Doğa Harikalarından Niagara Şelalesi Gezi Rehberi
Niagara Şelaleleri, Kuzey Amerika kıtasının doğusunda Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada tarafından Ontario Gölü ve Erie Gölü arasında bir boğaz içinde yer almakta ve iki ülke tarafından paylaşılmaktadır. Niagara Nehri’nin hem ABD hem de Kanada taraflarındaki gözlem noktalarından şelaleleri yıl boyunca görmek mümkün. Bir doğa harikası olan Niagara Şelalesi‘ni bu zamana kadar birkaç kere ABD tarafından görme fırsatımız olmuş ama nedense Kanada vizesi almak için girişimde bulunmamıştık. İsterseniz önce linki tıklayarak ABD tarafı hakkındaki yazımızı okuyarak başlayın. Şelaleler ilgili bazı bilgileri bu yazımızda da tekrarlamak istemedik.
Kanada, ABD’de yeşil kart (green card) sahibi olan yabancı uyruklulardan vize istememektedir. Biz de bu hakkımız sayesinde, karayolu ile geçtiğimiz Kanada gümrük kapısında aracımızdan bile inmeden sorunsuz ülkeye giriş yaptık. Araç kuyruğu dahil işlemler 15 dakika bile sürmedi. Pasaportumuza giriş çıkış damgası vurulmadı. Vizeli karayolundan girişlerde de işlem aynı oluyormuş.
Detroit‘ten Ambassador Bridge üzerinden geçerek giriş yaptığımız gümrük kapısı ile Niagara Falls arası yaklaşık 3,5 saat sürüyor.
Niagara Şelalesi’ne yaklaştıkça merakımız iyice artmaya başladı. Her iki taraftan da şelaleleri görme şansı olanların ortak fikri, Kanada tarafından şelalelerin daha ihtişamlı durduğu ve net gorüldüğüne dahirdi. Biz de karşılaştırma yapma ve şelaleleri yeniden görme şansı bulacaktık. Kanada tarafının aktivite bakımından da daha zengin olduğunu biliyorduk.
Şehre vardığımızda inanılmaz bir kalabalık ile karşılaştık, arabamızı biraz uzakta da olsa park edip şelalelere doğru yürümeye başladık. Uzaktan bile sesini duyuyorsunuz. Queen Victoria Park ve şelalelerin izlendiği alan ise ekstra kalabalıktı, en çok da Hintli ve Arap nüfusun yoğunluğu bizi şaşırttı. ABD’den aşina olsak da Kanada’da bu kadar yoğun olacaklarını tahmin etmemiştik. Hatta kendi aramızda Hindistan ve Arap ülkelerinden bedava tur mu düzenlenmiş diye şakalaştık.
Gelmeden önce en çok yapmak istediğimiz; daha önce ABD tarafında katıldığımız tekne ile şelalelere belli bir mesafeye kadar gidilen aktiviteyi Kanada tarafindan da yapmaktı.
Ama kalabalık karşısında bunun mümkün olamayacağını anladık. Bütün aktivitelerin hepsinde uzun kuyruklar vardı. Senelerce bekleyip gelişimizi her iki ülkenin de resmi tatilinin olduğu hafta sonuna denk getirmemiz biraz kötü zamanlama olmuştu. Ama nasıl olsa yeniden geliriz diye kendimizi bir nebze de olsa avuttuk. Şelalelerin ihtişamı karşısında bol bol fotoğraf ve videolar çekerek tadını çıkardık.
Akşam belli aralıklarla şelalelerin üzerinde ışık gösterisi (Falls illumination) oluyor. Biraz onu izledik. Mayıs ayının ortasından Eylül başına kadar cuma, pazar ve bazı özel tatil günlerinin akşamları saat 22:00’da havai fişek gösterisi yapılıyor ama cumartesi akşamı olduğundan kaçırdık. Neyse ki daha önce ABD tarafından izlemiştik.
Gece 10:00 olmuş ve biz hâlâ kalacak yerimizi ayarlamamıştık. Gümrük geçişimizin ne kadar süreceğini bilmediğimiz için o gün Niagara Şelalesi’ne kadar gelebileceğimizi tahmin etmemiştik. Acil internete bağlanıp otel ayarlamamız gerekiyordu. Yol boyunca baktığımızda otellerin çoğunda yer gözükmüyordu neredeyse bir saat civarında bulunan bölgelerde bile yer yoktu. Yer olan bir iki düzgün otelin fiyatı ise 1000 dolar civarıydı. 300 dolar civarı bir iki tane daha bulduk, önlerinden geçtiğimizde içinde kalınabilecek yerler olmadığı dışından bile anlaşılıyordu. Temizliği geçiyoruz ne kadar güvenli olduğu ve rahat edebileceğimiz tartışılır. Arasıra nasıl olsa yer buluruz diye planlı gezilerimizde bile rahat davrandığımız oluyor, bu sefer tutmadı.
En iyisi karnımızı doyuralım deyip dışarıdan hoşumuza giden bir İtalyan restorununa girdik. Bilerek seçmediğimiz restoranın tripadvisorda yüksek beğeni almış olduğunu görünce doğru seçim yaptığımıza karar verdik. Yemekleri ve ortam gerçekten iyiydi, kapalı mekanları yerine biz dışarıda oturmayı tercih ettik. Ama sonradan farkettik ki içeride canlı müzik varmış. Yemeklerimizi yerken bir taraftan da yakın bölgelerden otel bakmaya devam ettik ve sonunda orbitzten Hamilton bölgesinde bir otel bulduk. Vergi dahil oda fiyatı 220 dolardı, ama ne yapalım başka çaremiz yoktu ve aldık. Bölge hakkında hiçbir bilgimiz yoktu otele doğru ilerlerken geçtiğimiz yollar gözümüze pek güvenli gelmedi. Ama otele iyice yaklaştıkça sokaklar kalabalıklaşmaya başladı ve özellikle gençlerin yoğunluğu dikkatimizi çekti. Sonunda oteldeydik ve yine şanslı günümüzdeymişiz, son kalan odalardan birini almışız, yer yoktu. Her zaman ABD’de gezeceklere tavsiye ederiz; aman resmi tatil dönemi bir yere gideceksiniz önceden kalacak yerinizi ayarlayın diye. Demek ki bu kural Kanada için de geçerliymiş özellikle çok turistik olan bölgelerde önceden rezervasyon şart.
Bütün olumsuzluklara ve yapmak isteyip de yapamadığımız aktivitelere rağmen bir doğa harikası olan Niagara Şelaleleri‘nin ihtişamını hissetmek, suyun dökülüşünü izlemek etkileyiciydi. O kadar kalabalığın içinde bile sadece şelalelerin sesini duyuyorsunuz, bir anda kalabalığın uğultusu yok olup gidiyor.
ABD tarafından mı yoksa Kanada tarafından mı görmek daha etkileyici diye sorarsanız sanki Kanada tarafı biraz daha ağır basar. Ama bunu hissetmek için daha az yoğun olduğu bir dönemde gelmeyi tercih ederiz. Zaman sorununuz yoksa daha az yoğun olacağından hafta içi ve resmi tatillerin olmadığı dönemde gitmek daha iyi olacaktır. Her iki ülke tarafında da gümrüksüz alışveriş imkanının olması ve kumarhanelerin de bulunması bölgeyi ayrıca cazip hale getiriyor. Vize sorununuz yoksa; iki ülkeyi birbirinden ayıran Rainbow Köprüsü‘nü (Rainbow Bridge) geçerek iki ülke arasında gidip gelmek mümkün. İsterseniz yürüyerek de bu köprüden geçilebiliyor. Eminiz müthiş fotoğraflar çekiliyordur.
Şelaleleri görsellikten daha fazla hissetmek ve bölgeyi tanımak istiyorsanız gezinize, Niagara Parkway üzerindeki Table Rock Welcome Center‘dan başlamanızı tavsiye ederiz. Niagara ve çevresinde yapılacak aktiviteler, gezilecek yerler hakkında bütün detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.
Niagara Falls videomuzu HD izleyebilirsiniz.
Daha fazla videoya ise; YouTube: AyferOnur Seyahatnamesi hesabımızdan ulaşabilirsiniz.
Yapılması gereken en önemli aktivite tabii ki Hornblower Niagara Cruises tekne turuna katılmak.
Tekne American ve Bridal Veil şelalelerini geçerek Horseshoe Şelalesi‘nin kalbine doğru yavaşça yaklaşıyor. Şelalenin serinliğini hissedip havada uçuşan suların akışına kendinizi bırakıyorsunuz. Gökkuşağı veya gökkuşaklarına denk gelme şansınız ise yüksek. Yarım saat süren tekne turunda Amerikan Şelalesi‘nin de panaromik manzarası ile gözler bayram ediyor.
Tur; kişi başı 19.95 dolar ve %13 vergi ekleniyor. Hava şartlarına göre, Nisan-Ekim ayları arasında bilet satışı sabah 7:45’de başlayıp turlar 8:00-19:30 saatleri arasında 15 dk. aralıklarla yapılıyor. Ayrıca sunset cocktail cruise (20:00-21:00 saatleri arası) ve falls illumination cruise (akşam 9:30-10:30 arası) diye turları da var. Yaz dönemi oldukça yoğun olup, gündüz turu için sabah erken saatleri tercih etmenizi tavsiye ederiz. Ve turdan önce yağmurluk verilse de ıslanmaya hazırlıklı olun.
Şelaleleri daha fazla hissetmenizi sağlayacak, yapılması gereken 4 aktivitenin hepsini kapsayan Niagara Falls Adventure Packages Classic biletini almak tek tek almaktan daha uyguna gelecektir. Tekne turu ile birlikte Journey Behind the Falls,White Water Walk, Niagara’s Fury aktivitelerini de kapsayan biletin fiyatı 49.95 dolar ve %13 vergi ekleniyor. Güncel bilgi ve fiyatlar için linki tıklayınız…
Kalış süresi ve zevklere göre aktivite alternatifi çok daha fazla, şelaleleri daha yüksekten görmek için tabii ki helikopter turu var, ama dönmedolap ve skylon kulesi de yeterli gelebilir.
Niagara Skywheel (Niagara Dönmedolap): Hem etrafı hem de Niagara Şelaleleri’ni yüksekten görme şansınız var. Vergisiz yetişkin 10.99, çocuk 6.99 dolar . Sabah 9:00 gece 01:00 arası çalışıyor.
Skylon Tower (Skylon Kulesi): Niagara Şelaleleri’nden 236 metre yükseklikteki kulenin hem içeride hem de dışarıda gözlem alanları var. Giriş ücreti vergisiz 13.55 dolar. Yazın; 8:00-24:00 arası kış dönemi, 9:00-22:00 saatleri arası açık. Kulenin restoranı da var; ama hakkında okuduğumuz yorumlar çok olumlu değildi.
Zamanınız var ve biraz da etrafı gezmek isterseniz; şelalelere araba ile sadece 30 dk. uzaklıktaki Niagara-On-The Lake kasabasına uğramayı unutmayın. 19.yy’dan kalma bu şirin kasabaya kesinlikle gitmenizi tavsiye ederiz. Hem ana caddesi çok hareketli, şirin hem de göl kenarı inanılmaz keyifliydi.
Tam bir şarap cenneti, Ontario‘da şarabın kalbi burasıymış. Şarap deneme turları (wine tasting tour) yapılıyor. Bir iki gün bu güzel sakin kasabada geçirilebilir. Niagara Şelalelesi‘ndeki kalabalıktan sonra burada geçirdiğimiz birkaç saat bile harika geldi.Hatta bir daha gelecek olursak kalmak için bu bölgeyi seçebiliriz ve şelalelerde yapamadığımız aktivitelere de katılırız diye plan yaptık…
Niagara Şelalesi’nde Yeme-İçme
Her bütçeye ve damağa uyacak restoran alternatifi çok fazla. Ekteki web sitesine (www.niagarafallstourism.com/eat) baktığınızda çeşitliliği göreceksiniz .
Yemek yediğimiz Sandstone Grillhouse hakkındaki düşüncelerimiz; Akşam geç saatte yemek yediğimiz için hafif bir şeyler seçmeye çalıştık. Tavuklu Yunan salatası ile filet et yedik ikisi de lezzetliydi. Tavuklu salata CA$17, et CA$33, bira CA$4.25 ve fiyatlara %13 vergi ilave ediliyor. Bahşiş Kanada’da bölgelere göre değişiyor ve vergisiz hesap üzerinden alınıyor, burada oran %18’den başlıyordu. Bahşişi nakit bırakabileceğiniz gibi ödemeyi kartla yapıyorsanız; kredi kartına da ilave ettirebiliyorsunuz. Post makinasını getirdiklerinde bahşiş oranını seçme veya sabit rakam girme şansınız var. Victoria Avenue üzerinde bulunan restoranın web sitesine daha fazla bilgi için göz atabilirsiniz. (www.sandstonegrillhouse.com)
Hamilton bölgesinde kaldığımız otel Homewood Suites by Hilton hakkındaki düşüncelerimiz; Gecesi iki kişi oda kahvaltı 220 dolara kaldık. Otelin tek olumsuz tarafı Niagara Şelalesi‘ne biraz uzak olması, araba ile yaklaşık 50 dakika sürüyor. Otel yeni olduğu için son derece temiz ve personeli ilgiliydi. Otel sanki uzun süreli kalacaklara göre dizayn edilmiş ve odalar studio dairelere benziyordu. Sabah kahvaltısı da iyiydi. Genel olarak otelden mennun kaldık.
Kanada tarafı fotoğraf albümü için linki tıklayabilirsiniz. Niagara Şelalesi Fotoğraflarımız
ABD tarafı fotoğraf albümü için linki tıklayabilirsiniz. Niagara Şelaleleri Fotoğraflarımız
16 Yorum
Merhaba,
Açıklayıcı ve aydınlatıcı paylaşımlarınız için teşekkürlerimi sunarım.
Biz de Haziran ayında Boston tarafından Niagara Şelalesine gitmeyi planlıyoruz. Yeşil kart talihlisiyiz ama eşimin dışında benim ve çocukların kartları henüz gelmedi. Pasaport üzerindeki ABD Göçmen vizesi ile Kanada’ya girilebilir mi?
Teşekkürler,
Cem
Merhaba,
Bu konuda bizim de bilgimiz yok. Kanada konsolosluğuna soracak olursanız daha doğru bilgi alırsınız.
İyi geziler.
Ayfer & Onur
Niagara şelalesi icin belirttiginiz toplu biletleri nerden alabiliriz ? Ayrıca şelale icin cruise nereden kalkıyor? Yani internetten alsak bile cruise ‘ in baslangıcı niagarada nerde kalıyor nereye gitmeliyim tesekkürler
Merhaba Elif,
Güncel turlar ve fiyatları web sayfalarından bulabilirsiniz, https://www.niagaraparks.com/visit-niagara-parks/plan-your-visit/deals-packages-b/?utm_expid=7544428-22.HyLz_yVhQySyUIeewoIytQ.1&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com.tr%2F Bu biletler Kanada tarafı için geçerli.
Online almanız halinde bileti bastırmayı unutmayın. Niagara Parkway üzerindeki Table Rock Welcome Center’da da istediğiniz bilgiyi bulabilirsiniz. Turlar bu bölgeden kalkıyor. Tabelalar ile yönlendiriyorlar. ABD tarafında da parkın olduğu yerden turlar kalkıyor ve yine tabelalar ile yapılmış açıklamaları göreceksiniz. Her iki tarafta da şelalelerin sesine doğru gitmeniz yeterli… Şimdiden keyifli bir gezi olmasını dileriz…
Çok blgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler. Bizde oğlumu okula yerleştirmek için eylül ayında Toronto seyahati yapacağız ve vakit yaratabilir isek bir gün mutlaka Niagara Şelalesine gitmek istiyoruz. Size bir kaç şey sorsam, bu aktivitelerin biletlerini vakit kazanmak adına önceden alabilir miyiz online, bir de hem şelale hem de kasaba gezisini aynı güne sığdırabilir miyiz? Tekrar teşekkürler.
Merhaba Seda Hanım, öncelikle oğlunuza başarılar dileriz.
Online biletler için http://www.niagaraparks.com dan bakabilirsiniz.
Sabahtan Niagara Falls’a geçmeden önce Niagara on the Lake bölgesine uğrayıp burayı biraz dolaşabilirsiniz.Akşam lazer gösterisi oluyor o yüzden şelalerin tarafında olmanızı tavsiye ederiz. Selamlar.
Çok teşekkürler ilginiz için, İstanbul’dan sevgiler…
Rica ederiz. Watson Lake, Kanada’dan sevgiler 🙂
Iguazu Şelaleri yazınızdan sonra bir şelale yazısı daha derken kendimi burada buldum.Fotoğraflar ve tekne turları inanılmaz heyecanlı ve unutulmayan bir seyahat olduğunu gösteriyor 🙂
Muhteşem, yazın gelmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Şelalenin sularının altında ıslanmak müthiş bir deneyim olacak 🙂
Şİmdiden iyi eğlenceler 🙂
Resimler ve yazınız çok güzel..Burayı çok seviyorum gitmiştim yine olsa yine giderim..Okurken yaşar gibi oldum ellerinize sağlık..bende beklerim
http://hayatimyolculuk.blogspot.com.tr/
sevgilerle..
Funda Hanım, yazı ve fotoğraflarımızla sizi anılarınıza götürüp biraz olsun şelalelerin ihtişamını yeniden gözlerinizde canlandırabildiysek ne mutlu. İçten yorumunuz için çok teşekkürler. Sizin bloğunuz da çok güzel, takipteyiz…
Teşekürler..
Anılarımı yeniden yaşadım ama ABD tarafında .. sarı ve mavi yağmurluklar giymiştik 🙂
Mustafa, biz de ABD tarafında 1999 yılında yapmıştık 🙂 Anılar güzel 🙂