Zirvedeki Atina Akropolisi
Atina’nın simgesi Akropolis Atina’da gezilecek yerlerin tabii ki ilk sırasında yer alıyor, belki de sırf bunun için buradasınızdır. Şehrin neresinde olursanız olun heybeti ile gözünüze çarpacak Akropolis’in, Yunanca’da (ακρου-en yüksek πολισ-şehir) yukarı şehir anlamına gelmesine de şaşırmamak lazım. Şehirde yüksek binaların olmamasının nedeni de Akropolis’in görünüşünü engellememek içindir. Unesco Dünya Mirası Alanı olan Atina Akropolisi, 150 metre tepeden bakarak günümüzde de şehre hakim olmaya devam ediyor…
Antik Yunan’da ilk olarak tepelere tanrıların oturacağı yer yani akropoller yapılırmış. İçinde idare, askeri ve dini yapılar yer alırdı. Daha sonra şehir bunun etrafında gelişip yayılırmış. Akropollerin yüksekte konumlanması hem dini hem de askeri açıdan önemliydi. MÖ 495-429 yılları arasında inşa edilen Atina Akropolisi de en meşhur olanıdır. Antik Çağ’da bir karar alınması gerektiğinde; Atina halkı burada toplanır ve kararları oylarmış (Atina ismi de bu oylama sırasında doğmuş, hikâyesi Atina yazımızda).
5. yüzyıldan kalma Antik yolu izleyerek yaklaşık 10 dakikalık keyifli bir yürüyüş sonrasında Akropolis’in anıtsal giriş kapısı Propylaea’ya (Propylaion) geliyorsunuz.
Antik kente vardığınızda müthiş mimarisinden etkilenmemek mümkün değil. Yanında bir de şehir ve Pire manzarası bonus… MÖ 480 yılında Pers istilası ile her yer yakılıp yıkılmış ve Akropolis de ağır hasar almış. Persler’e karşı birliği sağlayan kumandan Perikles sayesinde MÖ 448 yılında Akropolis’in mimarisine de çeşitli eklemeler yapılmaya başlanmış. On yıl içinde Parthenon Tapınağı tamamlanmış. Kentin simgesi haline gelen Parthenon’un yapımında ve giriş kapısı Propylaion’un sütunlarının dikilmesinde 20.000 tondan fazla mermer kullanılmış.
Tarih içerisinde bir sürü saldırı görüp farklı milletlerin etkisinde de kalmış. Tabii bu arada değişiklikler de yapılmış, Osmanlı Dönemi’nde cami minaresi bile dikilmiş. İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya bayrağı dalgalanmış.
Akropolis’i Gezerken Göreceğiniz Anıtsal Yapılar
Parthenon Tapınağı
Tanrıça Athena’ya adanmış tapınakta hazineler saklanırmış. Athena’ya ait mitosları anlatan heykeller bulunuyormuş, günümüzde ise aldığı tahribatlardan dolayı görmek mümkün değil. Çok tanrıcılıktan tek tanrıcılığa geçildiğinde asırlar boyunca kilise, Osmanlı Dönemi’nde cami ve sonrasında cephanelik olarak kullanılmış. Cephanelik olarak kullanıldığı sırada da Venedikliler tarafından patlatılmış. Akropolis Müzesi’nde sanki Türkler tarafından zarar verilmiş gibi anlatılmış olması üzücü… Restorasyon çalışmaları 1975 yılından beri devam etmektedir.
Herodus Atticus Tiyatrosu
Herodus Atticus’un Odeon’u olarak da bilinen büyük tiyatro, 2. yüzyılda politikacı ve filozof Herodus Atticus’un vefat eden karısı Aspasia anısına inşa edilmiş ve kültürel, müzikal etkinlikler için kullanıldı. Günümüzde de bazı etkinlikler ve her yaz Atina Festivali düzünlenmektedir. Yıllar içerisinde Luciano Pavarotti, Frank Sinatra, Maria Callas gibi birçok ünlü sanatçı sahne almıştır.
Dionysious Tiyatrosu
Yunan tiyatrolarının ilk örneği ve Yunan dramasının doğduğu yer olarak kabul edilir. Dünyadaki ilk tiyatro diye geçen Dionysious Tiyatrosu’nun orijinali ahşap ve taştan yapılmıştır, birçok kez yenilenmiştir. Buradan aşağıya doğru devam ederseniz Akropolis Müzesi’nin önüne çıkarsınız.
Athena Nike Tapınağı
Eski tapınağın Pers savaşları sırasında yanmasından dolayı mimar Kallikrates tarafından tasarlanıp inşa edilmiştir. Athena, savaş sırasında Atinalıların yanında olan zafer Tanrıçası olarak kabul edildiğinden ona ibadet edildi. Zaferlerini kutlamak için ayrılan bir köşe ve eskiden içinde Tanrıça Athena’nın ahşap heykeli de dururmuş.
Erechtheion (veya Erechtheum) Tapınağı
Atina Akropolü’ndeki en önemli 3 yapıdan biri olan Erechtheion Tapınağı adını, yakınlarda gömüldüğü söylenen efsanevi kral Erechtheus’dan aldığı düşünülmektedir. Atina şehrinin tanrısı olmak için; Athena ve Posedion arasındaki yarışma burada yapılmıştır. Tapınağın kuzey ve doğu olmak üzere iki girişi var. Doğu kısmı biraz daha yüksekti ve Athena’ya, batı kısmı ise Poseidon ve Erechtheus’a ithaf edilmiştir. Tapınağın yapımı MÖ 421-406 yıllarına dayanıyor. Pentelik mermerleri kullanılarak inşa edilen yapının ön kısmının çatısı kadın figürlü Karyatides olarak adlandırılan 6 kolonla desteklenmektedir. 6 kolonun 5 orijinali Modern Akropolis Müzesi’nde, 19. yüzyılda İngiltere tarafından kaçırılan 6. kolon ise Londra’da Britanya Müzesi’nde sergilenmektedir.
1975 yılında Akropolis’teki anıtların korunması ve restorasyonu için bir komite kurulmuş ve bu komite hâlâ çalışmalarına devam etmektedir. O yüzden ne zaman gelirseniz gelin restorasyonlu bir tarafını görüyorsunuz, ilk 20 yıl önce ziyaret etmiştik, arada muazzam fark var… O zaman müzesi içindeydi.
Akropolis genişçe bir alana yayılmış ve özellikle Plaka tarafından gidecek olursanız dik çıkışı olduğu aklınızda bulunsun. Yazın öğle sıcağında gezmenizi tavsiye etmeyiz. Akşam üzeri veya sabah erken saatlerde gezin. Pire’ye doğru özellikle gün batımında manzarası çok ihtişamlı oluyor. Temmuz-Ağustos aylarında mecbur değilseniz gezmek için Atina’yı çok da tavsiye etmeyiz, bize göre sıcakta ve kalabalıkta çekilmiyor 😊. Aniden bastıran sağanak yağışlarına da hazırlıklı olun…
Akropolis Giriş Ücreti
Akropolis’in giriş ücreti normal sezonda (Nisan-Ekim arası) 20 Avro, kış döneminde (1 Kasım-31 Mart arası) 10 Avro ayrıca kış döneminde her ayın ilk pazar günü ücretsiz. Bazı resmi tatil ve özel günlerde de ücretsiz, Atina yazımızın başlarında detaylı bilgi var.
Bir de Atina için kombine bilet var, 5 gün boyunca geçerli olan biletin fiyatı bütün yıl aynı ve 30 Avro. Kışın indirimli sezonda gelmediyseniz kombine bilet avantajlı olacaktır. Bu bilet Akropolis Müzesini kapsamıyor. Geçerli olduğu yerler; Acropolis of Athens and its slopes (North and South Slope of Athens), Ancient Agora of Athens (arkeoloji alanı ve müzesi), Roman Agora of Athens, Hadrians’s Library, Temple of Zeus (Oympieio), Kerameikos Cemetery (arkeoloji alanı ve müzesi), Archaeological Site of Lykeion (Lyceum of Aristotle)
TAVSİYE: Acropolis’i gezmeden önce kesinlikle müzesi gezilmeli ki şehri dolaşırken neyin ne olduğunu daha iyi anlayıp kafanızda canlandırabilin. Bölgede çıkarılan 4000’den fazla eserin sergilendiği müzede neler mi var? Linke tıklayarak Acropolis Müzesi yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Atina yazımız için linki tıklayınız… ATİNA
Atina Ulaşım yazımız için linki tıklayınız… ATİNA ULAŞIM
Yunanistan’daki yaşam hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz linki tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz… TIK TIK
Keyifli geziler…
Ayfer & Onur Öznar
Faceboook : AyferOnur Seyahatnamesi
Instagram : AyferOnur Seyahatnamesi
Youtube: AyferOnur Seyahatnamesi
2 Yorum
Merhabalar, öncelikle teşekkür etmek isterim, yazılarınızdan çok faydalanıyorum. Sınırlar açıldığında ilk gitmeyi düşündüğümüz yerlerden Atina ve çevresi. Özellikle Mora Yarımadası için tavsiyelerinizi almak isterim. Selamlar.
Ayşe Hanım Merhaba,
Yorumunuz için teşekkürler, yazılarımızın faydalı olduğunu duymak ne güzel 🙂 İstediğiniz zaman sorularınızı yazabilirsiniz, bilgimiz doğrultusunda cevaplamaya çalışırız. Sağlıkla yollarda olacağımız günlerin gelmesi dileğiyle, selamlar…