Doğu’nun Gizemli Şehri BANGKOK
Doğu’nun Venedik’i diye geçen Tayland’ın başkenti Bangkok‘a, Hong Kong’dan Air Asia havayolları ile rahat bir yolculuk sonrası geldik. Uçumuz yaklaşık 2 saat 45 dakika sürdü ve biletimizi Air Asia’nın kendi web sayfasından tek yön kişi başı 120 dolara aldık.
Ağustos 2011 Döviz Kuru : $1= 30 Baht
Yazımıza, Bangkok’ta gezilecek ve görülecek yerlerden önce hem havaalanı hem de şehir hakkında önceden bilmekte faydalı olacak kısa bilgiler vererek başlamak istiyoruz.
Bangkok Suvarnabhumi Havaalanı ve Ulaşım
Tayland, T.C. pasaportlulardan vize istemediği için, gümrük geçişimiz kolay ve sorunsuz oldu. Uçakta birbirine bitişik hem giriş bilgilerinizi hem de çıkış bilgilerinizi içeren bir form veriliyor, gümrükte bu formun giriş için olanını alıp çıkışta kullanılacak olan kısım pasaportunuza zımbalanıyor. Fazla beklemeden bavullarımızı alıp çıkışa yöneldik. Bangkok’dan ayrılırken de işlemler hızlı ve gümrük geçişi sorunsuzdu. Yaklaşık tüm işlemler 20-25 dakika kadar sürdü. Gümrük geçişinden sonra kafeterya, restoran ve duty free mağazaları var. Havaalanında yemek seçenekleri çok fazla değil. Hem pasaport kontrolünden sonra hem de havaalanı içinde Starbucks var. Yazılarımızı okuyanlar Starbucks düşkünü olduğumuzu düşünebilir ama düşkünlükten çok, temiz olması ve her zaman atıştırmalık bir şeyler bulabildiğimizden Asya gezimiz boyunca tercihlerimiz arasında oldu.
Havaalanında bavul emanet servisi var. Gidiş bölümünde 4. Katta P veya Q bölümlerinin arka tarafında bavul emanet ofisini bulabilirsiniz. 24 saati 100 Baht ve ödemeyi bavullarınızı alırken yapıyorsunuz. Görevli pasaportunuza bakıp, bir form dolduruyor ve kopyasını size veriyor. Biz Kamboçya’ya geçerken sırt çantamızı 2 günlüğüne bıraktık ve sorunsuz bir şekilde aldık. Eğer Tayland’da kalmadan tekrar uçacaksanız ve gümrükten geçmeniz gerekiyorsa girişte verilen formdaki kalınacak yer bölümüne ‘transit’ yazmanızı istiyorlar.
Havaalanından, şehir içine hızlı tren var. Bir kişi tek yön fiyatı 90 Baht, gidiş-dönüş bilet alırsanız 160 Baht. Normalde tek yön 150 Bahtmış ancak bizim olduğumuz dönemde indirim yapmışlardı. Tren çok rahat ve kullanışlı. Havalanından ayrıca Bangkok şehir içine Airport Express Otobüslerde varmış ve 150 baht. Bu konuda detaylı bilgimiz yok.
Sukhumvit’de kaldığımız otelden havaalanına taksi ile sabit fiyat pazarlıkla 400 Bahta gittik. Maalesef otel bu konuda yardımcı olmadığı için sabahın köründe taksici ile biraz tartışmalı bir pazarlık da olsa ancak 400 Bahta anlaşabildik. Pazar sabahı saat 5:45’de otelden ayrıldık ve 20 dakikada havaalanına geldik. Yol boştu ancak sokaklar hareketliydi.
Khao San bölgesinden havaalanına birçok turizm firması minibüs servisi yapıyor ve ücreti 120 Baht. Bizim otel Sukhumvit bölgesinde olduğu için bu servisi kullanamadık.
İlk dikkatimizi çekenler: Size nereli olduğunuzun sorulması ile başlayan muhabbetler sonunda genellikle şu tur var bu tur var şeklinde devam ediyor. Sokakta özellikle takılan olur ve konuşmak istemiyorsanız cevap verip vakit kaybetmeyin. Tuk-tukçularla mutlaka pazarlık yapın. İlk söyledikleri rakamın yarısına mutlaka düşüyorlar. Ayrıca, eğer alışveriş yapmak istemiyorsanız sizi alışveriş yerlerine götürmemeleri konusunda mutlaka konuşun ve baştan anlaşın. Taksiciler ve tuk-tukçular kene gibi yapışıyorlar, kolay kolay vazgeçmiyorlar. Bazen görevli gibi gözüken kişiler aslında değiller. Bilgi almak isterseniz sizi yanıltabilirler. Bizim başımıza Grand Palace’ı ziyaretimiz sırasında geldi. Grand Palace’ın etrafındayken bir görevli (kıyafetinden öyle olduğunu sandık) yanımıza geldi ve saat 2’ye kadar sarayın turistlere açık olmadığını içeride tören yapıldığını ve o saate kadar tuk-tuk ile diğer görülecek yerlere gitmemizi, ayrıca bir mağazada yılın en büyük indirimin olduğunu tuk-tukçunun bizi oraya da götürebileceğini anlatıp hemen tuk-tuk bile çağırdı. Bu tür durumlarda gideceğiniz yerin girişine gidip gişedeki görevlilere sorun. Bunları bize söyleyen kişi birkaç saat sonra ortalıktan yok olmuştu. Buna benzer olayı Ayahutthaya gezimiz sırasında tren istasyonunda yaşadık. Normal halkı çok fazla konuşmasa da bir şeyler sorduğunuzda yardımcı olmaya çalışıyorlar. Çin ile karşılaştırdığımız zaman çok daha saygılılar, yolda ve metroda kesinlikle daha çok özen gösteriyorlar.
Bangkok Şehir İçi Ulaşım
Bangkok’ta taksiler 35 Bahta açılıyor, bekleme süresinde 2 Baht ve her 200 metrede 2 Baht artıyor. Bu arada taksiciler aldatmak için ellerinden geleni yapıyor. Bilmediğiniz zaman kesinlikle kazıklanabilirsiniz. Gündüz trafik yüzünden taksiyi kullanmak çok akıllıca değil. Havalanından kaldığımız otele gelmek için hızlı tren ile “Phaya Thai” istasyonuna geldik. Oradan otele metro ile ulaşım yerine bavullarımızdan ve Onur’un boyun ağrılarından dolayı taksiyi kullandık. Mesafe çok kısa olduğu halde taksici trafik var diyerek paralı yoldan gitti ve yolu uzatarak özellikle trafiğin yoğun olduğu yerleri seçerek, bekleyerek 175 Baht’a otelimize getirdi. Normalde 50-60 Baht’lik yola 175 Baht ödeyerek ilk kazığımızı taksici arkadaştan yemiş olduk.
Hava treni (BTS Sky Train) çok kullanışlı ve kolay. 4-5 duraklık mesafeler yaklaşık 25-30 Baht kadar. Günlük sınırsız kart alırsanız 120 Baht. Durak araları çok uzun değil. Metro hatları da (MRT) çok fazla bölgeyi kapsamıyor ancak çok kolay ve kullanışlı. Görevliler ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyor.
Tuk-tukçular ile pazarlık yaparsanız taksiden daha avantajlı olabilir. Ancak istemiyorsanız alışveriş yerlerine götürmeyecekleri konusunda baştan anlaşın.
Nehir üzerinde botlar çalışıyor ve gittiği bölgeye göre fiyatı değişiyor. Central Pier’den Grand Palace arası lokal botlar 15 Baht. Bir de özel bir firmanın çalıştırdığı botlar var. Onlar bu mesafeyi 30 Bahta gidiyor ama daha konforlu. Günlük sınırsız seyahati de 150 Bahta alabiliyorsunuz. Bu özel botlar saat 10:00 ile 16:00 arası çalışıyor. Biz günlük almadık çünkü vaktimizin çoğunu Grand Palace ve civarındaki tapınakları gezerek geçirdik. Limanda birilerine soru sorduğunuz zaman hemen bir şeyler satmak istiyorlar. Tavsiyemiz botların yanaştığı yere kadar gitmeniz. Görevliler nereye gitmek istediğinizi sorup ona göre yönlendiriyorlar. Central Pier’e, hava treninin Silom hattını kullanarak “Saphan Taksin” istasyonunda inip ulaşabilirsiniz.
Bangkok Gezilecek Yerler
Bangkok’da gezilecek yerlerin başında gelen Büyük Saray, tapınaklar ve budalar hakkında detaylı bilgilere wikipedia veya diğer kaynaklardan ulaşabileceğiniz için çok fazla detaylara yer vermemeye çalıştık.
Siam Square: Alışveriş, restoran ve kafeteryalar var. Siam Center alışveriş merkezinin en üst katında çok güzel restoranlar var. Fiyatları genelde fiks menü ve uygun.
Khao San Caddesi: Biz Altın Buda’dan Khao San caddesine 80 Baht’a tuk-tuk ile gittik. 150 Bahttan açtı ve 80’e anlaştık. Khao San caddesi turizm merkezi gibi olmuş. Cadde sağlı sollu otel, guest house, hostel, restoranlar, kafeler, hediyelik eşya satan dükkanlar, masaj salonları ve turizm acentaları ile dolu. Yapmak istediğiniz turları kesinlikle kolayca burada ayarlayabilirsiniz. Tam backpacker cenneti diyebiliriz. Sokakta olan yemeklerden, fast food zincirlerine kadar her şey var. Burger King’de tavuk menu 185 Baht. Hediyelik eşya fiyatları da mağazadan mağazaya değişiyor, mutlaka pazarlık edin. Almadığınız zaman genelde arkanızdan siz ne kadar verirsiniz diye soruyorlar. Cadde, Grand Palace’dan yaklaşık 10-15 dakika yürüme mesafesinde aynı şekilde Pirra Arthtit iskelesine 10-15 dakikada yürüyebilirsiniz. Gecesi çok hareketli oluyormuş. Bir daha Bangkok’a gelirsek bu civarda kalmayı planlıyoruz.
Silom Bölgesi: Biz maalesef inanılmaz kötü bir yağmura yakalandık ve dolaşamadık. Zamanımızın çoğunu bir kafede çay kahve içip yağmurun azalmasını bekleyerek geçirdik. Biz ayrılırken gece pazarı kuruluyordu. Kapalı alışveriş merkezi var. İçinde restoran ve kafeteryalar var. (BTS Silom hattı – Sala Daeng istasyonu)
Grand Palace (Büyük Saray): Sarayı dolaşmak için yaklaşık 2-3 saat yeterli ama ilginize göre süre uzayabilir. Saraya giriş için şart koşulan kıyafet kuralları katı. Girişte eğer kıyafetiniz uygun değilse gezmeye uygun kıyafetleri kiralayabiliyorsunuz. Biz uzun kollu tişört ve pantolon ile geldiğimiz için sorun yaşamadık. Saraydaki yapıların her biri çok etkileyici. İlk izlenimler bölümünde anlattığımız gibi eğer size Sarayın etrafında şu anda kapalı derlerse sakın inanmayın ve Sarayın gişesine ilerleyin. Sarayın girişinde isterseniz otomatik rehberlik hizmeti veren cihazlardan kiralayabilirsiniz. Saray sabah 08:30 ile 16:00 arası açık. 15:30’da bilet satışı bitiyor. Giriş ücreti 400 Baht. (Bizden sonra 500 Baht olduğunu okuduk)
Wat Pho (Yatan Buda): Hem Buda’nın yattığı bina hem de diğer binalar gerçekten çok etkileyici ve güzeller. Saraydan yürüyerek en fazla 10 dakika sürüyor. Tha Tie iskelesinden yürüyerek de yaklaşık 5-10 dakika arası uzaklıkta. Giriş ücreti 50 Baht.
Wat Arun: Tapınağın kendisi ve üzerindeki motifler gerçekten çok etkileyici. Üst katlara çıkabiliyorsunuz. Merdivenleri biraz dik olsa da çıkmanızı tavsiye ederiz. Tapınağın üst katlarından manzara süper, fotoğraf çekmek için ideal yerlerin başında geliyor. Bizce görsel olarak en güzel Budist tapınaklarından biri. Tha Tie iskelesinden botlarla (3 Baht) Wat Arun’un olduğu iskeleye geçebilirsiniz. Giriş ücreti 50 Baht.
Wat Traimit (Altın Buda): Dünyadaki en büyük Altın Buda ve ağırlığı 5,5 tonmuş. Sadece Buda’yı görmek isterseniz 40 Baht. Eğer sergiyi de ziyaret etmek isterseniz ekstra 100 Baht giriş ücreti var.
Wat İndharavihan (Ayakta Buda): Tapınakta oldukça yoğun turist kalabalığı vardı. Bize inanılmaz etkileyici gelmedi ama yine de güzel. Eğer vaktiniz varsa gidebilirsiniz. Giriş ücretsiz.
Bangkok Tapınak Gezi sırası için tavsiye: Saray ve üstteki 4 tapınağı gezmek için bizce en güzel plan şöyle olabilir: Sabahtan Saray gezilebilir, Saray çıkışında tuk-tuk ile anlaşıp Wat Arun hariç 3 tapınak dolaşılabilir. Tuk-tuk ile önce Wat Pho’ya gelebilir ve Wat Arun’a da buradaki Tha Tie iskelesinden bot ile ulaşabilirsiniz. Pazarlık ile tuk-tuk ücretini 40-50 Baht civarına anlaşabileceğinizi tahmin ediyoruz.
Nehir turları: Chao Phraya River Express ile turlar yaklaşık 1,5 saat kadar sürüyormuş. Biz tümünü dolaşamadık. Nehir boyunca fakirinden zenginine farklı yaşam alanlarının arasında, renkli binalar ve botlar eşliğinde keyifli bir gezi oluyor.
Chinatown: Bangkok’a Çin’den gelince bizim çok da ilgimizi çekmedi. Ama ilk defa görecekler için farklı bir deneyim olabilir.
Yüzen markete, Kwai köprüsüne gitmeye vaktimiz olmadığı için bir dahaki sefere bırakıyoruz. National Museum, Tayland’ın geleneksel sanat eserlerini barındıran Asya’nın büyük müzelerinden biri ve Pazartesi- Salı günleri kapalıymış.
Bangkok Yeme-İçme gittiğimiz restoran ve kafeler
Starbucks: Hemen hemen her yerde Starbucks var. Orta boy kahve 85 Baht, bagel sandviç 75 Baht.
Hard Rock Café: Siam Square BTS istasyonuna çok yakın. Amerika ile fiyatları karşılaştırınca yaklaşık aynıydı. Saat akşam 7’ye kadar lokal biralarında %50 indirim vardı. İki ana yemek, 4 bira ve servis ücreti toplam 1160 Baht ödedik. Shinga birasının içimi gayet rahat ve hafif. Bildiğimiz ve arkadaşlarımız tarafından daha önce denenmiş olduğu için başka bir yer aramadık ve akşam yemeklerimizi burada yedik.
Siam Square’de Siam Center’ın en üst katında alternatif restoranlar bulabilirsiniz. Özellikle birkaç tanesi güzel duruyordu, denemek için vaktimiz kalmamıştı.
Sokak satıcılarını hatırlatmaya bile gerek yok, her yerde günün her saati tezgahlarına denk geliniyor. Daha uygun rakamlara çeşit çeşit meyvelerinden lokal yemeklerine kadar deneyebilirsiniz.
Bangkok’ta hediyelik eşya almak isterseniz, neredeyse her yerde denk geleceğinizden emin olabilirsiniz.
Bangkok’ta Kaldığımız Otel hakkındaki düşüncelerimiz
Park Plaza Sukhumvit Oteli: Gecesi vergi dahil iki kişi yaklaşık 90 dolardan kaldık. Otelin hemen karşısındaki Exchange Tower binasının içinde Starbucks var. Kahvaltılık bir şeyler bulabilirsiniz. Bölgede çok yapacak bir şey yok. Diğer bölgeleri gezdikten sonra buradaki otel fiyatlarının biraz yüksek olduğunu fark ettik. Tabii ki diğer otellerin içlerini görmediğimizden oda kaliteleri nasıldır bilmiyoruz. Yiyecek konusunda Sky tren ile Siam Meydanı’na gitmenizi tavsiye ederiz, bu bölgede çok fazla çeşit bulabilirsiniz. Check-in sırasında depozit istiyorlar biz kredi kartımız yerine dolar olarak nakit verdik. Check-out esnasında verdiğimiz depoziti iade ettiler.
Kötü tarafları : Otelin herhangi bir kötü tarafı yok. Sadece bazı servislerini biraz daha iyi yapsalar kalanlara daha fazla yardımcı olabilirler. Mesela ulaşım konusunda taksiden başka hiç bir açıklama yardımları olmadı. Herhangi bir yere nasıl gidebilirim diye sorduğunuzda daha güvenilir diyerek taksiye yönlendiriyorlar. Bangkok’dan bir saat uzaktaki eski başkent Ayutthaya’ya nasıl gideriz diye sorduğumuzda aldığımız cevap; size hemen taksi ayarlayalım oldu. Lokal insanların kulandığı minibüsleri sorduğumuzda rahat edemezsiniz dediler. Ancak gidişimizi minibüs ile yaptık ve gayet memnun kaldık. Anlaşmalı bir taksi ile de çalışmadıkları için herhangi bir yere giderken pazarlık yine size düşüyor.
İyi tarafları : Otelin odası geniş ve çok temiz. Banyosu da büyük ve çok temizdi. Oda da emanet kutusu var. Odalarda kablosuz internet erişimi ücretsiz. Günde iki kez odaya temizlik için uğruyorlar. Oda içinde buzdolabının dışında her gün iki adet ücretsiz su bırakıyorlar. Mini bar var ve fiyatlar makul. Otel Sukhumvit metro istasyonu ile Ashok hava treni istasyonlarına yürüyerek 5 dakika mesafede. Her iki istasyonun yeri aynı.
BANGKOK fotoğraf albümümüz için linki tıklayabilirsiniz. Fotoğraflarımız
Grand Palace fotoğraf albümümüz için linki tıklayabilirsiniz. Grand Palace Fotoğraflarımız
THY’den Bayram Sürprizi
Keşke hiç bitmese dediğimiz bir gezinin sonuna daha gelmiş ve 24 günlük Asya gezimizin geriye dönüşünü de Bangkok’tan yapacaktık. Aslında bizim için gezi henüz bitmemişti, Atlanta’daki evimiz yerine Türkiye gezisi sıradaydı. Önceliğimiz aileler ve dostlarla özlem giderme olsa da geziye devamdı. Biletimizi THY’den almıştık. Check-in sırası bize geldiğinde görevlinin yan yana yer olmadığını söylemesi biraz canımızı sıkmıştı. 10 saat ayrı ayrı yolculuk etmek keyifli olmasa da yapacak bir şey yoktu. Görevli elinden geldğince yardımcı olmaya çalışmış ve uçağa binmeden önce koltuk numaralarımızı vereceklerini söyleyip bizim biniş kartlarımızı numarasız vermişti.
Uçağa biniş başlamış biz son dakika koltuk nuımaralı biniş kartlarımızı alıp çok dikkatli bakmadan uçağın kapısına gittik. Biletimiz ekonomik bilet olunca içgüdüsel olarak kapıdan direkt sağa doğru yöneldik. Hostesin koltuk numaralarını kontrol etmesi üzerine bizi sola yönlendirmesi ve bizim şaşkınlığımız inanılmazdı. Koltuklarımıza oturana kadar business sınıfa yükseltildiğimizi anlamamıştık 🙂 Açıkcası 24 günlük tatlı koşturmacanın üzerine ve üstüne bir o kadar hızlı geçecek Türkiye öncesi 10 saatlik dinlenmeli rahat bir uçuş ilaç gibi gelecekti. O gün Türkiye’de Ramazan Bayramı başlamış ve bu sürpriz bize bayram hediyesi olmuştu. Bangkok’taki personele ve THY’ye ne kadar teşekkür etsek azdır…
Bangkok Tavsiyeler
- Tapınak girişlerinde özellikle dua edilen bölümlerin önünde ayakkabılar çıkarılıyor.
- Grand Palace ve bazı tapınaklarda bayanlar için pantalon veya uzun etek ve uzun kollu giyecek, erkeklerin de uzun pantalon ve kollu tişört giyinmeleri isteniyor. Yanınızda yoksa girişte bacakları, kolları kapatacak şekilde örtülerden kiralayabiliyorsunuz. Ayrıca çorapsız sandalet, terlik tarzı açık ayakkabılara da izin verilmidiğini okumuştuk. Çoraplı olursa serbest 🙂
- Ayutthaya’ya mutlaka gidip bir gününüzü geçirin, kesinlikle memnun kalacaksınız. Detaylı bilgi için Ayutthaya yazımızı okuyabilirsiniz. Tren, minibüs veya turla gidebilirsiniz.
- Bankalar hafta içi genelde saat 18:00 gibi kapanıyor ancak 20:00’e kadar açık bankalar da var. National Stadium BTS istasyonunda para bozdurma bürosu var. Hard Rock Café’ye hemen dik gelen caddede bir banka akşam saat 20:00’e kadar açık.
- “Boots Pharmacy” genelde her yerde var ve her türlü eczane ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
- Geceleri çok elektrik kesintisi oluyordu, belki şimdi daha iyidir.
5 Yorum
Yazıya bayıldım. Özellikle fotoğraflar. Ayaklarınıza yüreğinize sağlık. Benim de nicedir Bangkok planlarım var ancak işten dolayı henüz vakit sorununu çözmüş değilim. Umarım en kısa sürede oraları adımlayacağım. Bu arada http://www.corabidelikadam.com benim seyahat bloğum. Hikayeler için beklerim;)
Çok teşekkürler..Hikayelerini de takip edeceğiz
Garip bir şekilde insanı içine alan, büyüleyen, şaşırtan ve kolay kolay bırakmayan kocaman şehir.
Grand Palace’ın önünde sizin yaşadığınız gibi yanıltıcı bilgilerin verildiğini bir yazıda daha okumuştum. Yazınızda bütün detay bilgiler var, çok teşekkürler. Ayrıca hemen hemen bütün yazılarınızın altına koyduğunuz tavsiyeler bölümü çok faydalı olmuş.
Çok teşekkür ederiz. Deneyimlediğimiz önemli bilgilere tavsiyeler bölümünde yer vermeye çalışıyoruz. Aynı fikirde olduğunuza sevindik. Maalesef Bangkok’ta kandırılmamak için biraz dikkat etmekte fayda var.