"Enter"a basıp içeriğe geçin

Meteora Gezisi

Meteora - Yunanistan
Meteora – Yunanistan

Asılı Manastırları ile Meteora

Meteora, kumtaşı kaya sütunları üzerine tünemiş gibi duran manastırları ile Yunanistan’ın en turistik yerlerinden biridir. Birkaç kere gitmeyi planlayıp hava şartlarından dolayı gidememiştik. Türkiye’den motorcu arkadaşlarımızın Meteora’ya geleceklerini duyunca bize de yol gözüktü. Hem onları görmek hem Meteora’daki manastırları ziyaret etmek hem de etrafını gezmek için bundan güzel fırsat olamazdı.

Kamp yapmak için hava da müsait olacak, daha ne isteyelim! Cumartesi sabahı Libertad ile Atina’dan düştük yollara, tabii yine otoban yerine ara yolları keşfederek gideceğiz. Yolu biraz uzatsak da nasıl olsa Cem ve Bora da akşamdan önce olamayacakları için biz de ağırdan alıyoruz. Cem ve Bora 23 Nisan tatilini de bahane edip İstanbul’dan Cuma akşamı yola çıktılar. Sınırı geçtikten sonra bir yerde kalıp bugün sabah onlar da Meteora’ya doğru yola çıkacaklar.

Blog ve sosyal medya sayfalarımız sayesinde öyle güzel dostlar hayatımıza kattık ki Cem de bunlardan biri. Kutuplara Yolculuk” gezimizi o kadar yakından takip etti ki her an bizimle birlikteydi. Türkiye’ye geldiğimizde de yüz yüze tanışıp dostluğumuzu pekiştirdik. Bora da onun arkadaşı ve bize yeni bir dostun kapısını daha açtı.

Meteora, Yunanistan
Herkes mutlu 🙂 Cem, Onur, Ayfer ve Bora…

Evet, kısa tanıtımdan sonra gelelim efsane Meteora’ya 😊.

Meteora, “boşlukta asılı kalan” anlamına geliyor.  Manastırlar kompleksi Meteora, Unesco tarafından da korunmaya alınmış ve Dünya Mirası listesindedir. Yunan devleti de burayı; kutsal nokta, bozulmamış ve değişmez yer olarak adlandırmaktadır.

Bu bölge, Ortodoks rahipler tarafından 11. yüzyıldan itibaren ibadet yeri olarak kullanılmaya başlanmış. 300 metre yükselikte yaşayan keşişler, bu sayede siyasi kargaşadan da korunabilmiş. Zamanla keşişler manastırlar inşa etmeye başlamışlar ve manastırlara girişin tam kontrolünü almışlar. Erişimini ise özellikle zor yapmışlar. İpten yapılmış ağ asansörler, hem malzemeleri hem de insanları taşımak için kullanılmış. Halatlar sadece “Tanrı onların kopmasına izin verdiğinde” değiştirilmiş. Böyle de bir inanç varmış ☹

Meteora
Halatların koptuğu anı görmek istemeyiz 🙁

20 civarı manastır inşa edilmiş ama sadece 6 tanesi günümüze kadar gelebilmiş. Bunları isterseniz gezebiliyorsunuz, bazı yıkılmış manastırların da geriye kalmış kalıntılarını görebiliyorsunuz. 1920’lerde manastırların kuleleri arasında köprü yapılarak ulaşımı kolaylaştırılmış. Etkileyici manzarası ile de inanılmaz bir çekim gücüne sahip. Hele de kayalık tepelerin üstünden muhteşem gün batımını izlemeden ayrılmamalı. Yunanistan’daki en etkileyici gün batımının izlendiği yerlerden birinin Meteora olduğu söyleniyor. Gün batımı turları düzenleniyor, Kastraki kasabasından kişi başı 25 euro’ydu. Bisiklet, motosiklet kiralamak da mümkün, yürüyen koşan çoktu. Ayrıca burası dünyanın her yerinden dağcılar, kaya tırmanışçıları tarafından da talep görüyor.

Kaya Tırmanışı
Bizim için ürkütücü gibi dursa da kaya tırmanışçıları için ne keyiflidir kim bilir… Agios Nikolaos Anapafsas Manastırı

Biz manastırların içini gezmeye fırsat bulamadık. İlk gün saatlerini kaçırmıştık, ikinci gün de Cem Metsovo’ya giden yolun çok güzel olduğunu söyleyince oraya gitmeyi tercih ettik. Gün batımı öncesi dönüp hemen soluğu manastırlarda aldık. Gördüğümüz manzara karşısında, bu doğal ortamda bu manastırlar nasıl yapılmış demeden duramıyorsunuz. Hayretler içinde hayran hayran izledik. İçlerini gezmekten çok onlara ulaşmak ve manzarasının nasıl olduğu düşüncesi daha çok merakımızı uyandırdı. Artık bir daha ki gelişimizde birkaçının içini de gezeriz… Bir daha gelmek mi? Evet, bu bölgeye ikinciye çok rahatlıkla gelinir…

Meteora - Yunanistan
Yeşilliklerin içerisinde böylesi huzurlu bir yer nasıl sevilmesin?

Bu Manastırların Hangileri Gezilebiliyor?

Restore edilmiş kadın ve erkek manastırların altı tanesi gezilebiliyor ama mevsime ve günlere göre açık olma saatleri değişebiliyor. Giriş ücretleri kişi başı 3 euro. Manastırların hepsini gezmek isterseniz araçsız 1 günde bitirmek zor olacaktır. Gezilebilen manastırlar; Great Meteoron Metamorfosis, Agios Stefanos, Varlaam, Agia Triada-Holly Trinity, Agios Nikolaos Anapafsas ve Roussanou.

Kıyafet kısıtlaması olduğunu da belirtelim. Erkekler şortla giremiyor, kadınlar da uzun etek, elbise ve kollarını kapamış olması gerekiyor. Eğer kıyafetiniz uygun değilse; girişte belinize sarmanız için şallar veriliyor.

Manastırların açık olduğu saatler...
Manastırların açık olduğu saatlerin çizelgesi… Ufak değişiklik yapabiliyorlar, tekrar kontrol etmekte fayda var…

Great Meteoron (Büyük Meteora) adından da anlaşılacağı üzere en büyük manastır, gün batımı için gittiğimizde ilk buraya geldik. Manzara harika, Varlaam ve Roussanou manastırlarını görebiliyorsunuz ama Nisan ayında gün batımı için uygun nokta değil. Turların önceliği bu manastır oluyormuş. İçini gezmek isterseniz önce merdivenlerle inilip sonra karşı kaya bloğa geçip merdiven çıkmak gerekiyormuş. Bu kadar zahmetten sonra ancak manastırın girişine gelebildiniz 😊.

Great Meteoron (Büyük Meteora)
Great Meteoron (Büyük Meteora) merdiven çıkıp inmeye hazır mısınız?

Kastraki kasabasına yakın Agios Nikolaos Manastırı da dik bir tepeye yapılmış.Varlaam Manastırı için de 195 basamak çıkmak gerekiyormuş. Roussanou Manastırına da ahşap bir köprü ile geçilebiliyor.

Gün batımı için Agia Triada Manastırı tarafına doğru giderken güzel bir nokta bulduk ve oradan izlemeye karar verdik. Bol bol virajlı yolla birlikte Roussanou Manastırı da karemize girdi. Sol tarafımızda Roussanou sağ tarafımızda ise Varlaam, Great Meteoron ve Agios Nikolaos Manastırları sıralanmıştı.

Meteora
Meteora – Yunanistan

Turların ikinci alternatif manastırı Agia Triada’ymış ve burası için de 140 basamak çıkmak gerekiyor. 1981 yılında James Bond “Your Eyes Only” isimli filmi, bu manastırda çekilmiştir.

Agios Stefanos Manastırı, Kalabaka kasabasına yakın olup tırmanmaya gerek kalmadan ulaşımın en kolay olanıymış. Bir köprü ile ulaşılıyor. Tekrar gittiğimizde manastırların içini de gezip ayrıca bilgi vereceğiz.

Meteora
Meteora Manastırlar…

Gelelim Metsovo Kasabasına ve Virajlı Yollarına

Pindos dağlarının etkileyici manzarasının eşlik ettiği bu en ünlü Ulah köyü; ahşap el sanatları, süt ürünleri özellikle peyniri ve şarabı ile ünlüymüş. Meteora – Metsovo arası 1,5 saat kadar sürüyor. Hele bir de aralarındaki 92 numaralı yol var ki tatlı virajları ve nefis manzarası eşliğinde motosiklet sürmek çok keyifli.

 

92 Nolu Yol - Yunanistan
92 Nolu yoldan… Modelimiz Bora asfaltı ağlatırken 🙂

Yazın bile serin olduğu söylenen bölge biz gittiğimizde sıcak ve güneşliydi. Hatta motosiklet kıyafetleri ile yürümek bayağı bunalttı, bulduğumuz çeşmelerde yüzümüzü yıkayıp serinlemeyi ihmal etmedik😊. Dağların tepesindeki karlar ise erimemişti. Bir de kayak merkezi varmış.

Metsovo - Yunanistan
Dostlarla neşemiz yerinde 🙂

Metsovo, oldukça turistik ve her yerde hediyelik eşya ve yerel ürünlerin satıldığı mağazalar var. Küçük bir kasaba olsa da kalacak yer, kafe ve restoran alternatifi fazla. Günübirlik çevreden turla da gelen çoktu. Öğle yemeğimizi restoranların birinde yedik. Köfteleri güzeldi ama şiş kebapları iyi değildi. Yunan tarzı kokoreçi Bora denedi ama çok süper değildi, içinde ciğer olması hoşumuza gitmedi.

Metsovo - Yunanistan
Metsovo’da en çok fotoğraflanan ikili 🙂

Gezilecek yerler arasında Folklor Müzesi var. Müzede, Metsovo’daki günlük yaşamı tanıtan dokuma kumaşlar, kostümler, gelin takıları, nadir kitaplar ve Ioannina’nın ünlü gümüş eşyaları sergileniyormuş. Biz gezmedik. Şarap tadım turlarına katılabilir. Bir de en çok fotoğraflanan ikili ayı heykeli var. Yeşilliğin içinde huzurla gezmek bile yeterli. Kasabada bir iki tur atıp yeterli oksijenimizi depoladıktan sonra Meteora’ya gün batımını kaçırmamak için geri dönüşe geçtik…

Metsovo
Metsovo – Yunanistan

Meteora’ya Nasıl Gidilir?

Eğer tur veya kendi aracınız ile Yunanistan’a gelmediyseniz, en kolay ve konforlu ulaşım araba kiralamak olacaktır. Selanik’ten araç ile 2,5-3 saat Atina’dan 4 saat kadar sürüyor. Araba kiralamak haricinde de alternatifler var. Selanik’ten  ve Atina’dan günübirlik veya iki günlük sırf bu bölgeye turlar düzenleniyor. Günübirlik turlarda gün batımına kalınamadığı için sanki geziniz eksik kalacak. Bir gece kalmalı turların fiyatları da kişi başı 140 euro’lardan başlıyor. Bu rakam verilmez derseniz, toplu taşıma araçları en güzel alternatif olacaktır.

Hem Selanik’ten hem de Atina’dan Meteora’nın en yakın kasabalardan biri olan Kalambaka’ya (Kalampaka,Kalabaka) kadar tren ile gelebilirsiniz… Buradan 4 km kadar uzaklıkta. Diğer bir alternatif her iki şehirden de otobüs olacaktır ama bu kadar yaklaşamıyorsunuz. Trikala kasabasına kadar otobüs ile gelip sonra minibüs ile Kalambaka’ya geçilebiliyor. Motosikletle geldiğimiz için şahsen tecrübe etmediğimizi belirtelim.

Meteora’ya giden yollar gayet güzel ve asfalt ama virajlı, inişli-çıkışlı olduğunu söyleyelim. Motosikletle gayet keyifli, viraj sevmeyenler önlemini alsın deriz…

Meteora gün batımı...
Motosikletle ayrıca keyifli…

Meteora’ya Ne Zaman Gidilir?

Yazın ekstra sıcak kışın da soğuk olduğundan en ideal mevsimler ilkbahar ve sonbahar olacaktır. Biz de Nisan ayında buradaydık, gündüz sıcak akşam üzeri hafif serindi. Bol yürüyüş yapılıp, yokuş çıkıldığından yazın aynı tadı alamayabilirsiniz, daha yorucu olacağı kesin…

Meteora Konaklama

Kalabaka veya Kastraki kasabalarından ulaşım daha kolay olacağından bu bölgelerde kalınabilir. Kastraki kasabası Kalabaka’ya göre daha küçük ve şirin. Manastırlarda huzuru bulurken kasabaya indiğinizde yayılan barbükü, kokoreç kokuları bir anda dünya nimetlerini hatırlatıyor 😊.

Kastraki
Kastraki – Yunanistan

Kastraki kasabasının hemen girişinde Camping Vrachos Kastraki’de kamp yaptık. Kamp yapmayı düşünenlere kesinlikle tavsiye ederiz. Oldukça temizdi, piknik alanları (buzdolabı ve ocak da mevcut), havuzu ve restoranı var. (Nisan 2018 – 2 kişi ve motor geces, 18 euro)

Restoranında her akşam barbükü yapılıyor ve dışarıdan da çok talep vardı. Biz de iki akşam orada yedik, gayet mennun kaldık. Ayrıca çok ilgililer, yanımızdaki alkolü yemekte getirmek için izin istediğimizde hayır demeyip üstüne üstelik uzolarımız için servis açıp buz getirdiler.

Camping Vrachos Kastraki
Camping Vrachos Kastraki – Yunanistan

Manastırların hemen başlangıcında da bir kamp alanı gördük ama henüz açılmamıştı. Otel, B&B alternatifi fazla olsa da yüksek sezonda uygun rakama yer bulmada sıkıntı yaşanabilir. Yunanistan’ın bir tatil döneminde baktığımızda yakın yerler hep doluydu.

Tavsiyeler:

  • Uzun ve yorucu tırmanışlara hazırlıklı olun. 15 km’lik bir parkur sizi bekliyor. Turla geliyorsanız sadece bir veya iki manastırın içini gezmeye zaman yetiyor diye okuduk.
  • Biz manastırların içini gezmedik ama giriş ücreti 3 euro.
  • Yükseklik korkunuz varsa manastırların tepelerde olduğunu dikkate alınız…
  • Ayağınızda rahat, kaygan olmayan ayakkabı olmasını tavsiye ederiz. Hava durumuna göre güneş kremi, su, yağmurluk, şemsiye, rüzgarlık yanınızda olmasında fayda var.
  • Yazın gelmişseniz havanın sıcak olacağını unutmayın, o yüzden sabah erken saatte gezmek daha akıllıca olacaktır. Hem de kalabalıktan daha az etkilenirseniz, günübirlik turlar aynı saatlerde gelecektir.
  • Gün doğumu veya gün batımını izlememezlik yapmayın.

 

Gün batımı
Meteora’da gün batımı…

Meteora’dan Ayrılış ve Volos

Meteora’dan ve dostlardan ayrılış vakti gelmişti. Cem ve Bora, İstanbul öncesi Kavala ve Thasos yapacaktı. Biz de Volos’a uğrayıp Atina’ya geri dönecektik. Ama ayrılmak kolay olmadı ve hep birlikte Volos’a doğru sürdük motorlarımızı. Volos’un renkli tren istasyonunu gezip sahilde de öğle yemeğimizi yiyip vedalaştık.

Volos - Yunanistan
Onur ile Cem pek eğlendiler…

Volos hakkında özellikle etrafı ile ilgili güzel tüyolar almıştık. Ama Volos şehrini çok özel bulmadık. Belki de motosikletle girdiğimizden bize öyle geldi. Hem çok sıcaktı hem de bulunduğumuz dönemden olabilir yemek konusunda hüsrana uğradık. Deniz ürünleri ve balıklar buzhaneydi. Ayrıca lezzetlerine göre pahalı da bulduk. Buranın çipuro (tsipouro, uzodan daha sert bir içki ve sek içiliyor) denen alkollü içecekle yanında meze veren restoranları meşhur ama motosikletli olduğumuz için tercih etmedik. Sahil  boyunca sıralanmış restoranlarda, iki çeşit meze ve 1 çipuro menüsü sanki sabitlenmiş ve 3,5 euro. Restoran konusunda doğru seçim yapamadığımıza üzüldük. Yakında bu bölgeye tekrar gelmeyi planlıyoruz, etrafında güzel plajlar varmış. Detayları tabii ki gittikçe paylaşmadan olmaz…

Meteora Metsovo arası yoldan...
Meteora – Metsovo arasından bir yol fotoğrafı ile yazımızı bitirelim…

Ayfer & Onur Öznar

Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi

Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi

Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi

 

 

 

 

4 Yorum

  1. Hep aklımda ama bir türlü gidemedim . Faydalı bilgilerinizi kullanacağım günler gelir inşallah : ) sevgiler çok güzel yazı olmuş

    • Ayfer-Onur Seyahatnamesi Ayfer-Onur Seyahatnamesi

      Şükrancım çok teşekkürler. Biz oradayken gelecek olursan seve seve sana eşlik ederiz. Sevgiler…

  2. Cem cakir Cem cakir

    Gercekten cok guzel bir geziydi sayenizde harika anilarla döndük Türkiye ye iyiki sizleri tanimisim ❤️ Bir sonraki yazinizi sabirsizlikla bekliyorum sevgiyle kalin.

    • ayferonur ayferonur

      Cem iyi ki geldiniz, sizinle birlikte daha da keyifli bir gezi oldu. En kısa zamanda yeni bir gezide tekrar birlikte olmak dileğiyle, sevgiler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir