"Enter"a basıp içeriğe geçin

Antarktika Turu Öncesi

En az manzara kadar muhteşem değiller mi?

Antarktika Turu Hakkında Genel Bilgi

Kutuplara Yolculuk” adını verdiğimiz gezimize çıkarken Antarktika‘ya gitmek çok istesek de bu hayalimizi gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğimizden emin değildik. Antarktika turunun çok pahalı olduğunu biliyorduk ve baştan araştırıp yer ayırtalım diye düşünmemiştik. Tek umudumuz son dakika indirimlerinden birini yakalamaktı; o yüzden Ushuaia’ya vardığımızda karar verecektik. Öyle de yaptık. Bu yazımızda da Antarktika turu öncesi yaptığımız araştırmalara ve en çok merak edilecek sorulara yer vermeye çalıştık.   

Bizden önce Ushuaia‘ya varmış  yolda tanıştığımız iki motorcu arkadaşımızdan son dakika indirimlerinin eskisi gibi yapılmadığı haberini alınca açıkcası biraz umudumuz kırılmıştı. 10 günlük tura kişi başı 6750 USD ödemişler ve bizim için hâlâ çok yüksek kalıyordu. Diğer Türk gezgin arkadaşımız Mehmet Genç de (Rotasız Seyyah) 15 Şubat’taki 11 günlük tura katılacaktı ve Ushuaia vardığında bizim için araştırma yaptı ama maalesef ondan da haberler aynıydı. Son iki yıldır talep fazlaymış ve eskisi gibi son dakika indirimleri yokmuş. Birkaç yıl önce 2500 USD’ye kadar indirdiklerini duyduğumuz turları şimdi en fazla 5000 USD’ye iniyorlarmış. Evet, son kararımız Ushuaia’ya vardığımızda şansımızı denemekti. Buralara kadar gelmiştik ve yeniden gelmek bize daha da maliyetli olacaktı. Sadece Buenos Aires–Ushuaia arası uçak bileti çift yön 500 USD civarı olduğunu belirtelim bir de BA’a kadar geliş masrafı var. O yüzden biraz daha bütçemizi esnetmeye karar verdik.

Antarktika Turu Öncesi
Bu güzellik kaçırılmaz değil mi? Antarktika turundan…

Antarktika Turu Maliyeti ve Pazarlık

Ushuaia’ya varır varmaz güvenilir tur firması arayışına girdik. İki gün önce kalkan 10 günlük turun fiyatının 5000 USD’ye indirilmiş olduğunu gördük. Son turlar olduğu için belki şansımız yüksek olabilirdi. Kaldığımız hostelin tavsiyesi üzerine ilk gittiğimiz firma 3 seçenek sundu. İkisi 17 Mart’ta biri ise 29 Mart’ta yola çıkacaktı. 10-11-12 günlük alternatifler vardı. 11 günlük tur hemen hemen dolmuştu ve 3 kişilik odada ranzalı altlı üstlü yer vardı. Fiyatı 6590 USD ve kesinlikle indirim yapmıyorlardı.

10 günlük tur 5700 USD ve 29 Mart’a daha çok vardı ve arada gidip geri dönmek hem zahmetli hem de ekstra masraflı olacaktı. Ayrıca iyice havanın soğuyacağını ve daha rüzgarlı olma olasılığını düşünerek o da cazip gelmedi. Geriye12 günlük Polar Circle ve Antarktika’yı kapsayan tur kalıyordu. Açıkcası Güney Kutup Dairesini de geçiyor olması gezimizin içeriğine daha çok uyuyordu. Kuzey Kutup Dairesinden sonra motorsuz da olsa neden olmasın dedik. Bu tura daha çok odaklandık ve diğer tur firmalarına da bakmaya başladık.

Bu güzellikleri görmek için can atıyorduk…

Turizm ofisinde tur firmalarının listesini bulabilirsiniz, turizm firması da ilk uğradığımız yerde alternatifin çok olacağını söyledi. Ama indirim konusuna çok sıcak bakmıyorlardı. 7950 USD olan fiyatı 6950 USD’ye zaten indirdiklerini söylüyordu. E-posta adresimizi bırakıp ayrıldık. Birkaç saat içerisinde rakamı 6500 dolara indirdiklerine dair mesaj aldık. Rakam hâlâ yüksekti ve yeterince araştırmamıştık. Uğradığımız ikinci tur firması da 7950 USD dedi ve indirim zor alırız diyerek iyice umudumuzu kırdı.

Pazar günü turizm firmaları kapalı, pazartesi tekrar bakarız diye aramayı erteledik. Bu arada ilk tur firmasından 6000 dolar yapacaklarına dair ikinci e-postayı aldık. Belki yüz yüze görüştüğümüzde rakamı daha da indirebiliriz diye ikinciye uğradık. Rakamın içinde kıyafet kiralama yoktu, sadece botları veriyorlardı. Kıyafetleri temin edebileceklerini sadece 10 dolar temizleme masrafı ödeyeceğimizi söylediler. Ödemeyi kredi kartı ile yaparsak bu gemi firması %3 ekstra komisyon alıyormuş. Ekstra 180 dolar masraf demek. Ekstra indirim alamayınca düşünelim diyerek ayrıldık.

Bu yavrucuk açmış kollarını bizi bekliyormuş 🙂

Pazar günü dolaşırken tesadüf açık bir tur firması görüyoruz ve hemen girip soruyoruz. Fiyat 6950 USD kıyafet yok ve indirim durumu belli değil. Gezi sayfamızdan bahsedip sponsorluk için hazırladığımız tanıtım sunumumuzu gemi firmalarına göndermelerini rica ediyoruz. Esas tur firmasının merkezi Buenos Aires’te ve Pazar  kapalı olduğundan çalışan eleman Pazartesi geri döneceklerini söylüyor. Bu arada başka firmaları da araştıran arkadaşlardan 7950 USD fiyatını hep duyuyoruz. Pazar günü uğradığımız yerden Pazartesi 6000 USD’ye indirdiklerine dair e-posta alıyoruz. Bir önceki firma da aynı rakama çekmişti, başka firmanın da indirdiğini ve yüksek olduğunu yazarak geri dönüyoruz. Salı günü rakamı 5400 dolara indirdiklerini bildiriyorlar.

Tekrar gittiğimizde daha fazla indirim alamayacağımızı anlıyoruz ya son güne bırakacağız ya da risk almayıp bu fiyattan kapatacağız. Bu kadar yaklaşmışken rezervasyonu yapmaya karar veriyoruz. Bir de ödeme kısmını düşünüyoruz. Kredi kartından bu kadar yüksek rakam çekilmesi sıkıntılı olabiliyor, bankayı arayıp bildiriyoruz ama yine de sorun yaşıyoruz. Birkaç telefon görüşmesinden sonra çarşamba günü ödememiz tamamlanıyor. Sonunda bir hayalimizi gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaşıyoruz. Heyecan dorukta…

Antarktika Turu Öncesi Hazırlıklar
Ortelius gemisi ile Antarktika turu

Kıyafet vermedikleri için kiralamamız gerekecek. Yanımızda oradaki hava şartlarına uyacak kıyafet maalesef yok. Yönlendirdikleri kiralama firması da ekstra indirim yapıyor. 10 günlük turlar için parça başı 65 dolar olan eşyaları 12 gün için 40 dolara indiriyor, ayrıca eldivenleri de ücretsiz veriyor. Normalde sezon başı birçok kiralama firması 85 dolardan veriyormuş; o yüzden yeriniz varsa kendi eşyanızı yanınızda getirmenizi tavsiye ederiz.

Antarktika turu yapılmalı mı?

Kesinlikle bu beyaz kıta kaçırılmamalı. Eğer maddi imkanınız elveriyorsa hayatta bir kez olsun bu güzellikler görülmeli. Her ödediğiniz kuruşun karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz. Tabii hava şartları da sizden yana olursa. 😊

Biz de en az peguenler kadar güzeliz…

Kimler gitmeli?

Maceraseverler, doğaseverler, hayvanseverler, dalgıçlar, biyolojistler, hayvan bilimcileri, tarihciler, bilim adamları vs., maddi gücü yeten herkes.

Kimler gitmemeli?

Yukarıda saydıklarımız ile ilgisi olmayanlar. Sağlık sorunu olanlar, deniz tutmasına karşı aşırı hassas olanlar bir kere daha düşünsün deriz. Tek başına kendini idare edemeyecek küçük çocuklara uygun değil. Fiziksel zorlayıcı aktivite olmasa da buzlanmış karda tırmanışların olduğu aklınızda bulunsun.

Ucunda muhteşem manzara var dendi çıkılmaz mı?

Antarktika’ya turlar ne zaman başlıyor ve katılmak için en ideal zaman?

Antartika’ya turlar Kasım ayında başlıyor ve Mart sonuna kadar devam ediyor. Bizim katıldığımız dönemde sonuncu turun başlangıcı 26 Mart’tı. Gitmek için en ideal ay şudur demek biraz zor. Hava şartlarının yanında gideceğiniz döneme göre hayvan çeşitliliği değişiyor. Ocak ayında rahatlıkla bebek penguenleri görebilirken Mart ayında görme şansınız yok. Mart ayında katıldığımızdan biz göremedik, yavaş yavaş yetişkin olmaya başladıkları döneme denk geldik. Ama ergenlik dönemlerinde de çok daha fazla meraklı olduklarından dibinize kadar geliyorlar. Normalde 5 metreden fazla yaklaşamıyorsunuz ve dokunmak yasak ama onlar için böyle bir kural yok 😊 Şubat-Mart ayı ise balinaların kuzeye göç zamanı ve onları izleyebiliyorsunuz. Aralık-Şubat ayları arasında havanın daha yumuşak olduğu söyleniyor ama şanslıydık Mart ayı daha sıcak geçti. Yıllara göre değişkenlik gösterebiliyor. Kasım-Ocak  arasında buzullar daha ihtişamlı olacaktır.

Mart ayının sonunda bile buzullar bu adar ihtişamlıydı…

Antarktika turu için firma, gemi seçimi ve tur satın alma?

Evet, Antarktika’ya gitmeye karar verdiniz ama hangi turu tercih edeceksiniz. Tur seçenekleri sezonuna göre değişiklik gösteriyor. Rotasına göre; en az 9 gece 10 günden başlayıp 1 aya kadar çıkabiliyor. En revaçta olanları 10-11-12 günlük olanlar. 10 günlükte sadece Antarctic yarımadası geçiliyor ve adaları keşfediliyor. 11 günlük turun da içeriği aynı ama hava şartları elvermesi halinde 1 gece karada uyku tulumunda konaklanıyor. Eğer böyle bir hayaliniz varsa kesinlikle bu turu tercih etmelisiniz. İki turda da Güney Kutup Dairesi geçilmiyor. Eğer hayaliniz bizim gibi Güney Kutup Dairesini geçmekse; 12 günlük turu tercih etmelisiniz. (Bu tur 2018’de 15 güne çıkacak.)

Antarktika Turu
Güney Kutup Dairesi Geçiş Hatırası 🙂

İster direkt gemi firmalarının web sayfasından satın alabilirsiniz ama pazarlık şansınız olmaz. Dönem dönem web sayfalarında da indirim yapıyorlar, üye olup takip edebilirsiniz. Olduğunuz bölgede varsa tur firmaları aracılığıyla alabilirsiniz. Ushuaia şehri tur şirketi yönünden çok zengin ve pazarlık yapma şansınız var. Eğer Buenos Aires’deyseniz bazı tur firmalarının merkezleri BAs’de; o yüzden oradan da bakmak avantajlı olabilir. Gemi büyüklükleri değişkenlik gösteriyor. Aynı anda adalara çıkışın 100 kişi ile sınırlı olmasından dolayı 100 kişi altı kapasitesi olan gemiler tavsiye ediliyor. Bizim katıldığımız tur gemisi (Ortelius) 116 kişilik olsa da katılan 99 kişi vardı ve sorun yaşamadık. Bir şekilde dengeliyorlar ve hiçbir şeyi kaçırmıyorsunuz. Çok büyük gemi olmadıktan sonra sorun yaşanacağını sanmıyoruz.

Antarktika turu önceden mi almalı, ne kadar önceden almalı? 

Son dönemlerde talebin fazla olduğunu göz önünde bulunduracak olursak erken almakta fayda var gibi düşünülüyor. Ama her an son dakika indirimlerin olacağını da unutmamak lazım. En hızlı hangi tarz turların dolduğunu takip etmekte fayda var. Özellikle gece kalışlı turda yer az kalmıştı ve son dakika indirimi de yapmadılar. Noel, yeni yıl döneminde de talep daha fazla olabilir. Eğer zaman yönünden kısıtlamanız yoksa ve uzun bir gezinin içine dahil edecekseniz son dakika indirimlerinden birini yakalama şansınız yüksek.

Antarktika turu satın alırken nelere dikkat etmeli, neler dahil?

Turu satın alırken tur bedelinin tamamını acentaya mı yoksa gemi firmasına mı ödediğimize dikkat etmemiz tavsiye edilmişti. Tur firması ve gemi firmasına ayrı ayrı ödeme yaptık, açıkcası baştan bilmiyorduk. Tur firmasının ne kadar yüksek bir bedel aldığını ödeme yaparken öğrendik. Kişi başı ücretin neredeyse 500 dolarını tur firması alıyor. Gemide geçen süre boyunca bütün ana öğünler, aradaki sıcak içecek ve 5 çayı ikramları dahil. Soğuk ve alkollü içecekler dahil değil. Ama gemide rakamlar abartı değildi. Örneğin; 3,5 dolara bir bardak şarap içebiliyorsunuz.

Antarktika'da barbükü
Geminin güvertesinde de olsa Antarktika’da barbükü partisine katılmak da varmış 🙂 Bu tarz aktivitelerde her şey ücretsiz…

Bazı turlarda soğuk hava şartlarına uygun üst ve alt  kıyafetler, botlar veriliyor. Bazılarında sadece bot dahil oluyor. Kano, dalmak, gece kampının dahil olduğu turlar var ama bazılarında fiyata dahil değil. Kano ve dalmak için ekstra ödeniyor. Dalmaya niyetliyseniz yanınızda kendi kıyafetlerinizi getirmeniz gerekiyor. Zodiac botlarla yapılan turlara, karaya çıkışlarda ekstra ödeme yapılmıyor. Personele verilecek bahşiş rakama dahil değil. Tur sonunda odalara zarflar bırakılıyor ve verip vermemek size kalıyor. Eğer tam kuralına uygun vermek isterseniz; günlük kişi başı 12,5 Euro’dan hesaplanıyor. Gemi içerisinde ara ara hediyelik eşya, kıyafet satışı yapılıyor, bunlar tabii ki dahil değil.

Antarktika turunu satın alma sırasında sağlık sigortası ve varsa aile hekimi bilgileri isteniyor. Türkiye’de yaptırdığımız yurtdışını kapsamayan özel sağlık sigortası bilgilerini yazdık. Pek de araştırdıkları yok, sadece kendilerini güvenceye alıyorlar…

Çalışarak Antarktika turuna katılmak mümkün mü?

Özel bir yeteneğiniz var ve daha önceden başvurup firma tarafından kabul edilmişseniz evet mümkün olabilir ama son dakika Ushuaia’ya gelip herhangi bir görev almak çok zor. Mutfak ve temizlik ekibi zaten baştan belli oluyor ve onların pek gezme şansı da olmuyor. Konuştuğumuz eğitmen ve doktorlar ise gönüllü tur karşılığı çalıştıklarını söylediler. Firmaların merkezleri genelde ABD ve Kanada’da.

Tur fiyatına kıyafet dahil değilse; kıyafet kiralamak mı yoksa satın almak mı avantajlı? 

Eğer kayak kıyafetleriniz varsa yanınızda getirmenizi tavsiye ederiz. Kara çıkışlarında ve bot turlarında su geçirmez ve sıcak tutan kıyafetlere ihtiyacınız olacak. Kıyafetiniz yok ve bir daha giyinmeyeceksiniz kiralamak mantıklı olacaktır. Ama satın almak kiralama bedeli ile aynıya geliyorsa tam bedeninize uygun kıyafeti satın alabilirsiniz. Yeriniz yoksa, bizim gibi uzun süreli yoldaysanız yine kiralamak en iyisi. Yüksek sezonda gezi boyunca; parça başı 85 dolar diye düşünebilirsiniz, eldivenlerin kirası 20 dolar. Ama tur firmaları sizin için pazarlık yapıyor. Biz parça başı 40 dolara ( Jumping Rental Ushuaia) kiraladık ve eldivenlere ekstra ödemedik. Gemide verilen 35 numara botlar biraz geniş, eğer ayaklarınız küçükse maalesef alternatifi yoktu.

Antarktika Turu Öncesi kıyafet kiralama
Jumping mağazasının elemanları da çok yardımseverdi… Antarktika Turu Öncesi

Katıldığımız firmanın web sitesinden güncel fiyatlara ve bilgilere ulaşabilirsiniz… Linki için tık tık

Antarktika turu günlük notlarımızı okumayı unutmayın! Her yazının altında o günün fotoğraf albümünün linki de yer alıyor… Yazılara bu linkten ulaşabilirsiniz… GÜNLÜK NOTLAR

Film Tavsiyesi

Film olarak Luc Jacquet’in Buzul ve Gökyüzü olarak çevrilen La Glace Et Le Ciel belgeselini tavsiye ederiz. Tarihin en önemli buluşlarından birinin öyküsünü idealist bir bilim adamının gözünden izleyeceksiniz.  

Antarktika Antlaşması

1959 yılında imzalanan 1961 yılında yürürlüğe giren ve ülkemizin 1995 yılında taraf olduğu Antarktika Antlaşması, Antarktika’yı barış ve bilime adanmış doğal koruma alanı olarak güvence altına almıştır. Antarktika bu özelliğiyle, insanlığın ortak yararına adanmış yegane toprak parçası ve deniz alanıdır. Antlaşmaya hâlihazırda 53 ülke taraftır. Antlaşmayı ilk imzacı 12 ülke (ABD, Arjantin, Avustralya, Belçika, Fransa, Güney Afrika, Birleşik Krallık, Japonya, Norveç, Rusya, Şili ve Yeni Zelanda) ve Antlaşmaya sonradan katılan 29 ülke, “istişari taraf” statüsüyle, her yıl gerçekleştirilen Antarktika Antlaşması İstişare Toplantılarında, kıtaya ilişkin bilgi paylaşımı ve düzenlemelerin kararlaştırılması süreçlerinde yer almaktadır. Ülkemiz dahil 24 ülke ise, halihazırda Antlaşma kapsamındaki toplantılara “istişari olmayan taraf” statüsünde iştirak etmektedir. Antlaşma hükümleri uyarınca, Antarktika’da bilimsel üs kurulması ya da bilimsel sefer düzenlenmesi gibi kapsamlı araştırma çalışmalarıyla kıtaya ilgilerini kanıtlayan ülkelerin de istişari taraf statüsünü kazanması mümkündür.

Bu anlaşmaya daha sonra 3 anlaşma daha eklendi: 1972 yılında Antarktika Ayı Balıklarını Koruma Sözleşmesi (CCAS), 1980 yılında Deniz Canlı Kaynaklarının Korunması Konusunda Sözleşme (CCAMRL) ve 1991 yılında imzalanan (ve daha sonra 6 ek daha yapılan) Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü (Madrid Protokolü). Madrid Protokolü çerçevesinde Antarktika’da –bilimsel araştırmalar haricinde- maden çıkarmak yasaklandı. Kıtadaki kömür, doğal gaz ve mineral kaynakların korunması yönünde etkili önlemler alındı.

Keyifli Geziler,

Ayfer & Onur Öznar

Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi

Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi

Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi

 

 

 

 

5 Yorum

  1. Buse Buse

    Bu muhteşem kıtayı görüp de bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Yazılarınızı hafiften kıskanarak okumadım dersem yalan olur 🙂 Pandemi de olsa sayenizde hayaller kurdum 🙂

    • ayferonur ayferonur

      Buse Hanım, teşekkürler. Hayallerinizi gerçekleştirmeniz dileğiyle, selamlar ve sevgiler…

  2. Faika Faika

    Bilgiler çok faydalı, teşekkürler.

    • Beğenmiş olduğunuza sevindik, teşekkürler. Selamlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir