"Enter"a basıp içeriğe geçin

Phaselis

Tarih ile Denizin Buluştuğu Yarımada

Antalya civarında tarihi hücrelerinize kadar yaşayabileceğiniz antik bir şehir Phaselis. Hem antik bir şehri gezmek hem de pırıl pırıl koylarından denize girmek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Doğası, denizi ve tarihi ile keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Phaselis, coğrafi konumu nedeniyle önemli bir liman kenti olmuş. 3 limanı ve ormanlara yakın olması kentin bu güzel yarımadada kurulmasını açıklamaya yetiyor. Milattan Önce 700’lü yıllarda Rodoslu kolonistlerce kurulduğu tahmin ediliyor. Daha sonra Likya, Pers, Büyük İskender, Roma, Bizans, Selçuklu hakimiyetlerine giren şehir hem depremler hem de Antalya ve Alanya gibi şehirlerin önemlerinin artması ile terk edilmiştir. Kentin tarihçesini kronolojik olarak aşağıda okuyabilirsiniz.

Phaselis Tarihçesi

Şehirde sırasıyla İÖ 5. yy.’da Pers, 4 yy.’da Kayra Satrabı Mausolos ve nihayet komşu şehir Lmyra’nın Kralı Perikles’in egemenlikleri görülür. İÖ 333’de Büyük İskender’i altın taçla karşılamaları şehir tarihinin en renkli sayfalarından biridir. İskender’den sonra birçok kere el değiştiren Phaselis, İÖ 167’de Likya Birliğine üye olup birlik sikkeleri basar.

Phaselis

Bir süre komşu kent Olympos ile korsanların talanlarına maruz kalmasının ardından İÖ 43’de Roma egemenliğine girer ki, bu dönem şehirde yeniden yapılanma ve en az 300 yıl sürecek refahın başlangıcıdır. Şehir 129’da İmparator Hadrian tarafından ziyaret edilir. Güney limandan başlayan ana caddenin girişindeki tek kemerli anıtsal tak bu ziyaretin anısına dikilmiştir.

5 ve 6. yüzyıllar Bizans egemenliğindeki yüzyıllardır ki, Phaselis 451’de Kadıköy Konsülüne katılan şehirler arasında yer alır. 7. yy.’da Arap akınlarından sonra 8. yy.’da yeni bir refah dönemi başlar. Phaselis, 1158’deki Selçuklu kuşatmasından sonra gerek depremler ve gerekse limanının işlevselliğini kaybetmesi ardından önemini kaybedip 13. yy. başlarından itibaren tamamen terk edilmiş.

Not: Yukarıdaki bilgiler tarihi alandan alıntıdır.

Phaselis Tarihçesi

Araçların bırakıldığı yerde şehre suyun gelmesini sağlayan su kemerini göreceksiniz. Hemen su kemerinin yan tarafında ise kafe-restoran var. Su kemerinin denize doğru olan tarafı ise diğer limanlara göre daha küçük olan orta limana çıkıyor.

Su Kemeri

Orta limanın etrafında hamam kalıntıları var.

Hamamlar

Orta limandan başlayan ana cadde ise güney limana kadar devam ediyor.

Ana Cadde

Ana caddenin etrafında ise şehrin tiyatrosu, agoraları ve diğer yapılar var.

Phaselis Antik Tiyatrosu

Hâlâ gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen bölümler varmış. Umarız kısa zamanda şehrin diğer bölümleri de kazılarak ziyarete açılır.

Phaselis Plajları

Tarihin içinde yürürken bir anda plaja ulaşıyorsunuz. 3 ayrı plaj var ve güneyindeki en uzun olanı. Plajların hiçbirinde şezlong ve plaj şemsiyesi yok ama ağaç altlarının gölgesi sizi bekliyor. Tarihi gezimizi bitirdikten sonra güney limanında denizin tadını çıkardık. Burada duş, soyunma kabinleri ve tuvalet bulunuyor. Kamp yapmak ise yasak. Deniz kum ve hemen derinleşmiyor. Resmen göl gibi, Ekim ayının ortasında bile deniz suyu sıcacıktı. Özellikle küçük çocuklu aileler için ideal.

Güney Liman

Denizden çıkınca da çam ağaçlarının gölgesine kaçabilirsiniz. Orta liman ve kuzey limandan da denize girenler vardı ama güney liman bize daha sakin geldi ayrıca tuvalet, duş ve soyunma kabinleri de sadece güney limanda yer alıyor. Aracınızla kafenin yanındaki toprak yolu takip ederseniz güney limana ulaşabilirsiniz.

Güney Limandan…

Müze kart geçerli,  eğer kartınız varsa girişin ücretsiz olduğunu hatırlatalım. Kartınız yoksa giriş ücreti yetişkenler için 30 TL. Plaj için ekstra bir ücret alınmıyor.

Antalya’dan Kemer’e ve Kemer’den de Phaselis’e ulaşım imkanı var. Motosikletimizle Olimpos’tan gittimizden toplu taşımayı deneyimlemedik. Konaklama için Olimpos-Çıralı düşünülebilir. Yazımız için linki tıklayınız TIK TIK 

İyi tatiller 🙂

Ayfer & Onur Öznar

Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi

Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi

Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir