Tangonun Kalbi Buenos Aires
Buenos Aires, Arjantin’in başkenti ve São Paulo‘dan sonra Güney Amerika’nın ikinci büyük şehridir. Güzel havalar anlamına gelen Buenos Aires’in havası her daim iyi midir bilmeyiz ama şehir olarak güzel olduğunu söyleyebiliriz. Arjantin, T.C. pasaportuna vize istememektedir.
İlk gidişimizde, Iguazu Falls’dan yurtiçi uçtuğumuz için gümrük işlemlerine girmedik. Bavullarımızı alıp, direkt dışarıya çıktık. Havaalanındaki ekranlarda taksi ücretleri hakkında bilgi geçiyor. Kapıdan çıkar çıkmaz bir taksi ayarlarsanız, taksimetreyi çalıştırmayıp sabit fiyat söylüyorlar ve normalden biraz daha pahalıya götürüyorlar. Buenos Aires’te iki havaalanı var, uluslararası uçuşların yapıldığı havaalanı Ezeiza (EZE). Aeroparque havaalanından ise ülke içi uçuşlar yapılıyor.
Not: Yaptığımız bu ilk gezimizden sonra Haziran 2017’de motosikletle tekrar bu çok sevdiğimiz şehre gelme fırsatımız oldu. Yazının sonunda güncellemelere yer verdik… Ayrıca yazının içinde de değişiklik varsa güncellemeleri ve ilaveler yaptık.
Buenos Aires Ulaşım
İstanbul’dan Buenos Aires’e THY’nın direkt uçuşu var ama önce São Paulo-Brezilya’da durup yolcu indirdiği bilgisi aklınızda bulunsun…
Buenos Aires Ezeiza havaalanı şehir içi ulaşım:
Taksilere alternatif servisler var ve taksiye göre daha ucuz. Özellikle bir veya iki kişiyseniz servis daha uyguna gelecektir.Minibus veya Aerobus firmaları çalışıyor. (Aerobus çalışmıyor galiba) Yalnız akşam ve sabah erken saatlerde servisleri yok. Bagaja da kişi gibi ekstra ücret alıyorlar. İkinci gidişimizde kullandık. Kişi başı 5 USD ödedik. Havaalanına giderken trafiği hesaba katmayı unutmayın…
Tarife ve güncel fiyatlar için Minibus firmasının web sayfasına Tık Tık…
Ayrıca Plaza de Mayo’ya giden 8 numaralı otobüs de daha konforsuz ve uzun bir yolculuk olsa da çok daha ucuza gelecek bir alternatif olabilir. Otobüs seçenekleri var ama detaylarını bilmiyoruz.
Metro ve otobüs : Şehri çok rahatlıkla toplu taşıma araçları ile gezebilirsiniz. Metro ve otobüslerde bizdeki gibi kartlı sisteme geçilmiş. İsmi SUBE card (La tarjeta SUBE) ve indirimli binebiliyorsunuz. Özellikle birkaç günden fazla kalacaksınız bu kartı alıp doldurmanızı tavsiye ederiz. Gazete bayileri veya marketlerin önlerinde makinaları oluyor.
Metroda güvenlik sorunu yaşamadık.
Pazartesi-Cumartesi 05:00-22:15 , Pazar 08:00-22:15 arası çalışıyor.
Retiro-Tigre arası tren : 2.70 pezo. (2009 yılı)
Buenos Aires Bus (City Tour Bus) : 24 saat 50 pezo (13 USD), 48 saat 60 pezo. Tabii bunlar 2009 yılı fiyatı ve iyi ki binmişiz. 2017 yılında 24 saatlik fiyatının kişi başı 490 pezo (41 USD) olduğunu görünce gözlerimiz yerinden çıktı… Bu firma Hop-On Hop-Off firmasından farklı ve fiyatı biraz daha uygun… Yine de binmeyi düşünecek olursanız güncel fiyatlar ve rezervasyon için linki tıklayınız. Tık Tık…
Delta Turu : 1,5 saat 40 pezo. (2009 yılı) Fiyatlar bu kadar artınca 2017 yılında tekrar gidelim diye düşünmedik.
Taksilerin önünde sarı “libre” yazısı boş olduklarını gösteriyor. Taksimetresi olmayan taksilere binmeyin, sabit fiyata ve pahalıya götürüyorlar.
Buenos Aires Gezilecek Yerler
Buenos Aires‘in sokaklarını yürüyerek gezmekten ilk gelişimizde büyük keyif almıştık. İkinci gelişimizde de yine toplu taşıma ve yürümeyi tercih ettik. Aradan 7,5 yıl geçmiş olsa da hemen hemen her yer aynı. Sadece tadilatta olan yerler bitmiş veya yenileri başlamış 🙂 Şehri dediğimiz gibi gezmenin en güzel yolu yürüyerek dolaşmak ve birkaç farklı rotaya düzenlenen ücretsiz rehberli Buenos Aires şehir yürüyüş turları var. İngilizce veya İspanyolca rehber eşliğinde gezmek isterseniz bu turlara katılmanızı tavsiye ederiz. Tur hakkında bilgi için linki tıklayınız. Tık Tık…
Dokuz Temmuz Bulvarı, Obelisk ve Teatro Colón
Dokuz Temmuz Bulvarı, 18 şeridi ve 127 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş bulvarı sıfatını taşıyor. Bulvarın tam ortasında bizim Dikilitaş’a benzeyen dev bir obelisk bulunuyor. Obelisk anıtı (Obelisco de Buenos Aires), şehrin 400. kuruluş yıldönümü anısına 1936 yılında inşa edilmiş.
Teatro Colón
Meşhur opera binası Latin Amerika’daki operaların en iyisi ve en güzel akustiğe sahip olanı kabul ediliyor. İlk gidişimizde maalesef tadilattaydı… İkinci gidişimizde de performanslardan birini izlemeden neredeyse bir bilet fiyatına sadece binayı gezmek pek cazip gelmedi. Her gün 9:0-17.00 arası her 15 dakikada bir rehberli turlar düzenleniyor. 50 dakika süren turun fiyatı 250 pezo (yaklaşık 15 USD). Güncel bilgiler ve fiyatlar için web sayfasına Tık Tık…
Plaza De Mayo
25 Mayıs 1810 devriminden sonra Cumhuriyet rejimiyle yönetilmeye başlayan Arjantin’de tarihin başladığı meydan. Siyasi yaşamın merkezi olmuş ve bütün önemli binalar çevresinde yer almaktadır. Meydanda “Casa Rosada-Pembe Ev” olarak da bilinen hükümet binası, Metropolitan Katedrali, sömürge döneminde İspanyol valisine ait olan Cabildo binası ve kongre binası bulunuyor. Ortada yer alan Pirámide de Mayo anıtında ise “Gracias Madres-Annelere Teşekkür’ yazıyor. Cunta döneminde kaybolan çocukları için her Perşembe günü burada toplanıp ağıt yakan annelere ithafen dikilmiş olduğunu okumuştuk.
Hükümet binası (Casa Rosada-Pembe Ev) İspanyolca veya İngilizce rehber eşliğinde grup olarak ücretszi gezilebiliyor. İkinci gidişimizde Özlem ve Hidayet ile birlikte gezdik… Tur saatleri ve rezervasyon için linki tıklayınız. Tık Tık… Yanınızda kimlik götürmeyi unutmayın kapıda kontrol ediliyor.
Florida Caddesi
Sadece yayalara ayrılmış olan cadde, şehrin en hareketli yerlerinden biri. Cadde boyunca her tür mağaza, restoranlar ve kafeler sıralanmış. En bilinen alışveriş merkezlerinden biri olan Galerias Pacifico da bu caddede yer alıyor. Caddede tango yapanları seyredebilirsiniz, yerlerde kurulmuş olan tezgahlarda hediyelik eşya seçeneği fazla ve uygun fiyata alabilirsiniz. Karanlıkta ve kalabalık ortamlarda yan kesicilere dikkat etmekte fayda var. Akşam mesai çıkışı çok kalabalık oluyor. Aman ceplere, telefonlara dikkat… Florida Caddesi, İstanbul’daki İstiklal Caddesi’ne sizce de çok benzemiyor mu?
Puerto Madero Bölgesi
Eski bir liman ve şehrin yeni gözde yerleşim yeri. Eski depolar başarılı bir renovasyon sonunda, modern evlere, restoranlara, mağaza ve otellere dönüştürülmüş. Bu bölgedeki restoranlar da biraz daha lüks duruyor. Güzel bir havada yürüyüş yapıp bir şeyler yemek keyifli olacaktır. Eski başkanlardan Sarmiento’nun adını taşıyan müze-gemiyi gezebilir ve “Puente de la Mujer” köprüsünün de fotojenik pozlarını fotoğraflayabilirsiniz. Müze-gemi ilk gittiğimizde ücretsizdi ve gezmiştik. İkinci gidişimizde ücretliydi ve tekrar gezme gereği duymadık.
San Telmo Bölgesi
Gelir düzeyi orta kesimin oturduğu bir bölge. Defensa Caddesi, Pazar günleri trafiğe kapatılıyor ve cadde boyunca kurulan pazarda alışveriş yapabilirsiniz. Açık Pazar saat 10:00-17:00 arası kurulu oluyor. Tezgahlar oldukça renkli ve uygun fiyata hediyelik eşya seçeneği fazla.
Çeşitli müzik aletleri çalan sokak müzisyenlerini, kukla oynatanları, tango yapanları, canlı heykelleri izlemek isterseniz özellikle bu bölgeye pazar günü gitmenizi tavsiye ederiz. Verdiğiniz küçük bahşişlerin karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz. Dorrego Meydanı’nda binaları ve sokakta tango yapanları izleyebilir, kafelerde oturabilirsiniz. Bazı restoranlarda tango gösterileri oluyor, onlardan birinde yemek yiyip, gösterinin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca meydanda akşam milonga buluşmaları da oluyor, dansa ne dersiniz?
Sokaklardaki müthiş tango gösterilerini izlemeye doyamadık…
La Boca Bölgesi
İşçilerin ve göçmenlerin oturduğu, işsizliğin yüksek olduğu ve daha çok gündüz gezilmesi tavsiye edilen bir bölge. Akşamları pek tekin değilmiş. Hatta gündüz bile kameralarımızı, değerli eşyalarımızı oturduğumuz masanın üstüne koymayıp çantamıza koymamız konusunda garsonlar tarafından uyarıldık. Maalesef hırsızlık için daha çok küçük çocuklar kullanılıyormuş.
Tangonun doğduğu bu bölgede öğle yemeği yiyip, restoranlardaki tango ve folklor gösterilerini izlemek keyifli olacaktır. İlk gidişimizde biz de öyle yaptık. Yerel sanatçıların eserlerinin hepsi birbirinden şaheser, yeriniz varsa almayı düşünebilirsiniz. Rengarenk boyalı binaların arasında dolaşıp, canlılığın tadını çıkarmak bile tek başına keyifli. Zamanında Maradona’nın da oynadığı ünlü Boca Juniors takımının stadyumu da burada bulunuyor. Maç izlemeye gitmek ayrı zevkli olacaktır.
Palermo Bölgesi
Özellikle son yıllarda çok sayıda restoranın açıldığı bir bölge. Gündüzleri fazla hareketli değil, özellikle hafta sonu akşamları çok hareketli oluyor. Meydandaki barlara genelde gençler geliyor. Palermo Soho bölgesi kalmak için tercih edilebilir.
Parque 3 de febrero (3 Şubat Parkı): Palermo bölgesinde yer alan park; çok huzurlu bir yer. Ortasında küçük bir göl bulunan park gün batımında gölde yüzen ördekleri ile ayrıca çok güzel bir görselliğe sahip. Yine bu parka çok yakın Japon Bahçesi (Buenos Aires Japanese Gardens) yer alıyor, girişi ücretli ama rakamını hatırlamıyoruz, dolaşmadık. Palermo bölgesinde ayrıca Evita’nın müzesi (Museo Evita) ilginizi çekerse görülmeye değer…
Recoleta Bölgesi
Gelir düzeyi yüksek kesimin oturduğu bir bölge. Eva (Duarte) Peron‘un mezarının da bulunduğu Recoleta mezarlığı ve Pilar Kilisesi görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada geliyor. Mezarlığın girişinde hangi mezarın nerede olduğunu gösteren şema var. Ünlülere ve zenginlere ait olan anıt mezarlara biçilen değerler milyon dolarlarla ifade ediliyor. Ayrıca Pilar Kilisesi‘nin akşam ışıklandırılmış hali de çok fotojenik duruyor… İlk gidişimizde bu bölgede kalmıştık…
Meydanda dev kauçuk ağaçları ve manolyaları göreceksiniz. Buradaki kafelerde oturup yeşilliğin içinde huzuru hissedin. Ayrıca hafta sonları meydanda tango gösterileri oluyor. Tezgahlar kuruluyor, alışveriş yapabilir. Lüks restoranları ve barları ise daha çok orta yaşa hitap ediyor.
Dünyanın en iyi kitapçıları arasında sayılan El Ateneo Grand Splendid de bu bölgede bulunuyor. Eminiz kitap kurtları bu müthiş kitapçıya uğramadan geçmeyecektir. Eski opera binası olan ihtişamlı kitapçı kesinlikle görülmeye değer. (İkinci gidişimizde gezdik.)
Museo Nacional de Bellas Artes (Güzel Sanatlar Milli Müzesi) görülmesi gereken müzelerden biri. Ev dekorasyonuyla ilgiliyseniz Buenos Aires Design Merkezini ziyaret edebilirsiniz. Patio Bullrich alışveriş merkezi ise Recoleta’ya oldukça yakın. 18 ton paslanmaz çelik kullanılarak yapılmış olan Floralis Generica şehrin sembollerinden bir tanesi olmuş. Gündüz açılıyor ve gece kapanıyor. Maalesef arızalı olduğundan iki gidişimizde de izleme fırsatımız olmadı. Kapanmasını göremesek de gün batımı ve yansımalar çok güzeldi.
Çin Mahallesi (Barrio Chino)
Özellikle hafta sonu çok hareketli oluyormuş. İkinci gidişimizde hafta içi gittik, çok bir özelliği yoktu. Ama yiyecek fiyatları uygun, bulunmayan bazı ürünler var ve Çin mutfağını denemek için tercih edilebilir. Juramento metro istasyonunda inerseniz Çin mahallesine geldiniz demektir…
Tigre Deltası
Buenos Aires’in büyük şehir havasından sıkıldıysanız, Parana Nehri‘nin (Iguazu Şelalesi de bu nehir üzerinde) oluşturduğu 21.000 km’lik. 5000 su kanalın üzerine kurulmuş bu küçük şehir tam size göre. Ama sıkılmamış olsanız da gitmenizi tavsiye ederiz, görülmeye değer. Deltada tekne turu yapıp, ulaşımın sadece deniz yoluyla olduğu şık yazlık evleri görebilirsiniz. Delta, Rio de la Plata’da (Buenos Aires körfezinde) son buluyor. Teknelerin kalktığı yerde restoranlar, kafeler, hediyelik eşya ve ev dekorasyon eşyaları satan mağazalar var.
Tigre Deltası fotoğraf albümü için linki tıklayabilirsiniz. Fotoğraflarımız
Buenos Aires’te Alışveriş düşünenler için not: 300 mağazası ile Güney Amerika’nın en büyük alışveriş merkezi olan Unicenter Tigre Deltası’na 30 dk. uzaklıktaymış. Tax free ibaresi olan yerlerde, belli bir rakamın üzeri harcamalar için vergi iadesi alınıyormuş. Amacımız alışveriş olmadığı için gitmedik….
Buenos Aires Yeme-İçme-Eğlence
Genel olarak etleri tek kelime ile harika. Vejeteryan değilseniz kesinlikle deneyin. Şarap severler için ise Arjantin cennet hem fiyatlar uygun hem de tatları güzel… Restoranlarda bahşiş genel olarak %10, ama birçok kafede garsonlara maalesef bahşiş bırakılmadığını gördük. Hamur işleri ile aranız iyi ise Empanada deneminizi tavsiye ederiz, bizdeki börek gibi her çeşidi var, özellikle sabahları veya beş çayı ile güzel bir lezzet.
Sabah kahvaltısında pek bir şey yemiyorlar. Genellikle croissant o da üstü ballı gibi hafif tatlı ve yanında kahve tercihleri. Dulce de leche (karamel gibi) yine Arjantin’in genelinde ekmek ile birlikte servis ediliyor ya da tatlıların içinde çok kullanılıyor. Kahvaltıda çok sevdiğimizi söyleyemeceğiz ama tatlıların içinde sanki daha iyi gidiyor. Meşhur tatlıları Alfajores de gelmişken denenmeli. 🙂
Puerto Madero, Recoleta, San Telmo ve Palermo Soho bölgelerindeki barlar, eğlence mekanları zevke göre tercih edilebilir. Canlı müzik yapan yer alternatifi fazla. Özellikle Cuma-Cumartesi akşamları geç saatlere kadar devam ediyorlar. Sokak gösterilerine günün her saati denk gelebilirsiniz. Tango şovlarından birine gitmeyi ve meraklıysanız tango derslerine katılmayı unutmayın dememize gerek bile yok… Tango öğrenmeye çalışanların bir araya geldiği mekan çok fazla dolaşırken denk geliyorsunuz. Hafta sonu özellikle San Telmo civarı ideal…
İlk gidişimizde; rakamlar da uygun gelince bütün lezzetleri, tavsiye edilen her yeri denemeye çalıştık. Çalışırken geziyorsanız tabii ki daha rahat davranılıyor. Ama uzun süreli bir gezideyken daha özen gösterme gereğini hissediyorsunuz veya öncelikleriniz ayrı oluyor. O yüzden ikinci gidişimizde çok fazla dışarıda yediğimizi söyleyemeyeceğiz. Tabii ev kiralamış olmamızın ve Hidayet’in mutfakta müthiş marifetli olmasının da etkisi oldu. Kendimiz yapıp hoş sohbet ortamında yemeği tercih ettik. Eğlence ise zaten dışarıda her yerde, birkaç bar hariç bu sefer onu da kısıtladık. 🙂
2009 yılında gittiğimiz restoran, kafe ve şovlar:
Café Tortoni : Buradaki şovlara gitmek isterseniz; iki katlı bir yer ve her katta ayrı şov var, fiyatları ise farklı. Fiyatlarının farklı olmasının sebebi; alt katta üç çift (daha pahalı), üst katta tek çift dans ediyor.
Şova gideceksiniz erken bilet alıp, oturma düzenini ve yerinizi sorun. 3.veya 4. sıradaki masalardan izlemek o kadar iyi değil. Önünüze oturanlar uzun boylu ise izleme şansınız yok. Alt katta 12 masası ve küçük bir sahnesi var, danscıların performansı muhteşemdi. Yediğiniz ve içtiklerinizi ekstra ödüyorsunuz. İkinci sefer gitmedik…
La Bolsa Café – Palermo bölgesinde yer alan kafede öğlen yemeğimizi yedik. Garsonları güler yüzlü ve yardımcı oluyorlar.
Puerto Cristal – Puerto Madero bölgesinde yer alan restoranda akşam yemeğimizi yedik. İki kişilik balık tabaklarından yedik. Görüntüsü çok güzel, ama bizdeki lezzeti beklemeyin, bizim damak tadımıza uygun değildi. Sonuçta okyanus balığı, lezzetsiz ve fazla yağlı. Mekan güzel…
Cabana La Lilas – Puerto Madero Akşam yemeğimizi yediğimiz restoran mekan olarak güzel; ama garsonlarını ilgisiz ve kaba bulduk. Ama her şeye rağmen etleri çok lezzetli, ne yiyeceğinize karar verdikten sonra, fazla garsonlarla muhatap olmadan yemeğin tadını çıkarın deriz.
Bu restorana tavsiye üzerine gitmiştik ve arkadaş “Bife Chorizo” nun çok lezzetli olduğunu söylemişti.
La Chacra– Av. Cordoba Akşam yemeğimizi yedik. Mekan dışarıdan güzel ve farklı duruyor. Fakat içi sıradan, servis kötü, tavukları iyi değil.
Yemek için Puerto Madero’daki restoranları tavsiye ederiz.
Tango Porteno – Cerrito 570 (2009’da gittik)
Şovlarını beğendik. İster sadece şovu izleyebiliyorsunuz, isterseniz yemekli seçenekleri de var. Genelde yemekli şovlarda yemeklerin iyi olmadığını okuduğumuz için yemeksiz gitmeyi tercih ettik ve doğru karar verdigimizi gördük. Ekstralarınız varsa ödüyorsunuz, rakamlar yemekli şov biletlerinin tercih edilmesi için biraz yüksek tutulmuş. Güncel bilgiler için; Linki tıklayarak web sayfalarına ulaşabilirsiniz.
El Desnivel – San Telmo bölgesinde lokal ve oldukça talep gören bir yer. Etlerinin çok lezzetli olduğunu duyduk ama deneme fırsatımız olmadı.
Havanna Café – Nerdeyse her yerde var. Kahveleri güzel. Kahve, meyve suyu ve tosttan oluşan menüleri oluyor.
Café&Chocolate Fel Fort – Av.Callao-Recolate
Kahveleri lezzetli ve büyük boy. Empanadaları çok lezzetli, anında sıcak yapıyorlar. Servis iyi, birçok kafede olduğu gibi ücretsiz Wi-Fi var.
La Biela – Recoleta (RM Ortiz & av.Quintono)
Konumu güzel, en gözde yerlerden biri. Dışarı ve içeri fiyatları farklı ama pahalı bir yer değil. Mezarlık ve Pilar kilisesi yakın, meydanda tezgah satıcıları var. Hafta sonları tam önünde dans eden sokak sanatçılarının performanslarını izleyebilirsiniz.
Flippo Café (Santa Fe & Callao)
Sıradan cadde üzerinde bir kafe. Yemeği paylaşmanın İspanyolcasının “para compartir” olduğunu öğrendik. İkinci gidişimizde de duruyordu ve anımızı tazeledik. 🙂
Mc Donald’s da BigMac Menü 17 pezo (2009 fiyatı). Normalde ABD’de Mc Donald’s larda yemeyiz ama Arjantin’deki etlerin lezzetinden olsa gerek güzeldi. 2017 yılında fiyatı 135 pezo olmuş (birazcık pahalanmış mı ne 🙂 ). Tabii ki yemedik…
Arjantin biraları Quilmes, Isenbeck, Wansteiner (Quilmes siyah şişesi favorimiz oldu 🙂 )
Recolate’de Buller Bar var. Kendi ürettikleri biraları satıyorlar. 6 çeşit biraları var. Ufak bardaklarda numuneleri uygun fiyatla deneyebiliyorsunuz. Saat 6-9 arası biralar yarı fiyat. Pizzaları hafif ve lezzetli. Cuma-Cumartesi akşamı saat 10:00-11:00’den sonra hareketleniyor.
Haziran 2017 Güncelleme:
Motosikletle yaptığımız Alaska’dan Ushuaia’ya uzanan gezimizin Güney Amerika’daki son durağı Buenos Aires oldu. Aradan 7,5 yıl sonra tekrar bu güzel şehirdeydik. Bir hafta geçirdiğimiz ve yine inanılmaz keyif aldığımız şehri maalesef eskisi gibi ucuz bulamadık. Ekonomisi iyice zayıflamış ülkede her şey dolar bazında neredeyse 2 katı artmış.
2009 yılında geldiğimizde 1 USD 3.8 ARS (Arjantin pezosu)
Haziran 2017 kur; 1 USD 16 ARS (Arjantin pezosu)
Mc Donald’s menü fiyatları, 7,5 yıl içinde her şeyin nasıl pahalanmış olduğunu açıklamaya yetiyor.
2009 BigMac fiyatı; 17 pezo (yaklaşık 4.5 USD)
2017 BigMac fiyatı; 135 pezo (yaklaşık 8.5 USD)
Bu gezimiz sayesinde tanıştığımız gezgin dostlar ile Buenos Aires’te buluşmak ve onların aracılığıyla yeni dostlar edinmek ise bu seferki kalışımızı daha da keyifli yaptı. Hep birlikte bol gülmeli, yemeli-içmeli unutulmaz dolu dolu 7 gün geçirdik. Kimler mi vardı? Özlem ve Hidayet çifti (uzaklaryakın), motoru ile Amerika kıtasını gezen Oytun, sırtçantalı G.Amerika’yı gezen Dilara (asılyolculukgeridönmek) ve sırtçantalı dünyayı gezen Ahmet (letsgoturko)
Buenos Aires Konaklama
Şehrin can damarı Plaza de Mayo olduğundan bu bölgeye yakın yerde kalmakta fayda var. Recolate, San Telmo, Monserrat, Palermo Soho bölgeleri kalmak için seçilebilir. İlk gidişimizde Recolate bölgesinde kalmıştık. İkinci sefer Monserrat bölgesinde gezgin dostlarımız Özlem ve Hidayet (uzaklaryakın) ile airbnb’den 1 haftalık ev kiraladık.
Eğer ücretsiz bir yerde kalma şansınız yoksa otel yerine airbnb’den ev kiralamak çok daha uyguna gelecektir. 4 kişi gecesi 40 USD’den kaldık ve evde kendi yemeğimizi yaptığımız için çok daha uyguna geldi.
Buenos Aires 2009 Fotoğraf albümümüz için linki tıklayabilirsiniz. Fotoğraflarımız-2009
Buenos Aires 2017 Fotoğraf albümümüz için linki tıklayabilirsiniz. Fotoğraflarımız-2017
Buenos Aires’te ilk dikkatimizi çekenler
Buenos Aires‘i ilk görüşte daha çok Avrupa şehirlerine benzettik ve şehir merkezinde Güney Amerika’da olduğunuzu hissetmiyorsunuz. Şehirden uzaklaştığınızda tamamen farklı bir çevre ve insan yapısı var. Şehir merkezindekiler ne kadar Avrupa görünümlü ise kasabalardakiler o kadar Güney Amerikalı ve sanki daha sıcaklar…
Süpermarketler içinde Carrefour çok yaygın, Dia var.
Köpek bakıcılığı çok yaygın. Köpek bakıcıları parklarda buluşuyorlar, çocuk parkı gibi. Köpekler kendi aralarında oynuyor, bakıcılar da sohbet edip, dinleniyorlar. Sahipleri genelde köpekleri serbest gezdiriyor.
Sokaklar genel olarak kirli, evsizler çok fazla, sokakta yatanı her yerde görebilirsiniz. Akşamları evsizler bütün çöp kutularını karıştırıp, dağıtıyor ve her yer çöp içinde kalıyor. Çocuk nüfusu az, yaşlı nüfus daha fazla duruyor. Genelde insanların yüzleri gülmüyor, büyük şehrin verdiği koşturmacıyı görüyorsunuz. Turistik bölgelerde İngilizce bilen az, garsonlar genelde kaba, güler yüzlü değil. Lokal bölgelerde garsonlar daha güler yüzlü ve yardımcı olmaya çalışıyor. Lokal halkı da İngilizce biliyorsa yardımcı olmaya çalışıyor.
Kahve lezzetleri çok iyi değil, bize hafif geldi ve fincanlar küçük.
Parkların, ıhlamur ağaçlarının çokluğu ve mis gibi kokusu en çok dikkatimizi çeken ve hoşumuza giden şeylerden biri oldu.
İkinci gidişimizde ayrıca kadın ölümleri, insan hakları vs. gibi birçok konuda yapılan gösterilere çok denk geldik…
Buenos Aires güvenli bir şehir mi?
Özellikle hırsızlık yönünden güvenli olmadığı söyleniyor, ama turistik bölgelerde akşamları bile dikkatli olduktan sonra problem yaşamazsınız. Direkt bir saldırı görmedik, dilenen fazla ve maalesef çocuklara yan kesicilik yaptırılıyor. Dükkanlar, kepenkler veya demir parmalıklarla geceleri korunuyor. Burası normal gelebilir, ilginç tarafı kepenklerin orta alt bölümünde küçük bir kapı yapılmış ve ilk önce o kapı açılıp, çalışan personel eğilerek dükkana giriyor, sonra kepenkler açılıyor veya tersi kepenkler kapatılıp, küçük kapıdan çıkıp, kilitleniyor. Akşamları bakkallar, dükkanlar demir parmaklıklarını kapatıyor, parmaklıkların arasından alınan ürünleri verip, parayı alıyorlar.
Bazı bölgelerde (San Telmo gibi) dükkanların (mağaa, solaryum , hizmet veren yerler vs.) kapısı hep kilitli, müşterisiyseniz zile basıp açtırıyorsunuz. Bütün apartmanların ya güvenliği var ya da kapıları sürekli kilitli. Garajlarda iki kapı birden var, ilki açıldıktan sonra ikincisi açılıyor. Bütün bunları görünce güvenlik konusunda biraz endişe ediyorsunuz. Ama başımıza bir şey gelmeden sekiz gün geçirdik ve gece yürüyerek birçok yere gittik. İkinci gidişimizde de 7 gece kaldık. Toplu ulaşım araçlarını da kullandık, yürüyerek de gezdik yine tehlikeli bir durum ile karşılaşmadık. Tabii ki yanınızda taşıdığınız değerli eşyalarınıza dikkat ediniz…
Buenos Aires için Tavsiyeler
- City tour bus (sarı otobüsler) istediğiniz durakta inip, istediğiniz duraktan binebiliyorsunuz. Şehrin tüm gezilecek yerlerini otobüs dolaşıyor ve önemli noktalarda durakları var. Koltuklarda kulaklıklar var ve birçok dilde bölgeyi tanıtıyor. İstediğiniz dili seçebiliyorsunuz. Otobüse binerken de biletinizi alabiliyorsunuz, üstüne aldığınız tarih ve saati yazıyorlar. Siz sormazsanız bir günlük bilet veriyorlar. (Bilgi 2009 yılına ait)
- Değeri 22 dolar veya üzeri aldığınız eşyalarda fatura alıp, vergi iadesinden yararlanabilirsiniz. Ya tax free yazan mağazalardan alışveriş edilebilir ya da vergi verirseniz Global Refund logosu olan yerlerde işlem yaptırıp, çıkarken gümrükte damga vurdurur ve bankodan para iadesini alabilirsiniz.
- Havaalanından çıkarken eğer biletinizde dahil değilse 56 pezo değerindeki yurtdışı çıkış vergisini ödemeniz gerekiyor. Montevideo veya Punta del Este’ye gidecekseniz bu vergi 25 pezo. (Bilgi 2009 yılına ait)
- Sivrisinek çok fazla, kesinlikle sivrisinek kovucusu şart. Kötü ısırıyorlar ve ısırılan yer kızarıp, şişiyor. Bazen sivrisinek kovucuları bile işe yaramıyor, hassas bir cildiniz varsa ısırıldıktan sonra sürmek için kortizonlu kremlerden bulundurabilirsiniz.
- Arjantin hatta genel olarak Güney Amerika için The Motorcycle Diaries (Motosiklet Günlüğü) filmini izlemenizi tavsiye ederiz.
4 Yorum
Tango’nun şehrin bütün sokaklarında havasını hissettirdiği ve bundan yaklaşık yüzyıl kadar önce italyanın o zaman için fakir şehirlerinden iş bulmak ve yeni bir hayata başlamak amacıyla göç eden insanların hikayeleriyle dolup taşan fantastik şehir.
Teşekkürler 🙂
Kesinlikle görülmeye değer bir şehir, sokaklarındaki tango gösterileri bile gitmek için yeter 🙂 Yorumunuz ve paylaşımınız için teşekkürler…
Ne kadar detaylı güzel bir yazı olmuş. İki yıl önce gittik ve keşke gitmeden önce sizin yazınıza denk gelmiş olsaydım 🙁 Ama artık sayfanızı biliyorum ve bundan sonra gideceğimiz yerlerle ilgili araştırma yaparken önce sizin sayfanıza bakacağım. Paylaşımlarınız için teşekkürler.
Güzel yorumunuz için çok teşekkürler. Umarız bundan sonraki gezilerinizde paylaşımlarımızın faydasını görürsünüz. Nice yollara…