Gezimizde Kullandığımız Ekipmanlar Hakkındaki Düşüncelerimiz
Daha önce kullandığımız motosiklet ekipmanlar ile ilgili düşüncelerimizi yazmıştık. Şimdi ise 11 aydır yoldayız ve farklı coğrafyalardan geçip farklı hava şartlarını yaşıyoruz. Yağmur, rüzgar, sıcak ve soğuk hayatımızın bir parçası sayılır. Kullandığımız ekipmanların da performansları uzun yolculukta farklılık gösteriyor. O yüzden ekipmanları seçerken daha da dikkat etmek gerekiyor. Bu yolculukta kullandığımız ekipmanlar hakkındaki düşüncelerimizi ve mennuniyet derecemizi bu yazımızda paylaşmak istedik…
Forma Adventure Bot
Geziden önce aldığım forma adventure botları özellikle rahatlığı açısından çok beğendim. Kısa sürede ayağıma uyum sağladılar. Birkaç kilometrelik yürüyüşlerde dahi rahatsızlık vermedi. Ancak su geçirmez diye tanıttıkları botlar Alaska’da ve sıkı yağmura yakalandığımız yerlerde maalesef su geçirdiler. Üzerine su geçirmemesi için uyguladığım koruyucu ürün de sürekli koruma sağlayamıyor. Tahminimce aşırı yağmurda dikiş yerlerinden su alıyor. Firma olarak ürünlerinin arkasında duruyorlar. Şikayetlerimi dile getirince yeni bir botu ücret talep etmeden gönderdiler. Gezinin Avrupa bölümünde yeni gelen botları kullanacağım. Güncelleme yaparım… (Onur)
Yeni botlar da maalesef çok şiddetli yağmurda bütün gün kullandığınızda hafiften nemlenme yapıyor. Botların su geçirmez özelliği olsa da ekstra yağmurluk ile kullanmakta fayda var. Kısa gezilerde sorun olmaz ama uzun yolculuklarda kesinlikle gerekli olacaktır. Rahatlık açısından uzun yolculuklarda tercih edilebilir.
Dainese Svelta lady goretex Bot
3 yıldır kullandığım botlar ile geziye çıktım. Soğuk hariç her türlü hava şartlarında botların performansından memnunum. Yağmur kesinlikle almıyor. Zaten numara konusunda sorun yaşadığımdan pek alternatifim de yok. Yavaş yavaş ömrünü doldurdu ve önden açılmaya başladı. Bulursam yine aynısından almayı düşünüyorum.(Ayfer)
Revit Sand2 Ceket ve Pantolon
Daha önce bu takımı çok beğendiğimi yazmıştım. Çok rahat, farklı mevsim geçişlerinde gayet kullanışlı bir ceket. Ceplerinden de çok memnunum. Yağmurluğunun içine takılır olması tek dezavantajı. Üst sorun değil ama alt ile yağmura yakalanırsanız müsait yer bulup yağmurluğu takmak gerekiyor. Bazen yol şartlarında bu imkanı yakalayamıyorsanız. Ani bastıran yağmurda ıslanmaktan başka çare kalmıyor. Eğer uzun bir gezi düşünüyorsanız su geçirmez iyi bir takım almanızı tavsiye ederim. (Onur)
Klim Badlands Pantolon
Yağmur bastırdığında dert tasa olmasın diye düşünerek Klim firmasının verdiği indirimi de değerlendirerek gezinin devamı için Klim Badlands pantolon aldım. Yağmurda performansı gayet iyi. Cepleri Revit gibi kullanışlı değil, biraz dezavantaj oldu ancak işlevlik açısından mükemmel diyebilirim. Sıcaklarda ise yan fermuarları açık olsa da terletiyor. Ancak tek bir takımla uzun yola gidince bu konuda yapacak fazla birşey yok. Özellikle Orta Amerika’yı yağmur döneminde geçerken bastıran ani yağmurlarda pantolonun büyük faydasını gördüm. Ama 6 aydan sonra birkaç yerde yakalandığımız şiddetli yağmurda inanılmaz su geçirdi. Gezi dönüşü Klim firması ile yazışmalarımız sonucu pantolonu kendilerine gönderdik. Ömür boyu garanti kapsamında Badlands Pro pantalon gönderdiler. Kesinlikle ürünlerinin arkasında duruyor ve mişterilerini mağdur durumda bırakmıyorlar. (Onur)
Klim Altitude Ceket
Geziye çıkmadan önce her şartta rahat edebileceğimi düşünerek yine Klim firmasının bize sunduğu indirimi kullanarak Klim Altitude ceket aldım. Soğuk havalarda yetersiz kalması hariç genel olarak mennun kaldım. Soğuk havalarda mutlaka içine bir kat daha giymek gerekiyor. Klim bu ceketlerde maalesef termal içlik yapmamış. Dış yüzeyi yağmur geçirmediği için ceket tek parça. Aşırı yağmurlarda içine su almasa da nemlenme oluyor. Soğuk havalarda ise dış yüzeyi ıslanan ceketi kurutmak zor oluyor. O yüzden, aniden yağmura yakalanmazsak günlük kullandığım yağmurluğu üstüne giyiyorum. Özellikle Güney Amerika’da soğuklara indikçe ceket yetersiz kaldı. İçine mutlaka ekstra termal bir içlik hatta dışına da rüzgar kesen bir kat giyerek sıcaklığı korumak gerekiyor. Son zamanlarda şiddetli yağmurlarda su geçirmeye de başladı. Maalesef fotoğraftaki renklerin canlılığından eser kalmadı, 11 ayda solması normal mi bilmiyorum. (Ayfer)
Gezimizi bitirdiğimizde Klim firmasına şikayetimizi ilettik. Ürünlerinin gerçekten arkasında duruyor ve ömür boyu garantileri var. Ceketi geri göndermemiz halinde ürünü test edebileceklerini ve hata varsa değiştireceklerini söylediler. Ceketi gönderdik ve birkaç gün içinde dirseklerinden su aldığını, yenisini göndereceklerine dair e-posta aldık. Bildirdiğimiz adrese 1 hafta içinde yeni ceketimiz gelmişti.
Shoei Neotec Kask
Her ikimiz de 4 yıldır kullanıyoruz. Bu satırları yazarken yaklaşık 80.000 km bu kasklarımızı kullandık ve kullanmaya devam ediyoruz. Kasklardan genel olarak memnun olmamıza rağmen bizi mutsuz eden noktalar da var. Geziden önce hazırladığımız ekipman incelemelerinde çok memnun olduğumuzu yazmışız ancak uzun yola çıkıp aylarca her gün kullandıktan sonra düşüncelerimizde farklılıklar oluşmaya başladı. Rüzgar konusunda çok başarılı değil vizörün altından aldığı rüzgar hem ses yapıyor hem de soğuk havalarda rahatsız ediyor. Bağlantı noktalarını temizlememize rağmen vizör bazen tam kapanmıyor, alttan açıklık kalıyor. Buğu önleyici pin-lock gezinin ilk birkaç ayında kullanışlı olsa da daha sonra yıpranmaya başladı ve maalesef özelliğini kaybetti. Yağışlı havada çoğu zaman vizörü açarak kullanmak zorunda kalıyoruz. İçindeki güneşliği iyi bir özellik olmasına rağmen özellikle güneşe doğru sürüşlerde yetersiz kalıyor.
SW Motech Çanta
Gayet kullanışlı bir çanta. Su kesinlikle geçirmiyor. Sırta alınabildiği için motosikletsiz birçok yerde sırt çantası gibi kullanılıyor olması da iyi bir avantaj. Ayrıca sarı rengi sayesinde gece karanlığında reflektör gibi oluyor. Uzun yolda kesinlikle tavsiye ederiz. 30 litrelik çanta gezimizin vazgeçilmezleri arasına girdi bile… Keşke bir tane daha alsaydık diye düşündüğümüz çok oluyor. Tek dezavantajı üstten doldurma olması ama onu da çok sorun etmiyoruz.
Tank üstü çanta
Seçimimi Wolfman Explorer’dan yana kullandım. Çantanın büyüklüğü 700GS için neredeyse tam uydu. Çantanın genişleyebiliyor olması da tercih etmemdeki sebeplerden biriydi. Genişledigi zaman içine epeyce eşya koyabiliyorsunuz. Küçük fotoğraf makinası, go-pro, ufak 2 şişe su, cüzdan, telefon, harita, gözlük kabı vs. çok rahat sığıyor. Daha önceki motosikletimin tank çantasından kalan yağmurluğu kullanıyorum. Çok şiddetli yağmurda dahi çantanın içindekiler şimdiye kadar çok ıslanmadı. Tank üstü çanta olarak kesinlikle tavsiye ederim. (Onur)
Sena Bluetooth İnterkom
4 yıldır Sena SMH10 / 10C modeli kask interkom kullanıyoruz. Sena için ilk söylemek istediğim müthiş bir müşteri hizmetleri var. Sorunlarınızda inanılmaz yardımcı oluyorlar. İnterkomda oluşan sorun tavsiye ettikleri yöntemler ile çözülemez ise sizden interkomu geri göndermenizi istiyor ve yerine yenisini gönderiyorlar. Garantisi iki yıl ve bizim garantimiz birkaç gün önce bitti. Bakalım bundan sonra olacak sorunlarda yaklaşımları nasıl olacak 🙂 Ayfer artçı olarak bindiğinden interkomun ne kadar mesafe arası çalıştığı konusunda bilgi veremeyeceğim.
Ses kalitesi gayet iyi hatta kulaklarımızda ses kesici kulaklıklar ile de rahatça kullanıyoruz. Şarjı neredeyse bütün gün, 6-7 saat rahatlıkla gidiyor. Yolda iken telefon gorüşmesi rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Gelen telefonu cevaplamak kolay ve ses kalitesi gayet iyi. Yol boyunca telefonumdan müzik dinleyebilmek özellikle tek başıma seyahat ederken çok iyi oluyor. GPS’e de bluetooth ile bağlanırsanız GPS’den gelen sesli yön bilgilerini de alabiliyorsunuz. Firma ve ürün olarak kesinlikle tavsiye ederim. Sena 10C modelinin kamera sistemine de sahip olması yolda çok işimize yaradı. Hem fotoğraf hem de video çekimleri gayet kaliteli ve kullanışlı. Performansından memnunuz. (Onur)
BMW gore-tex Eldivenler
Neredeyse 3 yıldır kullanıyorum. Alaska’da tüm gün yağan şiddetli yağmur ile ilk kez su almaya başlamıştı. Maalesef daha sonra da ne zaman şiddetli yağmura yakalansak eldivenler su alıyor. Galiba ömrü doldu 🙁 Geniş bir ısı aralığında giyilebilmesi güzel. 10 derece ile 25 derece arası konforlu bir şekilde kullanılabiliyor. 10 derece altına inince özellikle rüzgarla birlikte kesinlikle eller üşüyor 🙂 Bu gezide 11 ayın sonunda çöpe atıldı…(Onur)
Klim Allure gore-tex Eldivenler
2 yıldır var olsa da özellikle bu gezide daha çok kullandım. Yağmurda dış yüzünden su geçirmiyor ama çok soğuklarda özellikle rüzgarlıysa yetersiz kalıyor. En küçük numarasını almış olsam da yine de biraz büyük ve hantal kaldı. Büyük olduğundan yağmurda üst kısmından su bir şekilde giriyor. Giyip çıkarmak zahmetli, tek eli giyince diğer eli giyinmek zor oluyor. (Ayfer)
Frog Toggs Yağmurluk
4 yıl önce aldığımız Frog Toggs marka yağmurluktan şimdilik memnunuz. Gezi boyunca epey yıprandılar ancak görevlerini de yerine getirdiler. Alt-üst takımın hafif olması bir avantaj, yer kaplasalar da ekstra bir ağırlık oluşturmuyorlar. Islandıklarında çok çabuk kurumasından da mennunuz. Ayrıca üstünü (kapşonlu) motosiklet haricinde yağmurluk olarak kullanabilmeniz de kolaylık. Ürünü kesinlikle tavsiye ederiz. Bizimkiler artık ömrünü doldurdu ve 11 aylık gezinin sonunda çöpe atıldı ama bulursak yine aynı markanın ürününü alırız…
Garmin Inreach (delorme) takip cihazı
Geziye başlamadan önce arkadaşlarımız bize hediye olarak takip cihazı aldılar. Delorme firmasının ürünü olan cihazı hala kullanmaktayız. Geçen yıl Delorme Garmin tarafından satın alındı. Artık cihazlar Garmin adı altında satılıyor. Yıllık aidatı yaklaşık 35 dolar ayrıca aylık farklı üyelik seçeneklerinden bir tanesini seçiyorsunuz. Aylık 25 dolarlık bir üyelik ile kullanıyoruz. Gezi bitiminde veya ihtiyacınız olmadığı dönemlerde üyeliği dondurabiliyorsunuz. 10 dakikada bir yol izlerinizi güncelliyor. Bu izler internet üzerinden takip edilebiliyor. Bizim yol izlerimize ana sayfadaki linkten ulaşabilirsiniz. SOS durumunda ise karşılıklı mesajlaşabilme özelliği olması avantajlı. Herhangi bir aksi durumda karşılıklı yazışabilmek ise çok rahatlatıcı olacaktır. Geçtiğimiz coğrafyaları düşününce bu cihazın önemi daha da artıyor.
Gezimize Avrupa’dan devam ediyoruz ve birkaç yeni ürün daha aldık. Yeni ekipmanlarımızın performansını gezinin sonunda ilave edeceğiz…
Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi
Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi
Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi
5 Yorum
Klim firması yaptığı inceleme sonrasında; üretim hatası olduğuna karar verip Ayfer’in ceketinin yenisini gönderdi. Ürünlerinin arkasında durdukları ve mağdur bırakmadıkları için teşekkürler…
great product from them. i have no doubt that the quality and construction is top notch.
However, when it comes to price…there so overpriced…
I would never spend this amount of money for a suit that at the end of the day it doesn’t offer more safety, it’s only a construction advantage and definitely branding.
Thanks for the comments. We will check into your products as well….
Benim de kullandigim Klim Latitude ceket son zamanlarda yagmur almaya basladi. Yolculuk sonrasi geri gonderecegim. Sitelerinde omur boyu garanti oldugunu soyluyorlar. Gorecegiz 🙂 Ayni modelin pantalonu da soylediginiz gibi; yagmur sonrasi nemli kaliyor.
Dainese Fulcrum C2 bottan gayet memnunum. 25bin km oldu. Henuz yagmur almadi, catlama olmadi. Sicakta rahatsiz etmiyor. Kisa yuruyuslerde de oldukca rahat.
Merhaba Serhan,
Dainese botlarindan genel olarak Ayfer de mennun, yenilerken ikimizinki de Dainese olacak 🙂 Klim’e yazmak lazım.
Bilgiler için çok teşekkürler…