"Enter"a basıp içeriğe geçin

ABD ile Türkiye Sürüş Farklılıkları

ABD ile Türkiye Sürüş Farklılıkları

Nerede olursak olalım yolda olmak başlı başına keyifli olsa da, ülkesine göre trafik kurallarının ve motosiklet kültürünün değişiklik göstereceğini unutmayıp yolculuk ettiğimiz ülkenin kuralları hakkında önceden az da olsa bilgi sahibi olmanın faydası olacaktır. Bu yazımızın ABD’de motosiklet gezisi planlayanlar için faydalı olmasını umuyoruz.

Türkiye’de uzun süre motosiklet kullanmadığımız için ABD ile farklılıkları hakkında yorum yapabilmek çok kolay değil, ancak izine geldiğimiz kısa sürelerdeki gözlemlerimize dayanarak ve motosikletli arkadaşlarımızdan dinlediğimiz kadarıyla karşılaştıracağız.

ABD’de ehliyet almak kolay mı?

Öncelikle ABD’de ehliyet almanın detaylarına biraz değinmek isitiyoruz. Ehliyet alabilmek için yazılı ve direksiyon sınavlarını geçmeniz gerekiyor. Yazılı sınavı geçtiğinizde, eyaletine göre kurallar farklılık gösterebilir, belli bir cc’ye kadar olan motosikletleti otoyollara çıkmadan kullanabiliyorsunuz. Direksiyon sınavında; vites büyültme, küçültme, frenleme, tehlike anında ani sağa veya sola yatarak duruş, kısa bir alanda 8 çizmek, dar alanda manevralar gibi belirlenmiş temel hareketleri yapmak zorundasınız. Bu hareketleri yaparken göstermiş olduğunuz performansa göre geçer not alırsanız ehliyetinize kavuşabiliyorsunuz. Eğer kursa gitmek isterseniz de genelde iki hafta sonu olan hem teknik hem de sürüş eğitimlerine katılmanız gerekiyor. Kursun sonunda ise direksiyon sınavına katılıyorsunuz. Eğer geçerseniz yazılı sınava da girerek ehliyete hak kazanabiliyorsunuz. Eğitimlerin gayet ciddi olduğunu, eğitmenlerin de yapılan hatalarda kesinlikle affetmediklerini belirtelim. Ayrıca bu tarz eğitimleri de motosiklet kullanım tekniklerini anlamak ve deneyimlemek için gerekli buluyoruz. Türkiye’de motosiklet ehliyeti almanın prosedürlerini bilemediğimiz için karşılaştırma yorumunu size bırakıyoruz.

ABD’de, kışı sert geçen Kuzey eyaletleri haricinde motosiklet kullanımının genel olarak yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Yılın hemen hemen her ayı özellikle kışı ılık olan Güney eyaletlerinde motosiklet kullananları görebilirsiniz. Son yıllarda benzin fiyatlarındaki dalgalanma ile motorcuların sayısında da artış var. Türkiye’de çok denk gelmesek de 3 tekerlekli motosiklet modelleri ABD’de oldukça yaygın. Özellikle yaşı ilerlemiş veya sağlık sorunları olan motosiklet sürücüleri, 3 tekerlekli modelleri kullanımın rahatlığından dolayı tercih ediyor. Yaş kesinlikle motosiklet tutkusu olanlar için sınırlayıcı bir etken değil. Yollarda 70-80 yaşlarında ama bir o kadar zinde motorculara denk geliyoruz. Onları gördükçe bizim de şevkimiz daha da artıyor. Hele sohbet ederken aldığımız pozitif enerjileri hiç bir şeye değişilmez.

DSC04902

Trafikte, motosiklet kullanıcılarının da kurallara araba sürücüleri gibi uyması gerekmektedir. Arabalar için geçerli olan yasal düzenlemeler neyse motosikletliler için de aynıdır. Bu konuda herhangi bir taviz söz konusu değildir. Türkiye’de sanki biraz daha esnek duruyor. Örneğin; İstanbul’da trafik sıkıştığı zaman yaya kaldırımına çıkarak giden veya trafik ışıklarında yayalar ile birlikte geçen motosikletli ile birçok defa karşılaştık. ABD’de böyle bir durum söz konusu olamaz. Yolların geniş olması bir avantaj ve bazı eyaletler motosikletlilerin arabaların arasından yol almasına izin verir. (Örnek; California eyaleti) Motosikletler için ayrılmış park yerleri birçok yerde vardır dolayısı ile kaldırıma park etmenize izin verilmez. Birçok şehirde trafiği haifiletmek için bazı şeritler arabada iki kişi veya üstünde olmanız halinde kullanılmasına izin verilir. Bu şeritleri motosikletlerin de kullanması serbesttir. Güzel bir uygulama diyebiliriz. Emniyet şeridini ise genel olarak kullanmak yasaktır, bazı şehirlerde trafiğin çok yoğun olduğu otobanlarda özel uygulamalar yapılabiliyor.

Kask kullanımı; bazı eyaletlerde şart iken bazılarında belli bir hız sınırı altında şart olmayabilir veya otoyolda gitmediğiniz sürece yine kask takmayabilirsiniz. Bizim karşılaştığımız güzel bir örnek: 5-6 günlük bir gezimizde ara yollardan ilerlerken Florida eyaletini geçip Alabama eyaletine girdiğimiz sırada yaşadık. Florida eyaletinde kask takma zorunluluğu bazı şartlar hariç yok. Alabama eyaletinde ilerlerken arkamızdan gelen polis arabası önümüzde kaskını takmamış olan arkadaşımızı durdurarak kaskını takması gerektiği uyarısını yaptı. Kaskı takıp yola çıkana kadar da bekledi. Böylece Alabama eyaletinde motosiklet kullanırken kask takmanın zorunlu olduğunu da öğrenmiş olduk 🙂 Ülkemizde de maalesef kask takmayan çok fazla motorcu görüyoruz. Kendi can güvenliğimiz için kask takmanın önemini unutmamalıyız.

Araba sürücüleri, motosikletlilere karşı daha duyarlıdır. Birçok sürücüsünün de motosikletinize en az 4-5 metre mesafe bırakarak durması normaldir. Her ne kadar istisnalar arada çıksa da araba sürücüleri dikkat ederler. Otoyolda ise önünüzdeki aracın sizi gördüğünden mutlaka emin olun ki size zarar verebilecek bir hareketten kaçınabilsinler. Sizin yaklaştığınızı gördüklerinde mutlaka yol vereceklerdir. Eğer ters bir harekette bulunan olursa emin olun ki sizi fark etmediğindendir ve fark etmeyene denk gelme olasılığınız olduğu aklınızda bulunsun. Özellikle tır sürücülerine dikkat etmekte fayda var. Kavşaklara geldiğinizde öncelik hakkı onlarda olsa bile size yol veren birçok sürücü ile karşılaşmanız sürpriz olmasın. Otoyollarda motosikletlilere dikkat edin levhalarını da sıklıkla göreceksiniz. Herhalde bu trafik bölümü için özellikle İstanbul ile karşılaştırma yapmaya gerek bile yok diye düşünüyoruz. Bizde araçların; yayalara, motosiklet ve bisiklet kullananlara karşı saygısızlığını konuşmaya bile gerek yok.  Ayrıca neredeyse hiç korna sesi duymayabilirsiniz.

Doğa ile bütünleşeceğiniz öyle muhteşem yollar var ki ticari araçların girmesi ve belli hızın üstü yasak olduğu için bisiklet ve motosiklet sürücülerinin de uğrak yeri olmuşlar.  O yüzden dağ yollarında bisiklet sürücüleri ile yolları paylaşmayı unutmayalım. Geyik, puma, timsah çıkabilir, kablumbağa karşıdan karşıya geçiyor, vs. levhaları ne kadar doğal ortamda  yolculuk yaptığınızı anlatmaya yetecektir. Ormanın içinde hadi ne alakası var diyebileceğiniz okul servis otobüsü çıkabilir levhaları da sürpriz olmasın. En olmadık yerlerde yaşam alanları ile karşılabilirsiniz. Kışın ağaçların yapraklarını dökmesi ile bazı yerlerde yaşam alanlarının olduğunu ancak fark edebiliyoruz.

Özellikle motorcuların gittiği mekânlara ise ülkenin birçok yerinde denk gelebilirsiniz. Bu mekânlardaki sohbetlere ise doyum olmuyor.

Loveless cafe
Natchez Trace Parkway, Tennessee – ABD ile Türkiye Sürüş Farklılıkları

Geçenlerde okuduğumuz bir söz çok hoşumuza gitti ve sizlerle de paylaşmak istedik. “Dört teker bedenimizi, iki teker ruhumuzu taşır” bizi ne güzel özetlemiş…

Bütün yıl boyunca yaptığımız gezilerimizin hiç birinde büyük bir motosiklet kazasına denk gelmemiş olmamız da ayrıca sevindirici.  Hepimize güvenli sürüşler…

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir