"Enter"a basıp içeriğe geçin

Puebla

Puebla – Meksika

Meksika’nın Önemli Kolonyal Şehirlerinden; PUEBLA

Kolonyal mimarisi ve seramikleri ile ünlü Puebla şehri, Meksika’nın doğusunda Meksiko City’nin ise güneydoğusunda kalmaktadır. Meksiko City’de geçirdiğimiz keyifli 5 günden sonra yeniden yollara düşme zamanı gelmişti. Trafiği çok kötü olduğu için özellikle pazar günü şehirden ayrılmaya karar verdik. Sabah erkenden Puebla’ya doğru yola çıkıyoruz.

Yol üzerinde bulunan Cholula şehri ilgimizi çekiyor. 3000 yıldan fazla bir tarihe sahip ve renkli sokakları, sıcak insanları ile de biliniyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük piramidal üssüne de ev sahipliği yaptığını öğrenince buraya da uğramak istiyoruz. Cholula Piramit’i (dünyanın hacim olarak en büyük piramidi), ilginç tünelleri, arkeoloji alanı ve tepedeki los Remedios Kilisesi’ni, San Gabriel eski manastırını ve Kraliyet Şapeli’ni ziyaret etmek hiç de fena olmaz. Kilise, İspanyollar tarafından maalesef Piramidin kalıntıları, üzerine kurulmuş. Görmek istesek de oraya vardığımızda hayallerle gerçekler birbirini tutmuyor ☹.

Cholula-Meksika
Bu sefer ancak uzaktan görmekle yetiniyoruz 🙁

Nedense tepeye çıkılan yol trafiğe kapatılmış ve araç ile geçişe izin verilmiyor. Aşağıdaki açık otoparka ise yüklü hali ile motosikleti bırakmak istemiyoruz. O yüzden Puebla’nın merkezine doğru devam ediyoruz…

Cholula - Meksika
Cholula şehri dedikleri gibi oldukça renkli duruyor…

Bir gün önce Pejman’ın kaldığı ve tavsiye ettiği otele gidiyoruz. Yağmur her an başlamaya hazır sanki bizi ıslatmak için tetikte bekliyor. Otel fena değil, oda hafif rutubet kokuyor ama bir gece kalacağız deyip yerleşelim demeye kalmadan sanki biri musluğu açmış gibi yağmur birden indiriyor. Eh, o yağmaya devam etsin biz de zaten ancak yerleşiriz 🙂 Yağmurun hafiflemesi ile kendimizi Puebla’nın renkli sokaklarında buluyoruz.

Hotel Casa Abolengo - Puebla
Hotel Casa Abolengo, sağdaki kapısı açık oda da bizimkisi 🙂

Puebla, Meksika’nın 5 önemli kolonyal şehirlerinden biri ve 1987 yılında Unesco Dünya Mirasları Listesine alınmış. 1531 yılında kurulan şehirde, 16. yüzyılda barok tarzında inşa edilmiş 5000 civarındaki yapı, günümüze kadar korunmuş.

Ana meydanda (Zocalo) bulunan Puebla Katedrali ise; 69 metre yükseklikteki çan kuleleri ile şehrin mimarisini yansıtan en güzel örneklerindendir.

Mexico City Katedrali’nden sonra ülkenin 2. büyük katedralidir.

Yapımına 1575 yılında başlanmış ama ancak 17. yüzyılın sonuna doğru tamamlanabilmiş. Kulelerin gözlem platformları; şehir merkezini süsleyen tarihi mekanların ve şehri çevreleyen volkanların mükemmel manzarasını sunuyormuş. Çıkma fırsatımız olmadı ☹.

Puebla Katedrali
Katedralin içinden…

Katedral, dışarıdan gerçekten çok ihtişamlı duruyor hele de gece ışıklı hali… Hemen hemen bütün katedral ve kiliselerin çıkış kapılarının önlerinde gördüğümüz dilenen yoksullar ve evsizler maalesef buranın önünde de dikkatimizi çekiyor.

Puebla Katedrali - Meksika
Puebla Katedrali, gece de böyle ışıl ışıl oluyor…

Meydandan sarı çift katlı turist tramvayları kalkıyor ve yaklaşık 1 saatlik tur ile şehrin önemli yerlerini gezme şansınız var veya bizim gibi yürüyerek dolaşabilirsiniz. Ayrıca tur otobüslerinin olduğunu gördük.

Sarı çift katlı tur tramvayı meydanda turistleri bekliyor…

Başlıca Puebla’da Gezilecek Yerler

  • Katedral
  • Belediye binası
  • Palafoxiana Kütüphanesi (1646’da kurulan Biblioteca Palafoxiana, sömürgeci Meksika’nın ilk halk kütüphanesi.)
  • Los Sapos Çarşısı
  • Analco Açık Hava Pazarı (Barrio de Analco – cumartesi ve pazar günleri 9.00-18.00 arası kuruluyor.)
Yönümüzü kaybetme şansımız yok 🙂
  • Kongre Merkezi
  • Ana Tiyatro
  • Şeker Sokağı (Calle del Dulces – rengarenk şekerleme ve seramik süslerin satıldığı mağazaların yer aldığı bir sokak)
  • Amparo Müzesi (Tarih Müzesi – Müze, çarşamba – pazartesi arası açık. Pazar ve pazartesi günleri girişi ücretsizmiş.)
  • Rosario Şapeli & Templo de Santo Domingo Kilisesi (Kilise ve şapel, Barok mimarisi ve altın varakla süslü iç mekanıyla ünlüdür.)
Puebla Belediye Binası
Puebla Belediye Binası

Meydanın etrafında sıralanmış restoranların birinde güzelce karnımızı doyurup sokaklarında dolaşmaya devam ediyoruz. Şehir hem kalabalık hem de inanılmaz canlı. Ara ara yağan yağmura rağmen kalabalıkta azalma yok. Her yerde renk renk şekil şekil balonlar satılıyor. Aslında bu şehirde birkaç gün kalınabilirmiş…

Puebla balonlar...
Şehrin renkliliğine balonların renkleri de karışmış…

Amparo Müzesi (tarih müzesi) maalesef kapalı olduğu için gezemiyoruz. Ama olsun Puebla’ya uğramamız için asıl çok daha önemli bir nedenimiz var 🙂 Facebook sayfamızı takip eden ve gezinin başından beri yazıştığımız Selçuk – Ceren çifti ile buluşup yüz yüze tanışmak üzere sözleşiyoruz. Selçuk, iş nedeniyle bir süredir Puebla’da ve Ceren de sonradan gelmiş. Gezinin en güzel kazancı yol boyunca edindiğimiz yeni dostlar ve tanışmak için çok heyecanlıyız. Kahve ile başlayan muhabbet öyle koyulaşıyor ki birbirimizden hemen ayrılamıyoruz. Nasıl da şirin bıcır bıcır bir çift.

Restoranları, kafeleri ile şehrin canlılığına hayran kaldık. Bir de hava açık olsaydı nasıl olurdu kimbilir…

Şehrin tarihi bölgesinin yanında bir de modern yüzü var. Bizi o bölgedeki canlı müzik yapan bir mekana götürüyorlar. Birkaç saat diye planlanan buluşma gece geç saatlere kadar  devam ediyor. Selçuk, Meksika’nın birçok bölgesini çok iyi bildiğinden bize tavsiyelerde bulunuyor, başından geçenleri anlatıyor. Sanki birazcık daha tehlikeli bölgelerine doğru mu yol almaya başlayacağız.

Puebla bar
Şansımıza mekanda çalan rock grup da iyiydi…

Nerede Kaldık?

Hotel Casa Abolengo’da gecesi iki kişi oda-kahvaltı 575 Peso’ya kaldık. Odasında biraz rutubet kokusu vardı ama bir gece olunca çok da sorun etmedik. Sahipleri çok ilgili, motosikletimizi yine avlusuna bıraktık.

Meksika kahvaltısı
Tipik Meksika kahvaltısı; siyah fasulye püresi, avakado, tortilla ve yumurta…

Yarın sabah Meksika’nın en çok övülen kolonyal şehirlerinden biri olan Oaxaca’ya doğru yola devam…

Mexico City – Puebla arası yol, aslında uzun değil…

Meksika hakkında paylaştığımız gözlemlerimizi okumak için tık tık

Keyifli geziler…

Ayfer & Onur Öznar

Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi

Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi

Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi

 

 

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir