"Enter"a basıp içeriğe geçin

Salda Gölü

Türkiye’nin Değeri Bilinmeyen Cenneti: Salda Gölü

Türkiye’nin Maldivleri diye adlandırılan Salda Gölü’ne 3 haftalık güney gezimizde biz de uğramayı ihmal etmedik. Son dönemde adını çok duyduğumuz bu güzelliği kendi gözlerimiz ile görmemek olmazdı. Yolculuğun ikinci gününde yol planımızı değiştirip pazar akşam üzeri Salda’ya ulaştık.

Güneşin ters kalmasının etkisiyle gölde çok fazla etkileyici bir manzara göremeden not aldığımız kamp alanına doğru motorumuzu sürdük. Salda Gölü Kamp Alanı diye google haritasında bulacağınız lokasyona geldiğimizde; etrafın pazar piknikçileri tarafından ele geçirildiğini görmemiz bir oldu. Orman Bakanlığı’na ait Tabiat Parkı’nın girişine kadar gelip nerede kamp yapılacağını sorduğumuzda bize o piknikçilerin olduğu yerleri tarif ettiler.

Eh, neyse nasıl olsa giderler diyerek geri dönüp yer bakmaya başladık. Ancak motoru bırakıp etrafta biraz yürüyünce her yerin pislik içinde kaldığını, tuvaletlere ise en fazla 25-30 metre yaklaşılabildiğini duyularımızla anlamış olduk. O alanda, zorunlu değilseniz; bu şartlarda kamp yapamayacağımız belli olmuştu.

Salda Gölü
Eğer kalmayıp sabah tekrar gelmeseydik ve bu hali ile aklımızda kalsaydı üzülürdük…

Az ileride Belediye Plajı’nın olduğu alandaki kamp alanına da baktıktan sonra karar verelim diye atladık motora devam ettik. Buradaki kamp alanı da çok iyi olmasa da en azından daha bakımlıydı. Bir ücret de talep etmediler. Restoran, market gibi olanakların da olması bir artıydı.  Ah, bir de tuvalet temizliğine dikkat edilmiş olsaydı 🙁 Şu bir gerçek ki tuvalet eğitimi sadece çocuklukta verilmeyip, yetişkenlere de tekrar hatırlatılması gerektiği gerçeği ile bir kez daha yüzleştik. Ekim ayında birçok kamp alanında yeterli veya hiç temizlik görevlisi olmamasından dolayı; maalesef kaldığımız kamp alanların çoğunda bu manzara ile karşılaştık.

Ama biz seni bu halinle hatırlamak istiyoruz…

Kamp yapacağız derken bir anda kendimizi Sevil ve ailesinin sıcacık yuvasında bulduk 🙂

İçimize sinmese de başka kamp yeri alternatifi olmadığından bir yer seçip kamp malzemelerini indirmiştik ki sevgili gezgin arkadaşımız Sevil aradı. Sevil’in ailesi Salda’ya hemen hemen yarım saat mesafede yer alan Karamanlı ilçesinde yaşıyormuş. Sevil de birkaç günlüğüne Burdur tanıtımı için buralardaymış. Sevil’in sıcacık ev, yemek, çay ve sohbet davetine dayanamayarak sürdük demir atı Karamanlı’ya.

Ve hep birlikte eğlenceli bir gezi oldu…

Çok ama çok keyifli geçen bir akşam sonrası enfes bir kahvaltının ardından acaba Sevil’lerde bir gece daha mı kalsak derken Sevil’in hadi hep beraber Salda’ya gidelim sözleri ile büyü bozuldu 🙂  Artık Salda ile yakından tanışma vakti gelmişti.

Salda Gölü
Salda Gölü (Saldivler) bizi bekliyormuş…

Salda Gölü ile Buluşma

Sabah serinliğinde Salda’ya yaklaştığımızda güneşin de etkisi ile göl gözümüze çok güzel gözüktü. Fotoğraflarda gördüklerimiz ve anlatılanları sonunda kendimiz de görmeye başlamıştık.  Maldivler ile karşılaştırma yapmak doğru olmasa da Burdur civarındaysanız görülmeye değer.

Hele de hafta içi ve sezonda gelmezseniz daha fazla keyif alacağı garanti…

Salda köyünün hemen girişindeki okları takip ederek göle doğru yaklaştık. Taki bizi Jandarma durdurana kadar 🙁 Kaçak yapılaşma tesbit edilmiş ve yıkım varmış dolayısı ile bu taraftan içeri almıyorlarmış. Neyseki başka bir noktadan da ulaşılabiliyor. Google haritasında Maldivler Çamlık Cafe diye aratırsanız gölün sahiline nereden ulaşıldığınını görürsünüz. Buraya doğru inen yoldan gölün manzarası efsane.

Salda Gölü
Bu manzaraya karşı yol alıyorsunuz…

Mavinin birçok tonunu aynı anda görebiliyorsunuz. Salda Gölü’nün dillere destan güzelliği tam karşımızdaydı. Motoru bırakıp sahiline yürüdük. Hava biraz daha iyi olsaydı göle girilebilirdi. İnsan kendini suya atlamamak için zor tutuyor. Bir de gittiğimiz zamanın Ekim ayı ve hafta içi olması sebebiyle kalabalık değildi.

Göle bu kadar yaklaştık ama ancak elimizle suyu hissedebildik 🙂

Türkiye’nin en temiz ve derin tatlı su gölü karşımızda duruyordu. Gölü besleyen herhangi bir ırmak yokmuş. En derin yeri 184 metre olan gölün; maalesef son yıllarda geri çekildiği gözlemlenmiş. İçerdiği magnezyumun etkisi ile beyazlaşan kumsalı sayesinde enfes bir görüntüye sahip.

Salda Gölü
Sizce de cam gibi değil mi?

Bu alanda kamp yapılmasının yasaklanmış olmasına sevindik aksi taktirde bu güzelliği korumak çok zor olurdu. Keşke piknikçilere de izin verilmese ve gölün çevresi daha kapsamlı bir koruma bölgesi olarak ilan edilse diye düşünmeden edemedik. Böylece bu güzelliği gelecek nesillere aktarabiliriz. Malum çok doğa dostu olmayan bir toplumumuz. Kumsaldaki küçük göletlerin içinde bile pet şişeleri, boş sigara paketleri yüzüyordu 🙁

Gölün içindeki çamur ise içerdiği mineraller sayesinde cilde iyi geliyormuş. Çamur banyosu tavsiye edilmiş. Onur’un açılan saçlara da sürsek acaba faydası olur mu 😊.

Salda Gölç çamur banyosu
Çamur banyosu da tamam, gelişmelerden haberdar ederiz 🙂

Salda Gölü’ndeki Güzel Sürpriz…

Gölün görselliğine doyup geri dönüşe geçtiğimizde; kıyıdan yürürken baktık karşıdan 2 motorcu arkadaş geliyor. Merhabalaştık! Ramazan kardeşimizin sevinçle “siz Ayfer ve Onur’sunuz,  3 yıldır sizi takip ediyorum, karşılaşacağımızı biliyordum” demesi bir oldu. Bir haftalığına Van’dan yola çıkıp Ege – Akdeniz yapıp döneceklermiş. Akyaka’da aynı yerde kamp yapalım diye sözleştik ama Ramazan’lar Muğla’da takılıp kaldılar. Umarız Van’da kendilerini ziyaret etme şansımız olur. Ülkemizde gezmek istediğimiz daha çok yer var ve Van’da tabii ki görülecekler listemizde…

Salda Gölü Hatırası 🙂

Sevgili Sevil ve ailesine de misafirperverliklerinden dolayı çok ama çok teşekkür ediyoruz. Gezimizin unutulmaz anlarından oldular. Tekrar görüşebilmek dileğiyle…

Ayrıca fotoğraflar için de teşekkürler Sevil…

Salda Gölü Ulaşım

Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı olan Salda Gölü konum olarak Burdur-Denizli yolu üzerinde kalmaktadır. Eğer araç ile gelmezseniz, Burdur veya Denizli’ye uçak veya otobüs ile gelip oradan Yeşilova otobüslerine binerek gelebilirsiniz. Birden fazla bölgeyi gezeceksee kalabalıksanız araç kiralamak daha uyguna gelebilir. Biz motosikletle gittiğimiz için toplu taşımayı deneyimlemedik.

Yol arkadaşımız Libertad…

Salda’ya çok yakın olan Denizli’nin ilçesi Serinhisar‘ın da Türkiye’nin leblebi başkenti olduğunu öğrendik. Sadece leblebi değil birçok kuruyemişin de yetiştirildiği Serinhisar’a da uğramayı unutmayın.

Leblebinin başkenti “Serinhisar”

Sıcakkanlı esnafının sohbetleri eşliğinde kahvenizi veya çayınızı yudumlarken hem alışveriş yapabilir hem de çevre ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz. Hem giderken hem de dönerken farklı mağazalardan aldığımız ürünlerin hepsi çok taze çıktı. Yolunuz düşerse Serinhisar’a uğramayı ihmal etmeyin.

Serinhisar - Denizli
Leblebinin o kadar çok çeşidi vardı ki hangisinden alacağımızı bilemedik…

Salda Gölü Hakkında Kısa Notlar 

  • Dünya’da Mars’ın özelliklerini taşıyan iki yerden biri Salda Gölü. Diğeri ise Bolivya’daki Uyuni Tuz Gölü ve Salda Gölü’nden önce gördük.
  • Tektonik krater bir göl olduğu için suyu soda ve magnezyum bakımından zengindir. Beyaz kumsalının sırrı da magnezyumdur.
Salda Gölü, böyle uzunca bir kumsala sahip…
  • Gölün suyu çamur banyosu yapmak için ideal.
  • Türkiye’nin en temiz ve en derin tatlı su  gölü.
  • Bölge, Salda Gölü’ne özgü endemik bitki ve hayvan türlerine sahiptir. Gölde 3 endemik tatlı su balığı ve gölün etrafında yaban domuzları, tilkiler ve kaplumbağalar vardır. Ayrıca Kış aylarında tehlike altında olan kış ördeklerinin yaşam alanıdır.

Salda Gölü Tavsiyeler

  • Kamp için Tabiat parkı ve Yeşilova halk plajının olduğu yeri tercih edebilirsiniz.
Salda Gölü
  • Gölün beyaz kumsalı için Salda köyünün yakınındaki sahile gitmeniz gerekiyor.
  • Özellikle sabah güneşi gölün manzarasını daha etkileyici yapıyor.

  • Kamp alanlarının etrafında market, restoran var ama sezon dışında açık değiller.
  • Baharda kamp yapacak olursanız gece-gündüz ısı farkının fazla olduğu aklınızda olsun.
  • Hafta içi ve baharda gidecek olursak kalabalıktan da etkilenmezsiniz.
  • Göle de girmeyi düşüyorsanız tabii ki sıcak havada yazın gitmekte fayda var. Salda Gölü’ndeki kumun killi bir yapıya sahip olup bataklık gibi olmasından dolayı yüzmenin aslında tehlikeli olduğu söyleniyor, ayrıca aniden derinleşiyormuş. Bir de zehirli olmasalar da deniz yılanları olduğunu da not düşelim…
Salda Gölü sizi çağırıyor…

Salda Gölünden ufak bir videomuz…

Keyifli geziler…

Ayfer & Onur Öznar

Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi

Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi

Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi

 

2 Yorum

  1. Dilek Dilek

    Ülkemiz muhteşem doğal güzelliklere sahip fakat maalesef kıymetini bilen çok az. Salda’yi görmek henüz nasip olmadı ama yazınız çok iyi bir rehber olmuş. Sevgiyle… 🙂

    • ayferonur ayferonur

      Umarız ülkemizin doğal güzelliklerinin değeri daha iyi anlaşılır ve bizden sonraki kuşaklara kalır. Yazımızın sizin gezinizde de faydalı olması dileğiyle. Selamlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir