Çin’in Yükselen Yıldızı: ŞANGAY
Xi’an dan tren ile yorucu ve uzun bir yolculuktan sonra Şangay’a vardık. Doğunun Paris’i diye anlatılan Şangay’a, Pekin‘den sonra yüksek beklentiler ile daha fazla bir heyecan içinde geldik. Maalesef inanılmaz bir yağmur bizi karşılıyor. Tren istasyonundan dışarı adım atmak bile imkansız. Bu sırada etrafımıza bir dolu insan gelip gideceğimiz otele taksi ile götürmeyi teklif ediyorlar. İstasyondaki görevliler latin alfabesi ile yazılı kalacağımız otelin adını ve adresini anlamadıkları için yardımcı olamıyor. Otelin tren istasyonuna çok yakın olduğunu biliyoruz ama dışarısı çıkılacak gibi değil. Bu sırada yürüyerek 5 dakikada gidilecek olan otele yakınlığını bilmediğimizi sandıkları için taksiciler 100 Yuan istiyor. Maalesef taksiciler her yerde aynılar. Bir de bazı turizm firmalarını temsil eden kişiler gelip sizin bir otelde yer ayırttığınızı bilmelerine rağmen kafanızı karıştırıp kendi otellerine götürmeyi teklif ediyorlar. Bu tür durumlarda dikkatli olmakta fayda var.
Yağmurun dinmeye niyeti olmadığını anlayınca otele yürüyoruz. Otele vardığımızda yağmurluklarımıza rağmen fevkalade ıslanmış vaziyetteydik. Bu halimizi gören otel personeli oda konusunda yardımcı olup erken check-in yapmamıza yardımcı oldular. Kısa bir dinlenmeden sonra yağmurun da hafiflemesiyle kendimizi Şangay’ın sokaklarına atıyoruz.
Ağustos 2011 Döviz Kuru : $1= 6.4 Yuan
Şangay’da ilk dikkatimizi çekenler
Pekin’e göre trafik çok daha düzenli, metrosu az kalabalık ve daha rahat kullanılabiliyor. Sokaktaki insanlar kesinlikle Pekin’e göre çok daha saygılı ve özen gösteriyorlar. İngilizce bilen nispeten daha fazla, özellikle turistik bölgelerde İngilizce konusunda sorun yaşamıyorsunuz. Tursistik bölgelerde saat ve eşya satmak isteyenler bazen çok zorluyorlar, elinizden geldiğince dikkate almayın. Birisine soru sorduğunuzda eğer hemen cevap vermeyip bir şeyler anlatmaya çalışıyorlarsa emin olun ki bilmiyor ve fazla vakit kaybetmemenizi öneririz. Umumi tuvaletlerde kağıt ve sabun genelde yok. Kafelerin içinde tuvalet olmuyor, alışveriş merkezlerine girmek gerekebiliyor. Şangay, Pekin’e göre daha temiz ancak özellikle yağmur sonrası bazı bölgelerde kanalizasyon kokusu oluyor. İnsanların temizlik anlayışlarının zayıf olmasına rağmen sokaklardaki çöp kutularını geri dönüşüm ve genel çöpler için ayırmış olmaları dikkat çekici. Şemsiyelerini yağmur olsa da olmasa da yanlarından ayırmıyorlar. Güneş olduğu zamanda şemsiyeler hemen açılıveriyor. Şangay’da parklar çok güzel. Binalarn arasında nefes almanızı sağlıyor. Alkol ve sigara tüketimi fazla, içip dağıtanların sayısı da fena değildi. Akşamları otelin lobisinde oturup internete giriyorduk ve otelin barında mutlaka birkaç sarhoş güvenlik görevlilerince dışarı çıkarılıyordu. Erkekler tişörtlerini göbek üstüne kadar sıyırıp, o şekilde dolaşıyorlar. Kendilerine göre serinliyorlar diye düşündük 🙂 Bu gözlemlerimizin bazıları sadece Şangay değil Xi’an ve Pekin’de gözlemlediklerimizi de kapsıyor.
Şangay Ulaşım
Metro kullanımı gayet kolay ve rahat. Pekin metrosundan sonra bize inanılmaz rahat geldi. İnsanlar daha saygılı ve dikkatli. Metroya binerken okuttuğunuz kartı metrodan çıkarken de okutuyorsunuz, o yüzden metro kartınız çıkmadan önce kolay ulaşılabileceğiniz bir yerde olsun. Günlük kartlar 25 Yuan ancak biz almaya gerek duymadık. “City Sight Seeing Tour Buses” biletini aldık. 24 saat içinde istediğiniz kadar kullanabiliyorsunuz ve gezilecek bölgeleri de görmüş oluyorsunuz, gerektikçe metroyu da kullandık. Görevlilerin İngilizceleri yok ancak ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar.
Biz taksi kullanmadık ancak otelden edindiğimiz bilgiye göre taksiler çok pahalı değil. Gitmeden önce notlarımıza taksilerin 12 Yuan’dan açıldığını ve ilk 3 km için bu rakamın geçerli olduğunu yazmışız.
Şangay Pudong Havaalanı: Havalanında bilet işlemlerimiz ve gümrük işlemleri gayet hızlı bir şekilde tamamlandı. Biz terminal-1’i kullandık. Havaalanında galiba bir tane daha büyük terminal var. Öğlen yemeğini havaalanında yedik ancak memnun kalmadık. Güvenlik ve gümrüğü geçtikten sonra duty free, restoran ve kafeler var. Bu terminalde Starbucks göremedik 🙂
Biz havaalanına metro ve hızlı treni kullanarak gittik. Otelden 1 numaralı hat ile ‘People Square’ istasyonuna geldik. Bu istasyonda 2 numaralı hattı alarak “Long Yang” istasyonunda inip hızlı trene bindik. Metro ile havaalanına kadar isterseniz devam edebiliyorsunuz. Biz ilk kez hızlı ve magnetik sistem ile çalışan bir trene binmeyi denemek için bu yolu seçtik. Hızlı tren “Long Yang” istasyonundan 8 dakikada Pudong havaalanına varıyor. Eğer metro ile gelirseniz yaklaşık yarım saat sürüyormuş. Hızlı tren 301 km/saat hıza çıktı, günün bazı saatlerinde 430 km/saat hızına çıkıyormuş. Otelden ayrılış ile havaalanı bilet işlemlerinin olduğu yere gelmemiz toplamda bir saat 10 dakika kadar sürdü.
Hızlı tren tek yön 50 Yuan, çift yön 80 Yuan. Metro ile Long Yang istasyonuna kadar 4 Yuan’a geldik. Durak sayısına göre metro bilet fiyatları değişiyor.
Şangay Gezilecek Yerler
Yuyuan Garden ve Bazaar: Giriş ücreti 30 Yuan. Yuyuan bahçeleri gerçekten muhteşem ve görülmeli. Bahçenin içinde tapınaklar, imparator ve üst düzey yöneticilerin toplantı yaptıkları salonlar, çok hoş bir göl ve yürüyüş alanları var. Çok sakinleştirici ve bol bol güzel fotoğraflar yakalayabileceğiniz bir yer. Bahçe 16. Yüzyılda inşa edilmiş.
Bahçenin dış tarafında ise birçok dükkan, restoran ve kafeteryalar var. Hediyelik eşyaları buradan alabilirsiniz, pazarlık etmeyi unutmayın! Yarı yarıya kesin hatta 1/3 fiyatına bile alabilirsiniz. Çin mutfağını tercih etmeyenler için Starbucks veya Mc Donalds seçeneği var. Dondurma düşünürseniz Häagen Dazs var ancak tadını o kadar çok beğenmedik. Binalar mimari olarak çok güzel ancak binaların yaklaşık 10 yıl önce yapıldığını Çinli bir beyden öğrendik. Doğru mu söyledi bilemiyoruz. Şangay City God tapınağı var, girişi 10 Yuan. Gezimiz boyunca gezdiğimiz onca tapınaktan sonra burayı dolaşmadık.
Ulaşım metro ile 10 nolu hatta Yuyuan istasyonunda inip beş dakika kadar yürüyerek ulaşabiliyorsunuz.
The Bund: Huang Pu nehrinin hemen kıyısında, bölge Fransızların ve İngilizlerin inşa ettikleri koloniyel tarzda binaları barındırıyor. Nehrin kıyısında yürüyüş yolları yapılmış. Kafeler ve restoranlar var. Nehrin diğer yakasında ise Pudong bölgesi gökdelenlerin ihtişamı ile izlenebiliyor. Bir yanda tarihi koloniyel binalar diğer yanda modern binaları zevkle izleyebilirsiniz. Özellikle hava karardıktan sonra burası görülmeye değer. Bund’da dolaşırken kiosklarda maalesef soğuk su satmıyorlar. Her türlü içecek var ama soğuk su yok. Herhalde pahalı olan diğer içecekleri satmak istiyorlar. Sıcak günlerde susuz yapamam diyorsanız dolaşırken yanınızda su bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Nanjing Caddesi: Benzetme yaparsak bizim Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi gibi uzunca ve daha büyük bir cadde ve trafiğe kapalı. Mağazalar, restoranlar, kafeteryalar, alışveriş merkezlerini barındıran gündüz ve gece kalabalığı eksik olmayan bir cadde. People Square’den ve Bund’dan yaklaşık 10 dakikada caddeye yürüyebilirsiniz. Metro ile gelmek isterseniz 2 numaralı hattı kullanın ve “Nanjing Road” istasyonunda yukarı çıkın.
Pudong: Şangay’ın ticaret merkezi diyebiliriz. Etrafınızda birçok gökdelen göreceksiniz ve bu binaların çoğunun üst katlarında gözlem kuleleri var. Biz çıkmadık ancak eminiz ki güzel bir havada manzara çok güzel olacaktır. Bu bölgede akvaryum ve çok büyük bir alışveriş merkezi var. Nehir kıyısı çok güzel. Kafeler ve restoranlar nehir boyunca sıralanmış. Biz de Starbucks’da oturup, kahvemizi yudumlarken manzaranın tadını çıkardık. Metro ile 2 numaralı hat üzerinde “Lujiazui” istasyonundan bu bölgeye ulaşabilirsiniz.
Xintiandi: Bu bölge araba trafiğine kapalıdır. Caddelerin etrafında restoran, kafe, bar ve alışveriş mağazalarının olduğu hoş bir mekan. Kesinlikle bir akşam yemeğinizi bu bölgede yiyebilirsiniz. Metro ile 1 numaralı hatta “HuangPi Road South” istasyonunda inmeniz gerekiyor.
Şangay Müzesi: Müze girişi ücretsiz. Vaktiniz varsa gezebilirsiniz. Müzenin binası çok güzel. Bazı bölümler biz gezerken kapalıydı. Müze genel olarak Çin tarihindeki eski yazılar, heykeller, değişik dönemlerde bulunmuş tarihi eserler vs. içeriyor. İlgisini çekenler için birkaç saatlik güzel bir gezi olabilir.
People Square: Metro istasyonunun altında “Hong Kong Shopping Center” diye mağazalar, kafeler var. Eski Şangay’ı; mağazalar, kafeteryalar ve resimler ile anlatmaya çalışmışlar. 10-15 dakikanızı ayırıp dolaşabilirsiniz. People Square’e çıktığınız zaman ise Nanjing sokağına, Şangay müzesine, şehir belediye binasına ve etraftaki birçok alışveriş merkezine gidebilirsiniz. Biz görmedik ama belediye binasında 2020 yılının Şangay planını görebiliyormuşsunuz.
City Sight Seeing Tour Buses: 24 saat geçerli bileti 30 Yuan’a alabilirsiniz. 2 ayrı hatları var. Birinci hatta 12, ikinci hatta 4 durak var. Birinci hat genel anlamda gezilip görülecek yerleri kapsıyor. İkinci hattı “Pudong” tarafına geçiyor. İstediğiniz kadar indi bindi yapabiliyorsunuz. Koltuklarda kulaklık sistemi ile gidilen bölgeler hakkında bilgi veriliyor. İngilizce dil seçeneği var. Bize firma çok ciddi gelmedi, şöförler İngilizce bilmediği için sorularınızı cevaplayamıyorlar. Bazen duraklarda çok fazla bekliyorlar. Ama yine de metroya gir çık yapmak yerine işimize çok yaradı. Başka bir firmanın da benzeri turunun olduğunu gördük. Fiyatları biraz daha yüksek ama daha detaylı dolaştırıyorlar.
Şangay Yeme-İçme, gittiğimiz restoran, kafe ve marketler
Starbucks: Hemen hemen her yerde var. Otelimizin hemen karşısında olduğu için bizim kahvaltı mekanımız oldu.
Pizza Marzano: Öğlen yemeğimizi yedik. Hafif öğlen menüsü aldık. Menü 65 Yuan ve içeriğinde küçük boy pizza, salata ve içecek var. Lezzeti iyiydi. Xintiandi bölgesinde.
Paulsener Munich Restaurant (19 Ağustos 2011): Gündüz planladığımız birkaç restoran çok kalabalık olduğu için bu restoranı tercih ettik. Bir ızgara Salmon, bir ızgara tavuk, 3 tane 500 ml bira toplamda 504 Yuan hesap geldi. Tabaklar doyurucu ve yemekler iyiydi. Xintiandi bölgesinde.
Chalen Restaurant (Pudong Havaalanı): Öğlen yemeğimizi havalanında lokal bir restoranda yemek istedik ve Chalen restoranı seçtik. Maalesef yiyecekler damak tadımıza pek uymadı. 2 bira 2 ana yemek toplam 158 Yuan ödedik.
Gloria Jean’s Coffee: Biz Bund’daki kafeye uğradık. Bir çay bir kahve ve iki Somon sandviçe 75 Yuan ödedik. Burada Şangay’da öğrenci olan Anıl ile tanıştık. Öğrencilikle birlikte Türkiye’den iş veya gezme amaçlı gelenlere de rehberlik hizmeti veriyor.
Biz gidemedik ama Anıl bize Anadolu restoranı önerdi. Anadolu restorana gitmek için 1 numaralı hattı kullanıp Hengshan istasyonundan çıkmanız gerekiyor.
Xintiandi bölgesine akşam yemeği için gittiğimizde özellikle “Kass Bistro Bar” çok kalabalıktı. Biz yer olmadığı için bu restoranı deneyemedik. Menüleri çok çeşitli. Hemen karşısında bir Vietnam restoranı var ancak bizim damak tadımıza uygun bir şeyler bulamadık.
Şangay Kaldığımız Otel hakkındaki düşüncelerimiz
Grand Mercury Oteli: Gecesi iki kişi oda fiyatı 80 ABD dolarına kaldık. Check-in sırasında depozit isteniyor, biz dolar olarak nakit verdik ve otelden ayrılırken iade ettiler. Xi’an dan tren ile gelip Şangay tren istasyonunun dışına çıktığımızdaki sürpriz: bardaktan boşanırcasına yağan yağmurdu. Oteli, istasyonun kapısından görebiliyorduk. Yağmurun dinmesini 15-20 dakika kadar bekledik ancak dinmeye niyeti yoktu. Otele 10 dakikalık yürüyüş sonrası vardığımızda içimize kadar sırılsıklam olmuştuk. Saat henüz sabah 10 civarıydı ve bu seyahatimizde şimdiye kadar hiç erken otel odası vermemişlerdi. Bavullarımızı bırakıp otele giriş işlemleri için hep öğleden sonra gelmiştik. Resepsiyondaki bayan bizi sırılsıklam görünce mi bilmiyoruz ama bize hemen bir oda ayarladılar. Bu da otelin bizce artı taraflarından bir tanesi. Bu arada Şangay’ın ana tren istasyonuna geldiyseniz ve bu oteli ayarlamışsanız metro hattının bağlantı yollarını kullanarak otele varabiliyorsunuz. Terminalden metro hattına yönelip 1 numaralı hatta doğru yönelip, 5 numaralı çıkış kapısından çıkarsanız otelin girişi 10 metre sağınızda kalıyor. Tabii ki biz bunu daha sonra farkettik.
Otelin hemen karşı caddesinde Starbucks var. Biz kahvaltılarımızı Starbucks’da yaptık. Personeli çok neşeli ve ilgili. Otelin hemen alt tarafında küçük bir market, Mc Donalds ve KFC var. Karşısındaki Starbucks’ın olduğu yerde ufak bir alışveriş merkezi ve yine yakınında başka bir alışveriş merkezi daha var.
Kötü tarafları : Odada ücretsiz internet ulaşımı yoktu.
İyi tarafları : Otelin konumu iyi, metro girişine 10 metre mesafede. Şangay tren istasyonuna çok yakın. Otel çok temiz ve ilgililer. Güvenlik gayet iyi, asansör bile oda kartınız olmadan çalışmıyor. Kapıdaki görevliler harita verip, görülecek yerler ve ulaşım hakkında bilgi veriyorlar. Odalarda şemsiye dahil olmak üzere aklınıza gelebilecek her şey var. Otelden, Yuyuan bölgesine gidiş taksi ile yaklaşık 20 Yuan tutuyormuş. Metro ile aynı yere 3 Yuan’a gidebiliyorsunuz. Lobide ücretsiz internete ulaşım var. Lobideki barda lokal bira 38 Yuan, Kokteyl içerseniz 58 Yuan. Odalarda mini bar ve emanet kutusu var.
Şangay fotoğraf albümümüz için linki tıklayınız. Fotoğraflarımız
Şangay Tavsiyeler
- Latin alfabesi birçok yerde sorun olduğu için gideceğiniz yerin Çin alfabesinde yazılı bilgisi olursa çok faydalı olur. Tüm Çin için geçerli bir tavsiye, inanın kesinlikle çok faydasını görürsünüz.
- People Square kalmak için tercih edilebilir. Hem güvenli hem birçok yere yakın hem de metronun kesişim noktası olmasından dolayı her yere ulaşım çok kolay.
- Şangay’ın içi için 2 tam gün yeter ancak alışveriş yapmayı düşünüyorsanız ekstra güne ihtyacınız olacaktır.
- Otellerin ayarladığı günübirlik şehir turlarını hiç kullanmayın. Kendiniz çok rahat ve daha uygun rakamlara aynı yerleri gezebilirsiniz.
- Şangay ile ilgili çok fazla detaylı bilgiyi http://www.sangayrehberi.com web sayfasında bulabilirsiniz.
16 Yorum
harika bir yazı olmuş emeğinize sağlık severek okudum.
http://www.songemidergisi.com bizde dergimize bekleriz edebiyat ve gezmeyi seviyorsanız 🙂
Yazımızı beğendiğinize sevindik, çok teşekkürler. Derginizi biz de severek okuyacağız
Şangay büyük zıtlıkları bünyesinde barındıran ilginç bir şehir. Kaç kez gittiğimi hatırlamıyorum bile. Her seferinde beni büyülediğini biliyorum 🙂
Güneş, seninle aynı fikirdeyiz; zıtlıklarla dolu ama bir o kadar da büyüleyici bir şehir. Umarız bizim de tekrar gitme şansımız olur 🙂 Selamlar…
Ayfer Hanim, Eylul ayinda Sangay, Seul ve Tokyo ya gidecegiz . Ulasim icin gunluk metro karti alinabilir mi, havalaninda temin edilebilir mi? Doviz sorununu nasil cozuyordunuz. Onceden bir miktar o ulkenin parasindan goturmeli mi? Bu konuda Bilgi verirseniz sevinirim. Tesekkurler
Doğan Bey Merhaba, Şangay’da Pudong Havaalanında günlük metro kartı alabilirsiniz. Ulaşımla ilgili aşağıdaki web sitesinde (İngilizce) çok detaylı bilgi bulabilirsiniz. http://www.travelchinaguide.com/cityguides/shanghai/transportation/subway-ticket.htm
Çin’de paramızı banka veya otellerde bozdurmuştuk, yanımızda dolar vardı. Para bozdururken yanınızda mutlaka pasaportunuz olsun, değişmemişse istiyorlar. İlk gün havaalanında bir miktar günlük yetecek kadar bozdurmuştuk. İsterseniz Türkiye’den yanınızda bir miktar Yuan götürebilir ve havaalanında uğraşmazsınız. Seul’de döviz büroları var, banka veya oteldeki kurlar da çok farklı değildi. Seul yazımızda ulaşım ile ilgili detaylı bilgi olacak ve yazımızda paylaştığımız metro sistemlerinin linkinden güncel bilgilere ulaşabilirsiniz. Tokyo’da bulunmadığımız için bilgi veremeyeceğiz. Şimdiden iyi yolculuklar, güzel bir gezi olmasını dileriz.
İşim dolayısıyla Şangay de 10 gün kaldım. Yazdığınız tüm yerleri gezme fırsatım oldu. Keşke Şangay tarih müzesinin üstünde olan TV kulesine çıksaydınız. 2. Katında tabanı camdan yapılmış bir platform var, yüksekten korkmazsanız 🙂 şehrin manzarasına doyamıyorsunuz. Yazınız için teşekkürler.
Halil Bey çok teşekkürler.. Çin’e daha uzun süreliğine tekrar gitme planımız var. Şangay’a uğrarsak szin tavsiyenizi mutlaka göz önüne alırız.
Yazılarınızı da okuyorum ama fotoğraf ve videolar dikkatimi daha çok çekmiştir hep. Belki de kalıcılıkları daha fazla olduğundandır. Bu yazı için de aynı şey geçerli.
Haklısınız sadece bir yer hakkında genel fikir sahibi olmak istiyorsanız videolar ve fotoğraflar ilk dikkati çekiyor. Ama gitmeyi planlıyorsanız o zaman yazının içeriğine daha çok dikkat ediliyor. Daha fazla fotoğraf için yazıların altındaki linkleri tıklamayı unutmayın 🙂
Evet. Zaten özellikle ara ara fotoğraf albümünü geziyorum 🙂
otelde odada ücretsiz internet ulaşımının olmaması çok kötü olmuş.bir de yeni lezzetler denediğinizde hoşunuza giden hiç olmadı mı,merak ettim.Çünkü yemek kültürü tamamiyle bizimkinden değişik olduğu için,şehir kadar yemeklerini de merak ediyorum 🙂
Şangay’da pek farklı lezzet denemedik; ama Pekin’de yediğimiz Pekin ördeği ve pilav çok lezzetliydi. Özellikle acı severler için müthişti. Yemek fotoğrafları pek paylaşmıyoruz ama bundan sonra bu konuda da paylaşımda bulunacağız. Bir iki istek daha geldi 🙂
Güzel bir yazı. Şangay’a gitmeden önce okusaydım keşke.
http://www.dunyaliyiz.biz
Çok teşekkür ederiz. Umarız sizin de geziniz güzel geçmiştir. Web sayfanız henüz aktif değil galiba……
Bir fırın ekmek yiyip başlayacağım 🙂