08.09.2010 – 10.09.2010 17 °C
Puno’dan yaklaşık 3,5 saatlik bir otobüs yolculuğu sonrasında Copacabana’ya varıyoruz. Bu süreye şu ana kadar ki en ilginç sınır geçişimizde dahil. Peru–Bolivya sınırına yaklaştığımızda sınırı kalabalıktan dolayı geçemeyeceğimizi düşündük. İnanılmaz bir kalabalık, otobüsün geçeceği yolun üzerinde kurulmuş pazar şemsiyeleri, satıcılar, yürüyenler, karşı yönden gelmeye çalışan arabalar, turistler vs.
Her gün mü kuruluyor bilmiyoruz ama iki ülkenin sınırının her iki tarafında da oldukça büyük bir pazar kurulmuştu. Ev eşyası dahil olmak üzere aklınıza ne geliyorsa satılıyordu. O yüzden bu kalabalığı geçip gümrük kapısına ulaşmak kolay olmadı. Daha sonra giden bazı arkadaşlarımızdan gümrük geçişinin boş olduğunu gördük. Bizim şansımıza o gün pazar vardı demekki…
Otobüsten inerken değerli eşyalarımızı yanımıza almamızı veya iyice korumamızı tavsiye ettiler. Bolivya tarafına geçmeden önce para bozdurmamız ve Bolivya tarafında bozdurmamamız için uyardılar. Büyük olasılıkla grubun dağılmaması ve vize parası ödemede bekleme yapmamak içindi. Tabii ki bütün açıklamalar İspanyolca yapıldı, otobüste İngilizce de bilen turistler tercüme ettiler. Bolivya, T.C. pasaportu taşıyanlardan vize istemiyor. Peru tarafında çıkış ve Bolivya tarafında da giriş damgaları vuruluyor. Eğer kalacak yer ayarlamadıysanız otobüste otel, hostel tavsiye ediyorlar ve turların broşürlerini dağıtıyorlar.
İlk dikkatimizi çekenler :
Puno-Copacabana arası boyunca evlerin tuvaletleri hep dışarıda ve mavi ya da yeşil boyalıydı. Restoran veya genel kullanım alanlarındaki tuvaletlerde klozet kapakları, sabun, tuvalet kağıdı yok. Trafik polisi gezimiz boyunca hiç görmedik. Titicaca gölünün Bolivya tarafı kesinlikle çok daha güzel, ama turizm yeteri kadar gelişmemiş, ikinci dil bilen sayısı az. Puno şehir olarak daha büyük ve güzel ama Copacabana’nın havası çok daha etkileyici. Kasaba, Titicaca gölünün kenarında kurulmuş ve sahile doğru inen ana caddenin sağında ve solunda kafeterya, restoran, market ve turizm firmaları var.
Biz önce kalacağımız “ La Cupula” hostele gidiyoruz. Hostele çıkan yokuşta sırt çantaları ile yüksekliğin yaratmış olduğu zorlanmayı hissediyoruz. Restoranının akşam için dolu olduğunu öğrenince hostelden aldığımız tavsiye üzerine şehir içinde bir restoranda akşam yemeğimizi yemeye karar veriyoruz.
Titicaca gölündeki Güneş adasına (Isla del Sol) olan turumuz için sabah erkenden sahile geliyoruz. Güneş adasına iki tip tur yapılıyor. Birincisi sadece güney tarafına Yumani’ye gidiyor ve birkaç saat kalıp dönüyor. Bu turda açıkcası görülecek bir şey yok. İkinci tur ise; adanın kuzeyine Challapampa’ya gidiyor, İspanyolca rehber eşliğinde İnkaların güneşin doğduğuna inandıkları kayalık (Pumo) ve inka kalıntıları ziyaret ediliyor. Sonrasında iki seçenek sunuluyor. Ya 2-2,5 saat yürüyerek adanın güneyine gidip saat 15:30’da kalkacak tekneye binmek veya hemen kuzeyde teknenin olduğu yere gidip öğlen 13:30’da kalkan tekneyi yakalayarak adanın güneyine tekne ile gitmek. Yürürken yol boyunca manzaralar tek kelime ile nefes kesici ve doğa tüm doğallığı ile korunmuş. Titicaca gölü kesinlikle kendisine hayran bıraktırıyor.
Akşam üzeri Copacabana’ya geri döndük. Tekne maalesef inanılmaz derecede yavaş ve teknenin içine yerleştirilmiş olan sandalyeler de rahatsızdı. Eğer adada kalmak isterseniz hosteller ve yerel halkın yanında kalmalı ayrıca turlar da var.
Akşam güneşin batışını sahilden izliyoruz ve dinlenmek üzere hostelimize dönüyoruz. Ertesi sabah Puno’ya dönmek üzere sabah hostelden ayrılıyoruz. Bolivya tarafından sınırı yürüyerek geçiyoruz, pazar yeni kurulmaya başladığı için gelişteki gibi kalabalık değil.
Copacabana Ulaşım ve Giriş Ücret Bilgileri
Eylül 2010 Döviz Kuru : $1=2.77 Soles ve $1=7 Bolivianos
Copacabana’dan Puno üzerinden Cusco’ya günde 3 sefer var. İki ayrı firma gördük. İlk otobüs sabah 09:00 ‘da, son otobüs ise 18:00’da.
Copacabana-Puno arasi 30 Bolivianos (Puno tarafindan alırsanız aynı bilet 25 Soles, neredeyse iki katı fazla)
Copacabana-Isla Del Sol arası bot 20 Soles (Puno’da turu ayarladığımız için Bolivya’ daki fiyatını bilmiyoruz.)
Adanın kuzey kısmındaki müze ve kalıntıların olduğu bölüme giriş ücreti 10 Bolivianos , güney kısmına giriş ücreti 5 Bolivianos.
Copacabana Yeme-İçme, gittiğimiz restoran ve kafe
Yeme-içme alternatifinin fazla olmadığını belirtelim. Temizlik, suyun güvenirliği konusu ise ayrıca sorun. Kaldığımız hostelde çeşme suyu ile dişlerinizi fırçalamayın uyarısı vardı. Eh, yiyeceklerin nasıl yıkandığı konusuna girmeyeceğiz.
La Orilla Restaurant (8-9/Eylül/2010): İki akşam yemeğimizi burada yedik. Kaldığımız hostel tavsiye ettiği için denedik, yemekleri fena olmayınca yeni yer denemek yerine ikinci akşam da aynı yeri seçtik. Her çeşit yemek var. Restoran, göle doğru inen Av. 6 de Agosto caddesi üzerinde sağ tarafta kalıyor.
Küçük pizza 15, sandviç 8, çay 5, patates 6 ve 3/4 lt. bira 14 Bolivianos. Denediğimiz Bolivya bira markası Pacena Pilsener fena değildi.
Sabah kahvaltı ettiğimiz kafenin adını hatırlamıyoruz ama botlara doğru giderken sol tarafta kalıyordu, dışarıda da oturulacak yerleri olan hoş bir yere benziyordu. Ama dıştan öyle duruyor, memnun kalmadık hatta kahvaltı ettiğimize pişman olduk. Kahvaltı ettiğimiz yerde sandviç 15, çay 8 Bolivianos.
Daha sonra birçok kişinin midesini bozmamak için ekmek ve muz yediğini gördük. Marketlerde kraker, çikolata ve içecekler satılıyor, en iyisi onlarla idare etmek. Yerine göre su 2-5 Bolivianos.
Kaldığımız Hostal La Cupula hakkındaki düşüncelerimiz
Gecesi iki kişi 26 dolar (oda fiyatı) ödedik. Web sitesi: www.hotelcupula.com
Kötü tarafları : Web sayfalarından rezervasyonumuzu yaptırdık ve anlaşmış olduğumuz fiyatın üstünde rakam çıkardılar. Resepsiyondaki kişi ile de dil problemi yüzünden anlaşamadık. Rakam zaten uygundu ama yine de döndükten sonra e-mail ile durumu anlatmak istedik, maalesef cevap verme gereği duymadılar. Odanın tuvaleti kokuyordu, restoranının manzarası çok güzel ama maalesef pisti.
İyi tarafları : Gölü gören güzel bir manzarası var, şehire yakın ama yolu biraz yokuşlu. Zaten şehir büyük değil. Televizyonlu genel oturma alanı, bahçesinde hamaklı bir bölge, ortak kullanılan bir mutfak ve odalarda elektrikli ısıtıcı var.
Copacabana fotoğraf albümü için linki tıklayabilirsiniz. Fotoğraflarımız
Tavsiyeler
- Adaya giderken çocuklara dağıtmak için yanınıza şeker, yeriniz varsa oyuncak vs. alabilirsiniz. Adadaki marketlerde fazla bir şey yok. Biz giderken yanımıza bol bol şeker aldık ve çocuklara dağıttık. O küçücük şekerler bile onları o kadar mutlu etti ki, keşke başka şeyler de yanımızda olsaydı ve dağıtabilseydik.
- Yanınızda sivrisinek kovucu, soğuk algınlığı ilacı, tuvalet kağıdı, böcek sokması sonrası krem, el kremi, atıştırmak için kuruyemiş, yeriniz varsa hosteller için seyahat çarşafı olabilir.
- Gündüz ısı iyi oluyor ama geceleri inanılmaz soğuktu. Bazı hostellerde ısıtıcı yok, sormayı unutmayın.
- Yemek konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz, özellikle sabah kahvaltısı için erken saatlerde açık yer sayısı az. Su konusunda hassas davranın, kaldığımız hostelde musluktan akan su yerine şişe suyu ile dişlerinizi fırçalayın diye uyarı yazısı vardı.
- Hediyelik eşyalar Peru’ya nazaran Bolivya tarafında yarı yarıya daha ucuz ama alternatif fazla yok.
Bolivya Peru’dan bir saat ileri, eğer iki ülke arasında seyahat edecekseniz dikkatli olun.
Bolivya gümrüğü 08:30-19:30 arası açık (Kendi saatlerine göre)
Peru gümrüğü 07:30-18:30 arası açık (Kendi saatlerine göre)
6 Yorum
Şarkısı, sahili ve plajını duymuştum. Verilen bilgiler çok güzel. Bizim eski evler gibiymiş o zaman. Eskiden benim hatırladığım bir çok evin tuvaleti bahçede olurdu. Yani müstakil evlerde.
Osman, teşekkürler. Umarız Copacabana’lar karışmamıştır 🙂 Titicaca gölündeki Güneş adasının plajları da güzeldir. Ama Rio’daki Copacabana plajı daha meşhurdur. Rio de Janeiro yazımızı okurken gözünden kaçtı galiba 🙂
Copacabana’nın plajı ile ünlü olduğunu duymuştum,fotoğraflardan görülüyor ki gerçekten öyle 🙂 yazınızı okuduktan sonra gidilecek yerler arasına ekledim bile 🙂
Selin Hanım, umarız Copacabana’lar karışmamıştır 🙂 Titicaca gölündeki Güneş adasının plajları da güzeldir. Ama Rio’daki Copacabana plajı daha meşhurdur. Brezilya – Rio yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Teşekkürler…
Neredeyse oraya gitmiş kadar oldum, gitmesem mi acaba artık 🙂
Şaka şaka, elinize sağlık bu kadar detaylı bilgi kolay kolay bulunmuyor.
Umarız sen de beğenmişsindir Sevil…Senin paylaşımlarını sabırsızlıkla bekliyoruz….