"Enter"a basıp içeriğe geçin

Gezi Öncesi Bütçe Planlama ve Tasarruf

Gezi Öncesi Bütçe Planlama ve Tasarruf

Kutuplara Yolculuk” gezimize çıkmaya karar verdiğimizde en çok yöneltilen sorulardan biri: uzun süreli bir gezi için bütçeyi nasıl ayarladığımız ve nasıl tasarruf ettiğimizdi. Gezinin akışına bıraktığımız, ne kadar süreceğini bilmediğimiz bir geziye çıkıyorduk ve tabii ki maddi kısmı önemliydi. Evet, birçok gezgin gibi biz de gezi öncesi bütçe planlaması yapıp harcamalarımıza ekstra dikkat ederek bu gezi için bir birikim yaptık. Parasız maalesef gezmek istiyorum deyip yola çıkılmıyor. Hele ki yurtdışına yapılacak bir gezi için her şeyden önce pasaport, vize, araçla çıkmıyorsanız ilk alınacak uçak, otobüs veya tren bileti gibi sabit giderleriniz için nakite ihtiyacınız olacaktır. En azından sırf bu kalemler için bile bir gezi bütçesi yapmanız gerekecektir.

Tasarruf etme yollarının birçoğunu aslında hepimiz bilsek de bazen uygulamak kolay olmuyor. Galiba gezi sevdası, kara sevda gibi o kadar çok istiyorsunuz ki hiçbir olumsuzluğu gözünüz görmüyor, yaptığınız fedakarlıklar fedakarlık gibi gelmiyor.

“Kutuplara Yolculuk” Libertad Yola Hazır!

Böyle bir gezi için biz hangi harcalarımıza, nelere mi dikkat ettik:

  1. Pahalı mağazalardan alışverişi hatta ihtiyacımız harici alışveriş yapmayı, gereksiz her türlü harcamayı bıraktık. Tatil köyü kavramını unutalı çok oldu 🙂 

Normalde de aşırı alışveriş düşkünü bir çift değiliz. İhtiyaçlarımız doğrultusunda alışverişe çıkmayı, AVM’lerde boşa zaman harcamaktan hoşlanmıyoruz. Kuaför ve güzellik salonlarında harcanan ekstra bir masrafımız yok. Sigara kullanmıyor olmamız ise ayrıca artı, günde 1 paket sigaradan (ne kadar olduğunu bilmiyoruz) senelik masraf herhalde azımsanmayacak bir rakam olmayacaktır. 20 yıldır çalışan bir çift olarak 20 yıl sırf sigara içmeyerek bu gezinin parası çıkmış olabilir bile 🙂 Ya zaten biz de sigara içmiyoruz sigara alacak paramız mı var diyorsanız tasarruf için diğer kalemlere bakmak gerekiyor. Alkol tüketmiyorsanız bu da artı ama bizim gibi arasıra içmekten keyif alıyorsanız dışarıda restoran ve barlarda içmek yerine marketten alarak evde içmeyi tercih edebilirsiniz. Genellikle restoran yerine evde yemek yemeği tercih ederiz, bu gezi öncesi daha da özen gösterdik. Süpermarketler yerine pazardan alışveriş yapmak da daha ekonomik oluyor.

Lüks otel ve tatil köylerinde tatil yapmak yerine kamp, pansiyon, airbnb ve hostelleri tercih ettik. Doğayı ve kamp yapmayı seven bir çift olduğumuz için tatil köylerinde yapılan tatiller zaten bize göre değil. Eh, böylece farkına varmadan tasarruf etmiş oluyoruz 😊

Cheaha State Park – Alabama State Parks, ABD

 

  1. Puan veya mil toplayabileceğimiz kartları senelerdir kullanıyoruz.

Havayollarının mil biriktiren kartlarını senelerdir kullanıyoruz ve birikmiş millerimiz ile ücretsiz uçak bileti çok aldık. Neredeyse bütün havayollarının ücretsiz kartları var. Bazen birikmiş millerimizi konaklamada da kullanıyoruz, bir zamanlar American Airlines bu konuda çok iyiydi. Kredi kartı seçerken de puan toplayabileceğimiz kartı tercih ettik. Hatta ABD’deki bir bankadan çıkardığımız kredi kartımızda toplanan puanları nakit olarak banka hesabımıza aktarabiliyoruz. Nakit yerine kredi kartı kullanıp daha çok puan toplamayı tercih ediyoruz. Ama her zaman zamanında ödeyip taksitlendirme yapmıyoruz. Taksit de ayrı konu taksitle alışveriş yapmayı hele de ekstra faiz alıyorlarsa kesinlikle tercih etmiyoruz.

  1. Para dönüşü yapan online alışveriş sitesi ARTIWAY’i keşfettik.

İnternetin iyice hayatımızın bir parçası olması ile neredeyse her işimizi ekran karşısında yapar olduk. Online alışveriş ise her eve girmiş vaziyette. Biz de özellikle elektronik, kamp malzemeleri gibi alışverişlerimizde daha uygun olduğundan online siteleri tercih ediyoruz.  Harcadıkça para dönüşü yapan artiway.com sitesini duyunca açıkcası hem şaşırdık hem de çok hoşumuza gitti. Seyahatten modaya, eğlenceden yeme-içmeye aklınıza gelebilecek birçok firmanın sitesine ulaşabildiğiniz, alışveriş yaparken kazandığınız bonusları paraya çeviren müthiş bir oluşum. Bizi tabii ki en çok seyahat kısmı heyecanlandırdı, ne de olsa uzun süreli  gezideyiz ve konaklama için en çok kulladığımız Booking.com, expedia.com gibi siteleri bünyesinde barındırıyor. Konaklama konusu gezinin en büyük kalemlerinden birini oluşturduğunu düşünürsek ARTIWAY’i otel seçerken kullanmak ekstra avantajlı olacak. Bakalım gezi sonunda ne kadar bonus biriktirmiş olacağız 🙂

Gezi öncesi ihtiyaçlarınızı temin ederken, gezi boyunca konaklamalarınızda çok işinize yarayacak bu sitenin sistemi nasıl mı çalışıyor? İlk önce artiway.com’dan siteye ücretsiz üye olunuyor. Kullandıkça bonus (her marka için oran değişiyor) kazanılıyor. Bonus miktarı 30TL’ye ulaştığında nakit olarak hesabınıza iade ediliyor. Linki tıklayarak üye olmanız halinde ilk 10TL bizden… Haydi harcarken de para biriktirmeye!

Harcamalarınız boşa gitmesin, Linki tıkla 10TL başlangıç ile para biriktirmeye başla 🙂

 

  1. Sponsorluk arayışına girdik.

Gezimize şekil verirken bir taraftan da sponsor firma arayışına girdik. Gezimizi anlatan kısa bir sunum hazırlayarak destek olmaları için ilgili firmalara gönderdik. Tam sponsor olan bir firma henüz çıkmamış olsa da özellikle motosiklet ekipman firmaları tarafından bazı indirimler aldık. Motosiklet kıyafetlerinin ne kadar pahalı olduğunu düşünecek olursak bu indirimlerin bile bütçemize ekstra katkısı oldu.

  1. Gezide yanımızda taşayacağımız kredi kartı ve ATM kartlarının bize ekstra masraf çıkarmamasına özen gösterdik.

Maalesef kredi kartınızı yurtdışında kullanmanız halinde birçok banka ekstra komisyon alıyor. Bu bankamatik kartları için de geçerli. Her para çekişinizde ülkesine göre en az 3-7 dolar ekstra para ödemek uzun gezide ekstra masraf olacaktır. Araştırma yaparken bazı gezginler tarafından tavsiye edilen Charles Schwab bankasının masraf kesmediğini öğrendik. O yüzden ABD’de yaşarken bu bankada hesap açıp bankamatik kartlarını çıkardık. Kredi kartımız da ABD’deki başka bir bankadan ve onun da  seyahat edenler için tavsiye edilen ücretsiz kredi kartını aldık. Hangi ülkede kullandığımız önemli değil ekstra komisyon ödemiyoruz. Küçük tasarruflar gibi dursa da eminiz 1 yılın sonunda küçümsenecek bir rakam olmayacaktır.

Geziye çıktıktan sonra da harcamalarımıza özen gösteriyoruz. Nasıl mı?

  1. Konaklamada önceliğimiz hostel ve kamp yerleri oluyor. Motosikletle yaptığımız bu gezimizde park yeri önemli olduğundan maalesef her istediğimiz yerde kalamıyoruz. O yüzden Couchsurfing bize pek uymuyor. Airbnb’yi de kısıtlı kullanabiliyoruz. Bir de eşyalarımızın çoğunu yanımıza almamız gerektiğinden hostellerin paylaşımlı odalarına sığamıyoruz 🙂 Paylaşımlı odalarda kalarak rakam çok daha düşürülebilir. Bazen evlerine davet eden güzel insanlar çıkıyor, onlar candır 🙂
  2. Hostel ve kamp alanlarında kaldığımızda yemeğimizi mümkünse kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Lokal pazarlardan alışverişi tercih ediyoruz. Yolda da genelde marketlerden alışveriş yaparak sandviç ve meyve ile geçiştiriyoruz. Ama her şartta yememize elimizden geldiğince özen gösteriyoruz.
  3. Hediyelik eşya dahil alışverişi komple bıraktık. Zaten yerimiz de yok 🙂 Parfüm, kozmetik masrafı mı o zaten unutuldu…
  4. Güvenlik önemli, uyarılara kulak verip yolda kayıp vermemeye dikkat ediyoruz 🙂
  5. Gezip görmek istediğimiz yerleri iyice araştırıp değmeyeceğine düşündüğümüz ören girişlerine ve aktivitelere boşa para harcamıyoruz.
  6. Gezimiz boyunca Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğinin akülü tekerlekli sandalye kampanyasına destek olarak gezimizi daha da anlamlı hale getirmek istedik. Gezi öncesi web sitemizde reklam paylaşımlarına yer vermiyorduk ama gelirini TOFD’ye bağışlamaya karar verince reklam almaya başladık. Az da olsa engelli kardeşlerimize destek olabiliyorsak ne mutlu…
San Pedro de Atacama-Şili’de engelli kardeşlerimiz için sürdük. ÖZGÜRLÜĞÜ HAYAL EDENLERE UMUT OLALIM!

 

Yol boyunca edindiğimiz deneyimleri gezimizin sonunda ayrıca ilave edeceğiz…

 

40 Yorum

  1. Şeyhmus Şeyhmus

    Harika insanlarsınız.vermiş olduğunuz ön bilgiler çok önemli ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.herdaim hep izlemedeyiz yolunuz hep açık olsun.dualarımız sizinle 🙂

  2. alp alp

    size derim helal
    durma yola devam
    bu benim de sevdam
    olmasın ne keder ne gam

  3. Fatih Oztekin Fatih Oztekin

    Merhabalar, Sizler yola ciktiginizdan beri tum paylasimlarinizi buyuk bir hayranlik hatta biraz kiskanclik 😉 ile takip ettim. Bazi insanlar bu seyehatlere cesaret edenlere biraz onyargi ile baksa da Ruzgarin Izinde Serkan kardesimle oturup konustuktan sonra anladim ki cok saygi duyulacak bir aktivite, o yuzden size saygilarimi ve sevgilerimi yolluyor bize gittiginiz yerlerdeki paylasimlarinizla oralari yasattiginiz icin sukranlarimi sunuyorum.

    • ayferonur ayferonur

      Merhabalar,

      İçten yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Paylaşımlarımızla biraz olsun gezdiğimiz yerleri yaşatabiliyorsak ne mutlu 🙂 Umarız isteyen herkes bir gün hayalini gerçekleştirir. Selamlar, sevgiler…

  4. cengiz cengiz

    Yolunuz açık olsun,

  5. Hasan Hasan

    Bizim kızımızda gitmişidi böle böle. Arctik çembere gader gitmişidi.Getmeeee dimedik, gal dimedik.Hepiciğiniz hayallerinizi ertelemeyin , damem mi gari. Aferim size len.

    • ayferonur ayferonur

      Hasan Bey, teşekkür ederiz. Çağlar’ın gezisini severek takip etmiştik. Saygılar…

  6. Kenan AKYOL Kenan AKYOL

    Güney amerikada gezen bayan arkadaş var ona da aynı şeyi sormuştum. Para biriktirme önerileriniz, yolculukta masrafları kısmaya yönelik önerileriniz çok güzel ama bunlar hep aynı kapıya çıkıyor. Açık açık sorunca da yanıt verilmiyor. Ben yine de açık açık sormak istiyorum. Bu yazdıklarım kendi düşüncelerim, katılmıyor olabilirsiniz. Masraflardan kaçmak, para biriktirmek tamam çok güzel ama size nakit akışı nerden geliyor ? Türkiye de kira da ev, arazi vb. bir yatırım var mı ? Emeklilik veya benzer bir gelir söz konusu mu ? Bankada yüklü bir meblaj var onun faizi mi geliyor ? Tam sponsor olmadan elde gelir olmadan bu mümkün değil. Asıl kazancınız nerden ve ne kadar ? Gerçekten iyi niyetli olarak soruyorum. Ne kadar parayla bunu başarabiliyorsunuz bunu bilmek ister bence herkes. Açık açık yazmanızın ne sakıncası olabilir ki ?

    • Tergeneli Tergeneli

      Sen her olumlu yoruma cvp yaz ama gercekten cevabinin ise yariycagi bir yoruma cvp verme.komik olmus.ben soyliyim Kenan bey,hani arada bir arabanin caminda görürüz ve güleriz ya.haa iste ondan.babam sagolsunyuksek ihtimalle babadan kalma bir kira geliri..

      • ayferonur ayferonur

        Geziye çıkmadan önce buradan paylaştık ama gözünüzden kaçmış olabilir. Her ikimizin de 20 yıl üzeri çalışmışlığı var. Emekçiyiz anlayacağınız. Evimiz, arabamız yok, birikimlerimiz ile yola çıktık. Ayrıca biriktirdiğimizden ailemize de hala destek olmaya çalışıyoruz. Bazı yorumlara hemen cevap veremiyoruz çünkü gezi anında her an internet bağlantımız olmuyor veya iyi olmuyor. Keşke eleştirmeden önce bizi tanımak için yazılarımıza göz atsaydınız veya bize özelden ulaşabilseydiniz. Selamlr…

        • Kenan AKYOL Kenan AKYOL

          Sizleri kırdıysam özür dilerim. Pek nazik bir insan olduğum söylenemez. Genelde patavatsız, açık sözlü olarak bilinirim o nedenle ne düşünüyorsam onu yazdım. Sizi, yaptığınız işi asla rencide etmek istemedim. Sizi yeni takip etmeye başladım o nedenle daha öncesindeki paylaşımlarınızı bilmiyorum. Ben sadece ayrıntıları bilmek istedim o kadar. Üslubum yanlışsa tekrar özür dilerim.

          • Kenan Bey, bu cevabımız bizim yerimize size cevap verme gereği duyan Tergeneli’yenin yorumu içindi. Sizin sorularınızda kırılacak bir şey yok, iyi niyetli olduğunuzdan eminiz. Gezi sonunda da ülke ülke detaylı giderler ilgili yazı yazacağız. Hepimizin bütçesi ve taviz verebileceği kalemler ayrı, o yüzden sadece bizimkisi bir fikir olacaktır. Size ayrıca mesaj atacağız. Selamlar, sevgiler…

      • Kenan AKYOL Kenan AKYOL

        Neyi komik buldun anlamadım ama şurdan kıs , burdan kıs ile olmuyor bunlar, bir gelir olmadan birikim olmaz, bunu anlatmaya çalıştım. Net soru sormaktı derdim. Sorularda da terbilmemneye hitaben veya o yanıtlasın diye bi şey de yazmadım. Gezi yazılarında hep şunu gördüm, şurdan tasarruf et burdan tasarruf et, şunu almaktan vazgeç, bunları kendin yap. Herşeyi net yazınca sponsorlar destek mi vazgeçiyor nedir bilmiyorum ama hep böyle herşey kolaymış gibi göstermelik yazılıyor. Gerçek dışı.

        • Kenan Bey, iletişim kopukluğu oldu galiba.Cevabımızda bir şeyi komik bulduğumuza dair bir ibare geçmiyor. Yazının başında da belirttik parasız olmuyor diye. Ayrıca yazının içeriği para kazanma yolları üzerine değil. Geziden önce nasıl bütçemizi planlayıp, tasarruf ettiğimiz ve gezide nelere dikkat ettiğimiz üzerine. Kimseye şunu yap veya yapma demek bize düşmez. İyi günler dileriz.

    • Kenan Bey Merhaba,

      Yorumunuz için teşekkürler. Gezimiz devam ettiğinden internetimiz sürekli olmuyor. İlk fırsatta size çok daha detaylı geri dönüş yapacağız. Ayrıca gezi sonunda ülke ülke bütün masraflar ile ilgili detayları da paylaşacağız. Sevgiler, selamlar…

  7. İsmail çelik İsmail çelik

    Bu anınızı mersin outdoor da kulanabilirmiyim

    • ayferonur ayferonur

      Tabii ki kullanabilirsiniz. Sayfamızdan da bahsederseniz seviniriz. Sevgiler, selamlar…

  8. Saltuk yurteser Saltuk yurteser

    Çok üstün körü paylaşım olmuş. Tatmin edici değil.

    • Saltuk Bey Merhaba,

      Eleştiriniz için çok teşekkürler, keşke size göre eksik yanlar hakkında da bilgi verseydeniz. Biz sadece kendi deneyimlerimizden bahsettik. Selamlar, sevgiler…

  9. Seyahatlerinizde sizler kadar güzel olmuş keyifle okudum, iyi sürüşler

  10. Volkan Koç Volkan Koç

    Seyahatinizi keyifle takip ediyorum. Ve yapmış olduğunuz keyifli ve faydalı paylaşılarla tebriği ve teşekkürü fazlasıyla hak ettinizi düşünüyorum. Tekeriniz düz bassın. Takipteyiz 😉

    • ayferonur ayferonur

      Çok teşekkürler Volkan…Gezinin sonunda hem motosiklet hem gezi ile ilgili daha fazla detayı paylaşacağız. Hayal edenlere örnek olabiliyorsak ne mutlu…Ushuaia’dan sevgiler

  11. Levent İnan Levent İnan

    Hayallerimiz , umarım birgün bizde

    • ayferonur ayferonur

      Bizim de hayalimizdi. Umarız siz de en kısa zamanda hayalinizi gerçekleştirirsiniz…

  12. Şadan ipektel Şadan ipektel

    Gezinizi baştan beri takip ediyorum süpersiniz ayrıca bir birinize çok yakışıyorsunuz.

  13. Gamze Mehmetoğlu Gamze Mehmetoğlu

    Arkadaşlar, harika anlatmışsınız bütçe tasarrufunu ve aldığınız önlemleri…Annem bu yazılanları görse ”Ayyy yemek de çok yemezler bunlar şimdi, kaşık kadar kalmış zaten suratları” der..hahahaaaaa….kazasız belasız hayırlı yolculuklaaarr

    • Gamzecim, iyi dileklerin için çok teşekkürler. Annelere göre hep süzülüyoruz 🙂 Özellikle Şili’ye girdiğimizden beri hamur işlerine dadanmış vaziyetteyiz, pek süzüldüğümüz söylenemez 🙂 Ama dönünce anne yemeklerine hayır demeyiz 🙂 Anneciğine hürmetler, hepinizi öpüyoruz.

  14. Nilgün Ayık Nilgün Ayık

    Sen de yap, dedirttin bana 🙂 Aldığınız her kilometre “iyi ki” dedirtsin. Seni buradan takip etmek güzel oldu Ayferciğim…

    • Nilgüncüm çok teşekkürler. Eğer sen de yap dedirtebildiysek ne mutlu, o zaman yolda buluşalım Sevgiler, selamlar…

  15. Nilgün Ayık Nilgün Ayık

    Sen de yap, dedirttin bana 🙂 Her kilometre mutluluk katsın size… Seni burada da olsa görmek güzel oldu Ayferciğim. Takipteyim 🙂

    • İyi dileklerin için çok teşekkürler Nilgüncüm. Sanalda da olsa yıllar sonra haberleşmek çok güzel. Sevgiler…

  16. Burcu Burcu

    Tek kelime ile harikasınız Ne denebilir ki.

  17. Barış Isın Barış Isın

    Umarım bütün yolculuğunuz gönlünüzce güzel geçmesi umudu ile. Tekerinize taş değmesin….

    • Sevgili Barış, çok teşekkürler. Umarız bir gün senin organizasyonlarından birine de katılabiliriz. Sevgiler, selamlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir