"Enter"a basıp içeriğe geçin

Barber Vintage Motosiklet Müzesi

Barber Vintage Museum -1
Barber Vintage Motosiklet Müzesi – Birmingham

Bir Motosiklet Müzesinden Notlar: Barber Vintage Motosiklet Müzesi

Sizleri, Türkiye’den çok uzaklarda Dünyanın en fazla motosikletinin sergilendiği bir müzeye götürmek istiyoruz. Amerika Birleşik Devletleri’nin Alabama eyaletinde Birmingham şehrinde kurulan Barber Vintage Motosiklet Müzesi; sahip olduğu 1398 adet motosiklet ile 2014 yılının Mart ayında Dünyanın en fazla motosikletin sergilendiği müze olarak Guiness rekorlar kitabında yer almıştır. 

Müzenin sahibi, 1960’lı yıllarda sayısız araba yarışı kazanmış yarışcı George Barber’dır. Müzenin hikâyesi ise; George Barber’ın 1980’li yıllarda klasik araba almaya ve iyi durumda olmayanları onarmaya başlamasına dayanıyor. 1988 yılından itibaren de araba koleksiyonuna motosiklet toplayarak devam ediyor. Zamanla bu koleksiyon Dünyanın en büyüğü ve iyisi olma yolunda ilerliyor. Müze olarak da 1995 yılında halka açılıyor.

Barber Vintage Museum 2
Barber Vintage Motosiklet Müzesi’nin içinden genel görünüş..

Müzede, 1900’lü yılların başından günümüze kadar üretilmiş 1400 motosiklet, 40 kadar Lotus yarış arabası bulunuyor. Motosikletlerin yaklaşık 700 tanesi sergileniyor. 200 ayrı markanın 20 farklı ülkede üretilmiş motosikletlerini müzede görebilirsiniz. Motosiklet türleri ise; eski klasiklerden günümüzün spor motosikletlerine, Grand Prix kazanmış yarış motosikletlerinden Dünyayı dolaşmış adventure tarzı motosikletlere hatta ikinci Dünya Savaşı’nda kullanılmış modellere kadar geniş.

Barber Vintage Museum 15
Barber Vintage Motosiklet Müzesi

Müzenin etrafındaki yaklaşık 4 km uzunluğundaki pist ise motosiklet ve araba yarışları için kullanılıyor. Yarış olmadığı günlerde ise; Porsche marka yarış arabaları ile ücret karşılığında pistte sürüş yapabilme imkanınız var. Hız meraklıları için bulunmaz bir fırsat.

Barber Vintage Museum 4
Barber Vintage Motosiklet Müzesi

Müze beş katlı ve her köşesinde sizi çekecek bir farklılık yaratılmış. Asansörden duvarlara, katlar arası boşluklardan pencere önlerine kadar motosikletler göze çok hoş gelecek şekilde dizayn edilerek sergilenmektedir. Genel olarak müzenin dizaynı ilk adımınızı attığınız andan itibaren büyük bir heyecan dalgası yaratıyor, hangi kattan başlayacağınızı bilemiyor ve sağa-sola bakmaktan kendinizi alamıyorsunuz. Üst kattan başlayıp aşağıya doğru inerek gezilmesini tavsiye ediyorlar. Binanın en alt katında ise tamir bölümü var ve bu kata maalesef bizim gittiğimiz gün girişine izin verilmiyordu.

Barber Vintage Museum 5
Barber Vintage Motosiklet Müzesi

8.000’den fazla kitap, sayısız motorlu araç magazinleri, kataloglar, servis kılavuzları ve sayısız video kaynakları ile önemli bir arşive sahip müzenin bir de kütüphanesi var. Maalesef kütüphane sadece çalışanların hizmetine açık; umarız ileride bu kaynaklar müzeyi ziyaret edenlere de açılır.

Müze 2014 yılında 270.000 ziyaretçiye kapılarını açmış ve bu ziyaretçilerin 3.000 kadarı farklı ülkelerden gelen motosiklet meraklılarıymış.

Bu kadar bilgi verdikten sonra müzenin içine geçelim ve neler varmış hep beraber göz atalım…

İlk dikkatimizi çeken motosikletlerden biri 1867 yılında yapılmış olan Roper. Isıtmalı kömür kazanı ile çalışıyor ve iki silindir. İki tekerlekli olarak yapılan ilk motosiklet olduğu bilgisi verilmiş.

Barber Vintage Museum 6
1867 Roper

Hemen yanında 1869 model bir WolfMüller var. Motorunun çalışma prensibi de görsel olarak detaylı şekilde anlatılmış.

Barber Vintage Museum 7
1869 WolfMüller

Bu ikili, müzedeki en yaşlı motosikletler.

1909 model Shaw, 1910 model Pierce, 1912 model Yale, 1917 Indian marka motosikletlerden sonra genel olarak 1930’lu yıllardan başlayan modelleri görmek mümkün.

Easy Rider filmini bir çoğunuz hatırlıyordur. Film çekimleri için özel olarak yapılan iki tane Captain America Harley Davidson’dan bir tanesinin kopyası müzede sergilenmektedir.

Barber Vintage Museum 8
Captain America – Harley Davidson

1990 yılında başlayıp iki yılda 100.000 kilometreden fazla yol yaparak Dünya’yı BMW RT ile gezen çiftin bilgilerinin yer aldığı bölüm, hepimizin içindeki uzun seyahatler yapma hevesini teşvik etmesi ve öncü olması bakımından müzede atlanmaması gereken bölümlerden biridir.

Barber Vintage Museum 9
Barber Vintage Motosiklet Müzesi

Müzenin en değerli parçalarından bir tanesi ise; Yeni Zelanda’da 10 adet üretilen Britten marka motosiklettir. 1995 yılında çeşitli ülkelerde yarış kazanan motosiklet bu müzede sergileniyor.

Barber Vintage Museum 10
Britten

Ahşap pistlerde, freni olmayan motosikletlerle yapılan yarışlar 1900’lü yılların başında çok yaygınmış. İlk başlarda Indian marka motosikletler yarışlarda yer alırken, 1914 yılından sonra Harley Davidson marka motosikletler Indian’ların rakibi olmuş. Bu motosikletlerde vites, şanzıman ve fren yokmuş. Ahşap pistte yaklaşık 120 km hıza çıkabiliyorlarmış.

Barber Vintage Museum 11
Barber Vintage Motosiklet Müzesi

John Surtees’in 1964 yılında Formula 1 şampiyonu olduğu Ferrari, müzenin girişinde hemen sol tarafta sergileniyor. Müzedeki en değerli parçalardan bir tanesi olduğu söyleniyor.

Barber Vintage Museum 12
1964 yılında Formula-1 şampiyonu Ferrari

Müzede sergilenen motosikletlerin büyüleyiciliği kadar farklı dizaynlarda sergileme şekilleri de çok hoşumuza gitti. Evin bir köşesinde böyle bir bölüm sizce de hoş durmaz mı? Müzeden birkaç genel fotoğraf ile sizleri baş başa bırakalım…

Barber Vintage Museum 13
Barber Vintage Motosiklet Müzesi
Barber Vintage Museum 14
Barber Vintage Motosiklet Müzesi
Barber Vintage Museum 16
Barber Vintage Motosiklet Müzesi

Yaklaşık 4 saat kadar zaman harcadığımız Barber Vintage Motosiklet Müzesi’nden çıkarken ayaklarımız kapıya gidiyordu ama ruhumuz içeride kalmak istiyordu.

Daha fazla motosikleti sergileyebilmek için önümüzdeki yıllarda müzeyi genişletme planları var.

MotoKeyf Dergisinde yayınlanan müze ile ilgili yazımız için linki tıklayabilirsiniz.

Barber Vintage Motosiklet Müzesi fotoğraf albümümüz için linki tıklayabilirsiniz. Barber Vintage Müzesi Fotoğraflarımız

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir