"Enter"a basıp içeriğe geçin

Epidavros Gezisi

Epidavros Antik Tiyatro – Yunanistan

Antik Tiyatrosu ile ünlü EPİDAVROS

Yunanistan’a gelip de eğer antik yapılar, harabe görmekten sıkılmadım hatta antik dönemden bu yana çok iyi korunmuş bir de tiyatro görmek istiyorum derseniz; işte Epidavros  (Epidaurus) tam size göre. Atina’nın güneyinde Mora Yarımadası‘nda yer alan Epidavros’a günübirlik bir yolculuğa ne dersiniz?

Aracınız varsa Atina’dan sabah ayrılıp Korinth Kanalı’na da uğrayabilirsiniz. Birkaç hatıra fotoğrafı hatta biraz da adrenalin iyi olur derseniz bungee jumping yapıp Mora Yarımadası’nın çamlar arasındaki keyifli ve enfes manzaralı virajlı yollarına doğru yola çıkmanızı tavsiye ederiz.

Korinth Kanalı’ndan sonra sahilden giden 10 numaralı yolda devam ederseniz özellikle motosikletle iseniz ağzınız kulaklarınıza varacak. (Bu yoldan daha sonra sayısız kez geçtik ve her geçişimizde ilk günkü gibi keyif alıyoruz 🙂 )

Mora Yarımadası’nı anakaradan ayıran Korint Kanalı ve biz 🙂

Virajlara hazırlıklı olun 😊. Balık çiftliklerini gördükçe vegan değilseniz ilk restoranda balık yeme isteğiniz kabaracak ve bizim de öyle oldu. 🙂

Epidavros’a doğru 10 Numaralı yol ve balık çiftlikleri…

Öğle yemeği için Epidavros kasabasının sahiline inip taze balık yerken havanın tadını çıkardık.  Yemek üstüne bir de kahve keyfi ile taçlandırdık.

Salatayı severiz ama buradaki ayrı lezzetliydi,…

Yazın eminiz inanılmaz kalabalık oluyordur. Orta yaş üstü Avrupalı turistler sonbahar veya ilkbaharda gelerek bu huzurlu bölgenin tadına daha iyi varıyorlar.

Bu sevimli kasaba da Yunanistan’daki birçok bölge gibi sonbaharda ve ilkbaharda ayrı keyifli…

Epidavros kasabasından çıktıktan sonra antik harabeler için 2 yol var. Kısa yol ile kısa sürede harabelere ulaşabilirsiniz. Ya da bizim gibi müthiş virajlar ve manzara eşliğinde devam eden uzun yolu tercih edebilirsiniz.

Tercih sizin, sizce de bu yolda gitmek daha keyifli değil mi? 🙂

Kısa yol google maps’de 70 numaralı olan, uzun ve keyifli olanı ise Koliaki ve Adami üzerinden harabelere gidiyor. Kısa yoldan gidip dönüşte ise Adami ve Koliaki üzerinden de gelebilirsiniz.

Doyasıya yeşillik, Epidavros yolundan…

Epidavros Antik Tiyatro

Epidavros Antik tiyatrosuna gelirsek; ilginize bağlı olarak birkaç saat geçirebilirsiniz. Tiyatro haricinde antik şehrin diğer binaları maalesef korunamadığı için Aspendos, Efes, Bergama gibi antik kentleri görenler için biraz hayal kırıklığı yaratabilir. Ama biz yine de iyi ki gelmişiz diyoruz. Zamanınıza ve bütçenize göre karar verebilirsiniz. Küçük bir müzesi var.

Epidavros müzesinden…

Giriş ücreti yetişkinler için 12 Euro, 1 Kasım-31 Mart arasında her ayın ilk pazar günü ücretsiz ayrıca kış dönemi %50 indirimli. Bazı resmi tatil günlerinde de ülkedeki bütün ören giriş yerleri ücretsiz aklınızda olsun…

Ücretsiz ve kapalı olduğu günler… Kışın erken kapanıyor…

Yaklaşık 2400 yıllık tiyatro, Yunanistan’daki en mükkemmel akustiğe sahip ve en iyi korunmuş antik tiyatro olarak kabul edilir. Akustiği o kadar mükemmel ki arka sıradan sahnede fısıldayan birinin veya yere düşen bir iğnenin sesi bile duyulabiliyormuş. Gittiğimizde de sahneden ses verip yankıları en üstten duymaya çalışıyorlardı. Mükemmel akustiği, zarafeti ve simetrik oranları birleştiren  antik Epidavros tiyatrosu; Yunanistan’da mutlaka görülecekler listesinde yer alıyor. 1881 yılında ortaya çıkarılmış, yeşilliklerle çevrili tiyatronun konumu gerçekten insanı hayret ettiriyor. Adamlar 2400 sene önce yapmışlar 😊. MÖ 4. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş ve iki aşamada tamamlanmıştır. Bir dağın kenarında ve Asklepius tapınağına bakan tiyatro, mimar Polykleitos tarafından yaptırılmıştır.

Epidavros Antik Tiyatro
Sevgili Burcu (gezitozu) ile yaptığımız 2. Epidavros ziyaretimden…

15.000 kişilik kapasitesi ile tiyatro günümüzde de kullanılıyor. 1954 yılından beri her yaz düzenlenen Epidavros Festivaline denk getirip bir de canlı bir performansa tanık olmak daha da müthiş olacaktır… Yıllar boyunca festival hem Yunan hem de yabancı sanatçıları ağırladı.

Epidavros antik tiyatronun 2400 yıllık ihtişamı… Yazın festivallere sahne oluyor…

Sağlık ve Tıp Tanrısı Asklepios

Tiyatronun etrafındaki antik kent ise Asklepios (Asclepius). Burası aslında eski bir sağlık merkezi ve UNESCO Dünya Mirası listesindedir. Antik dönemdeki en önemli sağlık merkezlerinden bir tanesi de Bergama’ymış.  Apollon’un oğlu Asklepios mitolojide sağlık ve tıbbın tanrısıdır. Apollon oğlunu yetiştirmesi ve büyütmesi için at adam (yarı insan yarı at olan) Kherion’a verir. Kherion, tıp ve şifalı otlar konusunda çok bilgili, doğa ile bütünleşmiş bir yaratıktır. Bütün bildiklerini Asklepios’a öğretir ve çok yetenekli bir doktor olarak büyür.  Asklepios’un tapınaklarına Asklepion denir. Buralar aynı zamanda ilk çağın hastaneleridir. En büyüğü ve en ünlüsü Bergama’da olanıdır.

Epidavros
Tiyatrodan antik şehre doğru bakış….

Asklepios’un 4 erkek, 6 kız çocuğu olur ve onların da sağlıkla ilgili görevleri vardır. Tanrıçalardan Hygeia daha çok ön plana çıkar ve adı hijyen kelimesinin kaynağıdır.  Asklepios hastaları iyileştirirken o da hastayı başka hastalıklardan korur ve temiz tutar. Yunanistan’da antik yerleri gezerken önceden mitoloji çalışmakta fayda var. Biz de buradayken bilgimizi geliştireceğimizi umut ediyoruz. 🙂  Maalesef antik kentten geriye pek bir şey kalmamış ama detaylı bilgiler var…

Antik kent Asklepios (Asclepius)

Korunabilseymiş çok güzel olurdu ancak yine de birkaç bin yıl önce nasıl olduğunu gözünüzde canlandırarak gezin deriz. İnanın ki daha keyifli olacaktır. Klasik tapınak, Apollon sunağı, rahiplerin konakladığı yerler, Asklepios tapınağı, stadyum, ziyafet salonu ve misafirhane gibi bölümleri geziyorsunuz…

Antik kenti de gezdikten sonra Atina’ya dönebilirsiniz. Ama buraya kadar gelmişken Yunanistan’ın en romantik şehri olduğu söylenen Nafplio’da en azından 1 gece kalmadan dönmeyin deriz. Nafplio yazımız için TIK TIK… Nafplio 35 km,  Yunanistan’ın en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Mycenae de 45 km (yazısı yakında) uzaklıktadır…

Manzaralar eşsiz…

Atina – Epidavros arası Ulaşım

Eğer araç kiralamadıysanız Atina şehir merkezinden de bu bölgeye giden otobüsler var. Ama antik şehre kadar gitmiyor 5 km kadar kısmı taksi ile gitmeniz gerekecek. Ya da Atina’dan tur alınarak gidilebilir ama 3-4 kişiyseniz en ucuz yolu araba kiralamak olacaktır. Atina’dan Nafplio’ya giden otobüslerle önce orayı görüp daha sonra Epidavros‘a geçilebilir. Nafplio’dan da yarım günlük turlar var. Güncel fiyatlar ve şartları için linki tıklayınız… Nafplio-Epidavros tur

Atina’ya dönüşümüz de nefis bir gün batımı ile oldu…

Atina’dan Kifissos (Kifissou) otobüs durağından düzenli olarak kalkan otobüs seferlerine linkten (KTEL)  ulaşabilirsiniz.

Atina ile Epidavros arası güzergahımız. Atina‘dan çıkınca Korinth‘e ulaşana kadar 3 veya 4 tane otoban gişesi var. Her geçiş motosikletler için yaklaşık 1.40 euro civarı, araba geçişleri yaklaşık 1,5 – 2 katı arası değişiyor. İsterseniz sahil yolunu da takip ederek gişelere girmeden Korinth’e kadar ulaşabilirsiniz. Biraz yolu uzatsanız da otobandan çok daha keyifli olacaktır.

Atina – Epidavros arası yol

Epidavros Konaklama

Hem kasabanın içinde hem de antik kente yakın konaklama alternatifi çok fazla. Otel, pansiyon, airbnb’den ev-villa kiralayabilir veya deniz kenarında yer alan doğa ile iç içe olacağınız harika kamp alanlarından birinde keyifli bir gün geçirebilirsiniz. İlk gidişimizde Nafplio‘da kalmayı tercih etmiştik. Daha sonraki Mora Yarımadası gezilerimiz sırasında bu bölgeye sık sık uğradık ve kamp alanları gözümüze çarptı. Sonunda bunlardan birinde kamp yaptık.

Bekas Camping
Böyle bir yerde sizce de kamp yapılmaz mı 🙂

Bekas Camping, uzun süredir gördüğümüz en düzenli kamp alanlarından biri oldu. Kesinlikle tavsiye ederiz, yazın eminiz çok kalabalık oluyordur ve aynı keyif alınamayabilir. Ama Mayıs-Eylül-Ekim ayları muhteşem, zaten daha çok Avrupalı karavancılar vardı. Ayrıca kamp alanının yan tarafında yine aynı aileye ait kiraya verdikleri evler de var. Deniz manzaralı hoş evler de tercih edilebilir.

Epidavros
Yeşil ile mavinin buluşması Bekas Camping

Hafta sonunu geçirdiğimiz kamp alanından Atina‘ya dönerken hep görüp de şurada bir şeyler yemeli-içmeli dediğimiz Stork isimli restorana da uğradık. Tepede kalan, enfes manzaraya sahip restorandan Epidavros kasabasını izliyorsunuz… Ayrıca yemekleri, kahveleri de çok lezzetli. Hemen yan tarafında da otelleri var.

Epidavros
Stork restorandan enfes Epidavros manzarası…

Epidavros fotoğraf albümümüz için linki tıklayınız… FOTOĞRAFLARIMIZ

Yunanistan’daki yaşamı merak ediyorsanız Yunanistan’da Yaşam yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz..

Keyifli geziler…

Ayfer & Onur Öznar

Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi

Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi

Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir