önce yapılmış olan mezar (Terracotta Askerleri) inanılmaz etkileyici. Yapımı 38 yıl sürmüş, 3 tane galeri açılmış ve turistler bu galerileri dolaşabiliyor.
En etkileyici galeri ise yaklaşık 6000 askeri barındaran bir numaralı en büyük galeri. Bu galeride yaklaşık 6000 kilden yapılmış (pişmiş toprak) savaşcı var. Hafızalarımızdaki meşhur fotoğrafların olduğu galeri bu büyük galeri. Buradaki askerlerin her birinin yüzü birbirinden farklı.
Bütün galerilerde halen çalışmalar devam ediyor. Bu arada mezarları yaptıran kralın “Qin Shi Huang” kendi mezarı da çok yakında ve henüz açılmamış. İnternetten daha detaylı bilgilere rahatça ulaşabilirsiniz. Bize göre kesinlikle seyahat planınızı buraya gelmek üzere yapın. Müzenin alışveriş bölümünde 1974 yılında burayı bulan çiftçiyi de gördük. Kendisi para karşılığı fotoğraf çektiriyor ve imzaladığı bir de kitabı var. Ana kapıdan çıktıktan sonra alışveriş mağazaları, hediyelik eşya satanlar, kafe ve restoranlar var.
Terarcotta Askerleri ve Kral Qin Shi Huang’ın mezarı 1987 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras listesine alınmış.
Xian’da kalmadığımız için maalesef şehrin diğer turistik bölgelerini görme imkanımız olmadı. En azından bir gece kalınıp etrafta başka turistik aktivitelere de katılanabilir. Şehir surları, Shanxi Tarih müzesi ve ilgisini çekenler için Büyük Cami ziyaret edilecek yerler arasındadır. Terracotta Askerleri’ne yakın bir bölgede ayrıca kaplıcalar bulunmaktadır.
Xi’an fotoğraf albümümüz için linki tıklayabilirsiniz. Xi’an Fotoğraflarımız
Xian (Şian) için Tavsiyeler
- Tren ile ayrılacaksanız, mutlaka treninizin kalkış saatinden 1-1,5 saat önce tren istasyonuna gelip güvenlik geçişini kontrol edin. Bizim olduğumuz dönemde tren istasyonu ve civarı tam bir kargaşa içindeydi. Trene ulaşmamız en az bir sayfalık hikaye olur.
- Umumi tuvaletler çok pis, kesinlikle yanınızda tuvalet kağıdı ve ıslak mendil bulundurun.
- Gençlerinden İngilizce bilenler var ama utangaç oldukları için konuşmak istemiyorlar.
4 Yorum
Terracotta Askerleri ilgi çekici. İlk defa sizin sitenizde görüyorum.
Farklı bir yazıya denk geldiğinize sevindik 🙂
Terracota warriors a bir ek bilgi de benden olsun. Taş askerler aslında tamamen renkli. Üzerlerindeki üniformalar ve silahları. Ancak topraktan çıkarıldıktan sonra oksijen ile bir tepkimeye giriyor ve renkleri çok kısa sürede kayboluyor. Bu yüzden birçok toprak altındaki askerleri hala gün yüzüne çıkarmadıklarını söylemişti rehberimiz…
Halil Bey, ek bilgi için çok teşekkürler…