"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kekova Tekne Turu

Kekova Tekne Turu
Simena Köyü (Kaleköy) ve Kalesi – Kekova

Maviliğe Yolculuk Kekova Tekne Turu

Denizi, tarihi ve doğası ile büyüleyen Akdeniz’in incisi Kekova, tekrar tekrar gelinecek yerler arasındadır. Kekova  (Likya dilinde: Dolichiste); Simena Antik Kenti’ni (Kaleköy), Üçağız Köyü, Aperlai (Su) İskelesi, 7.2 km uzunluğundaki Simena’nın karşısında yer alan Kekova Adası’nı içine alan bölgenin genel adıdır. Kekova ve çevresi 18 Haziran 1990’da Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından sit alanı olarak ilan edilmiştir. Tüm yüzüş ve dalışların hükümet tarafından özel izin alınarak yapılması kararlaştırılmışsa da sonraki yıllarda bu yasak, tarihi batık alanlar haricindeki yerler için kaldırılmıştır.

Günübirlik Kalkan’dan katıldığımız tekne turu inanılmaz keyifli geçti ve bu bölgeye geldiyseniz kesinlikle yapılacakların başında gelmeli… Akdeniz’in en güzel koylarında bir gün kulağa hoş gelmiyor mu? Teknelerde bangır bangır müzik yayını yapılmadığı için kafanız sakin, doğanın tadını çıkararak seyir ediyorsunuz.

Simena Kalesi
Turkuaz sularda yüzerken bir de Kaleköy’ün Kalesi’nden eşsiz manzarayı izlemek paha biçilmez…

Tekne turları özellikle yabancı turistler tarafından çok talep görüyor ve  yazın turların hızla dolduğunu, Temmuz-Ağustos ayları dışında çok daha sakin olduğunu söylediler. 50 kişilik teknede, 10-20 kişilik grupla dolu hali kıstas ettiğinizde elbette fark olacaktır. Ayrıca 10 kişi civarıysanız özel tekne kiralamak da mantıklı olabilir. Ama yazın yine özel tekne bulmak sıkıntılı olabiliyor. Turu Kalkan’daki Adda Tur’dan ayarladık, kaldığımız yerden servisleri ile bizi aldılar. Üçağız’a kadar ulaşım ve tekne turuna kişi başı 150 TL ödedik.  (Kalkan’da hem yazlığı olan hem de turistlerin çoğu İngiliz olunca tur fiyatları da genelde  sterlin üzerindendi ve bu tur 30 Sterlin civarı.) Yolda, Meis adasına doğru manzara izleme noktasında kısa bir mola verip Demre limanına doğru devam ettik.

Kekova Tekne Turu
Kaş’tan Meis Adası’na doğru panaromik manzara

Kekova Tekne Turu Nereden Kalkıyor?

Kekova tekne turları Antalya’nın Demre ilçesine bağlı Üçağız Köyü’nden kalkıyor. Antik Likya’da Theimussa diye bilinen Üçağız Köyü, tekne turunun başlangıç noktası olmasından daha fazlasını sunuyor. Çevresindeki kaya mezarları ve lahitler nedeniyle birinci derecede sit alanı. Ayrıca balık restoranları, pansiyonları, otelleri ve hediyelik eşya satıcıları ile şirin bir liman köyü. Burada da kalınırmış dedik.

Üçağız Köyü - Demre, Antalya
Teknelerin kalkış noktası olmasından dolayı kalabalık gibi dursa da gün içerisinde sakin olacağını düşünüyoruz… Üçağız Köyü, Demre – Antalya

Kaş’tan da ulaşım çok kolay. Kaş merkezden minibüsler kalkıyor ve 35 dakikada Üçağız Köyü’ndesiniz. Denizden de ulaşım varmış ama uzun sürdüğünden tercih edilmiyormuş. Aslında keyifli de olabilir…  Kalkan’dan tur alacak olursanız servisleri var ama kendi aracımızla gelmeyi tercih ederdik. Şöförümüz yolu iyi bildiğini düşündüğünden biraz sert kullandı ve yol ara ara bozuk, virajlı… Turlar genelde sabah 10.00’da başlıyor, erken kalkmayı göze alırsanız; toplu taşıma ile Kalkan-Kaş-Üçağız da yapılabilir.

Tekneler Kaç Kişilik?

Firmalara göre kapasite değişebilir ama genelde personel dahil 50 kişi oluyormuş. Daha büyük ve küçük tekneler de gördük. Eğer çok güneşli olmasın ve sakinlik istiyorsanız teknenin üst katını ve arka bölümünü tercih edin. Güneşlenmek istiyorsanız, güvertenin önünde açık alanda yerinizi alın. Tur teknelerinde rehber de bulunuyor, sadece denizin keyfini çıkarmayıp bölge ve tarihi hakkında da bilgi alarak geziyorsunuz…

Kekova Tekne Turu
Bizim katıldığımız Okan Kaptan’ın teknesi ve rehberimiz İbrahim Bey, sahipleri çok ilgiliydi.

Bizim katıldığımız teknenin bilgisi ve izlediği güzergah…

  • Tekne Adı : Okan Kaptan
  • Rehberimizin Adı : İbrahim Bey
  • Tersane Koyu, 35 dk yüzme molası
  • Kekova Adası ve Batık kent,
  • Korsan Mağarası,
  • Gökkaya Koyu, 1 saat öğle yemeği ve yüzme molası
  • Esmeralda Koyu, yarım saat yüzme ve çay molası
  • Simena kasabası ve kalesi, 1 saat
  • Sonrası yarım saat deniz molası
  • Ve Üçağız’a dönüş…

Keova Boat Tours

Camlı tekneler Batık Kentin kalıntılarını daha yakından görmek için iyi olabilir…

  • 1.Durak Tersane Koyu

Cam gibi berrak denizinde 35 dakika yüzme molası veriliyor. Likyalılar bu koyu, tekne yapımında kullandıklarından adı da buradan geliyor. Koyun kenarında Likya kalıntılarını yakından görmek mümkün ama zaman yetmiyor. Sahildeki kalıntılarda pek bir şey yok ve açıklama da yok. Bu koy zaman zaman çok kalabalık oluyormuş, böyle bir durumda tur rehberi daha sakin olan başka bir koya gitmeyi önerebiliyormuş.

Tersane Koyu - Kekova Tekne Turu
Şanslıyız koy boş ve berrak sularına bırakabildik kendimizi 🙂

Mola verdiğimizde isteyenlere gözleme siparişi verildi ve tekne kalkmadan önce sandal ile getirdiler. Bir an anılara dalıp Siem Reap’ta katıldığımız tekne turu gözümüzde canlandı. Sandaldan sandala atlayan bir şeyler satmaya çalışan çocuklar unutulacak gibi değil. Dünyanın neresinde olursanız olun evine ekmek götürme derdinde olan bir kesim var ve iş iştir… Çikolata, patates ve peynirli yapılan gözlemelerin tanesi 15 TL.

Tersane Koyu - Kekova Tekne Turu

  • 2.Durak Kekova Adası ve Batık Kent

Burada yüzmek, dalmak özel izne tabi olduğundan denizin dibindeki şehri ancak uzaktan görebiliyorsunuz. Teknelerin durması yasak, ağır ağır geçebiliyorlar… Suyun berraklığından dolayı seçebilseniz de altı camlı olan teknelerde kalıntılar daha iyi gözlemlenecektir.

Kekova Island and Sunken City
Kekova Adası ve Batık Kent

MS 148 yılında yaşanan büyük Akdeniz depremi ve 2. yüzyılda yaşanan büyük depremler sonucunda, kıyı boyunca uzanan şehir sular altında kalmış. Bugün Batık Kent olarak adlandırılıyor. Teknede bize eşlik eden rehber, özellikle burada bölge hakkında detaylı bilgi verdi. 7.2 km uzunluğunda, 130 metre yüksekliğindeki Kekova Adası, karşısında yer alan Simena Antik Kenti’nin limanıymış. Likya, Roma döneminde önemli bir limanmış. Adada su kaynağı yokmuş, evlerin çatılarında oluklar, sarnıçlar var ve yağmur suyunu depolamışlar. Bununla limana gelen gemilerin de su ihtiyacını karşılamışlar. Teras biçiminde sıralanmış Roma ve Bizans yapılarının kalıntılarını, denize inilen merdivenlerini uzaktan görüyorsunuz… Bizans döneminde yeniden kurulup gelişmiş fakat gelişmesi Arap istilaları yüzünden devam edememiştir.

Kekova Adası
Kekova Adası
  • 3.Durak Korsan Mağarası

Tekneler mağaranın bir kısmına kadar girebiliyor. Botla veya jetski ile gelenler şanslı mağaranın içinde gezinti yapabilirler. Şaka şaka gezinti yapabilirler dediğimize bakmayın, o kadar da büyük değil tekne ile görmek de yetiyor…

Korsan Mağarası
Korsan Mağarası – Kekova Tekne Turu
  • 4.Durak Gökkaya Koyu

Hem yüzme hem de öğle yemeği molası bu koyda verildi. 1 saat kaldık. Öğle yemeğinde tavuk ızgara, patates-patlıcan domates soslu kızartma, makarna salatası, bezelyeli bulgur pilavı, zeytinyağlı taze fasulye, salata veriliyor, içecekler ekstra.

Gökkaya Koyu
Gökkaya Koyu – Kekova Tekne Turu 
  • 5.Durak Esmeralda Koyu

35 dakika yüzme molası verildi. Çay saati olunca çay ve bisküvi ikramını da eksik etmediler…

Esmeralda Koyu
Esmeralda Koyu – Kekova Tekne Turu
  • 6.Durak Simena Köyü (Kaleköy) ve Kalesi

Batık kentin karşı kıyısına Simena Köyü’ne uğruyoruz… Enfes manzarası ile Simena Kalesi ve Kekova turunda belki de en çok fotoğraflanan Kekova’nın sembolü olmuş su içindeki lahit bizi bekliyor… Burası için de 1 saat veriliyor ama keyfini çıkarmaya yetmiyor.

Kekova'nın meşhur su içindeki lahiti
Kekova’nın sembolü lahit

Simena Köyü, Türkiye’de yalnızca denizyolu ile ulaşılan, kara araç yolu olmayan nadir yerleşim yerlerinden biridir. Karadan gelmek isterseniz aracınızla bir yere kadar gelebiliyorsunuz ve orada bırakıp yürümeniz gerekiyor. 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak korunan Simena Antik Kenti, tarihi kalıntıları ile dikkat çekiyor. Günümüze kadar ayakta kalabilen kalesi nedeniyle Kaleköy olarak da adlandırılır.

Kekova Tekne Turu
Simena Köyü (Kaleköy) ve Kalesi

Hediyelik eşya deniz elbiseleri ve meşhur dondurmalarını satan dükkanların arasında ilerleyerek kalesine muhakkak çıkın. Emin olun yorgunluğunuza değecek, Kekova’nın eşsiz panoramik manzarası sizi bekliyor. Giriş ücreti: 14 TL, müzekartınız varsa; şanslısınız, geçiyor ve giriş ücretsiz.

Kekova panoramik manzarası
Kaleköy Kalesi’nden Kekova’nın panoramik manzarası…

Kaleköy, Simena antik kenti üzerine kurulmuştur. Bulunan yazıtlardan kentin tarihi, MÖ 4. yüzyıla kadar gidiyor. Simena Kalesi, Orta Çağ’da kullanılmıştır ve stratejik olarak çok önemli bir yerdedir. Kale içinde doğal tek bir kayaya oyulmuş 7 oturma sırası ile 300 kişilik bir tiyatro yer alır. Dünyadaki en küçük anfi tiyatrodur. Kalenin girişindeki sağ taraftaki caminin (eski kilise) avlusunda sergilenen mozaikleri de görmemezlik yapmayın. Girişteki görevlinin çok ilgili ve nazik olduğunu söyleyemeceğiz.

Mozaikler
Sergilenen mozaikler…

Rahmi Koç’un evlerinden biri de bu köydedir ve enfes manzaraya sahip 😊 Köye geldiğinizde, keçi sütünden yapılan doğal meyveli dondurmalarından muhakkak tadın diye tavsiye ettiler. Karadutlu olanını sevdik, zaten her yerde tattırıyorlar, topu 4-5 TL. Genel olarak esnafını kibar bulmadık, özellikle kaleye çıkış yönündekiler oldukça saygısızdı…

  • 7.Durak

Simena Köyü’nden fazla uzaklaşmadan su içindeki lahite yakın yerde son yüzme molası veriliyor. İsterseniz yüzerek lahite kadar gidebilirsiniz… 35 dakika sonra Üçağız’a doğru geri dönüşe geçiyoruz. 15 dakika süren seyirde bir de karpuz ikramları oluyor…

Kekova Tekne Turu
Son yüzme molasından sonra geri dönüşe hazırız…

Rehberin anlatımıyla, YouTube kanalımızdaki Akdeniz’in En Güzel Koylarında Bir Gün, Kekova Tekne Turu isimli videomuzda bölge hakkında çok daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz… Mavinin tonlarıyla buluşmaya ne dersiniz?

Kekova Tekne Turu Tavsiyeler

  • Tur fiyatında sezonuna göre pazarlık yapabilirsiniz.
  • Güneş kreminizi, şapkanızı unutmayın.
  • Teknede içecekler ücretli, yanınızda su getirebilirsiniz. Teknedeki rakamlar da abartı değildi.
  • Yanınıza şnorkel takımınızı, olmazsa en azından deniz gözlüğünüzü alın ve su altı dünyasının keyfini çıkarın…

Keyifli geziler…

Ayfer & Onur Öznar

Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi

Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi

Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi

8 Yorum

  1. Buse Buse

    Şu anda olmak istediğim yer 🙂

    • ayferonur ayferonur

      Bizim de :))

  2. İlhan Palabıyık İlhan Palabıyık

    Merhaba yazılarınızı severek okuyorum bizleri bilgilendirip yol gösterdiğiniz için teşekkür ederim.

    • ayferonur ayferonur

      Merhabalar, yazılarımız faydalı oluyorsa ne mutlu 🙂 Teşekkürler, selamlar.

  3. Şefika Şefika

    Rehberin açıklamaları ile viedonuz çok güzel olmuş.

    • ayferonur ayferonur

      Videoyu beğendiğinize sevindik,teşekkürler…

  4. Billur Billur

    Cennet ülkemiz, maviliğin muhteşem huzuru. Video harika olmuş, emeğinize sağlık.

    • ayferonur ayferonur

      Billur Hanım, çok teşekkürler. Ülkemizin turizm zenginliği tartışılmaz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir