Kutuplara yolculuk gezimize karar verdiğimizde ilk düşüncemiz kullandığımız BMW F700 GS motosikleti değiştirelim mi yoksa onunla yola devam mı oldu.
Biraz araştırdıktan sonra yola 3,5 yıldır kullandığımız sevgili motosikletimiz Libertad ile çıkmaya karar verdik. Neden farklı bir motosiklet tercih etmediğimizi soranlar oldu. Kısaca cevabım ise; şimdiye kadar kronik bir sorununun olmaması, motosikleti iyi tanımamız, yeni bir motosiklet için yapacağımız harcamayı gezi bütçesine dahil edip motosiklete bazı ilaveler yapmanın daha mantıklı geldiği diyebiliriz.
Motorumuzla ilgili düşüncelerimi de dilim döndüğünce BMW F700 GS Hakkında başlığı altında paylaşmıştık. Okumak için tık tık…
Daha önce bazı ilaveler yaptırmış olsak da Libertad’ı bu uzun yolculuğa hazırlayabilmek için ayrıca birkaç değişiklik ve ilaveler yaptırmamız gerekti. BMW’nin Vario yan çantalarını Touratech Zega Pro ile değiştirdik. Sol tarafa 38 ve sağ tarafa 45 litre çantalardan aldık. Motorumuz biraz genişlese de taşıma kapasitemizi arttırmış olduk. En büyük ve pahalı değişikliğimiz de bu oldu. Benzer bir değişiklik yapmak isteyenler için arka genişliğin 105 cm’den 114 cm’ye çıktığını belirtelim. Çanta kilitlerinin düşme riskinini düşünerek vidalara loctite sürerek sağlama aldık.
6. ayın sonundaki görüşüm çantalar için çok olumlu. Hem sağlamlar hem de genişlikleri ile 2 kişi seyahat ederken ihtiyacı gideriyorlar. Çantalardan taiıma anlamında çok memnun kaldık ancak maalesef yolculuğun ilerleyen bölğmlerinde aşırı yağmurda su almaya devam ettiler. Bu sorunu hala çözebilmiş değiliz. Uruguay’da yolculuğun son günlerinde durduğumuz yerde motoru sağ çanta üzerine devirdim. Kaldırımın kenarına gelince öantanın zayıf kısmı tüm ağırlığı üzerinde ezildi fakat tçanta tahminimizden daha sağlam çıktı. Çok az bir ezilme ve ince bir çatlama ile atlattık.
Türkiye’de, Isparta’da üretim yapan Trexes çantalar da dikkatimizi çekti. Eğer Zega Pro‘ları değiştirmek istersek, Trexes firması ile görüşüp onların öantalarını deneyebiliriz.
İkinci ilavemiz ise Touratech üst koruma demiri taktırmak oldu. Led lambalarımızı da koruma demirinin içine alarak hem lambaları korumuş hem de olabilecek tatsız bir durumda motorun üst bölümünü de daha iyi korumaya almış olduk. Faydasını çok gördük. Gezi sonu hikayesi olacak bu koruma demirlerinin.
Beni en çok rahatsız eden ön yayları ise Progresif yaylar ile değiştirdik. Motosikletin ani fren ve kalkışlarında yeni yayların verdiği tepki fark edilecek kadar değişti. Çok daha güvenli duruş ve sürüş sağlayacağını tahmin ediyorum. Arka süspansiyonu gezimizin ilk 2 ayı içinde takip edip değiştirip değiştirmeyeceğimize karar vereceğiz. Ön yayların çok faydasını gördüm. İyiki değiştirmişim hatta geç bile kalmışım. Arka süspansiyon ile ilgili olarak ise yazıyı güncellediğim 6. ay da sorunsuz yola devam ediyoruz.
Gezi boyunca elektrik sisteminin sorunsuz çalışıp çalışmadığını takip edebilmek için bir de voltmetere taktık. Dijital küçük bir voltmetre almanızı tavsiye ederim. Yola çıktıktan 2-3 ay sonra voltmetreyi gerek duymadığım için söktüm.
Motosikletimizin benzin deposunun küçük olmasının (16 litre) bazı bölgelerde sorun yaratma olasılığına karşılık gerekli gördüğümüz yerlerde yanımızda ekstra benzin bidonu (rotopax) taşımayı planlıyoruz. Rotopax’e gerek kalmadı ancak Şili’nin güneyinde bir motorcu arkadaşın verdiği 5 litrelik ekstra benzin bidonu bize yeterli oldu.
Atlanta‘dan çıkmadan önce genel bir bakım yaptırarak motosikletin durumu hakkında fikrimiz oldu. Şu an için mekanik herhangi bir değisiklik gerekmiyor. Motosikletimizin zincirini, ön-arka dişlileri ve ön lastiği yaklaşık 5000 km önce değiştirmiştik. Yolda yıpranma durumuna ve ihitiyacımıza göre hareket edeceğiz.
Arka lastiğimizin yaklaşık 5000 km daha götüreceğini düşünüyorum. ABD’den çıkmadan önce yağ ve arka lastiği değiştirmek gerekecek. Tubeless (iç lastiksiz) lastikler ile yola çıkıyoruz. Yanımızda tubeless lastik tamir seti ile bir adet küçük kompresör taşıyoruz. Bu komprasör çok işimize yaradı. Lastik tamir kitlerini belli süre geçince değiştirmek de fayda var. Bu ilk seti seneler sonra kullandığımda bir türlü tutmadı.
Tamirat, sökme, takma gibi işlerden çok fazla anlamadığm için bir arkadaşım bu konuda bana yardımcı oldu. Yapabileceğim basit onarımlar için hangi aletleri kullanmam gerektiğini anlattı ve birkaç saat pratik yaptık. Bu esnada ihtiyacım olmayacağını düşündüğüm birçok alet edavatı da eleyerek ağırlığımızı azalttım.
Takip cihazı olarak Garmin firmasının satın aldığı delorme inreach cihazını kullandık.
Motosiklet ile ilgili tecrübelerimizi yol boyunca dönem dönem aktarmaya devam edeceğiz.
Libertad bu geziye çıkmadan önce yaklaşık 22.000 mil yani 35.000 km civarında. 15 ay sonunda İpsala sınır kapısında ise 72.000 mil civarındaydı.
BMW F700GS hakkında yazımız için linki tıklayabilirsiniz. F700GS
Keyifli geziler…
Ayfer & Onur Öznar
Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi
Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi
Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi
4 Yorum
Güzel, sorunsuz bir yolculuk diliyorum. Harika bir şey yapıyorsunuz. Tebrik ediyorum.
Selametle, 🙂
Çok teşekkür ederiz.
Hazırlıklar yapıldıysa artık yola çıkma vakti gelmiştir demek. Keyifle takip ediyor olacağım, tekerinize taş değmesin. 🙂
Çok teşekkürler Fatihcim…Bugün yola çıktık…